Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Komandas biedru diskvalificē par dopingu, Boltam atņem olimpisko zeltu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Komandas biedru diskvalificē par dopingu, Boltam atņem olimpisko zeltu
Nesta Kārters, Asafa Pauels, Maikls Freiters un Juseins Bolts 2008. gadā Pekinā
Foto: TASS/Scanpix

Jamaikas sprintera Nestas Kārtera 2008. gadā nodotajās analīzēs atrasta aizliegtā viela, līdz ar to viņš diskvalificēts no olimpiskajām spēlēm. Kārters palīdzēja Jamaikai uzvarēt 4x100 metru sprintā, tādējādi bez zelta palicis arī Juseins Bolts.

Jamaikas komanda 2008. gada olimpiskajās spēlēs uzvarēja otrajā priekšskrējienā, bez Juseina Bolta palīdzības pārliecinoši kvalificējoties finālam. Sprinta karalis piedalījās finālā, un jamaikieši 400 metru distanci veica 37,10 sekundēs, labojot pasaules rekordu un pārliecinoši izcīnot zelta medaļas. Otrajā vietā palikusī Trinidada un Tobago tika apsteigta par 0,94 sekundēm.

Tomēr šodien Jamaikas sprinteriem jāatvadās no Pekinā iegūtajām zelta medaļām, jo Nesta Kārters pieķerts dopinga lietošanā. Atkārtoti pārbaudītas viņa 2008. gada olimpiskajās spēlēs nodotās analīzes, kurās konstatēts aizliegtais stimulants metilheksaneamīns, paziņojusi Starptautiskā olimpiskā komiteja.

"Jamaikas komanda ir diskvalificēta. Godalgas, medaļnieku nozīmes un diplomi jāatgriež," teikts paziņojumā. Par lēmuma izpildi atbildīga ir Jamaikas Olimpiskā asociācija, kamēr Starptautiskā vieglatlētikas federāciju asociācija ir atbildīga par rezultātu izmaiņu un diskvalifikācijas piešķiršanu.

Gan 2008., gan 2012., gan 2016. gadā Bolts uzvarēja 100 un 200 metru sprintā, kā arī 4x100 metru stafetē, tādējādi iegūstot deviņas zelta medaļas pēc kārtas, tomēr tagad viņam nāksies no vienas godalgas atvadīties. Par uzvarētāju tiks pasludināta Trinidada un Tobago, Japāna pacelsies uz otro vietu, bet Brazīlija, kas finišu sasniedza ceturtajā pozīcijā, iegūs bronzu.

Kārters 17. oktobrī ar video palīdzību piedalījās disciplinārajā sēdē, kas notika Lozannā. Sportists norādīja, ka viņš lietojis trenera Stīvena Frensisa ieteiktos medikamentus. Kārters paudis, ka nevienās analīzēs līdz šim netika atrasts nekas aizliegts, tādējādi viņš nav spējis iedomāties, ka medikamenti varētu saturēt aizliegtas vielas. Kārters arī norādīja, ka viņš nesaprot, kā 2016. gadā viņa analīzēs varētu tikt konstatēts metilheksaneamīns.

Lai gan 2008. gadā viela nebija konkrēti nosaukta aizliegto sarakstā, tomēr tās ķīmiskā struktūra un bioloģiskie efekti bijuši līdzīgi aizliegtajiem stimulantiem, lēma Starptautiskās olimpiskās komitejas trīs ekspertu grupa.

No 2008. gada olimpiskajās spēlēs izcīnītajām medaļām jāatvadās arī Krievijas sportistei Tatjanai Ļebedevai, kuras organismā atrasts anaboliskais steroīds turinabols. Viņa Pekinā ieguva sudrabu gan tāllēkšanā, gan trīssoļlēkšanā. Ļebedevas kontā paliek 2004. gadā izcīnītais zelts tāllēkšanā, tāpat viņai ir sudrabs un bronza trīssoļlēkšanā.

Izmantotie resursi:
https://www.apnews.com

1 2 40 komentāri

 +17 [+] [-]

, 2017-01-25 17:33, pirms 7 gadiem
Pēdējais teikums gan mani nedaudz mulsina- ja tajā brīdī, kad tika ņemtas analīzes, konkrētā viela nebija starp aizliegtajām, kā dēļ tās var diskvalificēt? Pat, ja viņa bija līdzīga, ja viņa nebija iekļauta starp aizliegtajām vai tad tas automātiski nenozīmē, ka drīkst viņu lietot? Kāds dopa pārzinātājs varbūt var paskaidrot.

  +5 [+] [-]

, 2017-01-25 17:42, pirms 7 gadiem
tad jau pec gadiem 10 atklās ka maizē ir kkas līdzīgs un sāks visus pēc kārtas diskvalificēt

  +6 [+] [-]

, 2017-01-25 17:50, pirms 7 gadiem
neputns rakstīja: Pēdējais teikums gan mani nedaudz mulsina- ja tajā brīdī, kad tika ņemtas analīzes, konkrētā viela nebija starp aizliegtajām, kā dēļ tās var diskvalificēt? Pat, ja viņa bija līdzīga, ja viņa nebija iekļauta starp aizliegtajām vai tad tas automātiski nenozīmē, ka drīkst viņu lietot? Kāds dopa pārzinātājs varbūt var paskaidrot.
Jā, murgs ar šīm vēlākajām diskvalifikācijām. Kā tad 2008. gadā Kārters varēja zināt, ka tagad izdomās pasludināt kaut ko par dopingu ar atpakaļ ejošu termiņu

  +2 [+] [-]

, 2017-01-25 17:50, pirms 7 gadiem
2008. gadā viela nebija iekļauta aizliegto sarakstā, tomēr...

Talak nelasiju, k-kads murgs.

  +9 [+] [-]

, 2017-01-25 17:59, pirms 7 gadiem
Interesanti, kas notiek, ja medaļa jāatgriež, bet kāds to jau ir pārdevis kā to mēģināja izdarīt Vasiļevskis.

     [+] [-]

, 2017-01-25 17:59, pirms 7 gadiem
Jā, to es arī nespēju saprast, kā var diskvalificēt par to, kas nemaz nebija toreiz aizliegto vielu sarakstā. Gan jau kaut kur statūtos ir kāds punkts, kas pieļauj šādus izņēmuma gadījumus. Bet nu jebkurā gadījumā šādi atņemtā zelta medaļa Boltam tā drusku muļķīgi, jo Kārters jau reāli bija vājākais tā gada stafetes komandā. Ne jau viņš veidoja to galveno rezultātu, bet gan vairāk aizpildīja vietu.

  +8 [+] [-]

, 2017-01-25 18:02, pirms 7 gadiem
man liekas, ka sportacentrs ir kaut ko pārcenties tulkošanā. Ārzemju prese raksta, ka vēlākajos testos, ar kuriem viņu pieķēra, tika izmantotas metodes, kas vēl nebija pieejamas 2008. gadā.. nekur nekas nav teikts, ka metilheksaneamīns tolaik bija legāls - ja papēta google arhīvus, tad par metilheksaneamīnu kā par steroidu internetā ir ziņas krietni pirms 2008.gada

  +2 [+] [-]

, 2017-01-25 18:03, pirms 7 gadiem
kārtējo reizi apliecinājums tam ka Jamaikas vieglatlētikā nav nemaz tik tīri. Bolta laiks gan jau pēc gadiem 15 arī pienāks

  +7 [+] [-]

, 2017-01-25 18:08, pirms 7 gadiem
DMAA patiesībā bija aizliegts jau sen, 2004. gadā, vienīgi 2011. gadā to pārcēla uz "sepcifisko substanču" sarakstu, t.i., tas nozīmē, ka, ja sportsits spēj pierādīt, ka viņa organismā šī viela ir nonākusi nejaušības, ne apzinātas lietošanas dēļ, tad sods var tikt samazināts ierasrto četru gadu vietā (kad pienēma šo lēmumu par vielas pārkvalificēšanu, tie vēl bija divi gadi).

Tā - parasts stimulants (pēc ķīmiskās struktūras tuvs amfetamīniem), kas šur tur vēl pat ir brīvi nopērkams.

Daži Latvijas hokejisti uz to iekrituši bija, bet pats skaļākais gadījums bija ar Vitāliju Pavlovu Soču olimpiādē.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-25 18:09, pirms 7 gadiem
marksis rakstīja: man liekas, ka sportacentrs ir kaut ko pārcenties tulkošanā. Ārzemju prese raksta, ka vēlākajos testos, ar kuriem viņu pieķēra, tika izmantotas metodes, kas vēl nebija pieejamas 2008. gadā.. nekur nekas nav teikts, ka metilheksaneamīns tolaik bija legāls - ja papēta google arhīvus, tad par metilheksaneamīnu kā par steroidu internetā ir ziņas krietni pirms 2008.gada
DMAA NAV STEROĪDS! Nevajag, lūdzu, izplatīt analfabētismu un visu dopingu saukt par steroīdiem. Anaboliskie steroīdi ir tikai viena dopinga grupa.

Mēs taču visas tabletes par aspirīniem nesaucam, vai ne tā?

  +2 [+] [-]

, 2017-01-25 18:19, pirms 7 gadiem
kautāds debīlisms

     [+] [-]

, 2017-01-25 18:23, pirms 7 gadiem
pamazām iet uz to, ka no visiem 3 stafešu zelta sastāviem - Bolts vienīgais tīrais ..

  +4 [+] [-]

, 2017-01-25 18:26, pirms 7 gadiem
Daniel rakstīja: pamazām iet uz to, ka no visiem 3 stafešu zelta sastāviem - Bolts vienīgais tīrais ..
Vienīgais tīrais un skrien ātrāk par visiem dopingotājiem.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-25 18:34, pirms 7 gadiem
Daniel rakstīja: pamazām iet uz to, ka no visiem 3 stafešu zelta sastāviem - Bolts vienīgais tīrais ..
Pienaks ari vina karta!

     [+] [-]

, 2017-01-25 18:35, pirms 7 gadiem
Juris Miņins rakstīja: DMAA NAV STEROĪDS! Nevajag, lūdzu, izplatīt analfabētismu un visu dopingu saukt par steroīdiem. Anaboliskie steroīdi ir tikai viena dopinga grupa.

Mēs taču visas tabletes par aspirīniem nesaucam, vai ne tā?
''analfabētismu ''

Rakstpratība jeb rakstītprasme ir spēja lasīt, rakstīt un kritiski izprast rakstītos tekstus. Neprasmi lasīt un rakstīt sauc par analfabētismu

Kādā veidā viņš ''izplata'' analfabētismu ??

Tā ir lipīga?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2017-01-25 18:40, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Jā, murgs ar šīm vēlākajām diskvalifikācijām. Kā tad 2008. gadā Kārters varēja zināt, ka tagad izdomās pasludināt kaut ko par dopingu ar atpakaļ ejošu termiņu
Šaubos, ka tādā limenī sportisti paši tur kko ķīmiķo, viņiem arī tos kokteiļus doki sagatavo pēc tā, kas katram vajadzīgāks, un uz priekšu. Man personīgi vienalga, ko un kad diskvalificē, ja ir pieķerti, tad jāņem medaļa nost, nav jāauklējas ne ar vienu. Galvenais, lai viss ir korekti- Miņins saka, ka tad jau bijis pie aizliegtajām vielām, ja tā, tad attaisnojumu nekādu.

  +7 [+] [-]

, 2017-01-25 18:52, pirms 7 gadiem
Juris Miņins rakstīja: DMAA NAV STEROĪDS! Nevajag, lūdzu, izplatīt analfabētismu un visu dopingu saukt par steroīdiem. Anaboliskie steroīdi ir tikai viena dopinga grupa.

Mēs taču visas tabletes par aspirīniem nesaucam, vai ne tā?
Miņin, man no tevis reizēm vēmiens nāk. Labāk būtu pievaktējis, lai tavi kolēģi tuftu neraksta, nevis piepi4ties te parastam lietotājam par to vai DMAA ir stereoids vai stimulants..

  +2 [+] [-]

, 2017-01-25 19:03, pirms 7 gadiem
marksis rakstīja: Miņin, man no tevis reizēm vēmiens nāk. Labāk būtu pievaktējis, lai tavi kolēģi tuftu neraksta, nevis piepi4ties te parastam lietotājam par to vai DMAA ir stereoids vai stimulants..

  -1 [+] [-]

, 2017-01-25 19:18, pirms 7 gadiem
marksis rakstīja: Miņin, man no tevis reizēm vēmiens nāk. Labāk būtu pievaktējis, lai tavi kolēģi tuftu neraksta, nevis piepi4ties te parastam lietotājam par to vai DMAA ir stereoids vai stimulants..
Ta neturi tu sevī - ja nāk vēmiens, pavem!

Un ja par vaktēšanu - neesmu es ne redaktors, ne korektors un arī īsti kolēģis ne. Tāpēc tava replika ir absolūti nepamatota (nu vot tā arī ir tā pie...šanās).

Par to piekasīšanos - es nekasījos, norādīju, ka nevajag atkārtot šādas kļūdas, kas, diemžēl, ir pārāk biežas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2017-01-25 19:40, pirms 7 gadiem
2029 gadā arī Bolts kritīs...

     [+] [-]

, 2017-01-25 19:42, pirms 7 gadiem
ParSportuLatvijā123 rakstīja: Kas tad tu esi? Algu ta tu sanemu, ne tā?
Nē, algu no Sportacentrs.com es nesaņemu.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-25 19:45, pirms 7 gadiem
Huseins, tad Useins, tagad Juseins. Ko SC redaktori kurī? Es arī gribu.

  -3 [+] [-]

, 2017-01-25 19:52, pirms 7 gadiem
Juris gan jau saņem kaut kādas kapeikas par saviem rakstiem un ir ārštata autors. Arī steroīdu lietotājs.

  -2 [+] [-]

, 2017-01-25 19:54, pirms 7 gadiem
Mūsdienās visi profesionālie, kā arī neprofesionālie sportisti lieto dažāda veida dopingu. Nav jābūt īpaši gudram, lai to saprastu.
Saprotami, ka arī krievi rij tos mēslus, bet to pašu arī dara gan jeņķi, gan visi parējie. Vienkārši krievus sāka čakarēt, aiz viņu negatīvās politikas un tas arī viss.
Un nevajag muldēt ka dopingu lieto tikai krievi, parējie visi ēd lauku rupjmaizi un teļa gaļu! Muļķības, visi viņi ir narkomāni.

     [+] [-]

, 2017-01-25 19:58, pirms 7 gadiem
Kā reizi vienā intervijā, kultūrists Aivars Visockis atzinās ka pats ir lietojis dažādas aizliegtās vielas, kuras tika slēptas savulaik. Un mūsdienās visi lieto dažāda veida aizliegtās vielas, jo dabīgi trenējoties nav iespējams sasniegt augstus rezultātus.
Šie bija Visocka vārdi un manuprāt viņš nav vienīgais, kurš ir kautko tādu teicis.

     [+] [-]

, 2017-01-25 20:00, pirms 7 gadiem
Ernijzz rakstīja: Juris gan jau saņem kaut kādas kapeikas par saviem rakstiem un ir ārštata autors. Arī steroīdu lietotājs.
Visi šāvieni garām.

  -3 [+] [-]

, 2017-01-25 21:10, pirms 7 gadiem
в россии нет такого хаоса с допингом как в латвии

     [+] [-]

, 2017-01-25 21:43, pirms 7 gadiem
Real Ganster rakstīja: в россии нет такого хаоса с допингом как в латвии
Jums tomēr sistemātiska pieeja.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-01-25 22:00, pirms 7 gadiem
ParSportuLatvijā123 rakstīja: Dopingu tocna nelieto???
Man ir doma palietot dopingu- deretu papildus enerģija ziemas mēnešos, varētu mildronātu padzert.

  -3 [+] [-]

, 2017-01-25 22:00, pirms 7 gadiem
Juris Miņins rakstīja: DMAA NAV STEROĪDS! Nevajag, lūdzu, izplatīt analfabētismu un visu dopingu saukt par steroīdiem. Anaboliskie steroīdi ir tikai viena dopinga grupa.

Mēs taču visas tabletes par aspirīniem nesaucam, vai ne tā?
es visas tabletes par
aspiriinu saucu

     [+] [-]

, 2017-01-25 22:02, pirms 7 gadiem
DrFreeman rakstīja: Jums tomēr sistemātiska pieeja.
tak neatbildi kaarteejam mudakam,atkal tikai meegina uzkurinaat cilveekus

     [+] [-]

, 2017-01-25 23:30, pirms 7 gadiem
ParSportuLatvijā123 rakstīja: Dopinga experts aka Jurciks atkal studija!
Pats tac ari lieto, ne ta?
Viņam bez dopinga nestāv
1 2 40 komentāri