Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

1.līgas klubi briest sezonai (1.daļa)

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

1.līgas klubi briest sezonai (1.daļa)
Vai Slokas stadionā 2011. gadā mājos divas Virslīgas komandas? (Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64)

Pēc nepilnas nedēļas startēs 2010. gada sezona Latvijas čempionātā 1.līgā futbolā. Kā ierasts, Sportacentrs.com pirms gaidāmās sezonas dod iespēju par aktualitātēm klubā izteikties katras vienības pārstāvim. Šoreiz – par pirmajiem četriem klubiem.

Vērīgākie futbola draugi jau būs ievērojuši, ka Sportacentrs.com pirms un pēc katras sezonas ikviena 1. līgas kluba pārstāvim dod iespēju izteikties par pēdējiem jaunumiem klubā, veiktajām izmaiņām, nākotnes cerībām un ieteikumiem organizācijas uzlabošanai. Pēc nepilnas nedēļas startēs šī gada 1. līgas sezona, un 12 klubi cīnīsies par iespējami augstāku vietu. Pēc 22 kārtām kļūs zināms, kura komanda izcīnīs vietu startēt Virslīgā nākamsezon, kura – piedalīsies pārspēlēs utt. Deviņas patstāvīgas komandas un trīs dublieru vienības ir apņēmības pilnas parādīt visu, uz ko spējīgas.

Sportacentrs.com pirmssezonas apskata 1. daļā vēsta par četriem klubiem un to gatavošanos sezonai – vārds tika dots FK "Jelgava-2", FC "Jūrmala", "Valmieras FK/BSS" un FK "Auda" pārstāvjiem. Kā ierasts, katram pārstāvim tika uzdoti teju vieni un tie paši jautājumi:
1) Kādas izmaiņas skārušas klubu starpsezonā?
2) Kā noritējis sagatavošanās posms sezonai?
3) Kādi ir kluba mērķi 2010. gada sezonā?
+4) Papildus komentāri, ieteikumi čempionāta organizācijas uzlabošanai utt.

FK Jelgava-2

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Sergejs Golubevs.
1. "Jelgavas" dublieru komanda par aptuveni 90% ir izveidota no jauna. Pamatsastāvā būs daudz jauno spēlētāju, kas dzimuši 1990. – 1994. gadā. No tiem, kas pērn spēlēja 1. līgā, būs tikai Jurijs Fjodorovs, Māris Dūrējs un Andrejs Dementjevs, kuri tika izīrēti "Spartakam" un šogad mūsu komandā būs pieredzējušākie spēlētāji. Pārējie būs jaunie, kuru uzvārdi diezin vai pagaidām kaut ko izteiks, plus pagājušā gada "Jelgavas" pamatsastāva uzbrucējs Kārlis Kinderevičs, kurš traumas dēļ pirmajās trīs spēlēs droši vien vēl nebūs, bet jūnijā jau varētu spēlēt.

2. Gatavojāmies tāpat kā pirmā komanda – februārī un martā darbojāmies arī trenažieru zālē un vieglatlētikas skrejceļos. Nospēlējām vairākas pārbaudes spēles – Salaspilij zaudējām ar 0:1, Olaini uzvarējām ar 4:3, Tukumam zaudējām ar 1:4, "Mettai" – ar 1:2. Pārbaudes spēlēs gan ļāvām spēlēt kādiem 25 cilvēkiem, 2.puslaikā parasti laukumā izgāja pilnīgi jauns virknējums – 15-16 gadus veci puiši. Trenējamies kopā ar pirmo komandu. Esmu apmierināts ar paveikto – viss, ko darījām, izdevās. Protams, lielāka uzmanība tiek pievērsta Virslīgas komandai, taču arī par dublieriem neviens neaizmirst. Ceru, ka fiziskajā ziņā spēlētāji būs gatavi, taču loģiski, ka, salīdzinot ar Virslīgas komandu, atšķirība būs liela. Ja kādam no Virslīgas komandas būs savainojums, pēc kura vajadzēs atkopties, tad tādi spēlētāji varētu mums pievienoties uz kādu laiku, taču kopumā nav plānots uz Virslīgas spēlētāju rēķina vienkārši pastiprināt dublieru komandu, lai sasniegtu labus rezultātus.

3. Mērķis ir ierindoties tabulas vidū, vajadzētu tikt sešiniekā. Centīsimies, taču tas būs diezgan grūti, jo šosezon 1. līgā citas komandas būs diezgan nopietnas un ar nopietniem mērķiem – "Metta", "Gulbene", "Spartaks" būs pavisam cita komanda utt. Pacīnīsimies par 5.-6. vietu, tas būtu ļoti labi. Svarīgi ir gatavot spēlētājus Virslīgas komandai, lai pāris jaunie jau šosezon varētu tikt augstāk, bet pēc diviem-trim gadiem Virslīgas komandā būtu vairāk jelgavnieku. Šobrīd proporcija ir tāda, ka Virslīgas komandā mūsu pašu futbolisti ir mazākumā – vēlamies, lai pēc dažiem gadiem pilsētas audzēkņu skaits Virslīgas komandā jau būtu kādi 80%.

+4. Vēl varu pastāstīt, ka pirmo sezonas pusi – līdz augustam – spēlēsim vecajā "Daugavas" stadionā Jelgavā. Pēc tam jau plānojam spēlēt jaunajā Zemgales Olimpiskajā centrā – tas būs jaunākais stadions Latvijā.

Kārlim Kinderevičam pēc smagās traumas ceļš uz "Jelgavas" pamatkomandu būs jābruģē caur dublieriem (Foto: Ivars Veiliņš, www.jelgavasvestnesis.lv).

FC Jūrmala

Uz jautājumiem atbildēja kluba valdes loceklis Andrejs Kolidzejs.
1. Nekas nav mainījies – viss ir tā, kā bija. Pieteikums ir jāiesniedz 30. aprīlī, un pagaidām par jaunpienācējiem runāt ir pāragri. Apstiprināt neko pagaidām vēl nevaram. Ir sastāvs, kas spēlēja Latvijas kausa izcīņā – visi tie spēlētāji ir pieteikti. Projām aizgājis tikai Vadims Javoišs.

2. Treniņi atsākās decembra vidū, tie notiek piecreiz nedēļā, gandrīz katru nedēļu aizvadām pārbaudes spēli, gatavojamies Jūrmalā. Pārbaudes spēlēs izcīnītas gan uzvaras, gan piedzīvoti zaudējumi, bet par rezultātiem varēsim runāt pēc sezonas. Sagatavošanās posms ir noritējis tā, kā bijām plānojuši – treneri ir apmierināti. Sezonu sāksim Slokas mākslīgajā stadionā, jo uz dabīgā vēl spēlēt nedrīkst

3. Komandas mērķis ir izcīnīt uzvaru 1. līgas čempionātā un iziet Virslīgā. Centīsimies paveikt, lai Virslīgā neizkristu pirmajā gadā, bet gan lai būtu kā līdzvērtīgi pretinieki citiem. No sākuma gan Virslīgā vēl jātiek. Šajos apstākļos nevaram būt pārliecināti ne par ko, taču 1. līgai finansiālais stāvoklis ir stabils – komandas nodrošināta ar jaunu formu, futbola apaviem, treniņu apstākļiem. Esam amatieru klubs, profesionāļu nav. Visi saņem kompensāciju par ceļa izdevumiem – kā pie amatieriem pienākas. Šajā ziņā viss ir kārtībā. Galvenais uzdevums sezonas laikā ir veidot profesionālu klubu visādā ziņā, iet uz priekšu – darbā ar līdzjutējiem, biznesa partneriem, kuri mums ir Itālijā, Krievijā, Āzijā, Eiropā utt. Ir cieša sadarbība ar Jūrmalas Pilsētas Futbola skolu, kurai palīdzējām un palīdzēsim. Mums ir biznesa partneri ārzemēs, ir sadarbības līgumi.

Futbola centrs "Jūrmala" ir apņēmības pilns uzvarēt 1. līgā un iesoļot Virslīgā – uz palikšanu (Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64).

Valmieras FK/BSS

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Gatis Ērglis.
1. Izmaiņas ir tādas – ja komandā pagājušajā gadā pārsvarā bija rīdzinieki, tad šogad akcents tiks likts uz vietējiem spēlētājiem un labākajiem jaunajiem Vidzemes futbolistiem – no Smiltenes, Staiceles, Limbažiem, Valkas. Sastāvs ir mainījies par 70% - principā tiek veidota jauna komanda, palikuši ir kādi pieci spēlētāji no tiem, kas spēlēja pērn. Apvienojāmies ar futbola skolu "Gauja". Vienmēr gribas, lai situācija ar sastāvu ir labāka, taču – kā ir, ar to ir jāiztiek. Problemātiski, ka ir daudz studentu, kas tiek tikai nedēļas nogalē. Vidējais komandas vecums ir 19-20 gadu, ir trīs vecāki spēlētāji.

2. Sākām gatavoties janvāra vidū. Ziemā piedalījāmies Smiltenē minifutbola turnīrā, februāra beigās sākām spēlēt lielo futbolu, bijām izbraukuši uz Tartu, pirmoreiz šogad spēlējām uz lielā laukuma pret "Tammeka" dublieru komandu un neveiksmīgi zaudējām ar 1:3. Katru nedēļu mums ir sparingpartneris, paspējām nospēlēt ar komandu, kas centīsies tikt augstāk – "Jūrmalu", kā arī ambiciozo "Gulbeni", kam pret mums tā bija pirmā spēle. Abus mačus pieredzes trūkuma dēļ zaudējām. Vēl pretī bijuši "Jelgavas" dublieri, "Upesciems" un citas vienības. Tagad pierodam pie dabīgā zālāja, jo pirmo mājas spēli pret "Audu" aizvadīsim Jāņa Daliņa stadionā. Tur arī plānots aizvadīt visas mājas spēles, izņemot divas, jo sakrīt starptautiskie vieglatlētikas mači. Tos divus mačus tad spēlēsim kluba bāzes stadionā. Par gatavošanās posmu kopumā – gribējās aizvadīt kādu mazu treniņnometni, taču, tā kā puiši strādā vai mācās un arī finanses neatļauj, treniņnometne izpalika. Strādājam 4-5 reizes nedēļā. Pirms sezonas sākuma ir pozitīvs noskaņojums.

3. Kluba vadība uzdevumu nav uzstādījusi, taču personīgi vēlos iekļūt sešiniekā – kā minimums. Vai nākotnē plānota arī Virslīga? Visi zina, kas vajadzīgs, lai tur tiktu – nopietns sponsors, kāda te pagaidām nav. 1.līgā, šķiet, pirmoreiz būs tā, ka jau no sākuma visas komandas būs vienlīdzīgas – nebūs tā, kā bija kādreiz, kad varēja nošķirt pāris līderus un izteiktus autsaiderus. Domāju, ka līmenis celsies – visas komandas varētu būt diezgan vienlīdzīgas, izņemot "Gulbeni" un "Jūrmalu". Gulbene, manuprāt, ir pirmais kandidāts uz tikšanu augstāk – ja nebūs nekādu problēmu. Šī komanda savākusi vairākus labus spēlētājus ar Virslīgas pieredzi, ir labs treneris, komanda bija treniņnometnē Ukrainā.

+4. Visi ir laipni aicināti uz sezonas pirmo spēli Valmierā – 2. maijā plkst.16. Būs mazs šovs, piedalīsies visiem pazīstamais pavārs Mārtiņš Sirmais, kurš skatītājiem gatavos plovu. Klubs veic visādus darbiņus, lai piesaistītu skatītājus. Lai Valmierā populārs būtu ne tikai basketbols, bet – lai atdzimtu arī futbols!

Valmierā atgriezies Gatis Ērglis, kurš pēc vairākiem Virslīgā un Jūrmalā pavadītiem gadiem mēģinās pacelt Valmieras futbolu jaunā līmenī (Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64).

FK Auda

Uz jautājumiem atbildēja komandas galvenais treneris Igors Stepanovs.
1. Izmaiņas, salīdzinot ar pagājušo gadu, nav lielas. Esam pastiprinājušies ar vienu 1990. gadā dzimušu futbolistu no Preiļiem – Mārtiņu Činguli, kā arī jaunajiem puišiem. Čempionāta sākumpusē savainojumu dēļ nepalīdzēs divi pamatsastāva spēlētāji – Ģirts Burmistris un Ainārs Daudziešāns. Akcents tiks likts uz nākotni – esam gados jauna komanda. Nevaru viennozīmīgi teikt, ka būsim spēcīgāki nekā pagājušā gada beigās, taču savu līmeni saglabāsim noteikti. Domāju, ka neatkārtosies pērnās sezonas sākuma vājums. Droši varu teikt, ka daži spēlētāji – kurš vairāk, kurš mazāk – ir progresējuši. Cerams, ka uz tā rēķina kļūsim vēl stiprāki. Treneru sastāvā izmaiņas ir tādas, ka man vairs nepalīdzēs Didzis Matīss, kuram ir daudz darba ar sieviešu izlasi un bērnu komandām. Pagaidām asistenta jautājums ir atklāts – būšu viens, mazliet palīdzēs Aleksandrs Proskurņins, vārtsargu treneris.

2. Aizvadījām diezgan daudz pārbaudes spēļu, taču rezultātiem liela uzmanība pievērsta netika. Tas tāpēc, ka komanda tomēr ir amatieriska, daudzi puiši strādā vai mācās, un ne vienmēr varējām savākt pilnu sastāvu. Devām iespēju daudz spēlēt jaunajiem puišiem. No pārbaudes spēlēm, kuras, kā uzskatu, bija nopietnas, varu izcelt trīs mačus: Virslīgas "Jūrmalu" uzvarējām ar 1:0, Jūrmalas "Spartakam" ar pamatsastāvu nesliktā spēlē zaudējām ar 0:1, un nesen 1. līgas "Jūrmalu" pieveicām ar 1:0. Kopumā ar sagatavošanās posmu varu būt apmierināts – domāju, ka viss plānotais ir izdevies. Nelielas problēmas bija gatavošanās posma sākumā ziemā, kad nebija iespējas nekur trenēties. Rēķinājāmies un plānojām treniņus Ķeizarmežā zem kupola, taču tas diemžēl nedarbojās, tāpēc pirmajā gatavošanās posma daļā neizdevās paveikt visu, ko vēlētos. Pēc tam jau viss bija kārtībā – kā būs izdevies, to vēl tikai redzēsim.

3. Mūsu uzdevums, salīdzinot ar citiem gadiem, nemainās – centīsimies cīnīties un uzvarēt katrā spēlē. Veidosim komandu, kas nākotnē būs spējīga kļūt kā minimums par vienu no 1. līgas līderēm un varbūt arī iziet Virslīgā. Par šo sezonu un vietām – konkrēta uzdevuma nav, jo daudz ir atkarīgs ne tikai no mums, bet arī pretinieku spēku. Uzskatu, ka šogad 1. līga būs vēl interesantāka un spēkos līdzvērtīgāka nekā pērn. Praktiski nebūs vājāku komandu, katra komanda varēs apspēlēt citu. Tāpēc runāt par četrinieku, sešinieku vai astotnieku ir grūti – jāskatās, kā spēlēs konkurenti. Centīsimies nospēlēt tā, lai zemāk par pagājušo gadu (7. vieta) nebūtu. Pretējā gadījumā tā būtu neveiksme.

Igors Stepanovs "Audas" jaunajiem futbolistiem māca taktiskās gudrības, kas lieti noderēs cīņās pret nomināli stiprākiem pretiniekiem (Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64).

Apskata 2. daļā pēc pāris dienām Sportacentrs.com informēs par vēl četriem 1. līgas klubiem.

2010. gada sezona Latvijas čempionātā 1. līgā

Turnīra dalībnieces

Komanda
BFC Daugava-2 (Daugavpils)
FB Gulbene-2005
FK Daugava/RFS (Rīga)
FK Kuldīga
FK Jelgava-2
Valmieras FK/BSS
FK Auda (Rīga)
FK Spartaks (Jūrmala)
FS Metta/LU (Rīga)
FC Jūrmala
SK Liepājas Metalurgs-2 (Liepāja)
FK Tukums 2000/TSS

Piezīme: Slīprakstā izceltas dublieru komandas.

1. kārta

DatumsLaiksSpēle
01.05.2010.13:00FK Spartaks - FK Jelgava-2
01.05.2010.16:00FK Kuldīga - FS Metta/LU
02.05.2010.14:00SK Liepājas Metalurgs-2 - FB Gulbene-2005
02.05.2010.16:00BFC Daugava-2 - FK Tukums 2000/TSS
02.05.2010.16:00FC Jūrmala - FK Daugava/RFS
02.05.2010.16:00Valmieras FK/BSS - FK Auda

Pilnu spēļu kalendāru varat skatīties ŠEIT.

Izmantotie resursi:
lff.lv

  +4 [+] [-]

, 2010-04-25 17:31, pirms 14 gadiem
Jelgava uzvarēja Olaini ar 5:4 nevis 4:3 - 17.aprīlī notiks pārbaudes spēle futbolā FK...

  +2 [+] [-]

, 2010-04-25 17:40, pirms 14 gadiem
Interesanti Jūrmalai divas komandas! Cerams valmiera spēs ko likt pretim un cīnīties!

     [+] [-]

, 2010-04-25 17:52, pirms 14 gadiem
Ja jau Valmierā skatītājiem būs plovs, interesanti vai Kuldīgā būs kaut kas skatītāju piesaistošs pirms spēles (kāds R. A. P. neliels iesildošais koncerts vai kaut kas tamlīdzīgs)?

  +1 [+] [-]

, 2010-04-25 17:53, pirms 14 gadiem
Tad jau drīzāk Tā Tā Tā! R.A.P. manuprāt ir beidzis pastāvēt, diemžēl!

  +1 [+] [-]

, 2010-04-25 17:57, pirms 14 gadiem
ondulats rakstīja: Tad jau drīzāk Tā Tā Tā! R.A.P. manuprāt ir beidzis pastāvēt, diemžēl!
Tas ir uz nenoteiktu laiku

  +1 [+] [-]

, 2010-04-25 18:00, pirms 14 gadiem
Bet no otras puses: Tā Tā Tā iesildošais koncis pirms spēles arī nebūtu slikts

  +4 [+] [-]

, 2010-04-25 18:15, pirms 14 gadiem
Paldies par rakstu,bet informācijā valda pilnīgs bardaks.Virslīgāi es sekoju Tv ,bet manas pilsētas komanda spēlē 1 līgā , nav ne afišu ,ne rakstu presē ,ne reportāžas vietējā tv ,vietējā presē ir viens raksts sezonas sākumā un kaut kāda nožēlojama informācija beigās ,tagad vismaz zinu kurā dienā un cikos būs pirmā spēle .Ja vietējie nejēdz sevi pasniegt tad vismaz šis portāls varētu sniegt regulārus pārskatus.Lasām par Anglijas trešas līgas klubiem ,bet par Latvijas 1.līgu nekā.

  +5 [+] [-]

, 2010-04-25 18:19, pirms 14 gadiem
par Latvijas Republikas 2. līgu arī vajag daudz vairāk informācijas!

  +1 [+] [-]

, 2010-04-25 18:23, pirms 14 gadiem
Manas pilētas klubs pat bija Latvijas čempions ,pēc tam virslīgu atstāja naudas dēļ ne izkrita to es saprotu ,bet kāpēc nerīko nekādas reklāmas kampaņas sava kluba atbalstam ,interesantāk taču ir sekot ja klubs 1.līgā cīnās par 1.vietu nekā virslīgā par 9.vietu ,bet mūsu pilsētā pilnīgs klusums it kā futbola vispār nebūtu.
Slēpts komentārs: LAIKS

  +2 [+] [-]

, 2010-04-25 18:30, pirms 14 gadiem
Tad 14.00 vai 13.00 (kā rakstīts LFF mājaslapā) -- cikos īsti 1. maijā spēlē Spartaks?

  +2 [+] [-]

, 2010-04-25 18:36, pirms 14 gadiem
Piekrītu Andrim Vurčam -- kad būs vairāk skaidrības, derētu arī informācija par 2. līgu. Citādi -- internetā ir perfekta informācija par Vidzemes zonu, bet, piem., par Kurzemes zonu pilnīgi nekā, vēl šobrīd nezinu, kādas komandas pagājšgad tajā spēlēja. Arī par Zemgales zonu pēdējās ziņas bija pagājušās sezonas vidū.

  +1 [+] [-]

, 2010-04-25 19:24, pirms 14 gadiem
ezernieks noteikti no Valmieras.Tiešām žēl ka ar futbola tradīcijām bagātas pilsētas tagad nīkuļo.Tomēr domāju,ka bez naudas vajag arī aktīvākus cilvēkus,kuri kristu un celtos par futbolu savā novadā.
Man nav īsti skaidrs ,kas notiek Jūrmalā.Ar finansēm katru sezonu
mocās virslīgas Jūrmalas klubs,bet viņi grib vēl vienu klubu virslīgā ,pie tam tadi kuri vēl amatieru statusā.Ventspilī,kad radās Vindava,tās bija
tikai tādas oligarhu spēlītes,bet kas Jūrmalā?

  +2 [+] [-]

, 2010-04-25 20:11, pirms 14 gadiem
Andris Vurčs rakstīja: par Latvijas Republikas 2. līgu arī vajag daudz vairāk informācijas!
Jā, sportacentrs.com futbola sadaļā varētu izbrīvēt vietu arī 2.līgai. Par spēlēm, tabulām u.t.t.

  +1 [+] [-]

, 2010-04-25 20:12, pirms 14 gadiem
olga rakstīja: Tad 14.00 vai 13.00 (kā rakstīts LFF mājaslapā) -- cikos īsti 1. maijā spēlē Spartaks?
13:00

  +1 [+] [-]

, 2010-04-25 20:14, pirms 14 gadiem
>>Alguns
Cik zināms, Virslīgas Jūrmalai VV nav nekāda sakara ar 1.līgas Fc Jūrmalu.. Un ar ko 1.līgas klubs palīdz Jūrmalas futbola skolai gan gribētos uzzināt..

  +2 [+] [-]

, 2010-04-25 21:22, pirms 14 gadiem
afiša ';

  +3 [+] [-]

, 2010-04-25 21:32, pirms 14 gadiem
visiem kam ir idejas un spēja kaut ko darīt Valmieras futbola labā droši rakstiet man makarono@inbox.lv

  +1 [+] [-]

, 2010-04-25 23:53, pirms 14 gadiem
Prieks par Valmieras attieksmi un vēl ļoti gribas dzirdēt, kas tad ir ar to Gulbenes projektu. Pagaidām esmu tik pa ausu galam dzirdējis - izklausās jau diezgan labi, bet gribētos dzirdēt, ko pati vadība saka!

  +1 [+] [-]

, 2010-04-28 13:40, pirms 14 gadiem
paaraak ilgi jau nav info!