Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Starkovs, neizrunājamie uzvārdi un smiekli: Miksu un Rakels Kazahstānā

Agris Suveizda

Starkovs, neizrunājamie uzvārdi un smiekli: Miksu un Rakels Kazahstānā
Izlases analītiķis Iļja Ščaņicins, galvenais treneris Miksu Pātelainens un viņa asistents Gordons Jangs pirms izlidošanas uz Astanu. Foto: LFF

Latvijas futbola izlase Kazahstānas galvaspilsētā Astanā ielidoja pēc plkst. 17:00 pēc vietējā laika, kad mājinieces preses konference jau sen kā bija beigusies. Latvija vienīgo treniņu 30 tūkstošu vietu ietilpīgajā "Astana Arena" uzsāka plkst. 22:00, bet pirms tam preses konferencē uz jautājumiem atbildēja galvenais treneris Miksu Pātelainens un Latvijas čempions Deniss Rakels.

Kazahstānas žurnālistu jautājumi

Ko sagaidāt no rītdienas spēles?
Pātelainens: "Sagaidu ļoti grūtu spēli. Kazahstāna ir ļoti laba komanda ar individuāli lieliskiem spēlētājiem: tehniskiem, meistarīgiem, ātriem. Domāju, ka Kazahstāna spēlē ļoti labu piespēļu futbolu, ko ievērojām arī Rīgā. Saprotam, ka mūs sagaida smags uzdevums, bet mums ir plāns un vēlamies to izpildīt, iegūstot pozitīvu rezultātu."

Eiropā vairums komandu spēlē uz dabīgā seguma. Vai nepatraucēs tas, ka rīt spēle notiks uz mākslīgā?
Pātelainens: "Tas, protams, ir kas cits nekā tas, pie kā esam pieraduši. Tomēr visi mūsu futbolisti savās karjerās ir spēlējuši arī uz mākslīgā, tā ka nedomāju, ka tas spēlēs lielu lomu. Protams, starp mākslīgajiem laukumiem ir atšķirības. Vieni ir ātrāki, citos bumba nedaudz strēgst. Mums šodien ir treniņš, un mūsu galvenais mērķis ir pierast pie seguma un tā, kā bumba tajā uzvedas."

Latvija guvusi tikai vienus vārtus. Kas jādara priekšējai līnijai, lai šajās divās spēlēs problēmas atrisinātu?
Rakels: "Paskatīsimies. Pagaidām esam guvuši tikai vienus vārtus, bet rīt centīsimies sarūgtināt pretiniekus. Vēl palikušas divas spēles: gribam iesist, gribam uzbrukt un pacentīsimies izdarīt visu, lai rīt gūtu nevienus vārtus vien."

Kura bijusi Latvijas izlases labākā spēle Nāciju līgā?
Pātelainens: "Grūti atbildēt uz šo jautājumu, jo mēs attīstāmies un šajā treneru un spēlētāju sastāvā kopā esam bijuši tikai trīs nometnes. Mūsu darbs un mūsu darba attiecības vēl ir ļoti agrīnā stadijā. Skaidrs ir viens: kopš jūnija, kad pirmoreiz sanācām kopā, līdz oktobrim esam nepārtraukti progresējuši. Spēles bijušas spraigas. Iepriekšējā spēlē rezultāta ziņā zaudējām pārliecinoši, taču bija arī daudz pozitīvu lietu. Mēs attīstāmies un katrā spēlē redzam pozitīvo un attīstību. Visu laiku kļūstam labāki, taču attīstību nedrīkst sasteigt – mums jābūt pacietīgiem. Rītdien mūsu attīstībai būs fantastiska spēle. Kā jau teicu iepriekš, Kazahstāna ir kvalitatīva komanda un brīžiem iespiedīs mūs mūsu pusē, tādēļ ir svarīgi saglabāt vienotību un kaujas garu."

Cik Latvijai ir principiāli izcīnīt otro vietu un apsteigt Kazahstānu?
Pātelainens: "Koncentrējamies spēlei un mūsu pretiniecei. Pārāk neskatāmies tabulā. Izredžu uzvarēt grupā vairs nav, un apsveikumi Gruzijai, kas bija ļoti stipra komanda. Koncentrējamies rītdienas uzdevumam un spēlei, bet ne tabulai. Koncentrējamies tam, kas mums jāizdara laukumā un kā neitralizēt tās stiprās puses un labos spēlētājus, kā arī izmantot varbūt pāris tās vājās vietas."

Kāda loma pašreizējā Latvijas izlasē ir Aleksandram Starkovam?
Rakels: "Arī man būtu interesanti zināt (smejas)."
Izlases preses sekretārs Viktors Sopirins: "Aleksandram Starkovam šobrīd nav nekādas saistības ar Latvijas izlases treneru štābu." [Jāpiebilst, ka Starkovs ir viens no dažiem valdes locekļiem, kuri nav devušies uz Astanu, kur rīt notiks valdes sēde - A.S.]

Kazahstānas izlasei Nāciju līgā klājas smagi, jo ir daudz jaunatnes bez lielu spēļu pieredzes. Kāds ir Latvijas izlases neveiksmju iemesls?
Rakels: "Kā jau treneris teica, strādāt sākām vien jūnijā. Tā ka domāju, ka mums vēl viss ir tikai priekšā. Arī mums ir diezgan daudz jaunatnes un spēlētāju bez lielu maču pieredzes, tāpēc mēs mācāmies tādās spēlēs, kādu aizvadīsim rīt, un ceram uz gaišāku nākotni."

Kas patika un kas nepatika Kazahstānas spēlē Rīgā?
Rakels: "(Domā) Varu izcelt, ka Kazahstāna ļoti daudz izpilda centrējumu no abām malām, tas visvairāk palicis atmiņā. Tādā veidā Kazahstāna mums arī iesita vārtus, tā ka varu izcelt to. "

Kuru Kazahstānas spēlētāju varat izcelt, kurš iekrita acīs?
Rakels: "Kurš iekrita acīs? Islamhans droši vien."

Zināt vēl kādu?
Rakels: "Kuru vēl zinu? Postņikovu, kurš spēlēja Latvijā. Vēl arī bija tāds balsta pussardziņš. Lūk, Kuats [acīmredzot skatās izsniegtajās lapās ar sastāvu – A.S.]. Ir tāds, ja? Izcelšu viņu."

Latvijas žurnālistu jautājumi

Vai laika apstākļi ir ok, vai šāds laiks [ap astoņiem grādiem zem nulles] ir auksts pat Somijas mērogam?
Pātelainens: "Sals, pamatīgs sals. To zinājām, taču, jā, ir ļoti auksts. Tomēr stadions ir slēgts [tam ir izbīdāmais jumts – A.S.], un domāju, ka spēles laikā būs daži grādi virs nulles. Domāju, ka tā nebūs problēma. Laukums nebūs sasalis – vismaz ceru -, un cerams, ka aizvadīsim labu spēli labos apstākļos."

Kā treniņi šajā nometnē atšķīrās no iepriekšējiem mēnešiem?
Pātelainens: "Šoreiz gatavošanās bija daudz īsāka. Sanācām kopā vien svētdien, bet vairums spēlētāju sestdien aizvadīja spēli klubā, tādēļ svētdien nevarēja pilnvērtīgi trenēties un aizvadīja atslodzes treniņu. Virkne spēlētāju spēlēja arī svētdien, un tādēļ viņi pilnvērtīgi trenēties nevarēja pirmdien. Treniņu aizvadījām, strādājām arī pie taktikas, tomēr viņi nevarēja darboties pilnvērtīgi. Tā ka vienīgais(!) pilnvērtīgais treniņš, kad spēlētāji bija gatavi un bija atguvušies pēc spēlēm klubā, bija vakar. Gatavošanās bijusi ļoti īsa, bet esam aizvadījuši sapulces un treniņus, kuros iekļāvām arī taktikas elementus, tāpēc spēlētāji zina, kas jādara gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Nav nekādu attaisnojumu – tādā pašā situācijā ir arī Kazahstāna."

Pastāsti sīkāk, kādas veselības problēmas tev bija sezonas beigās un kā jūties tagad – esi pilnībā gatavs?
Rakels: "Tagad esmu gatavs par 100% un jūtos ļoti labi. Bija mikrotrauma, un priekšpēdējo spēli [Valmierā] izlaidu, jo negribēju riskēt spēlēt uz sintētikas, bet pēdējā kārtā jau spēlēju. Tagad visus treniņus trenējos kopā ar komandu un esmu gatavs." [Rakelam pēc atbildēšanas latviski tika lūgts komentārus sniegt arī krievu valodā, lai saprastu arī vietējie žurnālisti, pēc kā Deniss nedaudz samulsa un novaicāja, ko vispār bija teicis, atkal izraisot smieklus zālē – A.S.]

Kāda situācija ar pārējiem spēlētājiem: visi ir veseli un gatavi?
Pātelainens: "Tādu savainojuma problēmu, kas spēlētājam liegtu spēlēt, nav. Protams, Virslīgas spēlētājiem ir sezonas beigas, un sezonas beigās vienmēr ir noguruši muskuļi un sīkas ķibeles. Taču, kā jau teicu, neviens spēlētājs nav nepieejams savainojuma dēļ, kas ir labi. Ar mums kopā nav atlidojis Kamešs. Ģimenes iemeslu dēļ: viņa sieva ir gaidībās. Detaļās neieslīgsim, bet tas ir iemesls, kādēļ viņa nav. Redzēsim, vai viņš ierindā atgriezīsies pēc šīs spēles, bet šobrīd viņa nav. Ja treniņā viņu neredzēsiet, tad iemesls ir šāds. Visi pārējie ir pieejami."

Kurš vārtsargs spēli vēros no tribīnēm?
Pātelainens: "Rīt redzēsim."

Kāda bija debitantu attieksme un sniegums pirmajos treniņos?
Pātelainens: "Par viņu sniegumu esmu priecīgs. Roberts Ozols sevi labi parādījis vārtos un nekādā gadījumā nav ārpus konkurences par vietu sastāvā. Černomordijs šķiet kā ļoti nobriedis spēlētājs. Viņš treniņos nav izrādījis nekādas nedrošības pazīmes un bijis ļoti pārliecināts. Brīžiem brīnos, kā jaunais spēlētājs, kurš iepriekš nav bijis izlasē, var būt tik nobriedis. Lieliski, ļoti labi. Saveļjevs ir parādījis tieši to, ko biju gaidījis: labs piespēlētājs, labs divcīņās un mobils. Esmu ļoti gandarīts ar visu trīs paveikto. Pirms pirmā treniņa man bija saruna ar viņiem un sacīju: "Puiši, neierodieties tikai skaita dēļ, jums jāierodas pierādīt, ka esat labākie." Un puiši ir atbildējuši ļoti labi. Viņu attieksme bijusi ideāla." [Vietējā tulka krietni neprecīzie centieni izrunāt Latvijas futbolistu vārdus un uzvārdus un arī nepareizi iztulkota doma izraisa vairākas smieklu lēkmes zālē, un gardi smejas arī tulkam blakus sēdošais Rakels – A.S.]

Vai pēc sezonas beigām tev jau ir skaidrība, ka nākamgad spēlēsi "Pafos" [Rakels pieder "Pafos" un "Riga" atradās īrē – A.S.], vai tomēr vēl ir jautājumi, kur būsi?
Rakels: "Jautājumu nav: "Pafos"."

Divi tavi komandas biedri izlasē ir pirmoreiz. Vai viņi pirms tam tev jautāja, kā jāuzvedas, un vai palīdzēji viņiem iejusties?
Rakels: "Nekā īpaša viņiem neteicu, un viņi arī neprasīja. Viņi jau daudzreiz bijuši jaunatnes izlasēs un paši ir lieli čaļi – nekādu problēmu ar iejušanos nebija, domāju, ka viņi iejutās ļoti labi."

Sezonas beigās izcīnīji kausu un titulu. Vai pēc pēdējās spēles negribējās vēl kādu dienu ilgāk pabūt tajā eiforijā, nevis jau svētdien pārslēgties uz izlasi?
Rakels: "Zināju, ka ir izlase, un ceru, ka tā eiforija vēl paliks arī pēc spēles pēc Andoru un būs laiks atpūsties un pasvinēt."

Cik ilgs būs atvaļinājums un kad jau jādodas uz Kipru?
Rakels: "Uz Kipru braukšu decembra vidū. Atvaļinājums būs aptuveni divas, divarpus nedēļas."

Kazahstānas futbola federācija paredz, ka stadionā aizpildītas varētu būt aptuveni puse vietu, turklāt tiek paredzēts, ka vien ap 30% klātesošo būs ieradušies ar pirktām biļetēm, nevis dāvinātiem ielūgumiem. Tas tiek skaidrots ar sliktajiem rezultātiem, kā arī spēles aizvadīšanu darba dienā. Pretēja situācija bija Nāciju līgas ievadā, kad pret Gruziju (0:2) atnāca gandrīz 29 tūkstoši skatītāju un federācija par biļešu pārdošanu iekasēja ierastajiem ienākumiem vērā ņemamu summu: ap 15 miljoniem tengu jeb ap 35,5 tūkstošiem eiro (šī summa gan acīmredzot nozīmē, ka arī pret Gruziju bija daudz skatītāju ar ielūgumiem). Jāpiebilst, ka savainojumos iedzīvojušies pieredzējušie aizsargi Dmitrijs Šomko un Jevgeņijs Postņikovs, kā arī kazahu lielākais talants Jerkebulans Seidahmets, kurš lūzuma dēļ izlaidīs ap trim mēnešiem. Šomko gan vēl atrodas izlases rīcībā, un viņa iziešana laukumā pašlaik ir zem jautājuma zīmes.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-14 22:37, pirms 5 gadiem
Kuri vēl valdes locekļi nav devušies uz Astanu?

  +3 [+] [-]

, 2018-11-15 05:19, pirms 5 gadiem
Tu, Suveizda, zviedriskotais latvju pamuļķi, varbūt jāsāk domāt par latvju valodas stundām? Ko nozīmē teksts:
Vēl palikušas divas spēles: gribam iesist, gribam uzbrukt un pacentīsimies izdarīt visu, lai rīt gūtu nevienus vārtus vien
Gramatiski nepareizs kalks no krievu valodas vai smalks zviedrisms?
Nevienus vārtus vien...
Sen šādu venteri nebiju redzējis.

  +4 [+] [-]

, 2018-11-15 08:52, pirms 5 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Tu, Suveizda, zviedriskotais latvju pamuļķi, varbūt jāsāk domāt par latvju valodas stundām? Ko nozīmē teksts:
Vēl palikušas divas spēles: gribam iesist, gribam uzbrukt un pacentīsimies izdarīt visu, lai rīt gūtu nevienus vārtus vien
Gramatiski nepareizs kalks no krievu valodas vai smalks zviedrisms?
Nevienus vārtus vien...
Sen šādu venteri nebiju redzējis.
Pasūdzies vēl valsts valodu centram!!!

     [+] [-]

, 2018-11-15 09:40, pirms 5 gadiem
Interesanti, kas spēlēs, kas nē 11niekā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja