Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Kādi vārtsargi ir priekšā Gudļevskim?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Kādi vārtsargi ir priekšā Gudļevskim?
Kristers Gudļevskis par "Lightning" hokejistu kļuva Latvijas izlases kreklā
Foto: AFP/Scanpix

21 gadu vecais vārtsargs Kristers Gudļevskis aprīlī debitēja Latvijas izlasē, maijā aizvadīja pirmo spēli pasaules čempionātā, jūnijā tika izvēlēts Nacionālās hokeja līgas jauno spēlētāju draftā, jūlijā paziņoja, ka pametīs Kontinentālās hokeja līgas klubu Rīgas "Dinamo" un dosies uz Ziemeļameriku īstenot sapni, un augustā parakstīja vienošanos uz trim sezonām ar Tampabejas "Lightning". Kas ir latvieša konkurenti Floridas komandā?

1992. gadā pasaulē nāca gan Kristers Gudļevskis, gan Tampabejas "Lightning". Nosaukums tika dots par godu Tampas slavai - Amerikas 53. lielākā pilsēta tiek uzskatīta par Ziemeļamerikas zibeņu galvaspilsētu. Komandai pēdējās sezonās ar sasniegumiem nav iemeslu lepoties - sešu gadu laikā tikai vienreiz sasniegtas izslēgšanas spēles, 2011. gadā konferences finālsērijā septiņās spēlēs zaudējot vēlākajai čempionei Bostonas "Bruins".

Par spīti īsajai vēsturei, "Lightning" tikusi pie Stenlija kausa - 2004. gadā vienība kļuva par regulārās sezonas uzvarētāju Austrumu konferencē, pirmo reizi pārkāpjot 100 punktu robežai, pirmās divas izslēgšanas spēļu sērijas pārvarēja, zaudējuma rūgtumu izjūtot tikai vienu reizi, bet tad ar 4-3 apspēlēja Filadelfijas "Flyers" un finālā arī Kalgari "Flames".

Ar 2:1 uzvarētajā izšķirošajā mačā abus vārtus guva Ruslans Fedotenko, kurš tagad pievienojies Doņeckas "Donbass". Pateicoties 26 rezultativitātes punktiem, par izslēgšanas spēļu vērtīgāko spēlētāju kļuva Breds Ričardss, kurš vēlāk kā brīvais aģents pievienojās galvenajam trenerim Džonam Tortorellam Ņujorkas "Rangers" rindās.

Vienīgā komanda, kas regulārajā čempionātā apsteidza "Lighnting", bija Detroitas "Red Wings", kuras kapteinis bija Stīvs Aizermens. Tieši kanādietis tagad ir Tampas ģenerālmenedžeris un ir atbildīgs par Gudļevska nonākšanu "Lightning" sistēmā. Savukārt komandas galvenais treneris Džons Kūpers amatā stājās pavisam nesen - viņš par "Lightning" astoto treneri vēsturē kļuva 2013. gada 25. martā.

Ja pāri ceļam nepārskries melns kaķis, Kūpers jaunajā sezonā uzticēsies garākajam vārtsargu tandēmam līgā - 201 centimetru garajam amerikānim Benam Bišopam un par viņu trīs centimetrus īsākajam zviedram Andersam Lindbekam.

Bišops pagājušo sezonu sāka Otavas "Senators", bet tās izskaņā tika aizmainīts un "Lightning" rindās piedalījās deviņās spēlēs, vidēji mačā ielaižot 2,99 vārtus un atvairot 91,7% sāncenšu metienu. Šosezon NHL aizvadītās 22 spēles ir viņa karjeras rekords. Pavasarī 26 gadus vecais Bišops kopā ar Amerikas izlasi izcīnīja bronzas godalgu, taču turnīra gaitā viņu no pirmā numura pozīcijas izkonkurēja 1993. gadā dzimušais Džons Gibsons, kurš NHL nav spēlējis vispār, bet Amerikas Hokeja līgā uz ledus ir pabijis vienā mačā.

Tas gan nenozīmē, ka Bišops nebūs pirmais numurs. Arī Lindbeks Tampā ieradās tikai pagājušajā sezonā, 24 spēlēs vidēji ielaižot 2,9 ripas un atvairot 90,2% metienu. Līdz Bišopa atbraukšanai raženais zviedrs, kurš par galveno konkurentu ir ne tikai trīs centimetrus īsāks, bet arī divus gadus jaunāks, bija galvenais vārtsargs komandā, bet vēlāk pozīcijas atdeva.

Aizvadītajā sezonā trīs mačos "Lightning" kreklā laukumā devās 27 gadus vecais Sedriks Dežardēns. Pirms tam viņam bija divu spēļu pieredze NHL. Kanādieša dosjē rotā dažādi apbalvojumi - 2006. gadā viņš uzvarēja Memoriālajā kausā un tika atzīts par labāko vārtsargu, 2008. gadā viņš kļuva par Austrumkrasta hokeja līgas (ECHL, Ziemeļamerikā atrodas aiz NHL un AHL) čempionu un izslēgšanas spēļu vērtīgāko spēlētāju, 2010. gadā viņš AHL vidēji spēlē ielaida 2,0 vārtus, kas bija labākais rādītājs, tāpat kā 2012. gadā atvairītie 93,2% sāncenšu raidījumu.

Dežardēns sevi pierādījis zemākajās līgās, taču pie kārtīgas iespējas "Lightning" rindās joprojām nav ticis. Turklāt nāksies pasvīst, lai no pirmā numura lomas fārmklubā Sirakūzas "Crunch" izkonkurētu 25 gadus veco somu Riku Heleniusu.

2006. gadā ar 15. numuru draftā izraudzītais vārtsargs aizpagājušajā sezonā kļuva par Somijas čempionāta labāko vārtsargu, pēcāk otro reizi mēģinot laimi Ziemeļamerikā. Pirmajā piegājienā Heleniuss "Lightning" aizvadīja vienu maču, nosargājot vārtus neskartus, bet aizvadītajā sezonā viņš NHL neuzspēlēja. AHL 32 spēles un 90,0% atvairīto sāncenšu metienu.

Gudļevskis šobrīd atrodas aiz AHL tandēma jeb ir piektais vārtsargs Tampabejas "Lightning" sistēmā. Piektais no tiem, kas gaidāmo sezonu aizvadīs Ziemeļamerikā, jo Ufas "Salavat Yulaev" spēlēs 1994. gadā dzimušais Andrejs Vasiļevskis, kuru Aizermens izraudzījās pagājušā gada drafta pirmajā kārtā ar 19. numuru.

Pagājušajā sezonā ECHL vienības pirmais vārtsargs bija Pats Neigls, ar kuru sadarbība netiks turpināta. Gudļevskī "Lightning" redz jaunāku vārtsargu, kurš ir gatavāks spēlēšanai AHL. Galu galā, arī vārtsargi neiztiek bez traumām un arī vārtsargi tiek aizmainīti.

Vēl jāizceļ, ka Dežardēnam šogad apritēs 28, Bišopam - 27 gadi, bet pārējie ir jaunāki - tātad labākie vārtsarga gadi vēl ir tikai priekšā. Tampā nebaidās apgalvot, ka tik dziļa vārtsargu līnija ir pirmo reizi komandas vēsturē.

Kā tas iespaidos Gudļevski? Jāsaka, ka konkurence nevienam nav nākusi par ļaunu. Visticamāk, latvietis sezonu sāks ECHL komandā Floridas "Everblades", kur būs pirmais numurs. Tas nozīmē spēļu praksi. Iespēja nopelnīt uzticību, kas vārtsargiem ir ļoti svarīga, būs. Atliek to nepalaist garām.

Un Gudļevskis to var.

Gudļevskis pieņēma pareizo lēmumu - atrašanās ECHL ir tuvāka "Lightning" ne tikai ģeogrāfiski, turklāt iespēja atgriezties Rīgas "Dinamo" būs vienmēr. Par sapņiem ir jācīnās. Viss ir paša rokās.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Šindleru Jēkabs

  +7 [+] [-]

, 2013-08-06 10:52, pirms 11 gadiem
Manuprāt, nesen bija labāks, saturīgāks raksts. Lightning no Gudļevska perspektīvas |...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +16 [+] [-]

, 2013-08-06 11:00, pirms 11 gadiem
Izskatās jau šausminoši. Ja paskatās uz Dežardēnu, kas pūlas un svīst kā traks, stati lieliski, balvas visādas, bet nu pie spēlēšanas NHL netiek. Turklāt TL sistēmā nav neviens pa īstam vecs vārtsargs. Kas ir 26, 27 gadi vārtu vīram. Turklāt tuvojas supertalants Vasiļevskis. Šķiet, ka sliktāk nevar būt Savukārt, no otras puses, spēlēšana ECHL un AHL var pamatīgi norūdīt. Laba skola.

 +11 [+] [-]

, 2013-08-06 11:01, pirms 11 gadiem
Cereal Guy rakstīja: Drūmi! ECHL nekas nav.
Naumovs, Skudra tur spēlējuši. Laba vieta, kur rūdīties vārtsargam.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2013-08-06 11:20, pirms 11 gadiem
Aggalvot, ka visticamāk Gudļevskis būs Everblades pirmais vārtsargs ir naivi.
ECHL klubs pieder Hurricanes īpašniekam Karmanosam un pirmkārt ir Hurricanes fārmklubs, nevis Tampas.
Otrkārt, daudz ko izšķirs pirmsezonas nometne, kur uz trayautiem būs vēl vartsargi ne tikai kuriem ir līgumi un ECHL komandas kontekstā jāskatās arī, ka būs Hurricanes vārtsargi, ne tikai Tampas.

  +8 [+] [-]

, 2013-08-06 11:51, pirms 11 gadiem
Atlaida medni, kas jau bija rokaa, lai ciiniitos par ziili, kas joprojaam karaajas diezgan augstu. Veeleesim veiksmi, jo taa buus vajadziiga.

  +4 [+] [-]

, 2013-08-06 12:34, pirms 11 gadiem
M rakstīja: Atlaida medni, kas jau bija rokaa, lai ciiniitos par ziili, kas joprojaam karaajas diezgan augstu. Veeleesim veiksmi, jo taa buus vajadziiga.
Parunā vārds "zīle" ir domāts putns,tāpēc rakstīt ,ka tā karājas ir pārāk nežēlīgi.
Mednis,kas bija rokā ir slims ar putnu gripu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-06 12:55, pirms 11 gadiem
Namejs rakstīja: Izskatās jau šausminoši. Ja paskatās uz Dežardēnu, kas pūlas un svīst kā traks, stati lieliski, balvas visādas, bet nu pie spēlēšanas NHL netiek. Turklāt TL sistēmā nav neviens pa īstam vecs vārtsargs. Kas ir 26, 27 gadi vārtu vīram. Turklāt tuvojas supertalants Vasiļevskis. Šķiet, ka sliktāk nevar būt Savukārt, no otras puses, spēlēšana ECHL un AHL var pamatīgi norūdīt. Laba skola.
Jā var tev piekrist, bet neviens nesaka, ka kādu no šiem vārtuvīriem nākamajā sezonā neaizmaina uz citu komandu, vai paši nedodas projām uz kādu KHL komandu kur piesola lielāku naudu un spēles laiku, jo bieži tiem spēlētājiem kuri mēģina tikt iekšā NHL trūkst pacietības un spēka tikt augstākajā līgā!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-08-06 13:40, pirms 11 gadiem
Lai tik trenējas,olimpiādē taču kādam jāsargā vārti
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-08-06 14:15, pirms 11 gadiem
M rakstīja: Atlaida medni, kas jau bija rokaa, lai ciiniitos par ziili, kas joprojaam karaajas diezgan augstu. Veeleesim veiksmi, jo taa buus vajadziiga.
vai tad nebija otrādi?

  -2 [+] [-]

, 2013-08-06 16:38, pirms 11 gadiem
Starpcitu vinsh nespeelees ECHL bet gan AHL.Tas jau ir zinaams par 99%.

  -1 [+] [-]

, 2013-08-06 19:30, pirms 11 gadiem
nu nezinu,vai gudļevskis būs 1.numurs Sočos

     [+] [-]

, 2013-08-06 20:59, pirms 11 gadiem
Viegli nebūs bet tas jau nav vārtu sargu ampluā mest golus un būt smukam izspēlēs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-08-07 10:44, pirms 11 gadiem
your_ufo rakstīja: kāda pieredze uz maziem laukumiem? Viņš pa laukumu skraidīs? Pieredze anyway būs ja spēlēs jebkur!
Vai tiešām jāskaidro tik elementāras lietas? Mazi laukumi - savādāka spēle. Vairāk Metieni no aizsega, pielaboti metieni, vārtsargs pārsvarā tiek aizsegts, atlecošās ripas ir daudz bīstamākas, jo biežāk tiek izdarīti atkārtoti metieni vai ripa ātrāk tiek atgriezta un turpinās uzbrukums, asākas piespēles, piespēles pa gaisu,... tā ir pilnīgi cita pieredze un cits hokejs, no kā var gūt lielisku pieredzi!
Un protams Tevis pieminētā spēļu prakse!

  +2 [+] [-]

, 2013-09-22 12:20, pirms 11 gadiem
"..turklāt iespēja atgriezties Rīgas "Dinamo" būs vienmēr." Šis ir nepareizi.. Novēlu Gudļevskim graust ledu un cīnīties, jo Sapņi nedrīks būt viegli!! Bet ja nu nāks atpakaļ uz KHL tad nevis garantētu vietu Dinamo, bet gan pārbaudes laiku kurā viņam sevi jāpierāda.... un galvenais vēl kādu latviešu vārtsargu kurš radītu viņam konkurenci... Tās mūžīgās runas ka "Dinamo vienmēr būs vieta" ir jāizbeidz
P.S. Skatos ka Janka un Edgars joprojām bez klubiem.. vai tad Rīgā tiem nav garantēta vieta?? Ar ko Gudļevskis tik īpašs?

GUDĻEVSKI TURIES!!! LATVIJA AR TEVI CĪŅĀ PAR SAPŅIEM!!!