Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Leiboms izkāpj no boba un skrien pēc EČ normatīva sprintā

Leiboms izkāpj no boba un skrien pēc EČ normatīva sprintā
Vairis Leiboms (pa labi) un Oskars Ķibermanis 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs.

Kad svētdien Oskara Ķibermaņa četrinieka ekipāža svinēja savu pirmo uzvaru karjerā Pasaules kausa posmā, Latvijā par viņiem priecājās arī bijušais komandas biedrs Vairis Leiboms. Viņš vismaz pagaidām ir pārtraucis savu karjeru ledus trasēs un atgriezies pie saknēm – vieglatlētikas un sprinta.

Leiboms bobslejā ienāca 2012. gada vasarā un tika piesaukts, kā ļoti perspektīvs stūmējs ar lieliskiem fiziskiem dotumiem. Savas ātruma īpašības viņš apliecināja 2013. gadā, kad pēc nepilnas sezonas bobslejā negaidīti triumfēja Latvijas ziemas čempionātā 60 metru sprintā (6,92 sekundes), bet nākamajā gadā viņš kopā ar Ķibermani startēja Soču olimpiādes divnieku un četrinieku sacensībās. Uzvārdi Ķibermanis un Leiboms bobslejā bija kļuvuši nešķirami, tomēr pagājušajā sezonā pēc gadu mijas Leiboma vietā Mazajam Osim aizmugurē sēdās Jānis Jansons vai Matīss Miknis. Vairim vieta Ķibermaņa kamanās atradās tikai četrinieka ekipāžā.

Latvijas bobsleja izlases treneris Sandis Prūsis atzīst, ka viņam Leiboma lēmums bijis pārsteigums. „Sezona beidzās un tad viņš vairs neparādījās. Nekāda pierunāšana nenotika. Tiku nostādīts fakta priekšā. Ne viņš man pateica čau, ne uzredzēšanos. Katrā ziņā sarunu par to, ka viņš būtu neapmierināts ar vietas zaudēšanu divniekā nebija. Es pat to īpaši nemanīju, šķita, ka viņš visu laiku turpat blakus vien ir. Vienkārši dažos mačos brauca viņš, bet dažos kāds cits.”

„Jau pagājušās sezonas laikā izdomāju, ka gribu izmēģināt sevi sprintā. Iepriekš jau bija bijuši labi rezultāti, bet tad pievērsos bobslejam,” stāsta 25 gadus vecais Leiboms. „Pagājušā gada augustā sāku trenēties pie Edvīna Krūma. Sprintā ir vairāk cīņa ar sevi, tur ir lielāka konkurence. Rezultāti pakāpeniski iet uz priekšu. Trenējamies gan „Daugavas” stadionā, gan Rīgas Sporta manēžā. Citur jau nav kur. Aprīlī plānots aizbraukt uz kādu nometni siltajās zemēs.”

Vairis pagaidām piedalījies tikai trīs sacensībās, tomēr rezultātus jau tagad bijis vērojams progress. Gada sākumā sacensībās Jēkabpilī viņš 60 metru distanci veica 6,93 sekundēs, pēc nedēļas Latvijas Vieglatlētikas savienības kausa izcīņā savu rezultātu uzlaboja līdz 6,84 sekundēm, bet aizvadītās nedēļas nogalē „Katrīnas kausā” Kuldīgā, kamēr Ķibermanis un Miknis traucās lejā pa Sanktmoricas trasi, Leiboms uzstādīja jaunu personisko rekordu – 6,81 sekunde.

Pagaidām mans mērķis ir izpildīt Eiropas čempionāta normatīvu – 6,74 sekundes. Šogad normatīvs ir augstāks, vēl 2013. gadā pietika ar 6,80 sekundēm,” atminas Vairis. Pirms bobsleja viņš 60 metrus skrējis aptuveni septiņās sekundēs, tādēļ nešaubās, ka treniņi bobslejā viņam tikai palīdzējuši. „Bāze ir gandrīz identiska. Rezultāti testos man šobrīd ir tādi paši kā bobsleja laikā, švakāks noteikti neesmu. Vajag tikai mazliet dabūt nost ķermeņa masu. Lielākās grūtības ir ar skriešanas tehniku un izskriešanu no blokiem. Tur var pielikt. Tāpat pietrūkst fizioterapeita. Bobslejā biju Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā, bet tagad esmu pats par sevi.”

Leiboms vasara plāno skriet 100 metru sprintu, kurā viņa personiskais rekords ir 10,77 sekundes (2012. gada 24. maijs). „Toreiz rezultātu sasniedzu bez sprinta treniņiem. Tādēļ šosezon noteikti nevajadzētu būt sliktākam rezultātam,” prāto Vairis.

Treneris Edvīns Krūms norāda, ka sezona Vairim sākusies veiksmīgi. Visu, uz ko viņš ir spējīgs, Leiboms vēl nav parādījis, bet par labiem rezultātiem šobrīd runāt ir pāragri. "Potenciāls viņam ir, ne velti viņš bija viens no labākajiem stūmējiem. Fiziskajā ziņā problēmu nav, bet pie skriešanas tehnikas un starta ieskrējiena ir jāstrādā. Rimta sajūta viņam ir bijusi laba, bet tagad jāstrādā pie soļa. Ir tomēr atšķirība - stumt kamanas vai vienkārši skriet. Bet pagaidām viņš ar to labi tiek galā. Ar galvu viņam viss kārtībā," saka Krūms, piebilstot, ka, viņaprāt, Leiboms cerību gūt panākumus arī bobslejā nav atmetis.

Ko par to saka Vairis? „Uz visiem laikiem bobsleju neesmu pametis, bet pagaidām gan. Šobrīd ir ļoti grūti pateikt, cik daudz laika došu sev sprintā. Ir daudz dažādas nianses, kuras nevar apgūt pāris nedēļās un pat ne mēnešos. Trenēšos un skatīšos, kādi būs rezultāti.” Bet par Ķibermaņa pirmo lielo uzvaru Vairis ir priecīgs. „Nav tādas sajūtas, ka, redz, varēju taču būt uz pjedestāla kopā ar viņu. Priecājos, ka viņiem beidzot izdevās, jo iepriekš allaž kaut kas bija nedaudz pietrūcis.”

  +7 [+] [-]

, 2017-01-24 10:58, pirms 7 gadiem
Protams, katrs dzīvo pēc saviem ieskatiem, bet kāda vella pēc baltais cilvēks dara sprintā? Lai ieskrietu Eiropas 20niekā? Bobos boja laba šance izcelt medaļu OS, bet sprintā varēs vien pienest dvieļus moriem... Laikam kāds aizvainojums uz Gazprom LV filiāli, kā šādi sevi jānoraksta.

  +8 [+] [-]

, 2017-01-24 11:10, pirms 7 gadiem
Šindleru Jēkabs rakstīja: Protams, katrs dzīvo pēc saviem ieskatiem, bet kāda vella pēc baltais cilvēks dara sprintā? Lai ieskrietu Eiropas 20niekā? Bobos boja laba šance izcelt medaļu OS, bet sprintā varēs vien pienest dvieļus moriem... Laikam kāds aizvainojums uz Gazprom LV filiāli, kā šādi sevi jānoraksta.
Varbūt viņa lielais mērķis ir Tokija 2020?

Kas to lai zin, katrā ziņā ja tā notiktu un viņš tur kvalificējas (to arī novēlu) tas būtu unikāls sasniegums ne tikai Latvijas kontekstā!

  -2 [+] [-]

, 2017-01-24 11:42, pirms 7 gadiem
Pats atbildēja jau.. sprintā ir lielāka konkurence.... pienemu ka comam apnika vienveidiga obsleja konkurence.... busim realisti- ta nopitena limeni ar bobsleju poasaule nodarbojas tik dazi desmiti ekipazhu... ar sprintu varetu teikt ka miljoni.... pienemu ka ieklut kaut top50 no miljona ir lielaks gandarijums neka top10 no kautkur 50-70 ...

  +7 [+] [-]

, 2017-01-24 11:53, pirms 7 gadiem
Trakais bobis rakstīja: Pats atbildēja jau.. sprintā ir lielāka konkurence.... pienemu ka comam apnika vienveidiga obsleja konkurence.... busim realisti- ta nopitena limeni ar bobsleju poasaule nodarbojas tik dazi desmiti ekipazhu... ar sprintu varetu teikt ka miljoni.... pienemu ka ieklut kaut top50 no miljona ir lielaks gandarijums neka top10 no kautkur 50-70 ...
Nu ja bobslejā nebūtu konkurence diez vai Miknis būtu viņu "izēdis" no Ķibermaņa divnieka! Tā ka to ka bobos nav konkurence nevar teikt!

  +4 [+] [-]

, 2017-01-24 12:05, pirms 7 gadiem
Trakais bobis rakstīja: Pats atbildēja jau.. sprintā ir lielāka konkurence.... pienemu ka comam apnika vienveidiga obsleja konkurence.... busim realisti- ta nopitena limeni ar bobsleju poasaule nodarbojas tik dazi desmiti ekipazhu... ar sprintu varetu teikt ka miljoni.... pienemu ka ieklut kaut top50 no miljona ir lielaks gandarijums neka top10 no kautkur 50-70 ...
brits Fīrons,tas kurš izskrēja GBR vēsturē 3. ātrāko laiku(9,96) un debitēja šosezon Dimanta līgā, turpina startēt gan tur,gan tur..

  -2 [+] [-]

, 2017-01-24 12:23, pirms 7 gadiem
Kas 2 zaķus grib noķert, tas ...

  +2 [+] [-]

, 2017-01-24 15:43, pirms 7 gadiem
sm72 rakstīja: Kas 2 zaķus grib noķert, tas ...
Tas, iespējams, arī noķers. Kamēr citi skatīsies un brīnīsies. Katrā gadījumā. Veiksmi Vairim!

  -1 [+] [-]

, 2017-01-24 16:21, pirms 7 gadiem
nu šim zēnam ceļa atpakaļ bobā nav...sandis diez vai piedos...

  -3 [+] [-]

, 2017-01-24 16:23, pirms 7 gadiem
Šindleru Jēkabs rakstīja: Protams, katrs dzīvo pēc saviem ieskatiem, bet kāda vella pēc baltais cilvēks dara sprintā? Lai ieskrietu Eiropas 20niekā? Bobos boja laba šance izcelt medaļu OS, bet sprintā varēs vien pienest dvieļus moriem... Laikam kāds aizvainojums uz Gazprom LV filiāli, kā šādi sevi jānoraksta.
Kāda jēga piedalīties valsts čempī, ja miestā esmu trīniekā.
Gribēja izbaudīt lielo sportu, nevis pārdesmit entuziastu tusiņu, par to respekts. Pat ja nav šances uz labu vietu.

  -1 [+] [-]

, 2017-01-24 19:02, pirms 7 gadiem
Prūsis nodevību nepiedod

  +1 [+] [-]

, 2017-01-24 19:18, pirms 7 gadiem
Cik zinu Vairis pēdējā gadā bija ātrākais visā Latvijas bobsleja saimē. Un ja nedod startēt pirmajā komandā, tad labāk iet prom. Turklāt domaju ka Sandis bisķiņ melo, jo amerikas posmā smagais kritiens nevareja neatstāt nepaliekošas sekas.