Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Skujiņš par "Tour de France" ambīcijām, trako sākumu un izvairīšanos no kritieniem

Skujiņš par "Tour de France" ambīcijām, trako sākumu un izvairīšanos no kritieniem
Toms Skujiņš pirms "Tour de France" otrā posma. Foto: Reuters/Scanpix

Vakardien tika aizvadīts traks un kritieniem bagāts "Tour de France" pirmais posms. Par laimi, gan Tomam Skujiņam, gan Kristam Neilandam izdevās izsprukt no satikšanās ar asfaltu vai kādu ceļa zīmi. Portāls Sportacentrs.com pāris stundas pēc finiša aprunājās ar pašreizējo Latvijas čempionu Tomu Skujiņu, kurš dalījās iespaidos par piedzīvoto un redzēto.

Viens no "Tour de France" dalībniekiem izteicās, ka pirmajā posmā nokrita ap 80% braucēju. Vai tev izdevās izvairīties no šāda likteņa?
Nedaudz uzsmaidīja veiksme, un izvairījos no kritieniem.

Televīzijā tevi vislabāk varēja manīt, kad palīdzēji komandas līderim Ričijam Portam pēc kritiena nokļūt līdz peletonam. Kā viņam klājas pēc tik smagas dienas?
Jā, Ričijs nokrita - apmēram 50 kilometrus pirms finiša. Liekas, ka viss kārtībā. Jāatzīst, ka slideni ceļi palīdz izvairīties arī no lieliem nobrāzumiem. Viņš nedaudz atsita kāju, bet būs dzīvotājs.

Kad pēdējoreiz piedalījies tik trakās sacensībās, kur ir daudz kritienu, slidenu nobraucienu un lietus?
Atmiņā nāk daudz trakākas sacensības, kas bija ASV. Braucām 2015. gadā Pensilvānijā Redingas pilsētā. Paliku otrais, bet no labāko desmitnieka toreiz liekas, ka tikai pāris cilvēki nebija krituši. Gan es, gan uzvarētājs todien nokritām. Tās sacensības bija vēl trakākas, jo tur ne tikai bija slidens, bet arī vējains. Tās bija vēl pāris soļus trakākas par šodienu [Vērts atzīmēt, ka 2015. gadā "The Reading 120" viendienas klasikā finišu sasniedza vien ceturtdaļa dalībnieku, kā arī devīto vietu ieņēma Skujiņa toreizējais komandas biedrs Andžs Flaksis - K.O.].

"Trek-Segafredo" komandu nevarēja bieži manīt peletona priekšā nobraucienos. Kurā vietā peletonā atradies nobraucienu laikā - vidusdaļā vai aizmugurē?
Atkarīgs no nobrauciena. Pirmajos divos mēs nebijām priekšā, bet trešajā gan bijām. Katru reizi nesanāk būt tur, kur vēlies, lai gan vienmēr vislabāk ir būt priekšā, bet jāatrod balanss starp to, cik daudz enerģijas vēlies tobrīd tērēt un cik svarīgi ir būt priekšā. Par laimi, trešajā nobraucienā bija pietiekami daudz gudru cilvēku, lai mēs kopīgi varētu neitralizēt nobraucienu un visi mierīgi nobraukt, cerot uz mazāk kritieniem.

Pēdējā nobraucienā tempu kurināja "Astana" komanda, par ko uzreiz pēc finiša ļoti asi izteicās vairāku citu komandu braucēji. Pamatīgu kritienu pārgalvības dēļ piedzīvoja "Astana" kopvērtējuma līderis Migels Anhels Lopess. Ko tu par šādu rīcību domā?
Karma strādā - to es varu pateikt.

Migels Anhels Lopess aiziet pa pieskari

Neatceros, ka karma riteņbraukšanā būtu tik ātri nostrādājusi.
Dažreiz karma nostrādā ļoti ātri, dažreiz nedaudz ilgāk, bet šajā gadījumā bija pavisam ātri. Bija skaidrs, ka visi grib izdzīvot šī nobrauciena laikā. "Jumbo-Visma" braucēji mēģināja runāt ar "Astanu", lai paņem to mierīgi. Tomēr nereti gadās tādi, kas uz citu nebūšanām mēģina iegūt pārsvaru, līdz ar to, par laimi, viņiem diezgan ātri tas atspēlējās, bet nevaru teikt, ka esmu priecīgs par to, ka viņš nokrita.

Vēl milzīgs kritiens bija tieši pēc trīs kilometru atzīmes, kur cieta visvairāk braucēju.
Ar šo kritienu bija tā, ka daži cilvēki nokrita tieši pirms trīs kilometru atzīmes, bet pārslīdēja tai pāri. Tālu nebijām no kritiena, bet kopā ar Ričiju atkal uzsmaidīja laime un abi palikām bez asfalta satikšanas.

Tuvojoties finišam, gan jau uzzināji par to, ka komandas biedrs Madss Pedersens izcīnīja otro vietu. Vai nebiji nedaudz pārsteigts, ka viņam izdevās apsteigt vairākus sprinta dūžus un būt otrajam, lai gan slapjā laikā viņš nereti paceļ savu līmeni, ko apliecina uzvara pagājušogad pasaules čempionātā Jorkšīrā, kur laikapstākļi braucējus nelutināja?
Protams, bija neliels pārsteigums, tomēr tas nebija negaidīti. Viņi trijatā [Edvards Tēnss, Jaspers Steivens un Pedersens] brauca, un bija skaidrs, ka Madss centīsies cīnīties sprintā. Viņš Pasaules tūres gonkās, kur ir aši puikas, arī ir spējīgs pacīnīties. Nesen Polijas tūrē uzvarēja vienu posmu.

Komandā viņš nav vienīgais ar ātrām kājām. Vai Madss vienmēr būs līderis sprintā?
Nē, pārējos posmos tas varētu nebūt tikai viņš, jo arī Jaspers un Edvards ir ātri. Arī viņiem būs iespējas, bet šodien iespēja tika dota pasaules čempionam. Lai gan viņi visi ir diezgan līdzīgi, tomēr katram labāk padodas nedaudz citādāks sprints. Jasperam labāk sanāk sprints pret kalnu, līdz ar to tas, kurš cīnīsies par uzvaru, tiks izlemts dienas sākumā.

Tagad skatos uz rītdienas [30. augusta] posma reljefu. Kādi komandai būs rītdien plāni?
Rītdien būs diezgan interesanta diena. Nav tas vieglākais etaps un varētu gadīties pārsteigumi. Būs diezgan liela cīņa par atrāvienu. Kas to zina, kā diena izvērtīsies un kurš uzvarēs. Skaidrs, ka mums pirmā prioritāte, lai Ričijs un Bauke [Mollema] ir vieni no pirmajiem. Mēģināsim viņiem palīdzēt, bet kalnā neuzstumsim - nāksies pašiem cīnīties. Atkarībā no tā, cik daudz sacensības tiks kontrolētas, iespējams, Jaspers, ja viņam ir laba diena, varētu pacīnīties par uzvaru sprintā no mazas grupiņas.

Trešajā nedēļā ir vairāki posmi, kur ļoti lielas izredzes uzvarēt ir atrāvienam, turklāt ar tev diezgan pateicīgu reljefu. Vai esi noskatījis kādu dienu, kur doties uzvarošā atrāvienā?
Jā, esmu noskatījis, bet neteiktu, ka tikai trešajā nedēļā. Arī otrajā nedēļa ir posmi, kas ir parocīgi atrāvienam. Tomēr jāskatās arī no sacensību situācijas. Būs posmi, kur atrāvienam iespējas uzvarēt būs 50 pret 50, jo par uzvaru cīnīsies arī kopvērtējuma favorīti. Jā, šis tas manā grāmatā ir atzīmēts. Protams, katru dienu nesēdēšu peletonā un centīšos pabraukt arī atrāvienos.

Cik labā sportiskajā formā šobrīd esi? Vai pīķis ir sasniegts?
Jāatzīst, ka pirms sacensībām nedaudz apslimu. Šodien nebija tas lielākais pīķis, bet noteikti, ka pa trim nedēļām būs diena, kur jutīšos vislabākajā formā šosezon. Esmu formas augstākajā punktā, un tagad tas ir jāizmanto.

Iepriekšējos divos gados uzvarošajā atrāvienā devies tieši trešajā nedēļā. Kā jūties tad, kad tūrē ir veikti daudz kilometri un pievarēti neskaitāmi kalni?
Parasti man nav problēmu ar trešo nedēļu. Nav tā, ka rodas baigais sagurums un jācīnās vienīgi par izdzīvošanu kā citiem braucējiem. Salīdzinot ar citiem, tad jūtos pietiekami svaigs un spēcīgs, lai cīnītos arī par rezultātu.

Tūliņ tev jāiet uzņemt kalorijas. Ko jūs grandtūres laikā ēdiet vakariņās?
Mums ir pavārs. Viņš katru dienu atsūta sarakstu, kas būs gaidāms. Protams, vienmēr ir gan rīsi, gan makaroni. Piemēram, šodien mums ir vista karija mērcē. Diezgan bieži mēdz būt kartupeļi. Šovakar ir arī kartupeļu biezputra un svaigi salāti, lai uzņemtu vitamīnus.

Tūrē neesi vienīgais latvietis. Cik daudz sanāca aprunāties ar Kristu Neilandu?
Šodien nebija tā diena, kad sanāca visvairāk aprunāties, jo bija saspringti. Tomēr paspējām parunāties un apspriest notikumus, kas bija posma sākumā, jo mēs peletonā satikāmies vairāk uz dienas beigām. Viņš arī pastāstīja, ka bija ļoti tuvu vienam kritienam, bet paspēja knapi izvairīties.

Pēdējā nobraucienā varēja manīt, ka peletona aizmugurē esoši braucēji asākajos līkumos pat pilnībā apstājās un nokāpa no riteņa. Kā tev bija ar ātrumu?
Kad bija 180 grādu līkumi, tad mēs visi mēģinājām ļoti mierīgi paņemt tos līkumus. Varbūt ne gluži apstāties, bet pavisam mierīgi ar tādu domu, lai arī aizmugure atrastos netālu un lai priekšai nobrauciena beigās nebūtu liels pārsvars pār tiem, kas atrodas beigās, lai nevienam nebūtu jāriskē ar savu dzīvību, lai tiktu līdzi līderiem.

Skatījos, ka katru dienu tev ir jāfilmē video dienasgrāmata, un pēc tam "Velon" publicē jau sagatavotu viedo.
Varbūt ne gluži katru dienu, bet tad, kad man rodas iedvesma vai motivācija. Ir sarunāts ar "Velon", ka varēšu pafilmēt, un viņi pēc tam mēģinās to smuki salikt kopā, lai mans filmētais izskatītos kaut cik cilvēcīgi. Ir iespējams pieteikties "Velon" mājaslapā un saņemt e-pastā dienasgrāmatu, kur ir apskats ne tikai no manis, bet arī citiem braucējiem.

Toma Skujiņa "Tour de France" dienasgrāmatas pirmā sērija

Ārvalstu žurnālistu vidū esi diezgan populārs un atsaucīgs braucējs. Cik bieži tev pirms starta un pēc finiša finiša ir intervijas?
Startā un finišā nav diezgan daudz interviju, bet ja notiek kas interesants, tad mēs šad tad mēdzam parunāt. Esmu izveidojis ar dažiem žurnālistiem labu kontaktu, un vienmēr mēģinu pastāstīt, kas lasītājus, skatītājus un klausītājus varētu interesēt, nevis tikai pastāstīt ko visi pārējie stāsta - ka šodien bija smaga diena, bet rītdien būs smagāka, katru dienu jācīnās... Mēģinu pastāstīt kaut ko no aizkulisēm. Faniem tas ir interesanti, un žurnālisti novērtē, ka esmu pietiekami atklāts. Pastāstu arī, ja neiet tik labi vai iet pavisam labi.

Pastāsti vēl par piesardzību saistībā ar Covid-19. Cik bieži ir testi un kas ir jāievēro "Tour de France" laikā?
Manuprāt, protokols ir izveidots diezgan sakarīgs. Visiem pirms uzsākām sacensības bija jāveic divi testi - sešas un trīs dienas pirms sākuma. Protams, testiem bija jābūt negatīviem. Testēja arī visu apkalpi, nevis tikai braucējus. Abās brīvdienās, kad nenotiek posmi, tiek veikts vēl viens tests. Ja kādā komandā ir divi cilvēki, kuriem Covid-19 tests ir pozitīvs, tad visu komandu sūta mājās. Ja pozitīvs tests ir vienam cilvēkam, tad arī to sūta mājās un viņam sacensības ir beigušās. Arī fani vairs nav tik tuvu, netiek vairs mums klāt, kas ir žēl, bet šajā gadījumā tas ir nepieciešams. Tātad kontakts ar faniem nav tik liels. Protams, visur jāstaigā maskās - gan viesnīcās, gan ārpus tām, gan dodoties uz starta parakstīšanos. Cenšamies būt piesardzīgi, un pagaidām viss ir labi. "Criterium du Dauphine" bija tieši tāpat. Tur nebija neviena pozitīva testa. Domāju, šī sistēma strādā pietiekami labi, lai mēs līdz Parīzei tiktu ar visām 22 komandām.

Pirms "Tour de France" pirmā posma bija viendienas sacensības sievietēm, kur piedalījās labākās braucējas. Vai bija iespēja vērot "Trek-Segafredo" dāmu komandas uzvaru?
Visa komanda skatījāmies sacīksti busā. Sākām skatīties viesnīcā, bet pēc tam ar busu braucām uz startu un skatījāmies pēdējos kilometrus, kas bija diezgan aizraujoši. Protams, visiem bija prieks, ka mūsu dāmas uzvarēja.

"Criterium du Dauphine" velobraucienā kritienos cieta diezgan daudz favorītu. Peletonā pēc šīm sacensībām arvien vairāk sāka runāt par drošību, ņemot vērā arī to, ka pirms tam Lombardijas un Polijas tūrē gandrīz nomira vairāki pasaules klases braucēji.
Nebija tā, ka "Dauphine" bija daudz kritienu. Viens kritiens bija organizatoru vainas dēļ, jo no ceļa nobraucienā nebija notīrīta grants. To granti ieraudzījām pēdējā brīdī, tāpēc šeit vairs nav viens no labākajiem braucējiem Stevens Kreisveiks no "Jumbo-Visma". Redzējām arī šodien, ka bija daudz kritienu, bet tā bija īpaša diena. Redzot visus iepriekšējos kritienus, kas bija ne tikai šodien, bet arī citās sacensībās, tas bija viens no iemesliem, kāpēc visus pēdējā nobraucienā izdevās apvienot kopīgam mērķim un paņemt to mierīgi, nepārspīlējot.

"Tour de France" laikā tiks aizvadīts arī Latvijas čempionāts, tādējādi ne tev, ne Kristam nebūs pat teorētiskas iespējas izcīnīt titulu. Šobrīd esi pašreizējais Latvijas čempions, bet sanāk, ka pēc Latvijas čempionāta krekls būs jāmaina uz parastu komandas formu, kas ir žēl, jo tevi nevarēs tik labi pamanīt peletonā, kur valstu čempionu krekli izceļas, un ir diezgan viegli identificēt konkrētus braucējus.
Skaidrs, ka Latvijas čempionātā neuzvarēšu un ka būs jāatgriežas komandas krāsās. Nākamsvētdien no skaistajām čempiona krāsām pārslēgšos uz komandas formu.

  +4 [+] [-]

, 2020-08-30 15:53, pirms 4 gadiem
Paldies, laba intervija! Nemaz tik bieži pie mums neparādās oriģināls Tūres inside info.

  +1 [+] [-]

, 2020-08-30 16:19, pirms 4 gadiem
Skujiņam 15 punkti šodienas etapa sākumā.

  +1 [+] [-]

, 2020-08-30 16:20, pirms 4 gadiem
Skujiņš, starp citu, tieši šobrīd piedalās atrāvienā.

  +1 [+] [-]

, 2020-08-30 18:28, pirms 4 gadiem
Noķēra 40 km līdz finišam, bet vairākus kalnu punktus savāca.

     [+] [-]

, 2020-08-30 21:43, pirms 4 gadiem
Paldies! Tā turpināt Sportacentrs!👍