Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

PK mazākā valsts Tonga atstāj ASV bez uzvarām

Juris Miņins
Juris Miņins

PK mazākā valsts Tonga atstāj ASV bez uzvarām
Foto: Reuters/Scanpix

Tongas izlase noslēdza savu dalību 2019. gada regbija Pasaules kausa finālturnīrā ar uzvaru pār ASV valstsvienību – 31:19.

Šīsdienas pirmā spēle bija gana interesanta ne tikai no sportiskās puses, jo ASV un Tonga cīnījās par pirmo panākumu šajā Pasaules kausā, bet arī tāpēc, ka tajā tikās divas izlases, kas pārstāv kā pēc iedzīvotāju skaita lielāko, tā arī mazāko šī finālturnīra valsti. Proti, ASV, ar vairāk kā 330 miljoniem iedzīvotāju ir trešā apdzīvotākā valsts pasaulē, bet Tonga ar nedaudz vairāk kā 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir 181. vietā pasaulē pēc šī rādītāja.

Laukumā gan šī atšķirība nekādā veidā nebija redzama, vēl vairāk, par cīņas favorītiem pirms spēles droši varēja saukt tieši Tongu. Arī spēles sākumā tieši salinieki veidoja daudz bīstamākus uzbrukumus un amerikāņiem izdevās tikt pāri centra līnijai vien tad, kad tongieši pārkāpa noteikumus. Jāatzīst gan, ka šādas iespējas gan ik pa laikam tomēr parādījās.

Tomēr pirmo piezemējumu guva tieši Tonga, kad pēc kārtējā ātrā uzbrukuma, kurš gan tika apturēts īsi pirms ieskaites zonas, Sīgfrīds Fisihoi, tomēr atrada ceļu uz ieskaites zonu, izvirzot savu izlasi vadībā. Tiesa, ilgi viņi vadību nenoturēja, jo pēc virknes aizsardzības kļūdu un pasīvu darbību, Maiks Teo pārrāva aizsardzības līniju un atbildēja ar piezemējumu ASV labā, bet Eidžeijs Makgintijs, esot precīzs realizācijas sitienā, rezultātu izlīdzināja.

Jāatzīst, ka tongiešu pasīvā un kļūdainā spēle turpinājās un amerikāņi nekautrējās to izmantot, kad Maiks Teo, šoreiz jau atstāts nepiesegts spēles laukuma malā, guva savu otro piezemējumu.

Puslaika turpinājumā iezīmējās spēles sižets – Tonga ar iedvesmu devās uz priekšu, taču izpildījuma brāķis viņiem liedza atspēlēties, kamēr ASV, demonstrējot, lai arī ne to labāko, taču organizētu spēli, spēja virzīties uz priekšu un sistemātiski atbīdīja tongiešu aizsardzības līniju, kas, jāatzīst, darbojās arī ne tajā labākajā veidā.

Otrais puslaiks sākās līdzīgi pirmajam – ar Tongas viļņveidīgiem uzbrukumiem un ASV iesēšanos aizsardzībā, taču, tāpat kā pirmajā mača pusē, tongiešiem bija pamatīgas problēmas ar spēles izpildījumu, t.i., zaudētām bumbām un neprecīzām piespēlēm. Beigu beigās, kad jau bija "sačakarēti" vairāki perspektīvi uzbrukumi, Tonga realizēja soda sitienu, samazinot rezultāta starpību līdz diviem punktiem.

Tiesa, lielāko otrā puslaika kļūdu pieļāva ASV regbisti, kad, iazrāvušies ar uzbrukuma veidošanu, viņi aizmirsa par aizsardzību un tas ļāva Tongas izlasei ar kāju aizsist bumbu amerikāņiem "aiz apkakles" un izveidot epizodi, kas beigu beigās noslēdzās ar Malietoa Hingano veikto piezemējumu un vadības atgriešanu saliniekiem.

Savukārt Tongas komandas kapteinis Siale Piutau savu dzimšanas dienu un arī atvadu spēli no izlases atzīmēja ar piezemējumu, kas ļāva palielināt tongiešu pārsvaru līdz 12 punktiem un tas bija lielākais kādas komandas pārsvars šajā spēlē.

Tiesa, pēdējās mača minūtēs vēl tika noorganizēti divi rezultatīvi uzbrukumi, jo vispirms rezultāta starpību samazināja amerikāņi, piespiežot bumbu pie vārtu staba, bet tad Telusa Veainu, jau mača kompensācijas laikā, piezemēja bumbu ieskaites zonā pēc piespēles ar kāju.

Tongas izlasei tas bija ceturtais piezemējums mačā un tas deva ne tikai uzvaru pār ASV, kas iedzīvotāju skaita ziņā ir 3300 reizes lielāka, bet arī bonusa punktu.

ASV – Tonga 19:31 (12:7)

Piezemējumi:M.Teo (22, 26), T.Lamborns (76) - S.Fisihoi (17). M.Hingano (58), S.Piuatu (61), T.Veainu (80+)
Realizācijas:E.Makgintijs (22, 77) - S.Takalua (18, 60), Dž.Favia (63), S.Piutau (80+)
Sodi: NAV - S.Takalua (51)

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Anglija431017
2.Francija431015
3.Argentīna420211
4.Tonga41036
5.ASV40040

     [+] [-]

, 2019-10-13 11:01, pirms 4 gadiem
Nu jopcik, pie plus 5 riskēt un neizsist, lai tikai lieku piezemējumu dabūtu, tā var tikai salenieki.