Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Vai "All Blacks" noturēsies pasaules regbija virsotnē?

Juris Miņins
Juris Miņins

Vai "All Blacks" noturēsies pasaules regbija virsotnē?
Foto: AFP/Scanpix

Jaunzēlandes regbija izlase ir pēdējo divu Pasaules kausu uzvarētāja, taču pēdējā laika neveiksmes, kā arī konkurentu progress daudziem liek domāt, ka 2019. gadā tiks kronēts jauns čempions. Vai "All Blacks" spēs apklusināt skeptiķus?

"All Blacks"

Regbijs līdz Jaunzēlandei nonāca 1870. gadā, kad, līdzīgi kā daudzās citās valstīs, no mācībām Anglijā atgriezās Čārlzs Monro, kurš tad arī parādīja Nelsonas pilsētas interesentiem jauno spēli un tieši šajā pilsētā arī tika aizvadīts pirmais regbija mačs Jaunzēlandē. Tam sekoja reģionālo regbija pārvaldības struktūru dibināšana un spēles iedzīvināšana, kā arī dažādi neoficiālie mači ar citu valstu komandām līdz 1903. gadā Jaunzēlande aizvadīja savu pirmo oficiālo pārbaudes spēli, ar 22:3 Sindejā pārspējot Austrāliju.

Jāsaka, ka šajā laikā Jaunzēlandē, kurā arī pirms tam bija populāras dažādas etniskās bumbu spēles, regbijs bija ārkārtīgi augstā līmenī un tāpēc arī nav nekāds brīnums, ka pēc diviem gadiem, kad Jaunzēlande devās uz Eiropu,lai aizvadītu 35 mačus. Šajā tūrē jaunzēlandieši arī nostiprināja savu vārdu pasaules regbijā gan tiešā, gan arī pārnestā nozīmē. No 35 mačiem viņi zaudēja tikai vienā, turklāt, vēl aizvien, teju 115 gadus pēc spēles, tiek runāts vai jaunzēlandieša Boba Dīna piezemējums bija jāskaita vai nē, jo tas būtu panācis neizšķirtu rezultātu. Lai vai kā, Jaunzēlande sevi regbijā pieteica skaļi un savu neoficiālo nosaukumu "All Blacks" viņi ja ne ieguva, tad pamatīgi popularizēja tieši šajā tūrē, kas komandai tika dots dēļ viņu melnajām formām, lai gan pirmajos mačos komandas pastāvēšanas vēsturē Jaunzēlandes izlasei bija citas krāsas spēļu krekli un šorti.

Kopš tā laika, lai arī Jaunzēlandes regbijā bija dažādi attīstības posmi, ko, tāpat kā citas izlases, ietekmēja arī Pasaules kari, "All Blacks" ir viens no galvenajiem spēkiem starptautiskajā regbijā.

Jāsaka, ka Jaunzēlandes regbijā ir arī diezgan nepatīkamas lappuses un viena no tādām ir 1981. gada Dienvidāfrikas Republikas tūre pa Jaunzēlandi. Atgādināsim, ka tobrīd sportā notika DĀR komandu un sportistu boikots, jo šajā valstī nacionālās politikas līmenī bija ieviesta rasu segregācija, t.i., īsāk sakot, netika ievērotas melnādaino iedzīvotāju tiesības.

Jaunzēlandes regbija dzīves vadītājiem gan tas nelikās nopietni un viņi gan paši devās uz DĀR, lai aizvadītu mačus, gan arī afrikāņus, kas gan parasti bija baltādainie valsts pārstāvji, aicināja spēlēt pie sevis.

1981. gada tūre, kurā DĀR komanda ieradās Jaunzēlandē, izraisīja masu protestus un tika vākti arī paraksti, lai šādu tūri nepieļautu (tika savākti aptuveni 15 tūkstoši parakstu). Katru spēli pavadīja protesti ārpus laukuma, bet arēnās tāpat tribīnes bija piepildītas. Tāpat šī spēļu tūre bija īpaša ar to, ka Jaunzēlandes izlasē uz mačiem ar DĀR komandu netika iekļauti melnādainie spēlētāji, kas, protams, arī izsauca sašutuma vilni.

Interesanti, ka pēc šīs skandalozās tūres Jaunzēlandes regbija savienība jau 1985. gadā gatavojās atbildes vizītei, taču šīs idejas aktīvisti tiesā pierādīja, ka šāds brauciens būtu pret Jaunzēlandes konstitūciju. Tas gan faktiski neliedza Jaunzēlandes regbistiem, teju pilnā izlases sastāvā, patiešām arī aizbraukt uz Dienvidāfriku, tiesa, jau kā Jaunzēandes "Cavaliers" komandai, kuru pašā DĀR tāpat reklamēja kā "All Blacks".

Runājot jau par profesionālā regbija ēru, Jaunzēlandē tā iezīmējās ar "Super Rugby" turnīra dibināšanu, kas startēja 1996. gadā un ko izveidoja, DĀR, Austrālijas un Jaunzēlandes regbija organizācijas. Tas ļāva izveidot piecas profesionālās komandas, kurās tad arī spēlē visi vadošie Jaunzēlandes regbisti, bet Kraistčērčas "Crusaders" ir tituliem bagātākā franšīze, jo tās kontā ir 14 fināli un desmit uzvaras.

Jāpiebilst, ka Jaunzēlandes regbija savienībai ir vieni no stingrākajiem izlases spēlētāju piesaistes noteikumiem, jo tie izslēdz jebkādu ārzemēs spēlējošo regbistu dalību "All Blacks" sastāvā, kas nozīmē, ka ikvienam Jaunzēlandes spēlētājam, kurš ir devies peļņā uz Eiropas vai Japānas klubiem, izlases spēlētāja karjera ir noslēgusies. Tas jaunzēlandiešiem ne tikai ļauj saglabāt spēcīgu izlasi, bet arī spēcīgus klubus un nacionālo čempionātu.

Panākumi Pasaules kausā

Jaunzēlandes regbija savienība bija vieno no tām, kas pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados ierosināja izveidot regbija Pasaules kausu, tiesa, viņi nebija pirmie, jo gadam ātrāk ar šādu pašu ideju nāca klajā arī Austrālija. Šajā gadījumā viss arī bija gana vienkārši – ja gribat, tad dariet! Tāpēc Jaunzēlande un Austrālija arī bija pirmās valstis, kuras sarīkoja regbija Pasaules kausu.

Tāpat ir jāatzīmē, ka Jaunzēlandes panākumi Pasaules kausā ir vairāk nekā iespaidīgi, jo aizvadītajos astoņos turnīros viņu sliktākais rezultāts bija izstāšanās ceturtdaļfinālā. Kopumā "All Blacks" komanda ir tituliem bagātākā izlase, jo trīs reizes ir uzvarējusi Pasaules kausā, bet finālu kopumā sasniegusi četras reizes, kā arī piecreiz turnīru noslēgusi pirmajā trijniekā.

Pievēršoties detalizētākam Jaunzēlandes regbija izlases panākumu sarakstam, jāatzīmē, ka 1987. gadā abām rīkotājvalstu komandām turnīrs bija gana veiksmīgs, jo kā Jaunzēlande, tā Austrālija spēja tikt līdz pusfinālam un tehniski arī pastāvēja iespēja mājnieku finālam, taču Austrālija pusfinālā piekāpās Francijai (24:30), tāpēc Jaunzēlande palika vienīgā mājnieku komanda, kas cīnījās par titulu, ko arī gana pārliecinoši, ar 29:9, izcīnīja.

Jaunzēlande uzvar 1987. gada Pasaules kausā

Pēc četriem gadiem situācija bija līdzīga, jo atkal abas kaimiņvalstis tika pusfinālā, taču šoreiz abām bija jāspēlē savā starpā un Austrālija izrādījās labāka (vēlāk arī kļuva par čempioniem), kamēr Jaunzēlandei bija jāsamierinās ar trešo vietu.

Kvalifikācija un testu mači

Jaunzēlandes izlase ir viena no tām komandām, kurām nekad nav bijis nepieciešams spēlēt Pasaules kausa kvalifikācijas mačus, jo, kā jau minēts, savu dalību turnīros viņi ir nodrošinājuši ar augstām vietām un medaļu izcīnīšanu.

Savukārt testu mačus gan jaunzēlandieši aizvadīja, turklāt, gana daudz. Pēc iepriekšējā Pasaules kausa, lai arī komanda piedzīvoja paaudžu maiņu, jo no komandas aizgāja ne tikai kapteinis Ričijs Makovs, bet arī daudzi citi, kas kaldināja panākumus gan 2011., gan 2015. gada Pasaules kausā, Jaunzēlande turpināja dominēt dienvidu puslodes regbija laukumos, jo vispirms ar 3-0 savās mājās pārspēja Velsu, bet tad ar perfektu bilanci noslēdza 2016. gada Regbija čempionātu.

Pirmā neveiksme tika piedzīvota vien desmit mačus vēlāk un gadu pēc iepriekšējā zaudējuma, kad ASV, Čikāgas pilsētā, viņi ar 29:40 piekāpās Īrijai. Interesanti, ka, ja neskaita mačus ar britu un īru "Lauvu" komandu, nākošo zaudējumu jaunzēlandieši piedzīvoja atkal vien pēc desmit mačiem, 2017. gada rudenī piekāpjoties Austrālijai (18:23), bet trešā neveiksme šajā četrgades sagatavošanās ciklā tika piedzīvota pēc 11 panākumu sērijas, šoreiz piekāpjoties DĀR komandai Regbija čempionāta ietvaros (34:36).

Runājot par "svaigākajiem", jeb pēdējā gada laikā izspēlētajiem mačiem, jaunzēlandiešu sniegums daudziem vairs neliekas tik dominējošs, jo no pēdējiem septiņiem mačiem viņi uzvarēja tikai četros, šī gada Regbija čempionātā tikai vienā spēlē spējot uzvarēt, mača pašā izskaņā noturot Argentīnu pie savas ieskaites zonas (20:16). Ja vēl tam visam pieskaita pagājušā gada rudens maču pret Angliju, kurā "All Blacks" uzvarēja tikai ar viena punkta pārsvaru (16:15), tad, protams, komandas līdzjutējiem, bet vēl jo vairāk – nelabvēļiem, ir gana daudz iemeslu pārdomām.

Pēc ne tā labākā snieguma Jaunzēlande nu vairs nav arī Pasaules ranga līdere, jo vispirms viņus, pēc teju desmit gadu valdīšanas, no turienes gāza Velsa, kas pirmajā vietā noturējās divas nedēļas. Pēc tam jaunzēlandieši uz nedēļu atgriezās pirmajā vietā, bet ilgi tur nepalika, jo Īrija pārņēma vadību un tieši viņi līderu godā arī dodas uz Japānu.

Spēlētāji

Jaunzēlande, līdzīgi kā citas elites līmeņa izlases, ir komanda, kurā visus spēlētājus var uzskatīt par zvaigznēm, precīzāk, lai iekļūtu "All Blacks" sastāvā spēlētājam jau ir jābūt elites līmeņa spēlētājam, jo citādus tur vienkārši neņem.

2019. gada Pasaules kausa finālturnīra modeļa Jaunzēlandes izlase ir komanda, ko daudzi regbija speciālisti sauc par etalona komandu un vienību, kas ir "pārāk laba, lai zaudētu", pamatojot šos vārdus ar to, ka visi jaunzēlandieši spēlē ātru, dinamisku regbiju, kurā visiem ir ļoti labas fundamentālās spēles prasmes, kas ļauj komandai izmantot tās iespējas ko citas vienības, iespējams, nespētu.

No otras puses, komandas galvenajam trenerim Stīvam Hansenam nebija viegli izvēlēties sastāvu, jo talanta līmenis kāds ir Jaunzēlandes regbijā ir tik augsts, ka faktiski izvēlei ir jānotiek starp diviem (vai vairākiem) patiesi elites līmeņa spēlētājiem.

Šajā Pasaules kausa finālturnīrā komandas kapteiņa pienākumus turpinās pildīt Kīrens Rīds, kurš ir arī mačiem bagātākais izlases spēlētājs, jo melnajā formā aizvadījis 122 mačus un kopumā teju trešdaļai spēlētāju ir vismaz 50 mači izlasē.

Jaunzēlandes regbija izlase

Protams, ka liela uzmanība tiks pievērsta divkārtējam planētas labākajam regbistam (pēc "World Rugby" versijas) Bodenam Baretam, kura sniegums var būt kritiski svarīgs jaunzēlandiešiem. Interesanti, ka uz Japānu ir devušies arī abi Bodena brāļi – Skots un Džordijs, kuri arī ir iekļuvuši "All Blacks" sastāvā.

Daudz tiks gaidīts no jaunajiem talantiem Sīvu Rīza, Džeka Gūdhjū, Reiko Ioanī. Tajā pašā laikā, komandā netrūkst arī veterānu, kuriem jau ir divi Pasaules kausa čempionu tituli - Kīrens Rīds, Sems Vaitloks un Sonijs Bils Viljamss.

Prognoze

Ja būtu jāprognozē Jaunzēlandes izlases panākumi īsumā, tad, protams, pats loģiskākais būtu "ierakstīt" viņus uzreiz, kā minimums, pusfinālā, vai, kas drošāk, finālā. Tiesa, tas būtu pārāk viegli un, ņemot vērā pēdējā gada sniegumu, iespējams, arī kļūdaini attiecībā pret citām komandām.

Grupu turnīrā, protams, Jaunzēlandes lielākie pretinieki ir Dienvidāfrikas regbisti un ar viņiem "All Blacks" būs jātiekas jau pirmajā spēlē, 21. septembrī. Lai arī šis mačs, visdrīzāk, neietekmēs nedz vienas, nedz arī otras komandas izredzes uz iekļūšanu izslēgšanas mačos, jo pārējie trīs pretinieki ir no "obligāti uzvaramo" kategorijas, taču sākt turnīru ar uzvaru pār spēcīgu pretinieku, protams, ir ārkārtīgi svarīgi ne tikai no turnīra, bet arī psiholoģiskā aspekta.

Itālija, Kanāda un Namībija, lai man piedod šo regbija izlašu atbalstītāji, nav tās komandas, kas varētu ar lieliem panākumiem stāties pretī Jaunzēlandei vai līdzīga kalibra komandām. Tajā pašā laikā, Jaunzēlandei, tāpat kā DĀR izlasei, šīs spēles ir svarīgas, lai sagatavotos izslēgšanas maču turnīram un tā sauktajos "kaujas apstākļos" izmēģināt gan tālākos rezervistus, gan, iespējams, kādus taktiskos risinājumus.

Runājot par izslēgšanas mačiem, tad B apakšgrupas komandām būs jātiekas ar A grupas labāko vienību duetu un uz šīm divām vietām pretendē Īrija, Skotija un Japāna. Protams, turnīra gaitā var notikt visādi pārsteigumi, taču ceturtdaļfināla pretinieku "izvēles" brīdī DĀR vai Jaunzēlandei var "iegriezt" neveiksme pirmajā mačā, jo pret Īriju, domājams, tik agrā izslēgšanas maču stadijā nevēlēsies spēlēt neviens.

Jaunzēlandes izlase

------
ReģionsOkeānija
Iesauka"All Blacks"
Galvenais trenerisStīvs Hansens
Vieta Pasaules rangā2.
Pirmā starptautiskā spēlepret Austrāliju 22:3 (15.08.1903.)
Lielākā uzvara145:17 pret Japānu (04.06.1995.)
Lielākais zaudējums26:47/28:7 pret Austrāliju

Jaunzēlande 2019. gada Pasaules kausā

KomandaSUNZP
Jaunzēlande00000
DĀR00000
Itālija00000
Kanāda00000
Namībija00000
DatumsMājniekiViesi
21.09.JaunzēlandeDĀR
02.10.JaunzēlandeKanāda
06.10.JaunzēlandeNamībija
12.10.JaunzēlandeItālija

Vai Jaunzēlande izcīnīs trešo PK čempionu titulu pēc kārtas?

  • 47

  • 22