Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2738, Did:0, useCase: 3

Francija un "Euro 2016" - es nāku!

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Francija un "Euro 2016" - es nāku!
Ir bijusi tā laime abus šos vīrus redzēt klātienē Rīgā un ne tikai, bet Francijā priecāšos viņus vērot atkārtoti!
Foto: AFP/Scanpix

Šai sekundē sēžu klusā telpā Rīgā, bet jau rīt dodos uz franču zemi, lai no sestdienas baudītu augstākā līmeņa izlašu futbolu. “Euro2016”, es nāku!

Uzticīgākie šī portāla lasītāji gan jau atminas, ka arī pirms četriem gadiem apmeklēju Eiropas čempionāta finālturnīru. Toreiz devos uz Poliju, kur klātienē vēroju sešas spēles. “Euro2012” apmeklējumu tomēr atļaušos nosaukt par plezīra braucienu, jo, tā kā mači notika arī Ukrainā, katra otrā diena man bija tukša, kā arī protu poļu valodu, kas atviegloja dažnedažādu neskaidrību atrisināšanu.

Šī reize būs īpaša. Francijā nekad neesmu bijis, franču valoda man ir līdzvērtīga ķīniešu valodai, bet galvenais – 11 spēles 11 dienās, katru dienu spēle citā pilsētā! Tas būs traks skrējiens pakaļ futbolam, un tieši kaut kas tāds man šķiet ārkārtīgi vilinošs un baudpilns. Steiga, kustība, emocijas, fani, futbols, uzvaras un zaudējumi – kas var būt labāks par to?

Šai brīdī emocijas atlikšu maliņā un pastāstīšu par sava ceļojuma praktisko pusi.

Skaidrs, ka biļetes ir dārgs prieks, un jau pagājušā gada decembrī pieteicos “Euro2016” akreditācijai. Lai to vispār varētu izdarīt, jābūt reģistrētam speciāli medijiem paredzētā UEFA FAME sistēmā, kurā iekļūt nav nemaz tik vienkārši. Paldies Dievam, šo visnotaļ piņķerīgo procesu izgāju vēl pirms “Euro2012”. Tālāk šai sistēmā ir jāpiesakās turnīra akreditācijai kā tādai, un tad vēl papildus jānorāda konkrētas spēles, kuras ir vēlēšanās apmeklēt.

Pieteikšanās turnīram un spēlēm nebūt negarantē rezultatīvu iznākumu – piemēram, mans akreditācijas pieteikums 2013.gada Čempionu līgas finālam Vemblijā tika atteikts. Un arī tagad, kad sistēmā atzīmēju sev interesējošās "Euro 2016" spēles, sapratu, ka lielu daļu (vai pat visu) UEFA man var atteikt, jo izlēca indikators (sarkans, dzeltens vai zaļš), kurš norāda uz žurnālistu kopējo interesi par attiecīgo maču. Tad nu konstatēju, ka nevienam manis kārtotajam mačam nav zaļas krāsas (zema interese) un gandrīz visām spēlēm bija sarkana. Ja pareizi atminos, tad viena no retajām spēlēm ar vidēju interesi (dzeltens) bija Šveices-Albānijas duelim – pieļauju tāpēc, ka tai dienā angļi ar krieviem sitīsies, un lielākais pieprasījums aizgāja uz turieni.

Man par pārsteigumu galu galā visas manis pieteiktās spēles tika akceptētas! Kā vēlāk vēstīja UEFA, kopumā akreditācijai pieteicās 4 800 žurnālisti no visas pasaules un no viņiem zaļo gaismu ieraudzīja 3 600 (kas nebūt nenozīmē, ka visi šie 3 600 tika pie visu pieteikto spēļu akreditācijām kā manā gadījumā). Varbūt par labu nospēlēja tas, ka biju vienīgais akreditācijas pieteicējs no Latvijas. Citiem Latvijas medijiem viss komandējumu budžets aiziet uz hokeja PČ un Olimpiskajām spēlēm, ko var arī saprast – atšķirībā no “Euro2016” tur piedalās mūsējie. Turklāt, ja tajos pasākumos žurnālisti diezgan viegli var dot pievienoto vērtību, radot oriģinālmateriālus (kaut vai intervijas ar mūsu sportistiem), tad tik milzīgā futbola forumā kā “Euro2016”, kurš tāpat jau tiek atspoguļots TV/internetā no visām pusēm, iespējas ir daudz ierobežotākas. Tā ka saku lielu paldies Sportacentrs.com par futbola (un manis) finansiālu atbalstīšanu.

Atgriežoties pie akreditācijas, kuru fiziski saņemšu uz vietas Francijā, - lai gan esmu laimīgs par UEFA doto iespēju, žurnālista statusā lielākoties varēšu apmeklēt “tikai” spēles un preses mediju telpu (internets, galdi, uzkodas, pēc spēlēm oficiālā sponsora “Carlsberg” alus), kamēr tādas ekstras kā preses konferenču apmeklēšana, mix-zonu (iespēja pēc mača ķert intervijām garām ejošos spēlētājus) un datora vieta stadionā man ies secen. Tas arī saprotams, jo, piemēram, apmeklējot Anglijas-Slovākijas spēli, ir tikai normāli, ka priekšroka tiek dota simtiem žurnālistu no Anglijas un desmitiem žurnālistu no Slovākijas, nevis neitrālam interesentam no Latvijas. Izņēmums ir, piemēram, Rumānijas-Albānijas spēle – tur man piešķirtas visas ekstras, un, domāju, nav jāpaskaidro, kāpēc tā.

Ņemot vērā spēļu pārklāšanos, Francijas milzīgo ģeogrāfiju un citus aspektus (galvenokārt – finansiālos), vēl pirms pieteikšanās spēlēm bija jāveic pietiekami nopietns izpētes darbiņš, lai izvēlētos optimālo maršrutu un spēļu sarakstu. Nevarēju izvēlēties tikai tādas spēles, kuras sirds visvairāk kāro (piemēram, secen ies ažiotāžas pilnā Anglijas-Krievijas spēle, Itālijas-Beļģijas spēle, tāpat atšķirībā no “Euro2012” neredzēšu atklāšanas spēli Francija-Rumānija), kā arī diemžēl no 10 stadioniem pabūšu “tikai” sešos, izlaižot dienvidus – Bordo, Tulūzu, Marseļu un Nicu. Nevar visu gribēt, un būs labi tā, kā būs. Tā kā mans starta punkts būs Brisele (Šarleruā lidosta, ekonomiskais “Rynair”), tad sākšu ar ziemeļiem un lejā laidīšos “tikai” trīsreiz – divreiz uz spēli Sentetjēnā un vienreiz uz divām dienām, apmeklējot pa mačam tai pašā Sentetjēnā un Lionā.

Lūk, mans spēļu grafiks:

Dat.PilsētaSpēlePiezīme
11.jūn.LānsaŠveice – Albānijano Šarleruā līdz Lānsai tikai 140km
12.jūn.LilleVācija – UkrainaLānsa un Lille ir pavisam blakus
13.jūn.Sendenī*Īrija – ZviedrijaČau; Zlatan!
14.jūn.SentetjēnaPortugāle – IslandeČau; Krištianu!
15.jūn.ParīzeRumānija – Šveice
16.jūn.SendenīVācija – Polijavēl viena reize; kad divi mači turpat blakus
17.jūn.SentetjēnaČehija – Horvātija
18.jūn.ParīzePortugāle – Austrija
19.jūn.LionaRumānija – Albānija
20.jūn.SentetjēnaAnglija – Slovākijaun vēl viens variants ar tuvu maršrutu
21.jūn.ParīzeVācija – Ziemeļīrija

"*" - Sendenī manā izpratnē tā pati Parīze vien ir.

Apmeklētie/neapmeklētie stadioni:

PilsētaStadionsIetilpībaSpēles
Sendenī (Parīze)Stade de France81 3382
MarseļaStade Vélodrome67 3940
LionaParc Olympique Lyonnais59 2861
LilleStade Pierre-Mauroy50 1861
ParīzeParc des Princes48 7123
BordoMatmut Atlantique42 1150
SentetjēnaStade Geoffroy-Guichard41 9653
LānsaStade Bollaert-Delelis38 2231
NicaAllianz Riviera35 6240
TulūzaStadium Municipal33 1500

Piezīme: patiesībā nav tik svarīgi, cik spēles attiecīgajā stadionā apmeklēšu, bet gan tas, vai kaut reizi tur būšu. Savās reportāžās centīšos sniegt priekšstatu par katru no apmeklētajiem stadioniem.

Apmeklētās/neapmeklētās izlases:

Izlase1.k.2.k.3.k.Kopā
Vācija1113
Albānija112
Šveice112
Portugāle112
Rumānija112
Ukraina11
Īrija11
Zviedrija11
Islande11
Polija11
Čehija11
Horvātija11
Austrija11
Slovākija11
Anglija11
Ziemeļīrija11
Francija0
Beļģija0
Ungārija0
Itālija0
Krievija0
Spānija0
Turcija0
Velsa0

Jā, jā, tiešām ir žēl, ka ne reizi nebūšu uz tādu izlašu spēlēm kā Francija (mājiniece), Spānija, Beļģija, Itālija... No otras puses, jaunais formāts stiprajām izlasēm atvieglo iekļūšanu izslēgšanas spēlēs un tieši vidējām/mazākām izlasēm grupu turnīrs būs daudz saspringtāks, un es būšu tam liecinieks.

Turklāt, ja tomēr runājam par lielajām izlasēm, pasaules čempionus vāciešus redzēšu trīs reizes, un ir priekšnojauta, ka visādi brīnumi var notikt - poļi un ukraiņi noteikti nav tie parocīgākie pretinieki. Skaidrs, ka kvalitātes ziņā teicama būs arī Portugāles-Austrijas spēle, savukārt no ažiotāžas/fanu/mediju viedokļa vareni būs apmeklēt Anglijas un Slovākijas dueli.

Vēl manā topā ļoti augstu vietu ieņem mačs, kas daudziem pirmajā acu uzmetienā neko neizteiks - Šveice pret Albāniju. Zinot zemtekstus (Šveices izlasē pilns ar albāņu izcelsmes spēlētājiem), būs ārkārtīgi interesanti, nemaz nerunājot par to, ka tā būs turnīra otrā spēle (futbols vēl ne tuvu nebūs atēsts), un Albānija debitēs EČ finālturnīros.

Tāpat kā "Euro 2012", došos viens pats, līdzi būs tikai "rokas bagāža", nakšņošu dažādās vietās, izmantojot "Airbnb" servisu (aprēķināju, ka, rezervējot lētāko viesnīcu, viena nakts man izmaksātu aptuveni tikpat, cik tagad visas nakšņošanas reizes kopā), starp pilsētām, visticamāk, ceļošu ar vilcieniem/autobusiem, kaut gan nebūtu slikti sapazīties ar citvalstu žurnālistiem un doties kompānijā īrētā autotransportā. Redzēs, kas tur sanāks un kas nē. Ja nu gadījumā Francijā būs arī kādi latvieši, kuri lasa šīs rindas, droši sazinieties ar mani (Facebook, Twitter), un varam saskrieties - vienmēr interesanti dalīties pieredzē par piedzīvoto.

Beidzoties grupu turnīram, spēles notiks daudz retāk, jēga palikt ir mazāka. Tā ka izslēgšanas spēles vērošu tepat Latvijā, lūkojoties televizorā. Neredzēšu atklāšanas maču Francija – Rumānija, jo būšu ceļā (precīzāk sakot, gaisā), tomēr nākamās 11 dienas, 11.-21.jūnijā, baudīšu futbola karnevālu ar pilnu krūti.

Baudīšana manā izpratnē ir arī dalīšanās ar prieku un informāciju. Cik nu iespējams, ziņošu no Francijas, kā man klājas un ko interesantu redzu. Futbola spēles jūs, lasītāji, visdrīzāk redzēsiet pat labākā kvalitātē nekā es klātienē, tāpēc savās “atskaitēs” centīšos uzsvaru likt uz citām lietām – atmosfēru, līdzjutējiem, savām gaitām, sastapto žurnālistu domugraudiem un jā, arī milzīgajiem drošības pasākumiem saistībā ar teorētiskiem teroraktu draudiem. No sirds ceru, ka turnīrs aizritēs draudzīgā futbola atmosfērā, un ka nelabvēļu nebūs, tai skaitā šeit runāju par iespējamiem transporta nozares pārstāvju streikiem. Futbols pāri visam!

Ņemot vērā ceļojuma specifiku, visaktīvāk par savām gaitām ziņošu “tviterī” (twitter.com/edmundsn), bet, cik noprotu, Sportacentrs.com parūpēsies arī par to, lai šie “tvīti” pa taisno ieskrien Sportacentrs.com portālā pietiekami pamanāmā vietā. Protams, iespēju robežās būs arī garāki apcerējumi blogu veidā, kā arī atmosfēras mazie video un foto.

Savukārt Sportacentrs.com sekojošās lapās sola publicēt interesantākos izvilkumus no mana ceļojuma:
https://www.facebook.com/Sportacentrs/
https://www.instagram.com/sportacen...
https://twitter.com/Sportacentrs
Sportacentrs.com - draugiem.lv

Īstā #sportagarša no Francijas kopā ar Sportacentrs.com!

 +14 [+] [-]

, 2016-06-09 15:46, pirms 8 gadiem
Edmund, priecīgu ceļojumu! Taisnība, Sendenī ir lielās Parīzes sastāvdaļa. Jo, klasiskā Parīze - 105 kvadrātkilometri centra apvedceļa iekšienē ar 2+ miljoniem iedzīvotāju - aizņem tikai trešdaļu no Rīgas teritorijas. Sendenī stadions ir ļoti tuvu. No pārējām vietām varu izcelt Lionu - skaista pilsēta ar divām upēm, draudzīga cilvēkiem.

EURO atmosfēra ir fantastiska. Priecīgus svētkus!

  -3 [+] [-]

, 2016-06-09 18:29, pirms 8 gadiem
Kā var neapmeklēt mājiniece, nespēju saprast. Un runā vēl par atmosfēru.

  +4 [+] [-]

, 2016-06-09 18:43, pirms 8 gadiem
"..Citiem Latvijas medijiem viss komandējumu budžets aiziet uz hokeja PČ un Olimpiskajām spēlēm..."

šis gan nožēlojami, liecina par LV līmeni - ka nebrauc uz sporta pasākumiem, jo darbs nefinansē..

ja es būtu žurnālists, tad ar lielu prieku pats pirktu biļetes uz lielajiem pasākumiem un vēl būtu laimīgs!

par Edmundu prieks un ar interesi sekosim viņa gaitām.

     [+] [-]

, 2016-06-09 19:16, pirms 8 gadiem
Būšu Svētdien Nīcā uz Polijas un Ziemelirijas spēli

     [+] [-]

, 2016-06-09 19:38, pirms 8 gadiem
lai izdodas arī tikpat sakarīgi ceļõjuma un spēļu apraksti
p.s. pieļauju, ka 2x skatīties Romania, varētu kļūt garlaicīgāk

  +2 [+] [-]

, 2016-06-09 19:56, pirms 8 gadiem
specha rakstīja: lai izdodas arī tikpat sakarīgi ceļõjuma un spēļu apraksti
p.s. pieļauju, ka 2x skatīties Romania, varētu kļūt garlaicīgāk
Rumāņi spēlē labu futbolu, nav ko viņus apcelt... tikko vēl 5-1 pret gruzīniem, ne tik sen 2-2 ar Itāliju un 0-0 ar spāņiem. Nav galīgi pēdējā kome ciemā

  +3 [+] [-]

, 2016-06-09 20:37, pirms 8 gadiem
Patiikams raksts, autoram veiksmi un izturiibu! 6 meneshus esmu nodziivojis Pariizee. Parizes pilseta ir ieks Boulevard Peripherique, ap35km gars aplis, 3 joslas katraa virzienaa, muuziigi sastreegumi, jo liela pluusma kaa arii franchi ir diezgan slikti auto vadiitaaji. Stade de france biju uz FR UA pasaules cempja atlases atbildes speeli, kuraa FR uzvareeja ar 3:0 (pirmaa speele zaudeeta 0:2) stadions pilns, atmosfeera fenomenaala. Viss ap stadionu paarbaazts. Saint Denis viens no melnaakajirm un biustamaakajiem Pariizes rajoniem. Peec speeles ielaas likaas ka esmu Alziirija, jo paraleeli arii vinji tika uz pasaules cempi un taas tautas likaas, ka ir vairaak kaa pashu franchu. Pilns ar kraapniekiem un kabatzagljiem visaa Pariizee. Stade des Princes ir ieks Perifeerika, tapec skaitaas Pariizee. Meginaaju tikt uz PSG speeli, tacu pie stadiona biljetes nebija iespeejams iegaadaaties, viss izpaardots. Isi sakot izbaudi un uzmanies!
Ps Lyona ir patiikamaaka pilseeta!

 +13 [+] [-]

, 2016-06-09 21:01, pirms 8 gadiem
Viens no retajiem sporta žurnālistiem ,kurš pats raksta, Nevis pārpublicē un raksta patiešām interesanti un origināli. Lai veicās braucienā un novēlu milzum daudz pozitīvu emociju !!!

     [+] [-]

, 2016-06-09 21:10, pirms 8 gadiem
Māri, francijā nav kāda pilsēta ābols, tikai tev vien zināma?

  +1 [+] [-]

, 2016-06-09 22:00, pirms 8 gadiem
Edmund, lai izdodas izbaudīt šos futbola svētkus! Veiksmi. Ar interesi gaidīšu dažādas ziņas no Francijas

  -1 [+] [-]

, 2016-06-09 22:15, pirms 8 gadiem
Šo blogu es lasīšu siekalojoties, viss labi!

  -2 [+] [-]

, 2016-06-09 22:32, pirms 8 gadiem
Ferdinands Lieliskaisss rakstīja: Edmund, lai izdodas izbaudīt šos futbola svētkus! Veiksmi. Ar interesi gaidīšu dažādas ziņas no Francijas
Ciganberm, muti ciet!

     [+] [-]

, 2016-06-10 11:28, pirms 8 gadiem
Viva la Espanyol
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-06-10 14:55, pirms 8 gadiem
Veiksmīgu ceļojumu un skatīšanos,kā arī ceram uz orģināliem rakstiem.Lai veicās!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-06-10 20:35, pirms 8 gadiem
visvairāk žēl ka Bens Arfa nespēlēs

     [+] [-]

, 2016-06-10 21:39, pirms 8 gadiem
Super,
sajutīsim Euro2016 elpu
Paldies, Edmund un SC.com.

     [+] [-]

, 2016-06-10 21:39, pirms 8 gadiem
Johoho! Valoda, kuru vienīgo visā pasaulē saprot, sāk skanēt!!!!
Par UKR ISL ALB UNG AUT POL u.c. t.s. autsaideriem.
No favorītiem par oglēm un audējiem!!!

Mana prognoze
1.v VAC
2.v FRA
1/2 zaudētāji BEL ANG

     [+] [-]

, 2016-06-11 01:36, pirms 8 gadiem
Grizzly rakstīja: Kā var neapmeklēt mājiniece, nespēju saprast. Un runā vēl par atmosfēru.
..precīzi kā kulaks uz acs