Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

NHL snaiperis, kurš nemācēja … mest

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

NHL snaiperis, kurš nemācēja … mest
Dāvids Pastrņāks. Foto: AFP/Scanpix

“Pastrņākam bija, laikam, sliktākais metiens starp visiem, kurus esmu redzējis un trenējis,” liekas neticami, bet tā par aizvadītās nepabeigtās NHL regulārās sezonas labāko vārtu guvēju (kopā ar Aleksandru Ovečkinu – abiem pa 48 gūtiem vārtiem) izteicās “Doktors Metiens” Glens Takers, kurš ir slīpējis metienu tehniku Džekam Aikelam, Stīvenam Stemkosam, Zdeno Haram, Džonam Tavaresam… Protams, tā nebija, ka čehs Dāvids Pastrņāks nemācēja mest ripu vārtos, jo citādi viņš nebūtu izvēlēts NHL draftā ar 25.numuru un nebūtu nonācis Bostonas “Bruins” rindās, taču tieši metiena izpildīšana viņam visvairāk piekliboja.

Dāvids Pastrņāks kļuva par otro Čehijas hokejistu pēc Milana Hejduka (2003.gada sezonā Kolorādo “Avalanche” rindās guva 50 vārtus), kurš ieguva Morisa Rišāra trofeju, kas tiek pasniegta kopš 1998./1999. gada sezonas (pirms tam vienkārši tika nosaukts regulārās sezonas labākais vārtu guvējs un tieši tāpēc Rišāra trofejas nav Veina Grecka rēķinā, kurš 5 reizes bija labākais vārtu guvējs NHL regulārajā čempionātā). Un vēl nevar zināt, kurš šogad būtu pirmais – Pastrņāks vai Ovečkins, ja regulārā sezona tiktu pabeigta. Tagad ar interesi tiek gaidīta Stenlija kausa izcīņa, kurā šosezon pirmo reizi piedalīsies 24 komandas. Līdz šim Pastrņāks Stenlija kausa izcīņā vienā sezonā ir guvis lielākais 9 vārtus – tas bija pirms gada, kad “Bruins” finālsērijā ar 3-4 zaudēja “St.Louis Blues” komandai (pirmais Stenlija kauss “Blūzmeņu” vēsturē).

“Pasta”, kā čehu uzbrucēju iesauca Bostonā, ieradās NHL 18 gadu vecumā. Bostonas “Bruins” junioru skautinga jeb jauno spēlētāju izvēles nodaļas vadītājs tajā laikā bija Veina Grecka jaunākais brālis Kits un tieši viņš ticēja, ka jaunais čehs komandai noderēs. “Man viņš likās dzīvespriecīgs jauneklis, mēs uzreiz viņam noticējām un bijām pārliecināti, ka viņš spēlēs NHL. Viņu neuzskatīja par īpašu talantu, viņš bija vienkārši perspektīvs jaunais hokejists un tāpēc toreiz NHL draftā viņš noslīdēja līdz pirmās kārtas beigām. Toties tagad viņš ir pārspējis visas cerības,” to laiku atceras Kits Greckis, kurš tagad ir strādā Edmontonas “Oilers” sistēmā.

Savulaik Dāvidam Pastrņākam uzticējās arī dzimtajā Čehijā. Viņš nāk no nelielās Havīržovas pilsētas (apmēram 100 tūkstoši iedzīvotāji) netālu no Polijas robežas. Hokejists bija Dāvida tēvs Milans, kurš spēlēja zemākās līgās Čehijā un Vācijā, taču viņš pameta ģimeni, kad dēls bija vēl pavisam maziņš. Attiecības starp tēvu un dēlu bija labas, taču Milans nebija sava dēla pirmais treneris un Dāvids vispār tikai vienreiz palūdza tēvam viņu patrenēt – vasarā pirms došanās uz Zviedriju 15 gadu vecumā. Tie bija ļoti smagi treniņi, tie Dāvidu burtiski tracināja, taču tie viņam palīdzēja ierasties Sēderteljes klubā labi sagatavotam fiziski, tie palīdzēja saprast, cik smagi ir jāstrādā, lai kaut ko sasniegtu, ka nedrīkst paļauties tikai uz talantu. Tēvs nomira no vēža gadu pirms NHL drafta, kurā Dāvidu izvēlējās “Bruins”. Dāvids tad bija Zviedrijā, viņš vēl nebija īsti iemācījies runāt ne angliski, ne zviedriski un nevarēja ne ar vienu dalīties savās bēdās. Lai kādas bija viņu attiecības, taču viens no Dāvida mērķiem bija spēlēt NHL tēva piemiņai.

Uz dzimtās Havīržovas hokeja klubu, kas tajā gadā iekļuva Čehijas Ekstralīgā, Dāvidu triju (!) gadu vecumā aizveda mamma Marsela. Viņa iekārtojās otrā darbā, lai varētu nopirkt dēlam formu un apmaksāt treniņus. Hokeju Dāvids sāka spēlēt daiļslidošanas slidās, par ko daudzi zēni smīnēja, un daiļslidošanas slidās viņš arī apguva slidošanas pamatus. 6 gadus vecumā viņš spēlēja ne tikai ar vienaudžiem, bet arī ar gadu vai pat divus gadus vecākiem zēniem, bet 15 gadu vecumā Pastrņāks jau tika iekļauts pieaugušo komandā. Pusaudzis laikam patiešām bija talantīgs, jo jau 13 gadu vecumā viņam bija aģents, kurš uzņēmās visus hokeja izdevumus un tas ievērojami atviegloja dzīvi nebūt ne bagātajai ģimenei. Tieši aģents izkārtoja arī Pastrņāka nokļūšanu Zviedrijā – “Sodertalje SK”. Tur Dāvids spēlēja gan U20, gan Allsvenska (pēc ranga otrā līga) čempionātā, 2014.gada sezonā – pirms nokļūšanas NHL draftā – viņa rēķinā Allsvenska čempionātā bija 8 vārti un 16 piespēles 36 spēlēs. Tā diezin vai ir izcila statistika, tači Kits Greckis jau bija viņu noskatījis…

“Viņš mums daudz stāstīja par dzimto pilsētu, par bērnību un grūtībām, par savu ceļu hokejā, par mammu un ģimeni. Grūtības lika viņam augt un tagad mēs redzam, kā viņš jau ir izaudzis,” atceras viens no “Bruins” veterāniem Breds Maršāns.

No pirmās algas Bostonas “Bruins” Dāvids noīrēja mammai dzīvokli Prāgā, bet pēc pirmā lielā līguma parakstīšanas nopirka viņai māju. Komandas biedri zina visu par Dāvida ģimeni, bet kad ciemos atbrauc viņa mamma, tad “Bruins” spēlētāji var izbaudīt čehu virtuves gardumus. Tagad liekas neticami, ka Pastrņākam bija slikts metiens. Viņš ļoti labi slidoja, labi izprata spēli, bija meistarīgs spēka spēlē, viņam bija “gudras rokas”, taču viņš bieži netrāpīja vārtos un metienā paļāvās galvenokārt uz spēku. Tieši tad “Pasta” arī sameklēja Glenu Takeru.
“Nevajag iedomāties, ka esi lidmašīna garā ieskrējiena ceļa sākumā. Iedomājies, ka ieskrējiena josla ir ļoti īsa – proti, jo ātrāk ripa “izrausies” no nūjas lāpstiņas, jo ātrāk tā ielidos vārtos. Tieši to es skaidroju saviem audzēkņiem,” atklāj Takers. Pastrņāks bija labs audzēknis – pēdējās četrās sezonās, viņš ne reizes nav guvis mazāk par 34 vārtiem (34, 35, 38 un 48), turklāt ar katru sezonu viņš gūst arvien vairāk vārtu. Tieši ātrs metiens ir jaunākais un, iespējams, tagad stiprākais “Pastas” trumpis.

“Pasta” par sasniegto var pateikties arī trenerim Maikam Bebkokam, Sidnijam Krosbijam un 2016. gada Pasaules kausam. Kāds tam sakars ar “Pastu”? Tieši tajā turnīrā Kanādas izlasē Bebkoks vienā maiņā ar Krosbiju salika draugus no “Bruins” – Patrisu Beržeronu un Maršānu. Trio spēlēja izcili un tad “Bruins” arī nolēma pirmajā maiņā kopā ar Beržeronu un Maršānu ielikt ātro un tehnisko čehu Pastrņāku. Kas no tā sanāca – labi zināms.

Daudzi Dāvidu Pastrņāku uzskata par spilgtāko čehu spēlētāju NHL pēc Jaromira Jāgra. “Pastam” ir tikai 24 gadi (palika 25.maijā) viņam vēl būs iespējas to pierādīt. Bez Rišāra trofejas iegūšanas Pastrņāka karjerā bija vēl daži notikumi, kurus būtu īstā reize atcerēties:
- 2015.gada 29.martā Pastrņāks kļuva par jaunāko spēlētāju “Bruins” vēsturē, kurš regulārajā sezonā guva uzvaras vārtus papildlaikā (2:1 uzvara pār Karolīnas “Hurricanes”)
- 2018.gada 14. aprīlī Pastrņāks guva 3 vārtus un veica 3 piespēles spēlē ar Toronto “Maple Leafs” (7:3) un kļuva par jaunāko spēlētāju, kurš Stenlija kausa izcīņas spēlē sakrāja 6 punktus (pārspēja Veina Grecka rekordu!)
- 2019. gada 16. janvārī mačā ar Filadelfijas “Flyers” Pastrņāks kļuva par rezultatīvāko spēlētāju “Bruins” vēsturē starp hokejistiem vecumā līdz 23 gadiem
- 2019. gada 31. janvārī atkal spēlē ar “Flyers” Pastrņāks guva divus vārtus un kļuva par pirmo hokejistu “Bruins” vēsturē vecumā līdz 23 gadiem, kurš regulārajā sezonā guva vairāk nekā 30 vārtus – līdz šim to bija spējuši tikai leģendārais Bobijs Ors (vienīgais aizsargs NHL vēsturē, kurš regulārajā sezonā guva visvairāk vārtu), Kems Nīlijs un Berijs Pedersons
- 2019. gada 14. oktobrī mačā ar Anaheimas “Ducks” Pastrņāks guva 4 vārtus un kļuva par 25. hokejistu “Bruins” vēsturē, kurš vienā spēlē guva 4 vārtus

Gaidīsim, ar ko “Pasta” izcelsies Stenlija kausa izcīņā.

  +1 [+] [-]

, 2020-06-04 11:46, pirms 4 gadiem
Pēc visraksta jau nojautu, kurš ir raksta autors.

  +2 [+] [-]

, 2020-06-04 14:28, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Pēc visraksta jau nojautu, kurš ir raksta autors.
baigi labi, es vispār esmu izbrīnīts, ka Toļas raksts ir ievietots sc.com, vai tiešām esam tikuši pie viena sakarīga autora? beidzot nav tizlie Pētešoni un citi valodas kropļojumi ...

     [+] [-]

, 2020-06-04 18:53, pirms 4 gadiem
NU cik jūs varat raudāt tā kā tādas vecenes visu laiku par vienu un to pašu.