Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Intriga ir dzīva: Baldonē notiks Latvijas čempionāta otrais posms regbijā-7

Ints Megnis
Ints Megnis

Intriga ir dzīva: Baldonē notiks Latvijas čempionāta otrais posms regbijā-7
"Miesnieki"/"Ķekava" pēc uzvaras pirmajā Latvijas čempionāta sabraukumā regbijā-7. Foto: Zigismunds Zālmanis (LRF)

Šodien mājīgajā Baldones stadionā satiksies valsts labākie regbija-7 spēlētāji, aizvadot Latvijas čempionāta noslēdzošo, otro, posmu. Pēc pirmā etapa lielas priekšrocības ieguvusi komanda "Miesnieki"/ "Ķekava", tomēr nav šaubu, ka "Jūrmala"/ "Livonia" darīs visu, lai apturētu savus principiālos konkurentus.

Pirmajā Latvijas čempionāta posmā piedalījās septiņas komandas - pa divām vienībām no valsts spēcīgākajām komandām "Miesnieki" un "Livonia", kā arī regbija klubi "Jūrmala", "Eži" un "Fēnikss". Pirms sacensībām "Livonia" parūpējās par nelielu pārsteigumu un spēcīgāko sastāvu pieteica savai otrajai komandai. Šādi "Livonia" līderi izvairījās no papildus slodzes, jo šajā grupā bija jāspēlē par vienu maču mazāk, tomēr viņiem jau apakšgrupā bija jātiekas ar "Miesnieku" pirmo komandu. Risks neattaisnojās un apakšgrupā "Miesnieki"/ "Ķekava" pārspēja "Jūrmala"/ "Livonia" ar 21:10, bet pēc tam finālā ļoti līdzīgā cīņā uzveica principiālos konkurentus ar 19:12. Fināls tuvojās neizšķirtam noslēgumam, tomēr pēdējā uzbrukumā lielisku sniegumu nodemonstrēja pieredzējušais Viktors Silvoniks, izceļoties ar epizodi, kurai būtu jābūt televīzijas labāko momentu apskatos – par Metālu sauktais spēlētājs viens pats noskrēja vairāk nekā pusi laukuma, šajā laikā trīs reizes pasperot bumbu uz priekšu, bet noslēgumā to piezemējot un izraujot ļoti svarīgu uzvaru.

"Mums nebija pārsteigums, ka spēlēsim vienā grupā ar "Livonia", bijām paredzējuši, tam arī gatavojāmies, bet mazliet baidījāmies, ka mums tā būs pirmā spēle, kamēr viņi otrajā mačā jau būs iespēlējušies - mums parasti sākumā ne pārāk labi veicas. Tomēr baigi labi aizgāja. Palikām mazākumā, bet tāpat noturējāmies, pat piezemējām," stāsta Silvoniks. "Finālā "Livonia" jau bija organizētāka, spēle bija jau labāka, savukārt mēs varbūt bijām iedomājušies, ka viss nāks vieglāk. Bija kļūdas, kuras pretinieki izmantoja un ieguva piezemējumus. Spēle draudēja beigties neizšķirti, bet paveicās, ka bumba izleca ārā no raka, nokļuva pie manis un veiksmīgi ziemas treniņi futbolā noveda pie piezemējuma."

"Visi cīnīsies un spēlēs par uzvaru," Silvoniks teica par gaidāmo otro posmu, kurā viņš pats gan nepiedalīsies.

Latvijas čempionāta nolikums nosaka, ka, ja pēc diviem posmiem komandām būs vienāds punktu skaits, priekšā atradīsies tā vienība, kurai būs labāka savstarpējo spēļu bilance. Līdz ar to "Miesnieki"/ "Ķekava" ir ieguvuši ļoti lielas priekšrocības, jo pašreizējie čempioni savus sīvākos konkurentus jau divreiz uzveikuši.

"Nav mana darīšana cik šoreiz viņiem būs lietuvieši, man par to nav jādomā, man jādomā par savu komandu," saka regbija kluba "Miesnieki" galvenais treneris Kristaps Andersons. "Pagājušajā sestdienā pirmo savstarpējo spēlē mēs droši kontrolējām un diezgan pārliecinoši uzvarējām. Finālā mums vairākkārt bija nevajadzīgi pārkāpumi, kaut kur izkrita bumba un ilgstoši neveicās. Tomēr ne velti citreiz treniņos jāspēlē futbols - lai varētu veikt šādus izrāvienus un turpat 40 gadu vecumā apspēlēt visus pretiniekus, kontrolējot bumbu teju 60 metrus. Ne katrs Latvijā tā var. Metāls tā var."

"Jāpabeidz iesāktais. Nav ko domāt, mēs spēlējam par uzvaru katrā spēlē, tā mums arī jāturpina," saka Andersons.

Pirmajā Latvijas čempionāta posmā "Jūrmala"/ "Livonia" komandai palīdzēja arī Lietuvas izlases kandidāts Armands Kaļinausks. Viņš šosezon Lietuvas sastāvā piedalījās abos Eiropas čempionāta posmos, palīdzot mūsu dienvidu kaimiņiem triumfēt "Trophy" divīzijā un iekļūt starp kontinenta stiprākajām izlasēm, tomēr pagājušajā nedēļas nogalē, kad Lietuva Francijā spēlēja olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, viņa sastāvā vairs nebija un spēlētājs palīdzēja Latvijas komandai. Baldonē viņš veica sešus piezemējumus un izpildīja divas precīzas realizācijas, pierādot savu augsto līmeni.

Pirmajā posmā Baldonē trešo vietu samērā pārsteidzoši izcīnīja "Fēnikss", kam sekoja komandas "Miesnieki"/ "Baldone", "Jūrmala", "Garkalne"/ "Livonia" un "Eži".

"Septītniekam speciāli negatavojamies. Jā, atkārtojām aizsardzību un uzbrukumu, kā mēs gribētu spēlēt, bet ļoti daudz kas nesanāk vienkārši tāpēc, ka nav fiziskās sagatavotības," pēc pirmā posma neapmierināts ir regbija kluba "Eži" treneris Juris Straume. "Ja esi gudrs, bet nevari paskriet, regbiju grūti spēlēt. Gribam labāk nospēlēt, bet otrdien Latvijas čempionāta spēlē atkal guvām traumas tieši vieglajā galā. Potenciāls ir, bet pašlaik tam vēl netiekam klāt. Tas attiecas arī uz U16 grupu. Tomēr jaunie velkas klāt un viss būs."

Sestdien Baldonē paralēli lielo vīru cīņām notiks arī Latvijas U16 čempionāta otrais posms regbijā-7. Šeit pirmajā sabraukumā triumfēja Latvijas labākā regbija-7 spēlētāja Elmāra Šefanovska trenētā "Baldone"/ "Miesnieki" komanda, kurai sekoja "Eleja Transact Pro", "Livonia" un "RFS Eži".

"Miesnieki" Latvijas čempionātā pieaugušajiem var uzvarēt trešo gadu pēc kārtas, kas sekos četriem gadiem, kad čempionu lomā bija regbija klubs "Livonia" (2013.-2016.), bet pirms tam četras reizes pēc kārtas labākie bija "Miesnieki" (2009.-2012.). Tāpat tieši "Miesniekiem" pieder vēsturē garākā uzvaru sērijā Latvijas čempionātā regbijā-7, kad viņi no 2000. līdz 2007. gadam bija labākie astoņas reizes pēc kārtas, šo sēriju 2008. gadā negaidīti pārtraucot "Ežiem".

Cīņas Baldones stadionā sestdien sāksies plkst. 13:30.

Izmantotie resursi:
Latvijas Regbija Federācija