Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Sorokins: "Uz "Jelgavu" pārgāju, jo neticu "Skonto" konkurētspējai"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Sorokins: "Uz "Jelgavu" pārgāju, jo neticu "Skonto" konkurētspējai"
Vladislavs Sorokins un Boriss Bogdaškins
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Fanu klubs "H-Side" piedāvā interviju ar 18 gadus veco Vladislavu Sorokinu, kurš šogad debitēja Virslīgā, kļūstot par vienu no spilgtākajiem atklājumiem sezonā. Sorokins, Virslīgā spēlējot gan kreisā aizsarga, gan centra pussarga pozīcijā, aizvadīja 13 spēles un guva vārtus pēdējā kārtā pret "Spartaku". Tāpat viņam UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā trīs spēles un uzvaras vārti izbraukumā pret īru "St. Patrick's".

Šogad negaidīti pārliecinoši debitēji Virslīgā un liki daudz par sevi runāt. Kā pats atceries pirmās spēles augstākajā līgā?
Jutos diezgan labi, jutu palīdzību no komandas biedriem. Debitēju pamatsastāvā pret „Liepāju”. Pirms tam bija neliels uztraukums, bet, atskanot svilpei, tas pārgāja. Spēles ziņā domāju, ka labi nospēlēju, tomēr beigās sāka raut kājas muskuļus, jo fiziski tik augstā tempā nebiju pieradis spēlēt visu spēli. Tamazs Pertija pirms spēles bija devis uzdevumu pieslēgties uzbrukumam, tādēļ, kad bija izdevība, es labprāt gāju arī uz priekšu.

Kādas ir tavas labākās īpašības uz laukuma un kādu futbolu pašam patīk spēlēt?
Es nekad neapstājos. Ja pazaudēju bumbu, vienmēr cenšos to atgūt. Esmu arī pozitīvi noskaņots - nekad nepārmetīšu komandas biedriem, ja kāds kļūdīsies. Man patīk uzbrūkoša tipa futbols, kādu šogad arī spēlējām. Labprāt daudz spēlēju ar bumbu un arī grūtā epizodē, kad palicis maz laika, cenšos atdot labu piespēli partneriem, nevis vienkārši sist bumbu uz priekšu.

Ienākot Virslīgā, vairāk spēlēji malējā aizsarga pozīcijā, bet beigās jau spēli kā centra pussargs. Tā bija brīvprātīga pozīcijas maiņa?
Domāju, ka tieši kā centra pussargs aizvadīju savas labākās spēlēs. Kā jau minēju, man patīk daudz spēlēt ar bumbu un centrā to varu darīt vairāk, tādēļ šajā pozīcijā jūtos labāk.

Šogad debitēji ne tikai Virslīgā, bet arī Eirokausos. Uzvarā pār „St. Patricks” guvi arī uzvaras vārtus, tāpat piedalījies kluba vēsturē lielākajā zaudējumā – spēlē pret „Debreceni”. Kā atceries šīs spēles un vai vispār gribi atcerēties?
Īrijā bija pilnas tribīnes. Kad izgājām laukumā, bija daudz lielāks satraukums nekā debitējot Virslīgā. Bija arī samērā daudz cilvēku, kas atbalstīja „Skonto”. Pirmajā puslaikā viņi bija tieši manā pusē un bija labi dzirdami, tas palīdzēja. Pēc vārtu guvuma Īrijā es kādas 10 minūtes biju eiforijā, skrēju pa visu laukumu un neko daudz nesapratu. Tas bija manas līdzšinējās karjeras spilgtākais mirklis un lieliskākās emocijas.

Izbraukuma spēli pret „Debreceni” tiešām negribu atcerēties. Braucām, lai uzvarētu un tiktu nākamajā kārtā. Tā nebija mūsu diena. Viņi guva divus ātrus vārtus un komanda pēc tam sāka peldēt. Domāju, ka karstums daudz ietekmēja, bija kādi 38 grādi. Pirmās 20 minūtes bija tīri labi, pēc tam sākās nogurums. Viņi daudz uzbruka pa flangiem, personīgi man bija ļoti grūti, jo manā flangā maz palīdzēja komandas biedri.

Sorokina vārtu guvums pret "St. Patricks" - no 5:24.

Vai juti izmaiņas komandas iekšējā atmosfērā brīdī, kad sākās problēmas ar algu izmaksu?
Sezonas sākumā, pēc atgriešanās no treniņnometnes Turcijā, komandā bija lieliska atmosfēra un attiecības, visi ģērbtuvēs jokoja. Kad sāka aizkavēties algas, varēja just izmaiņas spēlētājos. Palika skumjāk, spēlētāji vairāk domāja par to, kā nomaksāt rēķinus un izdzīvot. Grūtākais brīdis bija nevis pēdējās spēlēs, bet laikā, kad sākās ceturtais aplis, jo komanda praktiski saprata, ka sezona būs jāpabeidz nesaņemot algu. Man un pārējiem jaunajiem spēlētājiem arī algas nemaksāja, tomēr mums tas vēl nav tik svarīgi - taču komandā ir arī vecāki spēlētāji, kuriem ir jāuztur ģimenes. Viņiem bija vissmagāk.

Kuri komandas biedri visvairāk palīdzēja un atbalstīja tevi treniņos un spēlēs?
Sezonas sākumā izceltu Alekseju Višņakovu, Mindaugu Kalonu, Vitāliju Smirnovu un Maksimu Usanovu. Pēc tam, kad sāku spēlēt centrā, man daudz palīdzēja Igors Kozlovs.

Vai tiesa, ka esi lauzis līgumu ar „Skonto”? Ja tā, tad kādēļ?
Iemesls ir tāds, ka uzskatu - klubs nespēs nokomplektēt konkurētspējīgu komandu nākamajai sezonai. Domāju, ka varēšu labāk un ātrāk progresēt komandā, kurā būšu kopā ar pieredzējušiem spēlētājiem, tādēļ pieņēmu šādu lēmumu. Man nebija problēmu ar klubu - biju apmierināts ar treniņiem un esmu pateicīgs treneru korpusam, kas ieguldīja lielu darbu komandas un spēlētāju attīstībā. Es nelauzu līgumu naudas dēļ, jo tā man nav tik svarīga - tas drīzāk bija veids, kā es varēju lauzt līgumu.

Tiek runāts, ka „Jelgava” tevi esot pārvilinājusi. Vai vari pastāstīt sīkāk, kad tieši lauzi līgumu un kad Zemgales klubs ar tevi sazinājās?
Pēc sezonas mums apsolīja algas samaksāt līdz 1. decembrim. Pienāca šis datums un algas tā arī netika izmaksātas. Komandā pieredzējušie spēlētāji aizvien vairāk runāja par to, ka nākamajā sezonā šeit vairs nespēlēs. Ap 10. decembri sāku domāt, ka tādā gadījumā arī man vajadzētu doties prom. Oktobrī vai novembrī dzirdēju runas, ka mani savā sastāvā vēlas redzēt gan „Jelgava”, gan „Ventspils”, bet ar mani personīgi neviens nebija runājis. Biju pārliecināts, ka klubu atradīšu, tādēļ 17. decembrī iesniedzu Latvijas futbola federācijā (LFF) iesniegumu par līguma laušanu.

Lai lauztu līgumu, es jautāju palīdzību bijušajam komandas biedram Maksimam Usanovam, kurš tagad strādā kā aģents. Viņš paziņoja, ka pēc manas lietas izskatīšanas LFF skaitīšos kā brīvais aģents no tā datuma, kurā iesniedzu pieteikumu. Apmēram tajā pašā laikā ar viņa starpniecību uzsāku sarunas ar „Jelgavas” kluba vadību un tagad jau esmu parakstījis 1+1 gada līgumu.

Vai bija kādi piedāvājumi no ārzemju klubiem?
Bija piedāvājums no Itālijas Serie B [pēc spēka 2.līga] kluba „Virstus Entella”. Līdz vasarai viņi piedāvāja spēlēt U19 komandā un pēc tam man būtu iespēja pievienoties pirmajai komandai. Man vēl vajadzētu tur braukt atrādīties, bet domāju, ka tas nav man labākais variants, jo Virslīgas līmenis noteikti ir klasi augstāks par turienes „U-19” līmeni, bet vieta pirmajā komandā tur man nebūtu garantēta.

Ja nav noslēpums, cik liela bija summa, kuras dēļ izdevās lauzt līgumu un cik garš līgums tevi saistīja ar „Skonto”?
Man bija vēl trīs gadu līgums. Summu precīzi neatceros, bet tie bija apmēram 6000 eiro. Kopsummu sastādīja sešas algas no 2014.gada un piecas šī gada algas.

Vai „Jelgavas” piedāvātā alga ir lielāka, kādu būtu saņēmis paliekot „Skonto”?
Nē, saskaņā ar līgumu man „Skonto” būtu lielāka alga.

Vai nebaidījies kļūdieties, pieņemot tik atbildīgu lēmumu? Vai ar kādu konsultējies?
Nebaidījos, jo zināju, ka, turpinot smagi strādāt, es noteikti attīstīšos kā spēlētājs. „Jelgavā” būs pieredzējuši spēlētāji un stipra komanda, tādēļ man noteikti būs no kā mācīties un iekšējā konkurence dzīs uz priekšu. Vecāki domāja, ka labāks variants ir „Ventspils”, jo viņi piedāvāja finansiāli izdevīgāku kontraktu, bet es sportisku iemeslu dēļ izvēlējos „Jelgavu”.

Kāda nozīme Tavā attīstībā ir Tamazam Pertijam?
Vispirms gribu teikt lielu paldies Viktoram Morozam, kurš ar mani ļoti daudz strādāja un palīdzēja man kļūt labākam individuāli. Tamazs Pertija palīdzēja visai komandai kļūt stiprākai un spēlēt labāk. Morozs man palīdzēja tehniski - labāk izprast spēli un vairāk domāt atrodoties laukumā.

Kādi ir tavi mērķi nākamajā sezonā?
Esmu iekļauts U-21 izlases kandidātu lokā, tādēļ pirmais mērķis ir pārstāvēt šo izlasi. Otrais varētu būt pēc iespējas vairāk spēlēt „Jelgavas” pamatsastāvā un tikt nosauktam par kāda apļa labāko jauno spēlētāju. Protams, arī vairāk vārtus vēlos gūt.

Vai esi runājis ar „Jelgavas” galveno treneri Vitāliju Astafjevu par to, kādā pozīcijā viņš tevi redz un kāda būs tava loma komandā?
Jā, esmu ar viņu runājis. Viņš teica, ka mana pozīcija būs atkarīga no tā, kāda tajā brīdī būs konkurence uz konkrēto pozīciju. Ja būšu labākais spēlētājs malā, tad spēlēšu malā, ja labākais centrā, tad spēlēšu centrā. Esmu pateicis, ka labāk izvēlētos spēlēt centrā. Esam aizvadījuši pāris treniņus - tie bija interesanti, kā arī var redzēt to, ka viņš ir bijis Tamaza Pertijas asistents, jo ir saskatāmas līdzīgas lietas viņu darbā.

Vai „Jelgavas” spēlētais aizsardzības futbols tev būs piemērots?
Pēc trenera teiktā un skatoties, kādi spēlētāji šobrīd ir komandā, domāju, ka nākamgad mēs nespēlēsim aizsardzības futbolu!

Sezonas pēdējā kārtā guvi ļoti skaistus vārtus, kas tika nominēti sezonas skaistākā vārtu guvuma godam. Vai pievērsi tam uzmanību un vēlējies iegūt balvu?
Jā, gaidīju to, kurš iegūs balvu. Man bija diezgan laba kombinācija un ar spēcīgu sitienu guvu skaistus vārtus. „Ventspils” spēlētājs Mujeci pelnīti ieguva balvu, jo to pašu, ko es izdarīju ar komandas biedru palīdzību, viņš izdarīja viens.

Vai arī turpmāk mēģināsi ar spēcīgiem tālsitieniem pārspēt vārtsargus?
Treneris Aleksejs Šarando man reiz teica, ka ar tādu sitienu kā man ir jāmēģina sist pa vārtiem un jātēmē pa vidu, jo bumba gan jau tāpat aizies mazliet pa labi vai kreisi. Tā arī darīju.

Tev ir spēcīgs sitiens. Vai neesi domājis par to, ka varētu izpildīt standartsituācijas?
Līdz šim par to nebiju domājis, jo izpildi diez vai uzticētu jaunam spēlētājam. Vitālijs Astafjevs gan sarunā ar mani pieļāva iespēju, ka es reizēm varētu izpildīt standartsituāciju izspēli.

Interviju sagatavoja Edgars Bērziņš ("H-Side": http://h-side.lv/)

     [+] [-]

, 2015-12-30 09:26, pirms 8 gadiem
Sākas spēlētāju migrācija no Skonto. Tas labi, ka spēlētāji vairs tur nevienam netic. Kas ar Bērenfeldu? Cerams tas arī aizies pie Māra.

  +4 [+] [-]

, 2015-12-30 10:02, pirms 8 gadiem
Cerams, ka tiesam speletaji aizvaksies prom no Skontas, nu cik ilgi var visus cakaret un nemaksat ? Nav nekada maka saslegt ambiciozus ligumus un pectam nepildit nosacijumus. Prieks, ka Jelgava ieguvusi so talantigo speletaju, talak jau 1 vai 2 labas sezonas Virsliga un jadodas uz arzemem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Maikl30
Slēpts komentārs: Maikl30

     [+] [-]

, 2015-12-30 10:22, pirms 8 gadiem
Noskatījos Skonto spēli pret īriem. Patika Skonto spēles stils. Ātrs uzbrūkošs futbols, loti bieži aizsargi pieslēdzās uzbrukumam. Nenoliedzami Skonto klubā trenējoties un spēlējot kļūsti ar katru dienu labāks... Bet, tā spēlētāju čakarēšana ar finansēm...nu tas ir p..ets. Tāda sajūta, ka kāds visu laiku to naudu bāž sev kabatā, jo tomēr pārdeva Šabalu, eirokausos tika salīdzinoši tālu. Nu, Skonto ir izsaimniekots, tas nu ir skaidrs un nekas tur nemainīsies. Skonto ir jāatdzimst, jāsāk visu no jauna, ar jauniem cilvēkiem. Jo man personīgi ir ļoti žēl, jo Skonto tomēr ir klubs ar vārdu, līdzigi kā leišiem Žalgiris.

  +6 [+] [-]

, 2015-12-30 10:27, pirms 8 gadiem
Uz visām Skontas EK spēlēm kopā ņemot nav atnākuši tik daudz skatītāju cik atnāca uz St Patrick's spēli pret Skontas komandu!
Tīrākie amatieri spēj pulcēt pilnas tribīnes kamēr pusamatieri un profiņi no Skontas to nekad nav spējuši!
SKUMJI!

  +5 [+] [-]

, 2015-12-30 10:31, pirms 8 gadiem
Pro3nd rakstīja: Noskatījos Skonto spēli pret īriem. Patika Skonto spēles stils. Ātrs uzbrūkošs futbols, loti bieži aizsargi pieslēdzās uzbrukumam. Nenoliedzami Skonto klubā trenējoties un spēlējot kļūsti ar katru dienu labāks... Bet, tā spēlētāju čakarēšana ar finansēm...nu tas ir p..ets. Tāda sajūta, ka kāds visu laiku to naudu bāž sev kabatā, jo tomēr pārdeva Šabalu, eirokausos tika salīdzinoši tālu. Nu, Skonto ir izsaimniekots, tas nu ir skaidrs un nekas tur nemainīsies. Skonto ir jāatdzimst, jāsāk visu no jauna, ar jauniem cilvēkiem. Jo man personīgi ir ļoti žēl, jo Skonto tomēr ir klubs ar vārdu, līdzigi kā leišiem Žalgiris.
To tu ieskaidro Vilerušam un viņa čomam Guņam
Un kādēļ Tamazs spēj pirkt un braukt ar Cayennām un Lexusiem ?

  +2 [+] [-]

, 2015-12-30 10:36, pirms 8 gadiem
Futbola Klubs Jelgava lapā (vismaz pagaidām) ne ziņas, ne miņas par Sorokinu.

  +5 [+] [-]

, 2015-12-30 10:38, pirms 8 gadiem
Skontai jāsabrūk!!!

     [+] [-]

, 2015-12-30 10:39, pirms 8 gadiem
laikam Ošam atrada aizstājēju.

  +6 [+] [-]

, 2015-12-30 10:42, pirms 8 gadiem
Knicks15 rakstīja: laikam Ošam atrada aizstājēju.
Oss jau centra aizsargs, sitais pa malu vai centra pussargs. Osa vieta Smirnovu jau panema.

     [+] [-]

, 2015-12-30 11:00, pirms 8 gadiem
"Treneris Aleksejs Šarando man reiz teica, ka ar tādu sitienu kā man ir jāmēģina sist pa vārtiem un jātēmē pa vidu, jo bumba gan jau tāpat aizies mazliet pa labi vai kreisi. Tā arī darīju."

Varbūt tomēr iemācīties sist precīzi?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-12-30 11:45, pirms 8 gadiem
Skonto jau leģionāri patīk. Tā vien būs viņiem, kas spēlē.

  +1 [+] [-]

, 2015-12-30 11:54, pirms 8 gadiem
Ne mazāk svarīga loma šī talantīgā puiša izaugsmē ir Vladimiram BEšKAREVAM un tā ir kvalitātes zīme.Skonto un Jelgavas spēles stils ir atškirīgs,būs vajadzīgs laiks,lai pielāgotos.Tiešām perspektīvs spēlētājs,lai izdodas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-12-30 14:05, pirms 8 gadiem
VietējaisMuris rakstīja: Ļoti pareizs lēmums! Jāmūk prom no tā Skonto!
Eiropas cempionatos, sadu klubu nomestu vienu ligu zemak, tur piecies ja klubs parada bankam, neviss speletajiem.

  +3 [+] [-]

, 2015-12-30 14:19, pirms 8 gadiem
Kā jau rakstīju, jaunie aiziet tāpēc, ka Skonto nav nekādas drošības par nākotni.
Pati intervija visnotaļ kulturāla, iespaids pozitīvs. Kas pārsteidz: H-Side pozitīvā ievirzē intervē spēlētāju, kurš aiziet no Skonto; laikam arī H-Side vairs netic Skonto nākotnei komandas pašreizējā veidolā.
Izvēle, domāju pareiza: Jelgava ir ambicioza komanda, arī eirokausos gan jau, ka spēlēs,bet tai pašā laikā sastāvs nav tik zvaigžņots, lai Sorokinam neatrastos vieta pamatā (kā varētu notikt Ventspilī).

  +2 [+] [-]

, 2015-12-30 14:24, pirms 8 gadiem
P.S. Ja vienam pašam Sorokinam Skonto parādā apm. 6000, tad attiecīgi pareizinot, kopējais algu parāds varētu būt ap 100.000 eiro. Kādam brīnumam jānotiek, lai to nomaksātu?

  -1 [+] [-]

, 2015-12-30 14:25, pirms 8 gadiem
Ferdinands Lieliskaisss rakstīja: Skontai jāsabrūk!!!
pasam Tev jasabruk laukjis,kur tad uz futbolu Riga vares aiziet nez?
Slēpts komentārs: Maikl30
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-12-30 15:30, pirms 8 gadiem
'FK Jelgavai kā klubam šobrīd noteikti ir drošāka nākotne nekā Skonto. Un nav jau jākonkurē tieši ar Freimani, Sorokins spēlē aizsardzības otrā malā, kur Jelgavā konkurence mazāka, savukārt vēl vajadzīgāks Jelgavai ir spēcīgs pussargs.

  +1 [+] [-]

, 2015-12-30 15:36, pirms 8 gadiem
Maikl30 rakstīja: kautkadus laukus ,Venspili,Liepaju,Jelgavu skatities? tad vares ari palikt,ar 10 skatitajiem virsliga,apsveicu!!! no Skonto,no party
"Tajos laukos" tiesi skatitaji nak visvairak

  -1 [+] [-]

, 2015-12-30 15:37, pirms 8 gadiem
olga rakstīja: 'FK Jelgavai kā klubam šobrīd noteikti ir drošāka nākotne nekā Skonto. Un nav jau jākonkurē tieši ar Freimani, Sorokins spēlē aizsardzības otrā malā, kur Jelgavā konkurence mazāka, savukārt vēl vajadzīgāks Jelgavai ir spēcīgs pussargs.
Tiesi ta, Latka ta prom, bus vietina par ko pacinities.

  +1 [+] [-]

, 2015-12-30 15:47, pirms 8 gadiem
Maikl30 rakstīja: kautkadus laukus ,Venspili,Liepaju,Jelgavu skatities? tad vares ari palikt,ar 10 skatitajiem virsliga,apsveicu!!! no Skonto,no party
Iesaku iepriekšējās sezonas apmeklējuma statistikā ielūkoties un tad te pirst un saukāties!

  +3 [+] [-]

, 2015-12-30 15:50, pirms 8 gadiem
Atceros, ka Skonto 97 gadā dzimušie jaunieši kādreiz ir bijuši arī Latvijas Čempioni, Vai var kāds pateikt kur visi ir palikuši, jo te figurē tikai viens spēlētājs no šīs komandas - Sorokins. Un tagad arī šis ir prom. Pagājušo gadu izlasīju, ka Skonto 98 gadā dzimušie piedalās super projektā, kurā līdzdalību ņemuši arī Indriksons, Starkovs, Olijars un citi "big mamas", un šie puiši Latvijas futbolu aizvedīšot atpakaļ uz Eiropas čempionātu. Bet tikko kā konstatēju, ka tie ir tie paši puiši kuri šobrīd pārstāv U-19, un ja nemaldos tad gatavojoties Granatkina turnīram ir iebraukuši auzās ar vienaudžiem no Igaunijas 0:1 un Lietuvu 1:1... Kas notiek? Lielāko daļu šīs izlases pēc protokola veido Skonto !!! Mjāāāā... A vēlēšanas ta tuvojas !

  +1 [+] [-]

, 2015-12-30 15:55, pirms 8 gadiem
Jautājums Olgai par aprēķiniem. Vai tad Jūsu domām Sorokina alga ir tāda pati kā piemēram Karašauskam un Co.? Droši vien pareiziniet šos 100.000 ar divi un tad tas vēl izskatīsies nevisai... Bet vispār, Olga rullē. Ja kādam vajag info droši paprasiet šai būtnei. Fišku rubī.

  +2 [+] [-]

, 2015-12-30 16:00, pirms 8 gadiem
Vai tik tā nav tā GAISMA TUNEĻA GALĀ par ko runā Pertija?!

  +1 [+] [-]

, 2015-12-30 17:54, pirms 8 gadiem
Aprēķini, protams, ļoti, ļoti aptuveni -- citam alga lielāka, citam mazāka, citam parādā par pusgadu, citam par gadu utt. Skaidrs vienīgi tas, ka grūti iedomāties, kurš potenciālais investors būtu gatavs šādu nastu (ieskaitot vēl daudz lielākos nodokļu parādus) uzņemties. Ar spēlētāju pārdošanu arī nevar nopelnīt, jo nemaksātās algas dēļ tiem nav grūtību lauzt līgumu. Tātad reālākais -- maksātnespējas procedūra un jauns sākums it kā citā veidolā (bet tad jāsāk no otrās līgas).