Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Jaunzēlande un Velsa cīnīsies par prestižu un bronzu

Juris Miņins
Juris Miņins

Jaunzēlande un Velsa cīnīsies par prestižu un bronzu
Neskatoties uz zaudējumu pusfinālā, Jaunzēlande pēdējai PK finālturnīra cīņai gatavojas gana nopietni. Foto: AFP/Scanpix

Piektdien 11:00 pēc Latvijas laika, 2019. gada regbija Pasaules kausa finālturnīrā tiks aizadīta pirmspēdējā cīņa, kurā pusfinālu neveiksminieces, Jaunzēlande un Velsa, "mazajā finālā" cīnīsies par bronzas medaļām.

Rītdien, 1. novembrī, Jokohamas stadionā laukumā dosies Velsas un Jaunzēlandes izlases, lai aizvadītu savu pēdējo cīņu 2019. gada Pasaules kausa finālturnīrā. Tiesa, šīs spēles "fons" un arī saturiskais piepildījums nez vai būs tāds par kādu sapņoja abas komandas, jo tā vietā, lai cīnītos par Viljama Veba Elisa vārdā nosaukto kausu, abas bijušās Pasaules ranga līderes nu ir spiestas samierināties ar cīņu par trešo vietu.

Profesionālajā sportā reti nākas runāt par šāda veida spēlēm, tā sauktajā "gandarījuma cīņām", kas, lai arī uzvarētājiem dod zināmas priekšrocības un ļauj turnīru noslēgt uz pozitīvas nots, kopumā ir diezgan bēdīgs pasākums, jo kā viena, tā arī otra komanda nav spējusi aizsniegties līdz galvenajam – finālam. Vēl jo vairāk šādas spēles liekas maznozīmīgas tajos brīžos, kad "mazajos finālos" spēlē komandas, kuru ambīcijas sniedzas daudz, daudz tālāk.

Jaunzēlandes izlasei, kas bija divu iepriekšējo Pasaules kausu uzvarētāja, lieki teikt, ka šāda spēle nekādu gandarījumu nedos, bet vēl vairāk uzplēsīs nedēļu veco brūci par bezierunu kapitulāciju Anglijas izlases priekšā.

Atgādināsim, ka pirms mazāk kā nedēļas Jaunzēlandes izlase Pasaules kausa pusfinālā ar 7:19 atzina Anglijas valstsvienības pārākumu. Lai arī rezultāta starpība nemaz nebija tik liela, situācija laukumā brīžiem bija ļoti bēdīga, jo tādu īstu iespēju uzbrukumā "All Blacks" nebija un vienīgos punktus viņi guva pēc angļu hukera Džeimija Džordža neveiksmīgās auta iespēles savas ieskaites zonas tuvumā. Visu pārējo laiku jaunzēlandieši skatījās kā uzbrukumus veido angļi un spēlēja aizsardzībā. Tā viņiem, jāatzīst bija labā līmenī, tiesa, punktus aizsargāšanos regbijā nedod, tāpēc arī tika piedzīvots, lai arī mazliet negaidīts, taču kopumā likumsakarīgs zaudējums.

Velsas komanda, protams, arī no šī turnīra gaidīja vairāk, jo 2019. gada Sešu nāciju turnīra "Grand Slam" uzvarētāja, kura vēl dažas nedēļas pirms Pasaules kausa bija kļuvusi par Pasaules ranga līderi, aizvadīja labu grupu turnīru, bet ceturtdaļfinālā dramatiskā spēlē pieveica Franciju. Tiesa, ja pirmajā izslēgšanas maču cīņā velsieši, Francijas spēlētāja Sebastjana Vāhamahinas nesavaldības dēļ, spēli noslēdza vairākumā, kas viņiem arī palīdzēja tikt pie panākuma, tad dienvidāfrikāņi šādas vaļības nepieļāva.

Tiekoties divām fiziskā regbija piekritējām, cīņas laukumā patiešām bija vairāk nekā plašu izspēļu un tāpēc arī nav nekāds brīnums, ka abas komandas guva tikai pa vienam piezemējumam, kā arī nav nekāds brīnums, ka šī spēle bija Dena Bigara un Handrē Polarda duelis, kurā kā uzvarētājs beigu beigās laukumu pameta tieši āfrikānis Polards, kurš arī nodrošināja izšķirošo triju punktu pārsvaru (19:16).

Vai rītdienas "mazais fināls" būs absolūti bezjēdzīga un nevienam neinteresanta cīņa? Atbildot īsi – nē. Pirmkārt, tāpēc, ka šajā spēlē laukumā dosies divas pasaules regbija elites komandas. Turklāt, to starpā ir neliela nesaprašanās, kura būtu jānoskaidro līdz galam, proti, tieši velsieši gāza "All Blacks" no Pasaules reitinga līderu troņa, kur viņi atradās teju desmit gadus. Šī spēle būtu labs brīdis, lai savas attiecības noskaidrotu tiešā cīņā.

Tāpat kā Stīvens Hansens, jaunzēlandiešu treneris, tā Vorens Getlands, Velsas galvenais treneris, jau ir paziņojuši, ka šajā spēlē lielāku lomu atvēlēs tiem regbistiem, kas iepriekš vairāk ir pildījuši rezervistu lomas. Tas dod cerību redzēt spēlēt gribošus un varošus regbistus, turklāt, tos, kurus droši var saukt par abu valstu regbija nākotni.

Visbeidzot, spēle par trešo vietu ir domāta tam, lai pusfinālu neveiksminiecēm būtu iespēja turnīru noslēgt uz pozitīvas nots un no Pasaules kausa mājās atgriezties vismaz ar medaļu un nelielu gandarījuma sajūtu. Pat ar visu to, ka Jaunzēlandes komandai jebkura pozīcija, kas nav pirmā ir izgāšanās, ierasties mājās ar trešo pozīciju vai diviem zaudējumiem pēc kārtas, ir divas dažādas situācijas. Arī Velsai, kas uz Pasaules kausu brauca kā viena no favorītēm, būtu patīkami Vorena Getlenda ēru noslēgt ar uzvaru pār Jaunzēlandi, jo Getlends, kurš pats ir jaunzēlandietis, pēc šīs spēles pametīs savu esošo amatu, lai atgrieztos mājās.

Kura komanda uzvarēs 2019. gada regbija PK finālturnīra bronzas mačā?

  • 22

  • 80


  +1 [+] [-]

, 2019-10-31 22:15, pirms 4 gadiem
Neredzu variantus Velsai, bet Gatland un Jones del ceru, ka pienacigi nospeles. Vispar jau es nedomaju, ka kads gaidija ko vairak no Velsas. Ja bija pasaules ranga pirmaja vieta pec 6 naciju izspeles (kas gan ir Ziemelu hemisferas turnirs), bet pusfinals man liekas ir tas ko si komanda var izspiest. Visi it ka gaidija Springboku un All Blacks finalu, bet nu angli pelnijusi but finala un favoriti. Redzes, kads Farela Sr bus ka galvenais treneris, jo gruti sekot Gatlandam, kas izdarijis tik daudz Velsas regbija attistibai.

     [+] [-]

, 2019-11-01 09:13, pirms 4 gadiem
Velsa varēja gan bronzu izcīnīt.

     [+] [-]

, 2019-11-01 10:54, pirms 4 gadiem
kO_Osmoss rakstīja: Neredzu variantus Velsai, bet Gatland un Jones del ceru, ka pienacigi nospeles. Vispar jau es nedomaju, ka kads gaidija ko vairak no Velsas. Ja bija pasaules ranga pirmaja vieta pec 6 naciju izspeles (kas gan ir Ziemelu hemisferas turnirs), bet pusfinals man liekas ir tas ko si komanda var izspiest. Visi it ka gaidija Springboku un All Blacks finalu, bet nu angli pelnijusi but finala un favoriti. Redzes, kads Farela Sr bus ka galvenais treneris, jo gruti sekot Gatlandam, kas izdarijis tik daudz Velsas regbija attistibai.
Laikam vienīgais, lai uzvar Velsa.