Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Neilands: "Nevēlos atcerēties "Tour de France" sākumu, jo tas bija šausmīgs"

Neilands: "Nevēlos atcerēties "Tour de France" sākumu, jo tas bija šausmīgs"
Krists Neilands saņem dienas agresīvākā braucēja balvu. Foto: AFP/Scanpix

Krists Neilands nu jau ir kļuvis par astoto Latvijas sportistu, kurš ir startējis grandiozākajā riteņbraukšanas burziņā "Tour de France". Lielu ievērību kuldīdznieks izpelnījās pēc ceturtā posma, kur devās dienas atrāvienā un visilgāk noturējās vadībā, tomēr septiņus kilometrus pirms finiša peletons latvieti "apēda". Pēc tam Neilandu atzina par dienas agresīvāko braucēju, tādējādi viņš pirmo reizi karjerā pēc grandtūres posma devās uz pjedestālu saņemt godam pelnīto balvu. Portāls Sportacentrs.com pāris stundas pēc finiša sazinājās ar braucēju, lai detalizētāk noskaidrotu paveikto un tālākās ambīcijas šosezon.

Cik labā fiziskā formā šobrīd atrodies?
Atbraucot uz "Tour de France", mana forma ir pašā augšgalā. Šosezon tik labā formā vēl neesmu bijis, spriežot pēc visiem datiem. Savas karjeras laikā esmu bijis vēl labākā formā - pagājušogad un aizpagājušogad tieši pēc "Giro d'Italia".

Vai "Tour de France" laikā paliksi vēl spēcīgāks?
Noteikti. Gaidu vēl labākas dienas. Tūre ir tikai sākusies, un biju gaidījis lielāku ķermeņa šoku. Šobrīd jūtos labi, un ar katru dienu vēl labāk. Esmu pārliecināts, ka, dienām ritot, forma uzlabosies, bet kādā no posmiem, protams, būs arī kādas krīzītes. Ņemot vērā iepriekšējo pieredzi divos "Giro d'Italia", grandtūres laikā jūtos arvien labāk, tāpēc to pašu sagaidu arī "Tour de France".

Sanāk, ka visjaudīgāko sniegumu no tevis var gaidīt trešajā nedēļā, kad vairākas iespējas uzvarēt būs arī dienas atrāvienam, spriežot pēc reljefa un potenciālās situācijas.
Nevaru pateikt, ko varētu gaidīt, bet vairāk kā skaidrs ir tas, ka es vēl mēģināšu, bet jāņem vērā, ka šī ir ļoti liela veiksmes spēle.

Cik grūti šodien, 1. septembrī, bija tikt atrāvienā?
Teikšu godīgi, ka biju gaidījis lielākas cīņu trases sākumā, bet mums izdevās atrauties uzreiz no nultā kilometra. Ceļš arī bija diezgan parocīgs - tādā ziņā, ka nebija liela šoseja, bet gan bija parocīgi, lai līderu komandas uzreiz spētu noslēgt ceļu, lai dienas atrāviens aizietu prom jau no paša starta, tāpēc to visu izdarījām diezgan ātri.

Interesanti, ka no "Israel Start-Up Nation" atrāvienā bija divi braucēji - tu un Nils Polits. Kāpēc tāds komandas lēmums?
Doma bija, lai otrs komandas braucējs varētu vairāk man palīdzēt vai arī, ja atrāvienā būtu devies Bens Hermans [Neilanda komandas biedrs - K.O.], tad Nils palīdzētu viņam. Šajā gadījumā nolieku cepuri Nila Polita priekšā par to darbu, ko viņš paveica. Viņš centās darīt visu, lai es beigu daļā no visiem pārējiem atrāviena dalībniekiem būtu svaigākais. Runājot par pašu atrāvienu, tad nepaveicās, ka tajā bija francūzis no "AG2R - La Mondiale" komandas, kurš no kopvērtējuma līdera [Žiljēna Alafilipa] atpalika tikai trīs minūtes ar kapeikām [3:53]. Līdz ar to komandas peletonā negribēja riskēt un nelaida mūs pārāk tālu. "Deceuninck - Quick Step" visu kontrolēja, lai nezaudētu līdera kreklu. Atrāvienā arī daudz runājām ar šo francūzi, cenšoties pateikt, ka varbūt šī nav labākā vieta, kur viņš atrodas, jo tas nāk par sliktu atrāvienam, bet viņš mūs neklausīja un turpināja braukt kopā ar mums. Domāju, ja viņš nebūtu bijis atrāvienā, tad būtu pavisam cits scenārijs. Iespējams, ka mūs visu dienu peletons nebūtu tik tuvu turējis.

Gan jau, ka runājāt ar francūzi angļu valodā. Ko tu ar komandas biedru viņam teici?
Protams, ka runājām angļu valodā. Viņš arī ir riteņbraucējs un, domāju, darītu to pašu, ja būtu mūsu situācijā, jo ir skaidrs, ka mēs, braucēji atrāvienā, nevēlējāmies vienkārši pabraukāt peletonam pa priekšu. Mums visiem mērķis bija aizbraukt līdz galam un cīnīties par etapa uzvaru, tāpēc mēs visi ar viņu runājām, jo bija skaidrs, ka kopā ar viņu mēs nekur neaizbrauksim. Viņš tikai tērēja savu enerģiju, būdams kopā ar mums, bet francūzis neklausījās, jo arī "AG2R - La Mondiale" bija ieinteresēta, lai viņš braukt atrāvienā.

Tuvojoties finišam, nobraucienā pamatīgu kritienu piedzīvoja Tīšs Benūts. Ja nemaldos, tad kritiena brīdī tu biji tieši aiz viņa.
Ceru, ka viņam viss ir kārtībā. Tas bija muļķīgs kritiens. Mēs atrāvienā centāmies ietaupīt katru sekundi, tāpēc nācās riskēt nobraucienos. Tobrīd pārsvars pār peletonu bija pie divām minūtēm. Nepaveicās, bet ceru, ka viss ir kārtībā.

Tīša Benūta kritiens

Benūta iznīcinātais ritenis pēc kritiena

Spriežot pēc tā, ko redzēju, tad viņam ļoti paveicās, jo krietni vairāk cieta ritenis nekā viņš. Lielāko triecienu saņēma riteņa stute, nevis viņa ķermenis. Pēc kritiena uzreiz piecēlās kājās un bija gatavs turpināt [Benūts pabeidza posmu. Pēc finiša intervijā ar žurnālistiem atzina, ka ir guvis dažus griezumus ķermenī un ka dosies uz rentgenu, lai pārbaudītu vai nav lauzts pirksts].
Ok, tad labi. Tālāk neredzēju, kas notika, jo braucām lielā ātrumā. Redzēju kritienu, un tas nebija patīkams.

No atrāviena izturēji visilgāk. Tikai septiņus kilometrus pirms finiša, sākoties pēdējam kāpumam, tevi noķēra.
Patērējot tik daudz laika un enerģiju atrāvienā, būtu muļķīgi palaist kājas vaļā un domāt, ka es nekur neaizbraukšu. Ja neriskēsi, neko neuzvarēsi [vērts atzīmēt, ka teju visas uzvaras profesionālajā karjerā Neilands ir guvis no atrāviena vai solo uzbrukuma]. Pēc Benūta kritiena pārsvars bija minūte un 40 sekundes. Jutos ļoti labi, un kāpēc tādu dienu neizmantot. Devos solo atrāvienā ar cerību, ka varbūt notiks brīnums. Tomēr brīnumi nenotika un rezultāts ir tāds, kāds ir. Esmu apmierināts ar dienu un to, kā komandas biedrs Nils Polits to pavērsa man par labu. Bija ļoti liels prieks uzkāpt uz goda pjedestāla un izcīnīt šodienas agresīvākā braucēja titulu.

Grandtūrē tev tā gan jau bija pirmā reize, kad stāvēji uz pjedestāla ar balvu.
Jā. Būtībā šeit nav nekas citādāks kā citās sacensībās. Tomēr, pasēžot malā un padomājot, ka tas ir "Tour de France" pjedestāls un ka es braucu šeit pirmo reizi, esmu priecīgs uzkāpt uz pjedestāla.

Tavs mērķis "Tour de France" ir cīnītes par uzvaru kādā posmā, dodoties atrāvienā. Cik bieži bēgsi no peletona?
Protams, būs vēl dienas, kad doties atrāvienā. Vēlos izmantot komandas doto iespēju un cīnīšos par visaugstākajiem rezultātiem.

Lai gan divas reizes brauci "Giro d'Italia", tomēr "Tour de France" spriedze ir krietni lielāka. Vai to jau esi izjutis?
Šeit var manīt lielāku stresu, jo visi braucēji saprot, ka šīs ir lielākās velosacīkstes pasaulē. Katram riteņbraucējam ir ļoti svarīgi šeit piedalīties un cīnīties par uzvaru, tāpēc ir liela spriedze. Visi ir nervozāki, salīdzinot ar "Giro d'Italia".

Uzdošu jautājumu, ko man vairākus gadus jautā cilvēki, kas riteņbraukšanai seko paviršāk. Pat tik tikko viens paziņa "WhatsApp" atsūtīja ziņu: "Kāpēc Neilands tik daudz zaudēja?". Lai gan cenšos skaidrot, bet vienmēr kāds uzrodas. Kāpēc šodien uzvarētājam zaudēji 11 minūtes, lai gan biji vēl līderis septiņus kilometrus pirms finiša?
Pirmkārt, sāksim ar to, ka atrāvienā patērēju daudz enerģiju, tāpēc man nepietiek spēka, lai tālāk cīnītos par rezultātu, kad noķer peletons. Otrkārt, ja nav enerģijas, tad labākais variants, kad grupa noķer, ir sākt atjaunošanās procesu, kas nozīmē mierīgu braukšanu līdz finišam, jo vēl ir 17 etapi, kas ir ļoti daudz. Katra minūte un katrs vats, ko vari pietaupīt, ir no svara, lai labāk ritētu atjaunošanās process, jo par uzvaru noķeršanas brīdī vairs necīnies. Tur vairāk nav starpības tam, vai finišē 26. vai 135. vietā. Visi redz tikai uzvarētāju. Izceļas arī "Top 10". Starp 20. vai 120. vietu nav atšķirības. Jo mierīgāk vari aizbraukt līdz finišam, jo labāk.

Ceru, ka daudziem taps skaidrs, kāpēc tik daudz zaudēji.
Vēl varu atzīmēt, ka daudzi braucēji, ieskaitot mani un Tomu Skujiņu, taktiski zaudē laiku kopvērtējumā. Ja mēs nezaudēsim laiku - piemēram, šodien atrāvienā bija francūzis, kurš līderim zaudēja kopvērtējumā tikai trīs minūtes -, tad atrāvienu nekur nelaidīs, ja būsi tik tuvu līderim. Vajadzīgs zaudēt kādas 20 minūtes, lai līderim nebūtu jākreņķējas, ka viņš varētu zaudēt savu dzelteno kreklu. Ja atrāvienā visi braucošie būs jau zaudējuši daudz laika, tad ir lielāka iespēja aizbraukt līdz galam un uzvarēt.

Kā no rīta parasti jūtas tavas kājas pēc atrāviena dienas?
Domāju, ka rītdien pamodīšos ar sāpēm kājās. Tas ir pavisam noteikti, bet es nebūšu vienīgais, kurš tā jūtas. Tas ir normāli.

Kā atceries pirmo posmu, kur bija skarbi laikapstākļi un ārkārtīgi slidens ceļš?
Nevēlos atcerēties "Tour de France" sākumu, jo tas bija kaut kas šausmīgs. Nicā lietus nebija lijis divus mēnešus, tāpēc ārā viss bija slidens, kā arī uz ceļa bija eļļas vai kaut kas tamlīdzīgs. Ceļš bija slidens un gandrīz katrā līkumā bija kritieni. Man paveicās, ka neiesaistījos nevienā kritienā, lai gan biju ļoti tuvu tam. To dienu pārvarēju sveiks un vesels.

Neesi vienīgais latvietis "Tour de France". Kad temps ir nomierinājies gan jau, ka aprunājies arī ar Tomu.
Jā, ar Tomu arī sanāk saskrieties, kad temps ir mierīgāks. Tad mēs apspriežam, kas tobrīd sacensībās ir aktuāls. Varbūt apspriežam Covid-19. Kas tobrīd ir aktuāls, to aŗī apspriežam.

Pirms "Tour de France" piedalījies "Criterium du Dauphine" velobraucienā. Labāko sniegumu demonstrēji pēdējā posmā, kad pāris stundas kalnainā etapā noturējies priekšējā grupā.
Tā ir viena no sacensībām, ko gribētos aizmirst, jo pēc pauzes bija ļoti grūti atgriezties. Nekādas sacensības pirms tam īsti nebija, un gāja ļoti smagi. Man bija apziņa, ka šīs piecas dienas vajag sevi nomocīt, jo zināju, ka pēc divām nedēļam būšu pavisam cits braucējs. Pēdējā etapā parādījās pozitīvas lietas, ka sāku vairāk justies kā sportists, nevis pastnieks. Jau no starta biju spējīgs iesaistīties atrāvienā un nobraukt divas stundas ļoti jaudīgi. Ar sniegumu parādīju komandai, ka tās nav manas fantāzijas, ka būs labi un ka nevajag par mani satraukties par to, vai iekļaut mani "Tour de France" sastāvā.

Skatījos vairāku braucēju jaudas datus tieši pēdējā "Criterium du Dauphine" posmā, un pēc tam arī sarunās ar žurnālistiem daudzi atklāja, ka ir pārspējuši vairākus savus rekordus. Kā bija tavā gadījumā? Izdevās kādu rekordu pārspēt?
Šī gada jaudas rekordi noteikti bija.

Cik daudz atpaliki no absolūtajiem rekordiem?
Arī biju ļoti tuvu. Atšķirība ir pāris vati.

Kurā brīdī uzzināji, ka brauksi "Tour de France"?
Oficiāli par 100% uzzināju nākamajā dienā pēc "Criterium du Dauphine". Bet par to, ka braukšu "Tour de France", par 95% bija skaidrs kopš decembra, jo ļoti daudz par to runājām ar komandu. Komanda tad teica, ka viss ir kārtībā un mēs tevi tam gatavojam. Protams, dzīvē var daudz kas notikt, bet bija skaidrs, ka šeit būšu. Tomēr man ir tā - kamēr neesmu saņēmis oficiālu paziņojumu, tikmēr nevaru būt 100% drošs, ka braukšu. Ņemot vērā, cik čābīgi gāja "Criterium du Dauphine", tad jau sāku satraukties, vai es braukšu "Tour de France". Daudz runāju ar komandas sporta direktoriem vai komanda nesāks pārdomāt, bet tāpat visi centās mani pozitīvi uzmundrināt.

Komandas līderis Dens Mārtins uz "Tour de France" atbrauca savainots. Kā viņš jūtas?
Viņš šobrīd nav tajā pašā augstākajā vietā, kur vēlētos un vajadzētu būt. Pēc "Criterium du Dauphine" gūtās traumas viņš ar katru dienu jūtas labāk. Domāju, pēc pirmās brīvdienas viņš būs atpakaļ ierindā un spēs parādīt lielisku sniegumu.

Lasīju, ka pēc pirmā posma sprinta līderim Andrē Greipelam kājā uzlika piecas šuves.
Andrē ir diezgan lielas problēmas ar celi, bet tā nav šūtā vieta. Viņš to celi ir sasitis. Viņam nākas pacīnīties ar sevi, bet cer, ka ar katru dienu paliks labāk un varēs atgriezties savā formā, lai parādītu, uz ko ir spējīgs.

Turpinot par komandas biedriem, kā šobrīd jūtas Bens Hermans?
Viņš pirmajā dienā krita un satraumēja plaukstas locītavu, bet nebija lūzuma. Ar katru dienu paliek labāk, bet fiziskā forma viņam ir ļoti laba. Viņš ir ļoti motivēts un gatavs parādīt rezultātus.

Cik labi sokas pirmajam izraēļu braucējam "Tour de France" Gajam Nivam, kuram šobrīd no Izraēlas medijiem ir pievērsta milzu uzmanība?
Viņš man teica, ka pirmā diena bija diezgan slikta pašsajūtas ziņā, bet tagad paliek arvien labāk. Ticu, ka viņš spēs finišēt, lai būtu ne tikai pirmais izraēlietis, kurš ir startējis "Tour de France", bet arī pabeidzis. Prieks redzēt, ka viņš un citi Izraēlas sportisti progresē, kas parāda, ka šī komanda strādā pareizajā virzienā.

Vai šobrīd būtu gatavs braukt divas grandtūres gadā? Vai arī tas vēl ir pārgari?
Esmu par to domājis, bet, ņemot vērā, ka šī sezona ir sačakarēta, tad šī nebūs sezona, kad vēlētos braukt divas grandtūres.

Ja būtu normāla sezona, tad brauktu divas tūres?
Vispirms nobrauktu vienu un tad apsvērtu par otru. Viss būtu atkarīgs no tā, kā es justos pirmajā grandtūrē. Ja viss būtu labi, tad iesaistītos sarunās ar komandu par tādu iespējamību. Tad vēl nākamās divas nedēļas būtu jāpaseko līdzi savai formai, kā viss norit un vai es būtu spējīgs pievarēt vēl vienu grandtūri.

Minēji, ka savu labāko formu karjerā sasniedzi tieši pēc "Giro d'Italia". Šogad pēc "Tour de France" nākamajā nedēļā notiks pasaules čempionāts [vēl nav oficiāli zināma vieta], kur reljefs varētu būt parocīgs kalnu speciālistiem.
Jā, pēc grandtūres es spēju būt ļoti labā formā. Esmu uzvarējis abas pirmās sacensības pēc grandtūrēm [2018. gadā viendienas klasiku Beļģijā "Dwars door het Hageland - Aarschot" un 2019. gadā Ungārijas tūri, izcīnot uzvaras divos posmos un kopvērtējumā]. Apsveru, ka pēc "Tour de France" man būs lieliska forma, tāpēc tas ir ideāli, ja uzreiz ir pasaules čempionāts.

Kurās vēl sacensībās plāno piedalīties pēc "Tour de France", kur varētu pacīnīties par rezultātu?
Ir plānots piedalīties Ardēnu klasikās - "Ljēža–Bastoņa–Ljēža", "La Flèche Wallonne" un "Amstel Gold Race".

Cik parocīgas tev ir Ardēnu klasikas, kur ir daudz īsu un stāvu kāpumi?
Trase man ir parocīga, bet viss ir atkarīgs no tā, kā es jūtos. Protams, tur ir vajadzīga liela veiksme, jo tās sacensības ir ļoti saspringtas. Esmu braucis "Amstel Gold Race" un zinu, ko tas nozīmē. Tur visu dienu jāturās peletona priekšgalā. Lai arī, cik spēcīgs būtu, ja atradīsies peletona aizmugurē, neko nespēsi izdarīt. Tās sacensības ir ļoti saspringtas. Ja esmu labā formā, tad man arī ir motivācija atrasties peletona priekšgalā, lai izcīnītu labu rezultātu. Esmu braucis arī "Ljēžas–Bastoņas–Ljēžas" U23 sacensības, kur paliku desmitais.

Cik daudz sveicienus saņēmi pēc šodienas atrāviena? Gan jau, ka telefons ir pārpilns ar ziņām.
Ziņas ir ļoti daudz. Neierasti daudz. Ja būtu citās sacensībās un brauktu atrāvienā, nedomāju, ka saņemtu tikt daudz sveicienu. Telefons ir uzsprādzis. Vēlos pateikties visiem par sveicieniem. Domāju, ka nespēšu uz visiem atbildēt, bet centīšos. Ļoti novērtēju, ka man ir atbalstītāji. Liels paldies.

Cik apmēram daudz ziņu esi saņēmis, ja skaita "WhatsApp", "Facebook", "Instagram", "Twitter" un citas platformas kopā?
Nevaru pateikt, jo ziņas joprojām nāk [saruna notika pāris stundas pēc finiša]. Esmu dažiem atbildējis, bet kopējo skaitu ir ļoti grūti pateikt, tomēr tas ir patīkami saņemt tik daudz ziņu, ka ir grūti uz visām atbildēt.

Vai tas ir mērāms simtos?
Jā, noteikti.

Kā bija pēc "Giro d'Italia" posma pagājušogad, kur biji piektais?
Tad arī bija kaut kas līdzīgs kā šodien. Vienmēr cenšos atbildēt uz visām ziņām, bet ir tik daudz sociālo portālu, ka ir viegli palaist garām kādu. Ļoti atvainojos, ja neatbildu, bet es cenšos. Ir gan garas ziņas, gan bildes, gan video - cilvēkiem iztēle ir liela, tāpēc ir interesanti paskatīties visus šos sveicienus pēc finiša.

Pēc "Tour de France" pirmā posma portāls Sportacentrs.com sazinājās arī ar Tomu Skujiņu. Interviju ar otru latvieti prestižajās sacensībās iespējams lasīt ŠEIT.

  +3 [+] [-]

, 2020-09-02 13:45, pirms 4 gadiem
Labas izredzes atrāvienos ir uzvarēt Skujiņam un Neilandam. Pat būtu interesanti pavērot, ja abi divi braukti vienā atrāvienā un peletons todien negribētu ķert viņus. Bet nu sniegums vieš optimismu.

     [+] [-]

, 2020-09-02 20:53, pirms 4 gadiem
Paldies par interviju un veiksmi Neilandam, turēšu īkšķi par abiem mūsējiem.