Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Īrija un ceturtdaļfinālu lāsts

Juris Miņins
Juris Miņins

Īrija un ceturtdaļfinālu lāsts
Vai Džo Šmitam izdosies aiziet kā uzvarētājam?
Foto: Reuters/Scanpix

Īrijas regbija izlase uz 2019. gada Pasaules kausa finālturnīru dosies kā Pasaules ranga līdere, tiesa, līdz šim komanda regbija nozīmīgākajā turnīrā nekad nav spējusi pārvarēt ceturtdaļfinālu barjeru. Vai Japāna būs viņu laimīgā zeme?

Pirmie "biļešu mači"

Regbijs Īrijā, protams, "atnāca" no blakus esošās Anglijas, kad īri atgriezās no mācībām angļu skolās. Tas noveda pie tā, ka pirmie regbija klubi Īrijā tika dibināti augstskolās. Sporta veids, protams, arī ļoti ātri izplatījās, tiesa lielāko popularitāti tas ieguva pēc oficiālo un vienoto regbija noteikumu publicēšanas, jo pirms tam, tāpat kā citās Britu salu zemēs, ar vārdu "regbijs" varēja tikt apzīmēti izpildījuma ziņā pilnīgi atšķirīgi sporta veidi.

1875. gadā Īrija aizvadīja savu pirmo oficiālo pārbaudes spēli un, protams, labākus pretiniekus par Angliju viņi nevarēja vēlāties, tiesa, šajā mačā viņi zaudēja ar 0:7. Tiesa, tolaik katra komanda laida laukumā 20 spēlētājus un tikai divus gadus vēlāk regbijā tika pieņemts mūsdienu, 15 vīru, sastāvs.

Īri bija arī vieni no tiem, kas drīz vien pārņēma Velsas spēles sistēmu, proti, spēlēja nevis pēc tolaik klasiskās shēmas ar deviņiem uzbrucējiem un sešiem aizsargiem, bet gan izmantoja shēmu 8+7 un tieši šādā veidā viņi cīnījās arī savā pirmajā spēlē pret Jaunzēlandi. Mājniekiem tas gan nepalīdzēja, jo "All Blacks" tolaik bija ne mazāk spēcīga kā pašlaik (tajā tūrē zaudēja tikai vienā no 35 mačiem), tāpēc tika piedzīvots zaudējums ar 0:15.

Interesanti, ka ažiotāža ap Īrijas un Jaunzēlandes maču bija tik liela, ka šī spēle kļuva par pirmo sporta veida vēsturē, kurā klātienē maču varēja apmeklēt tikai pēc biļešu iegādes, jo līdz tam pastāvēja iespēja regbija spēles skatīties bez maksas (arī pats sporta veids sevi pozicionēja kā izteikti amatieru, t.i., spēlētāji nesaņēma naudu par savu darbu).

Jāsaka, ka Īrijas regbijā arī neiztika bez skandāliem ar politisku nokrāsu, jo, tā kā Īrijas regbija savienība atbild arī par Ziemeļīrijas regbiju, tad maču laikā bija novēroti protesti, bet īru republikāņu armija bija izteikusi draudus Skotijas un Velsas komandām, brīdinot tās, ka labāk būs, ja viņi uz Īriju nebraukšot. Rezultātā teju 50 gadus Īrijas izlase neaizvadīja mačus Ziemeļīrijā, bet 1972. gada Sešu nāciju kauss tā arī palika neizspēlēts līdz galam, jo Velsa un Skotija patiešām arī atteicās aizvadīt mačus ar Īriju.

Profesionālisma ieviešana klasiskajā regbijā Īrijas gadījumā neko labu neatnesa, precīzāk, tieši šajā laikā komanda piedzīvoja kritumu, kas izpaudās gan trīs pēdējās vietās pēc kārtas Piecu nāciju kausā, gan trijos zaudējumos Itālijai, viens no kuriem tika piedzīvots savās mājās. Šis kritums gan nebija ilgs, jo jau 21. gadsimta sākumā īri atkal bija sev ierastajās pozīcijās, tiesa pie mūsu laiku panākumiem un nostiprināšanās pasaules regbija elitē viņi tika vien pēdējā desmitgadē.

Runājot par regbiju arī jāpiebilst, ka paralēli šim sporta veidam, Īrijā tiek aktīvi spēlēts arī tā sauktais gēlu futbols, kas arī ir viens no futbola spēles paveidiem un daudzi tā rašanos saista arī ar regbija parādīšanos (gluži tāpat kā amerikāņu un austrāliešu futbols), proti, īri vienkārši izdomāja savus spēles noteikumus spēlei, ko "izgudroja" Regbijas skolā. Par sporta veida popularitāti liecina arī tas, ka Īrijas līgas finālu nu jau teju 20 gadus pēc kārtas klātienē noskatās vismaz 70 tūkstoši skatītāju.

Panākumi Pasaules kausā

Īrijas izlase pašlaik ir viena no spēcīgākajām planētas regbija komandām, ko apstiprina ne tikai viņu pirmā vieta Pasaules rangā, bet arī pēdējo gadu sasniegumi, kā uzvara Sešu nāciju kausā (2018. gadā ar "Grand Slam"), tā sniegums pret citām planētas spēcīgākajām izlasēm, tajā skaitā divām uzvarām pret Jaunzēlandi šajā četrgades ciklā.

Tiesa, tā nav bijis vienmēr un īru regbijs ir piedzīvojis arī sliktākus laikus, bet Pasaules kauss regbijā viņiem ir kā "apburts", jo vēl nekad viņiem nav izdevies pārvarēt pirmo izslēgšanas maču kārtu. Vēl vairāk, tikai pēdējos divos turnīros, 2011. un 2015. gadā, īriem ir izdevies uzvarēt savā apakšgrupā.

1987. gadā īri turnīru sāka ar zaudējumu pret Velsu (6:13), taču tika galā ar Kanādu un Tongu un kvalificējās ceturtdaļfinālam, kurā tikās ar Austrāliju un zaudēja – 15:33. 1991. gadā finālturnīrs tika sākts ar divām graujošām uzvarām pār Zimbabvi un Japānu, taču noslēgts ar diviem zaudējumiem – vispirms, grupu turnīra pēdējā spēlē, ar 15:24 tika atzīts Skotijas pārākums, bet ceturtdaļfinālā atkal labāka bija Austrālija (18:19).

Īrijas regbija izlase

Pēc četriem gadiem, 1995. gada PK finālturnīrā, scenārijs bija ļoti līdzīgs iepriekšējiem, vien nomainījās pretinieki – zaudējums pirmajā spēlē Jaunzēlandei, divas uzvaras un turnīrs beidzas pirmajā izslēgšanas maču kārtā (12:36 pret Franciju).

1999. gada turnīrā, pirms kura īriem vēl bija jāiziet kvalifikācijas mači, viņi atkal grupu turnīru noslēdza ar bilanci 2-1, zaudējumu piedzīvojot pret Austrāliju, bet izslēgšanas mačos, kas gan turnīra izspēles formāta dēļ sākās ar ceturtdaļfinālu kvalifikācijas mačiem, piekāpās argentīniešiem ar 24:28.

2003. gadā Pasaules kauss jau tika izspēlēts pēc cita formāta, proti, apakšgrupas veidoja piecas komandas. Tiesa, Īrijas komandai tas maz ko mainīja, jo, atkal zaudējot Austrālijai, īri grupā palika otrie, bet ceturtdaļfinālā ar 21:43 piekāpās Francijai.

Savukārt 2007. gada turnīrs Īrijai bija visu laiku sliktākā Pasaules kausa finālturnīru kampaņa. Tam gan arī bija savs iemesls, jo viņi tika ielozēti "nāves grupā", kopā ar Franciju un Argentīnu. Īri zaudēja abām šīm komandām un palika trešajā vietā grupā pirmo un arī vienīgo reizi nekvalificējoties izslēgšanas mačiem.

2011. gadā Īrijas komanda pirmo reizi uzvarēja visās apakšgrupas spēlēs, tajā skaitā pirmo reizi PK finālturnīra formātā pārspēja arī Austrāliju, taču viss labais viņiem beidzās pārāk ātri, jo kārtējo reizi ceturtdaļfinālā tika piedzīvots zaudējums un šoreiz viņiem to pasniedza Velsa (10:22).

2015. gada Pasaules kausa finālturnīrs Īrijas komandai arī sākās diezgan veiksmīgi, jo viņi to sāka ar pārliecinošām uzvarām pret Kanādu un Rumāniju, bet vēlāk tika galā arī ar savām Sešu nāciju kausa "kolēģēm", Itāliju un Franciju, pārliecinoši uzvarot apakšgrupā. Varat minēt, kas notika pēc tam... ceturtdaļfināls, Argentīna, 20:43.

Kvalifikācija un testu mači

Īrijas izlase, kurai divreiz gan ir bijis jāpiedalās PK kvalifikācijas mačos, šoreiz necīnījās par ceļazīmi uz Japānu, precīzāk, viņi to jau bija izcīnījuši 2015. gada Pasaules kausā, finišējot savas apakšgrupas pirmajā trijniekā (faktiski – uzvarot grupā).

Ja mēs skatāmies kā viņiem ir gājis testu mačos, tad vienotu tendenci ir grūti iezīmēt, jo komandas sniegums ir bijis dažāds.

2016. gada Sešu nāciju čempionātā īri tikai pēdējās divās spēlēs, pret Itāliju un Skotiju, prata uzvarēt, bet vasaras tūrē uz DĀR zaudēja ar 1-2. Tā paša gada rudenī viņi spēja pieveikt Jaunzēlandi (vienreiz arī zaudēja) un Austrāliju.

2017. gada Sešu nāciju čempionāts īriem arī pagāja divējāds, tiesa, tieši viņi bija tie, kas pēdējā kārtā aizlika priekšā kāju angļiem, kuri tādējādi netika pie otrā "Grand Slam" titula pēc kārtas. Kā izrādījās vēlāk, šī uzvara ievadīja Īrijas 12 uzvaru sēriju, tiesa, pretinieki testu mačos viņiem nebija paši spēcīgākie, taču 2018. gada Sešu nāciju kausā viņi tika pie sava "Grand Slam" titula. 19 maču griezumā īri bija izcīnījuši 18 uzvaras, vienīgo zaudējumu piedzīvojot 2018. gada vasaras testu sērijas pirmajā cīņā pret Austrāliju.

Īrija - Jaunzēlande 2018. gada testu spēlē

Šī gada Sešu nāciju kauss Īrijas komandai, kura pēc tik veiksmīga perioda, protams, cerēja uz vēl vienu pārliecinošu turnīru un pirmo vietu Pasaules rangā, sākās ar aukstu dušu, jo Dublinā tika piedzīvots spēles ziņā diezgan smags zaudējums pret Angliju (20:32) un arī turnīra pēdējā spēlē, kurā īri varēja sabojāt vēl vienu "Grand Slam" kampaņu, šoreiz Velsai, viņi zaudēja ar 7:25.

Pēdējās pārbaudes spēles pirms Pasaules kausa īri aizvadīja tikpat nestabili, jo atkal tika piedzīvots smags zaudējums Anglijai (15:57), toties divos mačos tika pieveikta Velsa, kas arī deva Īrijas komandai pirmo vietu Pasaules rangā.

Spēlētāji

Runājot par Īrijas izlases spēlētājiem, protams, pirmais, kas jāpiemin ir Džonijs Sekstons, 2018. gada pasaules labākais regbists. No viņa snieguma laukumā, protams, būs atkarīgs ļoti daudz. Tāpat pie komandas līderiem var minēt Džeikobu Stokdeilu, Gariju Ringrouzu, Kītu Ērlu, kas noteiks spēles tempu.

Nevar nepieminēt arī Īrijas uzbrukumu, tiesa, ar divējādām sajūtām, no vienas puses, tajā netrūkst labu spēlētāju, kuri var izšķirt situācijas par labu savai komandai, no otras – komandas kapteinis un pieredzējušākais spēlētājs Rorijs Bests, kuram šis ir pēdējais turnīrs izlases kreklā (tāpat kā komandas galvenajam trenerim Džo Šmitam), vairs nav savā labākajā formā, bet viņa aizvietotājs tā arī vēl nav pieteicies.

Visi Īrijas izlases spēlētāji pārstāv vietējos klubus, taču vislielākā pārstāvniecība, protams, ir no Īrijas klubu regbija flagmaņiem, Mansteras un Lensteras. Tas, starp citu, arī nozīmē, ka viņiem ir gana daudz atbildīgo maču pieredzes, jo Lenstera ir pēdējo divu gadu Čempionu kausa fināliste (un 2017./2018. gada sezonas čempione), bet Manstera trīs gadus pēc kārtas ir spēlējusi Čempionu kausa pusfinālā.

Prognoze

Īrijas izlase ir A apakšgrupas favorīte. Nekā citādāk Pasaules ranga pirmo komandu arī nedrīkstētu saukt. Tiesa, nevar teikt, ka pārējās komandas ir tālu nopakaļ, jo Skotija, ko var uzskatīt par tuvāko sekotāju, vienmēr ir gatava "noskalpēt" savus kaimiņus un Sešu nāciju čempionātā labi iepazītos pretiniekus, bet Japāna spēlējot savās mājās ne tikai varētu pārsteigt, bet viņi tam, pēc veiksmīgā 2015. gada turnīra, arī nopietni gatavojas.

Samoa izlase, protams, var "izšaut" un tas, teorētiski, pat nebūtu nekāds pārsteigums, taču zinot komandas problēmas un iekšējos strīdus nez vai tas šogad varētu notikt. Savukārt Krievijas izlase, kas uz PK finālturnīru tika vien pēc vairāku konkurentu "novākšanas" ar juristu palīdzību, ir vairākus līmeņus zemāka komanda un viņu galvenais uzdevums būs nospēlēt labāk kā pirms astoņiem gadiem (Īrija uzvarēja ar 62:12).

Pieņemot, ka Īrijas izlases ambīcijas sniedzas tālāk kā vienkārša izkļūšana no grupas, ir svarīgi, kas būs viņu pretinieki "apburtajā" ceturtdaļfinālā. Tās būs B apakšgrupas komandas un, jāsaka, ka te ir ļoti sliktas ziņas īriem, jo, visdrīzāk, tā būs vai nu Jaunzēlande, vai DĀR – divas izlases, kuras arī pašlaik var tikt uzskatītas par nopietniem pretendentiem uz Viljama Veba Elisa balvu. Tiesa, ja Īrija grib pierādīt, ka viņu atrašanās pirmajā Pasaules ranga pozīcijā nav nejauša, viņiem šī barjera, lai arī kas stātos priekšā, ir jāpārvar.

Īrijas izlase

------
ReģionsEiropa
IesaukaĀboliņi
Galvenais trenerisDžo Šmits
Vieta Pasaules rangā1.
Pirmā starptautiskā spēlepret Angliju 0:7 (15.02.1975.)
Lielākā uzvara83:3 pret ASV (10.06.2000.)
Lielākais zaudējums0:60 pret Jaunzēlandi (23.06.2012.)

Īrija 2019. gada Pasaules kausā

KomandaSUNZP
Īrija00000
Skotija00000
Japāna00000
Krievija00000
Samoa00000
DatumsMājniekiViesi
22.09.ĪrijaSkotija
28.09.JapānaĪrija
03.10.ĪrijaKrievija
12.10.ĪrijaSamoa

Vai Īrija 2019. gada PK finālturnīrā pārvarēs ceturtdaļfinālu kārtu?

  • 27

  • 11


  +1 [+] [-]

, 2019-09-19 13:47, pirms 5 gadiem
Zaļie vīri un Jaunzēlande ceturtdaļfinālā būtu bombīgi!