Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

1.līgas klubi briest sezonai (2.daļa)

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

1.līgas klubi briest sezonai (2.daļa)
"Metta/LU" aizvadītās nedēļas nogalē ar
svinīgu pasākumu ieskandināja jauno sezonu,
kurā cer tikt pie 1. līgas medaļām
Foto: FS "Metta/LU"

Pēc trim dienām startēs 2010. gada sezona Latvijas čempionātā 1.līgā futbolā. Kā ierasts, Sportacentrs.com pirms gaidāmās sezonas dod iespēju par aktualitātēm klubā izteikties katras vienības pārstāvim. Šoreiz – apskata otrā daļa.

Vērīgākie futbola draugi jau būs ievērojuši, ka Sportacentrs.com pirms un pēc katras sezonas ikviena 1. līgas kluba pārstāvim dod iespēju izteikties par pēdējiem jaunumiem klubā, veiktajām izmaiņām, nākotnes cerībām un ieteikumiem organizācijas uzlabošanai. Pēc nepilnas nedēļas startēs šī gada 1. līgas sezona, un 12 klubi cīnīsies par iespējami augstāku vietu. Pēc 22 kārtām kļūs zināms, kura komanda izcīnīs vietu startēt Virslīgā nākamsezon, kura – piedalīsies pārspēlēs utt. Deviņas patstāvīgas komandas un trīs dublieru vienības ir apņēmības pilnas parādīt visu, uz ko spējīgas.

Sportacentrs.com pirmssezonas apskata 2. daļā vēsta par vēl četriem klubiem un to gatavošanos sezonai – vārds tika dots FS "Metta/LU", FK "Spartaks", FK "Tukums 2000/TSS" un SK "Liepājas Metalurgs-2" pārstāvjiem. Kā ierasts, katram pārstāvim tika uzdoti teju vieni un tie paši jautājumi:
1) Kādas izmaiņas skārušas klubu starpsezonā?
2) Kā noritējis sagatavošanās posms sezonai?
3) Kādi ir kluba mērķi 2010. gada sezonā?
+4) Papildus komentāri, ieteikumi čempionāta organizācijas uzlabošanai utt.

FS Metta/LU

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Andris Riherts.
1. Sagatavošanās posms nav mainījies, salīdzinot ar citiem gadiem. Apstākļi 1. līgai ir pietiekami labi, lai spēlētāji varētu progresēt. Komandas sastāvs gan ir pamainījies. Uz "Jelgavu" aizgājuši brāļi Savinovi un Vladislavs Kozlovs. Kozlovs tur ir iejuties pavisam labi, un jācer, ka arī brāļiem ies arvien labāk. Staņislavs Pihockis ir pārcēlies uz Gulbeni, savukārt Ivars Gailis un Vladimirs Cīmanis šobrīd ir beiguši karjeru un pievērsušies bērnu trenēšanai mūsu kluba struktūrā. Klāt ir nākuši pieci U-18 izlases spēlētāji, bijušie jaunatnes izlašu futbolisti Artjoms Zotovs un Harijs Cepurītis, kā arī vārtsargs Vladislavs Masaļskis. Izmaiņas ir notikušas arī treneru sastāvā – mums ir pievienojies Latvijas U-18 izlases treneris Viktors Vicehovskis, kurš gan vairāk nodarbojas ar rezervēm, lai būtu kvalitatīvi jaunie futbolisti nākotnē, taču viņš arī piedalās visā galvenās komandas treniņprocesā. Domāju, ka futbolistu izaugsmei tas noteikti būs liels pluss, jo Vicehovskis ir ļoti pieredzējis speciālists.

2. Gatavoties sākām 9. janvārī. Esam aizvadījuši aptuveni 15 spēļu. Rezultāti ir diezgan pozitīvi – šķiet, zaudējām tikai trīsreiz, bijuši arī divi neizšķirti, bet pārējās – uzvaras. Sāpīgs zaudējums bija pret "Skonto" – 0:9. Pretī gan bija puse Latvijas izlases, un mūsu jaunajiem futbolistiem tā bija milzīga pieredze – spēlēt pret Laizānu, Astafjevu, Koļesņičenko. Priecē, ka pret daudzām Virslīgas komandām spēlējām kā līdzīgs ar līdzīgu – uzvarējām "Jūrmalu", "Jaunību", "Olimpu", pret "Jelgavu" bija neizšķirts. Kaut kāds potenciāls mums ir – jācer, ka spēsim to realizēt sezonā. Izdevies gatavošanās posmā ir viss, taču pirms sezonas sākuma traumēti ir pieci-seši spēlētāji, problēmas sagādā vārtsarga pozīcija, jo no ierindas izkrituši abi vārtsargi, taču jācer, ka viss būs kārtībā un pret Kuldīgu varēsim spēlēt spēcīgākajā virknējumā. Ja būs tāda iespēja, labprāt sezonas otrajā pusē pārceltos uz Arkādijas jauno stadionu, kurš gan vēl nav pabeigts. Pagaidām spēlēsim mākslīgajā laukumā.

3. Galvenais mērķis – lai attīstās futbolisti un pieaug viņu individuālā meistarība, lai pēc tam varētu pakāpties uz kādu Virslīgas komandu. Ir svarīgi ne tikai tas, kā nospēlēs pirmā komanda, bet gan arī tas, kā attīstīsies visa sporta skola. Esam skolas pirmā komanda, un man šķiet, ka šosezon par medaļām noteikti ir jācīnās. Arī futbolisti ir noskaņojušies uz to. Beigās arī redzēsim, cik punktus būsim sakrājuši.

+4. Gribas, lai 1. līgā ir vairāk spēļu. 22 spēles – jaunajiem spēlētājiem tas ir krietni par maz, ņemot vērā, ka ir jākrāj pieredze. Pirmssezonas spēlēs jau esam izspēlējuši vairāk nekā vienu apli, tur arī cenšamies pieķert vēl kādu spēli. Jācer, ka klubi mēģinās piesaistīt arvien vairāk skatītājus un līgas līmenis celsies augstāk un augstāk. Šosezon skatītāju ziņā vairāk pastrādāsim ar studentiem – mēģināsim radīt viņu vidū pastiprinātu interesi par 1. līgu, būtībā – universitātes galveno komandu. Šis lauciņš vēl nav aptverts, tā ka mēģināsim šajā ziņā pastrādāt.

Andris Riherts cer, ka "Metta/LU" izdosies iekļūt pirmajā trijniekā (Foto: Ivars Veiliņš, www.jelgavasvestnesis.lv).

FK Spartaks

Uz jautājumiem atbildēja kluba administrators Spartaks Melkumjans.
1. Starpsezona pagāja ja ne globālu, tad lielu pārmaiņu zīmē. Viss sagatavošanās posms aizritēja Pjotra Trebuhova vadībā – viņš ir mūsu jaunais galvenais treneris, kurš pērno sezonu noslēdza kā galvenā trenera vietas izpildītājs, apvienojot to ar mūsu kluba jaunatnes komandu vadīšanu. Pieaugušo futbolā Trebuhovs nav īpaši pazīstams, toties jauniešu futbolā – liela figūra, daži viņa audzēkņi spēlē Virslīgas labākajos klubos (piemēram, šībrīža "Skonto" kapteinis). Tāpat komandu papildinājuši labi spēlētāji no citām Jūrmalas komandām. Esam ļoti priecīgi, ka puiši karjeras turpināšanai izvēlējās mūsu klubu. Budžets praktiski palicis nemainīgs – tāpat kā agrāk mūs cieši turpina atbalstīt Jūrmalas Pilsētas dome, kā arī Trebuhova norvēģu draugi. Tiesa gan, lielākā daļa "Norvēģu palīdzības" tiek jauniešu komandām.

2. Galvenā gatavošanās posma, kuru pavadījām stadionā un trenažieru zālē Jūrmalā, problēma bija ieilgusī ziema. Aizvadījām virkni noderīgu pārbaudes spēļu. Nospēlējām neizšķirti pret "Tukumu", miksēto "Jelgavas" sastāvu un jauno Salaspils komandu. Uzvarējām Rīgas "Daugavu" un "Audu". Mačs Ķekavā izrādījās sekmīgs, šī spēle izsauca lielāko trenera apmierinātību. Trebuhovam ir sava metodika futbolistu sagatavošanā, un tā interesē pat speciālistus Norvēģijā. Jaunatnes centra "Stabæk" vadītāji apmeklēja dažus mūsu jauniešu treniņus un uzņēma video.

3. Centīsimies šosezon uzvarēt katrā mačā. Savukārt nesportiskais mērķis – kļūt par vispopulārāko sporta klubu Jūrmalā un 1. līgā, tribīnēs piesaistīt vairāk skatītāju.

+4. Vēlos paskaidrot situāciju ar mūsu komandas nosaukumu. Nosaukums "Spartaks" – tas nav tāpēc, ka mani tā sauc, neesmu slims ar godkārību, lai savā vārdā nosauktu komandu. Mēs vēlamies būt daļa no "spartakiešu" kopas. Komanda ar nosaukumu "Spartaks" ir daudzās valstīs, tostarp Eiropas Savienībā un ne tikai futbolā.
Vēlētos, lai federācija pievērstu uzmanību strauji pieaugošajai futbola popularitātei mūsu pilsētā, galvenokārt starp bērniem. Komandu un futbola cilvēku skaits Jūrmalā pārsniedz viena atklātā laukuma iespējas.

Būs interesanti pavērot Pjotra Trebuhova savdabīgo treniņmetožu iedarbību lielajā futbolā (Foto: Olga Melkumjana, www.spartaks.lv).

FK Tukums 2000/TSS

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Artjoms Grudcins.
1. Nekādas lielās izmaiņas nav notikušas. Prom aizgājis Vladislavs Pavļučenko, kurš spēlē Lietuvā. Jau pērnās sezonas vidū aizgāja Toms Aizgrāvis. Klāt ir nācis bijušais "Tranzīta" spēlētājs Dmitrijs Kuzmickis. Pārējie ir palikuši uz vietas. Kodols palicis nemainīgs, bet progresējuši ir jaunie puiši, uz kuriem ceram vairāk.

2. Janvāra sākumā sākām trenēties. Aizvadījām diezgan daudz pārbaudes spēļu. Spēlējām gan ar "Olimpu", gan "Tranzītu", gan "Jūrmalu". Rezultātiem sevišķi uzmanību nepievērsu, taču pārsvarā bija uzvaras. Secinājumi no tā nav jāizdara, taču sagatavojušies esam labāk nekā pagājušajā gadā – noskaņojums pirms jaunās sezonas ir pozitīvs. Izdevies viss, kas tika plānots. Arī finansiāli būsim mazliet stabilāki nekā pagājušajā gadā.

3. Mērķi kā tādi klubā uzstādīti netiek, taču kluba uzdevums ir izaudzināt kādu jaunu spēlētāju, kurš tālāk varētu virzīties uz Virslīgas vai ārzemju klubiem. Pašam šogad gribētos tikt augstāk nekā iepriekšējā gadā. Domāju par pirmo sešinieku, kur tikt grib daudzi. Esam spēlējuši ar daudziem un salīdzinājuši – par pirmo sešinieku vajadzētu pacīnīties. Jūtu, ka spēlētāji ir progresējuši – vairs nezaudējam ar lieliem rezultātiem, nav kritumu. Esam nostabilizējušies arī sastāva ziņā. Cerams, ka šogad būs labāk. Līdzjutēju piesaiste ir mūsu vājā vieta – neviens īsti neuzņemas kaut ko darīt tā labā. Tiek darīti visādi citi darbi, kas saistīti ar klubu, taču ceru, ka čempionāta sākumā vai tā gaitā šo jautājumu izrunāsim un kaut kas mainīsies uz labo pusi.

+4. 1. līgā spēlēsim ceturto gadu, un izskatās, ka čempionāts būs viens no interesantākajiem. Komandu ir mazāk, taču, uzspēlējot pret "Jūrmalu", kas taisās uz Virslīgu, kā arī palasot, kāds varētu būt Gulbenes sastāvs – šīs komandas būs spēcīgas, taču ne neuzvaramas – kā savulaik "Tranzīts", "Vindava", "Blāzma", kas tikai nejaušības pēc varēja zaudēt punktus. Tagad būs daudz spēļu, kurās arī šīs divas komandas punktu. Ceram, ka vasarā notiks 1. līgas kausa izcīņa, ko Skredeļa kungs solīja pēdējā sapulcē – tas varētu papildināt spēļu bagāžu.

Artjoms Grudcins ir pārliecināts, ka komanda sezonai sagatavojusies labāk nekā pērn (Foto: Ivars Veiliņš, www.jelgavasvestnesis.lv).

SK Liepājas Metalurgs-2

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenā trenera palīgs Viktors Dobrecovs.
1. No pagājušā gada sastāva palikuši pieci cilvēki – Dinsbergs, Hmizs, Petruks un vēl divi, kas tikai pagājušās sezonas beigās pieslēdzās komandai. Šogad komandā pārsvarā spēlēs 1994. gadā dzimušie futbolisti, no kuriem desmit ir Latvijas jauniešu izlases pamatsastāvā. Pamatsastāvā izlasei ir vienpadsmit, un tikai viens nav liepājnieks. Ir arī jaunāki futbolisti, kuri arī ir savas izlases kandidāti. Kodolu tātad veidos 1994. gadā dzimušie puiši. Varbūt pirmā komanda kādreiz iedos dažus, kam nebūs spēļu prakses, taču treniņos darbojamies atsevišķi. No pagājušā gada sastāva trīs aizbrauca uz Lietuvu, četri – uz Gulbeni. Tie, kas aizgāja, dublieros jau bija pārāk ilgu laiku, un tomēr tā nav vieta, kur ir vērts aizsēdēties. Lai gan 1994. gadi vēl ir pārāk jauni dublieriem, izlēmām, ka nekas slikts nebūs – lai ātrāk pierod pie lielā futbola. No Latvijas U-18 čempionāta atteicāmies, jo tad, ja kalendārs sakritīs ar jaunatnes izlases datumiem un viņi visi aizbrauks, lielas problēmas būs jau dublieros.

2. Liepāja vienmēr sāk gatavoties 15. decembrī, neatkarīgi no tā, kura komanda tā ir. Visu laiku bijām Liepājā, piedalījāmies tikai turnīrā Palangā, kur no sešām komandām palikām piektie. Principā rezultāts nebija galvenais. Gribējām tikt finālā vai vismaz spēlēt par 3.-4. vietu, taču nesanāca. Galvenais, lai jaunie puikas iepazīst lielo vīriešu futbolu, ka kāds var tevi pagrūst vai nolamāt. Lai bērns pēc tam nenobīstas, kad vēlāk to dzirdēs pirmoreiz. Ceram ātrāk viņus apmācīt lielajā futbolā, jo visi jaunie un perspektīvie spēlē savās izlasēs, un ceram, ka šī kompānija mums dos lielus augļus pēc pāris gadiem. Viņi visi kopā ir auguši no sešu gadu vecuma, tā ka par saspēlētību sūdzieties nevar. Pārbaudes spēlēs rezultāti bija dažādi – bija gan zaudējumi ar 0:4, gan uzvaras ar 3:0.
Nedomājam, ka 22 spēles 1. līgā būs par maz, jo viņi visi spēlē arī izlasēs – viņi dabūs papildus laiku izlasēs, turklāt pārtraukumos mēģināsim organizēt pārbaudes spēles. Viņu vecumā – pilnīgi normāli. Protams, gatavošanās sākumā viņiem bija pārejas laiks, jo pieaugušo futbolā slodzes ir lielas, tāpēc ļoti daudz sekojām pulsam un sirdsdarbībai. Plāns bija lielāks, taču puišiem ir grūti uzreiz pārkārtoties uz tik lielām slodzēm. Tomēr – puiši ir malači, cepuri nost! Cīnās, grib spēlēt un pierādīt sevi. Domāju, ka sezonai būs gatavi. Tik viegli kā pagājušajā gadā nebūs, un stiprākas komandas mūs varbūt nogrūstīs malā, taču tāpēc arī visu to darām tik ātri – lai spēlētāji pierastu.

3. Dublieriem jau mērķis nekad nav būt pirmajiem, taču pašiem treneriem un droši vien arī spēlētājiem gribas būt augstāk nekā iepriekš. Puišiem pirmajā gadā sevi būs jāpierāda – iesim un cīnīsimies! Nebūs tā, ka iesim ārā ar domu: "Kā sanāks, tā sanāks..." Katrā mačā būs konkrēts uzdevums, ko arī pildīsim – līdz sezonas beigām punktus savāksim, puikas sišanai nebūsim! Darīsim visu, lai tabulā būtu pēc iespējas augstāk. Visi gaida čempionāta sākumu, svētdien pirmā spēle mājās – redzēsim!

+4. Visiem novēlu veiksmi!

Lielajā futbolā pirmos soļus spers 1994. gadā dzimušie liepājnieki, kuri veido ne tikai dublieru komandas, bet arī Latvijas U-17 izlases kodolu (Foto: www.lff.lv).

Apskata 3. daļā pēc pāris dienām Sportacentrs.com informēs par atlikušajiem četriem 1. līgas klubiem.

2010. gada sezona Latvijas čempionātā 1. līgā

Turnīra dalībnieces

Komanda
BFC Daugava-2 (Daugavpils)
FB Gulbene-2005
FK Daugava/RFS (Rīga)
FK Kuldīga
FK Jelgava-2
Valmieras FK/BSS
FK Auda (Rīga)
FK Spartaks (Jūrmala)
FS Metta/LU (Rīga)
FC Jūrmala
SK Liepājas Metalurgs-2 (Liepāja)
FK Tukums 2000/TSS

Piezīme: Slīprakstā izceltas dublieru komandas.

1. kārta

DatumsLaiksSpēle
01.05.2010.13:00FK Spartaks - FK Jelgava-2
01.05.2010.16:00FK Kuldīga - FS Metta/LU
02.05.2010.14:00SK Liepājas Metalurgs-2 - FB Gulbene-2005
02.05.2010.16:00BFC Daugava-2 - FK Tukums 2000/TSS
02.05.2010.16:00FC Jūrmala - FK Daugava/RFS
02.05.2010.16:00Valmieras FK/BSS - FK Auda

Pilnu spēļu kalendāru varat skatīties ŠEIT.

Izmantotie resursi:
lff.lv

  -4 [+] [-]

, 2010-04-28 16:25, pirms 14 gadiem
Cerams, ka Mettai šogad būs medaļas, un parādīs Kuldīgai kāds izskatās futbols

  +5 [+] [-]

, 2010-04-28 17:14, pirms 14 gadiem
tici man kuldiga zin kads izskatas futbols.un nebus sliktaki par parejiem.taka savus pastulbos komentarus paturi pie sevis......

  +4 [+] [-]

, 2010-04-28 21:32, pirms 14 gadiem
Izskatās,ka redzu vienu kļūdiņu.Tukums komandai ir pievienojies Ventspils futbola audzēknis Dmitrijs Kuzmins,nevis Kuzmickis,kurš vārdā Deniss.

  +6 [+] [-]

, 2010-04-28 21:44, pirms 14 gadiem
to dzīvniekpasaule
Ļoti nekorkts koments,lai gan pats neesmu kuldīdznieks,kaut arī vienu sezonu Kuldīgas Vulkānā aizvadīju.Kuldīdznieki zin kāds izskatās futbols.To ,ka Metta šobrīd ir stiprāka,nenozīmē ,ka viņi varēs parādīt tādu spēli Kuldīgā ,kādu vietējie nav redzējuši.Nesmīdini mani.Vēl jau dzīvi arī tie kuri atcerās kā Vulkāns izcīnija Latvijas kausu,bet vispārībā iesaku iepazīties ar šo:
sports.delfi.lv: 'Futbols pilsētā': Kuldīgas futbola vēsture
Tas ir rakstu sērija" futbols pilsētā" un konkrēti Kuldīgas futbola vēsture.

  -3 [+] [-]

, 2010-04-29 09:42, pirms 14 gadiem
nepatika ne spartaka runa, ne liepaajas uudenji.