Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2492, Did:0, useCase: 3

Šodien sprintā startē visi trīs distanču slēpotāji

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Olimpiskajās spēlēs Sočos distanču slēpošanā otrā disciplīna ir sprints, kuru dalībnieki veiks brīvajā stilā. Šodien uz starta izies visi trīs mūsu distanču slēpotāji – Jānis Paipals, Arvis Liepiņš un Inga Dauškāne. Vīriem būs jāveic 1,8km, bet dāmām 1,3km.

Lai noskaidrotu trīsdesmit labākos, kas turpinās cīņu ceturtdaļfinālā, sprintā notiek kvalifikācijas slēpojums, kur katrs dalībnieks pa vienam veic distanci. Pirmās kvalifikāciju sāks dāmas, tāpēc pirmā no mūsējiem sacensībās uzsāks Inga Dauškāne, kurai tā būs debija Olimpiskajās spēlēs. Starp citu, līdz šim neviena no mūsu sievietēm Olimpiskajās spēlēs sprintā nav startējusi. Dāmu konkurencē piedalīsies 67 slēpotājas, no kurām pēc reitinga Inga ir 56., un ar tādu numuru viņa arī startēs. Mūsu slēpotājai FIS punktu reitings sprintā ir 138. Piecdesmitnieku noslēdz slēpotāja, kurai ir 100 punkti (jo mazāk, jo labāk – aut.piez.), savukārt, 60.vietai ir 173 punkti. Līdz ar to iekļūšana sešdesmitniekā ir ļoti droša, un veiksmīga starta gadījumā piecdesmitnieks vai pat četrdesmit piecinieks ir visai reāls, jo Inga šosezon ir ļoti nopietni gatavojusies, aizvadot vairākas treniņnometnes augstkalnēs, un arī šajā sezonā uzrādījusi priekš Latvijas dāmu slēpotājām pieklājīgus FIS punktus sprintā. Viņa Sočos ieradās 30.janvārī un tur trenējusies jau divas nedēļas, tā kā būs ļoti labi iepazinusi trasi un pieradusi pie augstkalnes apstākļiem, kas varētu dot nelielu priekšrocību ar līdzīgajam konkurentēm. Lielākā daļa no tuvākajām pēc reitinga priekšā esošajām konkurentēm sestdien startēja skiatlonā, tā kā viņām slodzes atspaids būs manāms.

Vīriem sprintā sacentīsies 86 slēpotāji. Jānis Paipals pirms četriem gadiem Vankūverā palika pēdējais (62.vietā). Skaidrs, ka šoreiz tāds liktenis viņu nedraud, un arī augstāk par 62.vietu noteikti vajadzētu būt. Pēc reitinga viņš ar 88 FIS punktiem ir sešdesmitais. Jānis šosezon ir trenējis pastiprināti sprintu un, labi nostartējot, varētu mēģināt ielauzties piecdesmitniekā, kā to pirms astoņiem gadiem Turīnā izdarīja Oļegs Maļuhins. Arvis Liepiņš speciāli sprintu nav trenējis, bet reizēm spēj parādīt labu sniegumu arī sprintā, kā tas sanāca pirms desmit dienām Pasaules kausa posmā Itālijā. Arvim sprintā noteikti jāuzlabo skiatlonā iegūtā vieta (66.vieta), jo kaut vai pēc reitinga viņš ar 98 FIS punktiem ir sešdesmit piektais. Slēpošanas interesenti priecāsies par jebkuru, kam izdosies labi nostartēt, bet nenoliedzami abu starpā ir sīva savstarpējā konkurence, tā kā papildus stimuls nebūs jāmeklē, jo kurš tad negrib būt labākais no savas valsts.

Mūsu kaimiņiem igauņiem šosezon nav gājis labi, un arī pirmajā startā skiatlonā Aivars Rehemā nostartēja ļoti vāji. Sprinteris Peters Kummels varētu mēģināt reabilitēties un iekļūt vismaz trīsdesmitniekā, bet to būs pagrūti izdarīt, jo pirms 10 dienām pasaules kausā Toblahā viņš palika 36.vietā, bet atkārtot 2011.gada panākumu pasaules čempionātā Oslo, kad tika iegūta sestā vieta, šobrīd izskatās nereāli. Kvalifikācijas pārvarēšanu varētu atvieglot tas, ka šeit nav vairāk par četriem norvēģu, krievu, zviedru pārstāvjiem, kā tas ir pasaules kausa posmos.

Favorīti uz medaļām un uzvaru ir vairāki. Pēdējos pasaules kausa posmos labi ir startējuši krievu sprinteri, no kuriem divi – Aleksejs Petuhovs un Sergejs Ustjugovs, būs izteiktāki favorīti, bet lielākais „drauds” visiem klasiskā sprintā un pašreizējais olimpiskais čempions – Ņikita Krjukovs – slidsolī ir spēcīgs, bet ne tik labs kā klasikā. Nortugs sola revanšēties par neveiksmi skiatlonā. Starp citu, norvēģu treneriem bija ļoti grūts uzdevums, izvēloties četrinieku, un nācās no saraksta „svītrot” Finu Krogu (šogad divreiz finālā pasaules kausa posmos – aut.piez.), kuram bija apsolīta vieta startam Soču sprintā, jo citādi būtu malā būtu jāatstāj vai Nortugs, vai arī Ula Vigens Hatestāds, kuirš nupat uzvarēja pasaules kausa posmā Itālijā un būs favorīts uz medaļu Sočos. Šveicieši bija labā formā Toblahā, varbūt viņiem izdodas labi nostartēt arī šeit, ko Kolonja jau skiatlonā pierādīja. Itāļi noteikti cer uz Fredriko Pelegrīnī, kurš četras reizes šosezon ir bijis finālos, divas no tām otrajā vietā, vienīgi pēdējos divos pasaules kausa posmos viņš ir palicis ārpus pusfināla.

Dāmām divas izteiktākas favorītes būs Marita Bjergena un Kikana Randala. Bjergena pārliecinoši uzvarēja pirms desmit dienām Toblahā un arī decembrī Šveicē, savukārt, amerikāniete ir uzvarējusi šosezon divas reizes, arī pērn Sočos, bet tad nestartēja Bjergena. Vāciete Denīze Hermane vairākas reizes šosezon ir bijusi trijniekā, bet pietrūkusi tikai uzvara. Spēcīga slidsoļa sprintā ir zviedriete Šarlote Kalla, labus rezultātus šosezon ir uzrādījusi norvēģiete Ingvilda Estberga. Somietes ar Kilonenu priekšgalā arī pacīnīsies par finālu, tāpat kā šveiciete Vandergrāfa un abas slovēnietes Visnara un Fabjana.

Kvalifikācijas sākums 12.00, bet ceturtdaļfināls, kam sekos pusfināls un fināls, sāksies 14.00.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-02-11 11:28, pirms 10 gadiem
sasperjods rakstīja: Tik joks tāds, ka, lai tas notiktu:
viņiem jabūt vienā slēpojumā
viņiem abiem jākurina temps, ja taktiķi visu atliks uz beigām
Citādi rezultāti nav salīdzināmi

Reklāmraksts jau labs.
Pirms kaut ko komentē varbūt pacenties iepazīties pirms tam ar sporta veidu...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-02-11 11:51, pirms 10 gadiem
Šaubos vai lielam optimismam ir pamats... būs labi ja noturēs vietas kas viņiem ir pēc ranga, jo pārējie jau arī uz olimpiādi nebrauc negatavojušies. Un tas rangs ir tāds stipri nosacīts. Tādi (īsti negatavi) varētu būt tur saraksta galā paši pēdējie kas sievietēm varētu būt turciete, brazīliete, horvātiete, cīņa būs ar lietuvieti un pārējām... tā liekas ka tur piedalās eksotiskas valstis, taču viņām bieži nauda un iespējas ir vairāk kā mūsējiem...
Vīriem redzu tikai kādus trīs tādus izteiktākus autsaiderus (čīlietis, brazīlities, moldāvs) par pārējiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-02-11 13:51, pirms 10 gadiem
sasperjods rakstīja: Šķiet, ka te runā pats autors.
Oficiālais raksts liek rakstīt cerīgāk nekā gribas domāt.
Protams, ka ar autsaideriem netiek galā ne uz kalniem, ne uz plaknēm.
autors es neesmu

     [+] [-]

, 2014-02-11 13:54, pirms 10 gadiem
sasperjods rakstīja: Es negribu strīdēties, jo neesmu zinošs, bet vai nav tā, ka kādu nedēļu pirms mačiem ir janolaižas lejā no augstkalnes, nevis 2 nedēļas jamočī nometnē un tad pa tiešo uz Sočiem...
Neesmu speciālists. No kurienes info ka 2 nedēļas nometnē augskalnē un uzreiz uz Sočiem? Un kurš no viņiem, visi?