Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Maksimenko: "Žēl, ka nesanāks spēlēt pret Robenu"

Agris Suveizda

Maksimenko: "Žēl, ka nesanāks spēlēt pret Robenu"
Vitālijs Maksimenko
Foto: F64

Sagrāvē Amsterdamā Vitālijs Maksimenko palika rezervē, taču ļoti iespējams, ka rītvakar gan 24 gadus vecajam aizsargam tiks atvēlēta vieta Latvijas izlases pamatsastāvā. Sarunā ar Sportacentrs.com nu jau bijušais VVV "Venlo" futbolists atskatījās uz Nīderlandes pēc spēka 2. līgā pavadīto gadu, kā arī dalījās pārdomās par gaidāmo spēli.

- Sezona tev beidzās jau maija nogalē. Kā pavadīji brīvo laiku līdz izlasei?
- Pēdējā spēle mums bija 25. maijā. Jau pēc divām dienām aizbraucu uz Latviju un pēc trim dienām sāku trenēties ar "Skonto". Vienu nedēļu trenējos ar viņiem, un ar formu viss ir kārtībā – pirms ierašanās izlasē neesmu neko zaudējis.

- Izslēgšanas spēlēs par iekļūšanu "Eredivisie" izstājāties otrajā kārtā. Vai jums bija izvirzīts uzdevums iekļūt augstākajā līgā?
- Vispirms uzdevums, protams, bija iekļūt play-off zonā, un mēs to arī izdarījām [iegūta 7. vieta]. Pirmo kārtu pārvarējām [2:1, 0:0 pret "Oss"], bet otrajā kārtā pretī nāca NAC "Breda" [0:1, 0:3], kas ir stipra komanda. Varēja just, ka viņi ir no citas līgas [trešā vieta no beigām "Eredivisie"]. Pirmajā spēlē zaudējām ar 0:1, taču mums bija ļoti labi momenti, trāpījām arī pa pārliktni. Tajā mačā varējām panākt labāku rezultātu. Savukārt otrajā spēlē bija pilnas tribīnes, gandrīz 20 tūkstoši skatītāju, labs laukums un viņiem izdevās uzspiest savu futbolu.

- It kā biji nostiprinājies pamatsastāvā, taču maiju pavadīji uz rezervistu soliņa.
- Nezinu, kāpēc tā notika. Pēc tam, kad izlasē iesitu vārtus Ukrainā, atgriezos klubā un aizvadīju divas spēles. Pirmo zaudējām [0:2 pret PSV otro komandu], tajā visa komanda nespēlēja pārāk labi. Pēc tam bija neizšķirts un it kā viss bija kārtībā, taču nākamajā spēlē treneris bez jebkāda pamatojuma pateica, ka esmu ārpus vienpadsmitnieka. Runājām arī aci pret aci. Jau zināju, ka nākamsezon nepalikšu, jo komandai būs finansiālās problēmas, un varbūt tādēļ sezonas beigās vairs nespēlēju. Pašam nešķita, ka būtu bijis sliktā formā, un vienkārši gaidīju savu iespēju. Vienu mēnesi sanāca tikai trenēties.

- Īre Nīderlandē tev ir beigusies, un beidzies ir arī līgums ar angļu klubu "Brighton&Hove Albion". Kas notiks tālāk?
- Tagad esmu brīvais aģents un gaidu no saviem aģentiem informāciju. Pagaidām ir tikai kādas baumas un runas, pagaidām par tām nevēlos runāt. Domāju, ka pēc spēles [pret Nīderlandi] jau varētu parādīties arī kāda konkrētāka informācija. Šobrīd domāju tikai par izlasi.

- Pieļauj iespēju, ka varētu atgriezties Latvijā?
- Nē, protams, gribu palikt Eiropā. Domāju, ka esmu nedaudz pāraudzis Latvijas līmeni. Negribu teikt neko sliktu par Virslīgu – vēlu klubiem tikai to labāko -, taču uzskatu, ka varu spēlēt ārzemēs. Un arī gribu tur spēlēt! Man pagaidām ir tikai 24 gadi, visas iespējas to darīt.

- Braitonas sastāvā līgā tā arī nospēlēji tikai vienu spēli. Vai, tagad atskatoties uz šiem divarpus gadiem, līguma parakstīšana, tavuprāt, bija pareizs lēmums?
- Nedomāju, ka aizgāju prom pārāk ātri. Arī "Skonto" bija problēmas ar algām, finansēm. Bija iespēja aizbraukt pārbaudīties. Kāpēc ne? Viss sanāca tā, kā sanāca. Un arī neteiktu, ka viss bija tik slikti – piemēram, kopā ar "Yeovil Town" uzvarējām "League One" [Anglijas pēc spēka 3. līgas] izslēgšanas spēlēs un iekļuvām Championship.

- Kurš no šiem īres periodiem, tavuprāt, individuālajā ziņā tev izdevās pats labākais?
- Domāju, ka labs periods bija arī Skotijā, kur nospēlēju astoņus mačus. Iedeva iespēju, stadionos bija ļoti laba atmosfēra. Pats futbols katru spēli varbūt nebija tik labs, taču tas bija britu stils. Šis periods sanāca labs. Un arī Nīderlandē. Pēc Ziemassvētkiem aizvadīju kādas 14 spēles, bija ļoti labs līmenis, arī daudz uzvarējām. Pēc tam nezinu, kādēļ treneris nolēma mani nosēdināt uz beņķa, taču nekas. Arī Braitonā viss bija kārtībā – tur tomēr bija pavisam cits konkurences līmenis.

- Esi viens no nedaudzajiem Latvijas futbolistiem, kas spēlējis Nīderlandes čempionātā. Kā tu raksturotu Nīderlandes futbolu?
- Domāju, ka visi lieliski zina, kā spēlē Nīderlandes izlase. Viņiem patīk jau no pirmajām minūtēm spēlēt ar bumbu, ar īsām piespēlītēm sākt uzbrukumus no saviem vārtiem un kontrolēt bumbu. Mums būs ļoti grūti. Vēl Nīderlandei ir ļoti spēcīgi malējie spēlētāji.

- Dzīvojot Nīderlandē, sanāca pasekot līdzi "Eredivisie", kur, jo īpaši PSV, spēlē diezgan daudz izlases futbolistu?
- Gribēju vienreiz aizbraukt uz spēli starp PSV un "Ajax", taču pārāk ilgi domāju, kā nopirkt biļeti, un viss jau bija izpārdots. Eindhovena ir ļoti tuvu Venlo, tāpēc ļoti gribēju aizbraukt, tomēr nesanāca. Uz citām spēlēm nebraucu, skatījos TV.

- Kurš no spēlētājiem atstāja labāko iespaidu? Lielākā zvaigzne droši vien bija Depajs?
- Jā, protams. Depajs un Veinaldums [PSV kapteinis] ir atslēgas spēlētāji. Arī ["Ajax" vārtsargs] Silesens un "Ajax" desmitais numurs Klāsens ir zvaigznes. Par viņiem ļoti daudz runā.

- Ja būsi pamatsastāvā, tad tev teorētiski būtu bijis jāspēlē pret Robenu. Vai nav žēl, ka viņš ir savainots?
- Ir, ir žēl. Man bija intervija ar Nīderlandes žurnālistiem, un arī viņi prasīja, vai man nav žēl par to. Pateicu, ka, protams, ir, jo viņš būtu bijis viens no labākajiem futbolistiem, pret kuriem man sanācis spēlēt. Tagad tajā malā varbūt būs Memfiss Depajs. Jā, viņš spēlē kreisajā, taču domāju, ka spēles laikā viņi tik un tā mainīsies flangiem. Arī citi spēlētāji ir ļoti labā līmenī.

- Hidinks pēc Robena traumas pateica, ka Arjens ir 30-40% komandas. Kā, tavuprāt, Robena savainojums ietekmēs Nīderlandi?
- Ja viņš tā domāja, tad tā varbūt arī ir. Protams, Robens ir Nīderlandes izlases atslēgas spēlētājs. Arī spēlē Amsterdamā viņš uztaisīja trīs vai četrus vārtus. Un tagad viņiem bija nelielas problēmas pret ASV, zaudēja ar 3:4. Nīderlandei būs grūtāk, taču viņiem tik un tā būs 11 ļoti laba līmeņa spēlētāji.

- Pats Amsterdamā gan nespēlēji, bet kā no malas šķita, ar ko neizdevās tikt galā un kas būtu jāuzlabo?
- Protams, komandai aizsardzībā jāspēlē kompaktāk, lai neradītu brīvās zonas. Nedrīkstam viņiem dot nevienu pašu iespēju – katra nelielā kļūda uzreiz var maksāt vārtus. Tagad strādājam tieši uz to, lai katrā situācijā spēlētu ciešāk. Neko prognozēt pirms mača nevēlos. Centīsimies nospēlēt, cik labi vien varēsim, un sagādāt līdzjutējiem prieku.

  +2 [+] [-]

, 2015-06-11 12:33, pirms 9 gadiem
Cerēsim, ka labi nospēlēs un tiks pie kāda laba līguma!