Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Fantastiskā finālspēlē Somijas izlase gāž no čempionu troņa zviedrus

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Fantastiskā finālspēlē Somijas izlase gāž no čempionu troņa zviedrus
Somi atguvuši čempionu titulu
Foto: Ritvars Raits, IFF Floorball

Somijas un Zviedrijas vīriešu florbola valstsvienības parūpējās par fantastisku cīņu pasaules čempionāta finālā Arēnā Rīga, uzvarētāju noskaidrošanu atliekot līdz pat pēcspēles metienu sērijai, kurā lieliski bija somi, izcīnot uzvaru ar 4:3, trešo reizi vēsturē kļūstot par pasaules čempioniem.

Pēdējo un pašu svarīgāko maču šajā pasaules čempionātā tiesāja latviešu tiesnešu duets Mārtiņš Larinovs un Mārtiņš Gross. Abas komandas cīņu iesāka diezgan piesardzīgi, taču bumbiņu vairāk kontrolēja somi. Trešdaļas sestajā minūtē dodoties uzbrukumā pretinieku lamatās iekrita Peters Kotilainens, pazaudējot nūju, bet pēc tam saķerot sāncenšu spēlētāju, tādējādi nopelnot divu minūšu sodu par spēli bez bumbiņas. Tas zviedriem ne tikai ļāva pārtvert spēles iniciatīvu, bet arī izvirzīties vadībā, kad no vārtu priekšas ar nūjas neērto pusi no gaisa bumbiņu mērķi raidīja Kims Nilsons – 1:0 Zviedrijas izlases labā. Trešdaļas vidū Tobiass Gustafsons apskrienot vārtus, centās bumbiņu tajos ieraidīt no aizvārtes, somu vārtsargs Ēro Kosonens bumbiņu tvēra, taču tika pieņemts lēmums vērot video, lai noskaidrotu vai bumbiņa jau nebija šķērsojusi vārtu līniju. Oficiālās personas lēma, ka bumbiņa ir bijusi vārtos, kas zviedriem ļāva iegūt jau divu vārtu pārsvaru.

Šādā brīdī somiem bija svarīgi nesalūzt un izlīdzināt spēles gaitu. Tas izdevās lieliski, jo 13.minūtē pēc soda izspēles ar lielisku tālšāvienu vienus vārtus atspēlēja Kotilainens, tādējādi reabilitējoties par savu noraidījumu. Trešdaļas 15.minūtē somi radīja nelielu haosu zviedru aizsardzības zonā, kas noslēdzās ar pasaules čempionātu debitanta Sami Johansona vārtu guvumu, kas ļāva izlīdzināt spēles rezultātu – 2:2.

Trešajā periodā bija nospēlētas nepilnas četras minūtes, kad pēc soda izspēles labs velkošais metiens no vārtu priekšas padevās Gustafsonam, kuram otro reizi šajā spēlē izdevās pārspēt Kosonenu un atgriezt vadību astoņkārtējiem pasaules čempioniem. Somijas izlases rindās otrajiem vārtiem spēlē tuvu bija Kotilainens, taču viņa izpildītais raidījums no asa leņķa trāpīja pa vārtu stabu. Mača 34.minūtē somi vēlreiz palika skaitliskajā mazākumā, kad pretinieku uzbrucēju "nopļāva" 2008.gada pasaules čempionāta zelta vārtu autors Tero Tītu. Šoreiz vairākumā zviedri izcēlās ar dažiem Robina Nilsberta bīstamiem metieniem, taču ar visiem sekmīgi galā tika Kosonens, saglabājot savai komandai visas iespējas cīnīties par uzvaru mačā. Kā vēlāk izrādījās, otrajā trešdaļā Gusafsona vārtu guvums tā arī palika vienīgais, kas pirms pēdējā perioda minimālu vadība deva Zviedrijas valstsvienībai.

Trešajā periodā zviedri centās droši kontrolēt bumbiņu, tādējādi nedodot somiem iespēju atspēlēties. Taču Somijas valstsvienība nebija noskaņojusies otro čempionātu pēc kārtas finālā zaudēt ar rezultātu 2:3 un astotajā minūtē Aro lielisku piespēli gar vārtiem izmantoja Kotilainens, triecot bumbiņu jau tukšos vārtos, izdarot savu otro precīzo metienu spēlē un panākot 3:3 uz rezultāta tablo. Septiņas minūtes pirms pamatlaika beigām Somijas izlase pirmo reizi spēlē ieguva tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā, kad par nepareizu sitienu tika noraidīts Matiass Samuelsons. Vairākumā tika izdarītas vairākas draudīgas piespēles gar vārtiem, taču līdz precīzam metienam somi nenokļuva. Kad uz tablo bija palikušas nedaudz vairāk par trim minūtēm, zviedri veica fantastisku izspēli, bet pēdējā brīdī somus no lielām nepatikšanām glāba komandas kapteinis Tatu Vānanens, ar augumu bloķējot sāncenšu metienu.

Dienu iepriekš pusfināla mačā pret Čehiju somu komanda izrāva uzvaru pēdējās sekundēs, bet finālā 70 sekundes pirms pamatlaika beigām vien Kosonena meistarība glāba no vārtu zaudējuma pēc Nilsona individuālās meistarības paraugdemonstrējumiem. Vārti tā arī netika gūti un spēles uzvarētāja noteikšana tika atlikta uz papildlaiku. Pēdējo reizi pasaules čempions pagarinājuma tika noskaidrots 2008.gadā Čehijas galvaspilsētā Prāgā, kad par čempioniem kļuva somi, pateicoties Tero Tītu vārtu guvumam - 7:6.

Kad pagarinājumā bija nospēlētas divas minūtes, lieliska iespēja pielikt cīņai punktu bija Miko Kailalam, taču viņa metienu no vārtu priekšas spēja atvairīt Johans Rēns. Zviedriem labākā iespēja gūt vārtus bija pēc sešām nospēlētām papildlaika minūtēm, taču somi kopīgām pūlēm dabūja bumbiņu prom no savas vārtu priekšas. Vēl pēc minūtes Nilsons izskrēja vienatnē pret Kosonenu, taču īsti nenoturēja līdzsvaru, kā rezultātā pēc viņa metiena bumbiņa lidoja vārtiem garām.

Uz pēcspēles metienu sēriju Zviedrijas izlase veica vārtsargu maiņu, taču Tatu Vānanens pārliecinoši apspēlēja Džonatanu Paulsonu. Arī somi uz bullīšiem vārtos sūtīja svaigus spēkus, vietu tajos ieņemot Jarmo Imhem, tomēr arī viņš bija bezspēcīgs pret Kima Nilsona veiklajām rokām. Kristers Savonns vēlreiz vadībā izvirzīja somus, bet Aleksandrs Galante Karlstroms pārspēja Kosonenu, kurš atgriezies vārtos.

Trešo sēriju somiem izpildīja florbola leģenda Mika Kohonens, kurš ļoti augstasinīgi raidīja bumbiņu vārtos. Somi turpināja rotēt vārtsargus, izvelkot īsto lozi, jo iepriekšējā čempionāta zelta vārtu autors Henriks Stenbergs aizmeta garām vārtiem, kad tajos atradās Imhe.Fantastisku precizitāti turpināja demonstrēt somi, Miko Kailalam raidot bumbiņu zem vārtu pārliktņa. Zviedri vairs nedrīkstēja kļūdīties un viss bija Johana Samuelsona rokās - Imhe atvaira un somi kļūst par pasaules čempioniem!

Pasaules florbola čempionāts

Spēle par 1.vietu
Somija – Zviedrija 4:3 (2:2, 0:1, 1:0, 0:0, 1:0)
Rezultatīvākie spēlētāji Somijas izlasē: Peters Kotilainens 2 (2+0), Tomi Aro 2 (0+2), Sami Johansons 1 (1+0), Niko Salo 1 (0+1).
Rezultatīvākie spēlētāji Zviedrijas izlasē: Tobiass Gustafsons 2 (2+0), Kims Nilsons 1 (1+0), Martins Ostholms 1 (0+1), Rikards Eriksons 1 (0+1), Matiass Samuelsons 1 (0+1).

Pasaules čempionāta video producēšanu vienlaicīgi no abām arēnām nodrošina tiesraides.lv (polarhd.com). Pasaules čempionāta spēles tiešraidēs tiks translētas Latvijas (LTV7), Somijas, Čehijas, Zviedrijas, Šveices, Vācijas, Norvēģijas, Igaunijas, Slovākijas, Ķīnas TV kanālos - kopumā TV translācijās visā pasaulē tiks demonstrētas vismaz 29 spēles. Bet visu 48 maču tiešraides būs skatāmas internetā Starptautiskās Florbola federācijas Youtube.com kanālos un Pasaules Spēļu kanālā internetā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2016-12-11 20:14, pirms 7 gadiem
Skaists fināls. Prieks, ka viss aizgāja līdz "saldajam ēdienam"...kā arī īpašs prieks par somu uzvaru.

  +4 [+] [-]

, 2016-12-11 20:16, pirms 7 gadiem
Fināla cienīga spēle,somi malači!

  +2 [+] [-]

, 2016-12-11 20:17, pirms 7 gadiem
NETICAMAS BEIGAS !

  +3 [+] [-]

, 2016-12-11 20:17, pirms 7 gadiem
Biju par zviedriem,bet somi šovakar bija pelnījuši vairāk !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-12-11 20:22, pirms 7 gadiem
man jau labāk patiktu , ja spēlētu līdz zelta vārtiem nevis bullīšus mest .
slava Somiem diez gan liels pārsvars bija trešajā periodā un savu panāca

     [+] [-]

, 2016-12-11 20:26, pirms 7 gadiem
bet nu ir diez gan liela ašķīribā kā spēlē profesionāļi (Somi un zviedri) un kā spēlē amatieri (Amerika un Kanāda) + pašiem jāmaksā par ceļošanu

 +17 [+] [-]

, 2016-12-11 20:26, pirms 7 gadiem
Somiem šortiņi par īsiem, tas traucēja brašajiem zviedru vīriem

  +2 [+] [-]

, 2016-12-11 20:29, pirms 7 gadiem
man liekas, tomēr vajag mazliet saprast, kur rodas atšķirība līmenī, kad vieni velta visu laiku tikai sportam, savukārt citi, kā īsteni patrioti un fanātiķi, sev iztiku nopelna ikdienas darbos un tad vēl tērē savu pēc darba brīvo laiku, lai trenētos, spēlētu.

     [+] [-]

, 2016-12-11 20:29, pirms 7 gadiem
===Pēdējo un pašu svarīgāko maču šajā pasaules čempionātā tiesāja latviešu tiesnešu duets Mārtiņš Larinovs un Mārtiņš Gross.===
Skaidrs!..,.viņi realizēja Latvijas florbola fanu sāpi... ja ne mēs, lai arī ne zviedri!

     [+] [-]

, 2016-12-11 20:31, pirms 7 gadiem
comon88 rakstīja: bet nu ir diez gan liela ašķīribā kā spēlē profesionāļi (Somi un zviedri) un kā spēlē amatieri (Amerika un Kanāda) + pašiem jāmaksā par ceļošanu
Cik Tu zini nosaukt profesionāļus zviedrijas un somijas izlasēs? Viņu tak nav daudz....

     [+] [-]

, 2016-12-11 20:32, pirms 7 gadiem
Somi malači, ierādīja zviedru perkelēm viņu īsto vietu.

     [+] [-]

, 2016-12-11 20:36, pirms 7 gadiem
cik skatītāju bija ? Vairāk kā uz atklāšanu ?

  +1 [+] [-]

, 2016-12-11 20:37, pirms 7 gadiem
kols00 rakstīja: cik skatītāju bija ? Vairāk kā uz atklāšanu ?
Konkrēti nezinu, bet varēja redzēt, ka bija mazāk līdzjutēju.

  -2 [+] [-]

, 2016-12-11 20:38, pirms 7 gadiem
Komentetaji pilnigi auni,visu laiku vien runaja par kaut kadiem soda metieniem!!! cik zinu,tad soda metieniem nav nekada sakara ar PECSPELES metieniem!!!! kauns komentetajiem!

     [+] [-]

, 2016-12-11 20:46, pirms 7 gadiem
Adolfs'Hitlers rakstīja: Komentetaji pilnigi auni,visu laiku vien runaja par kaut kadiem soda metieniem!!! cik zinu,tad soda metieniem nav nekada sakara ar PECSPELES metieniem!!!! kauns komentetajiem!
Eh, ko tur satraukties...
galvenais ir iemest
Latvijai , piemēram , galvenais bij palielīties un UZMEST!!!

  +3 [+] [-]

, 2016-12-11 20:55, pirms 7 gadiem
Zviedriem droši atkal īsie svārki patraucēja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2016-12-11 22:12, pirms 7 gadiem
HMB-PRET_CENZUURU rakstīja: nuuu shim abam valstem tik interese sis sporta paveids, tapec par neko nebrinos!!! lidzigi kaa beisbols usa un jap!!! tapat ka krikets UK un indijai!!!
Ko tad tas Auziņš vai otrs komentētājs vienu dienu teica, ka čehiem florbols otrajā vietā popularitātes ziņā. Čehijā vai nu hokejs vai futbols aiz florbola? Neticu! Nevienu čehu florbola fanu arēnā neredzēju.

  +2 [+] [-]

, 2016-12-11 22:13, pirms 7 gadiem
Jaunajā rangā Latvija no 5 vietas atkāpjas uz 7 vietu.Mūs apsteigs Norvēģija un Dānija

     [+] [-]

, 2016-12-11 23:41, pirms 7 gadiem
Ļoti laba, skatāma spēle! Prieks par mūsu tiesnešiem un viņiem izrādīto uzticēšanos!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-12-12 02:38, pirms 7 gadiem
Superigs finals .... Somi bija pelnijusi, 3/3 maseja Zviedrus.Zviedri nevar spelet ta itka butu neuzvarami, isti chempinji noverte pretiniekus... neviltots prieks ka Somi panema...neviltots prieks ari ka LV var noorganizet sadu pasakumu. Protams vilsanas par musejo fiasko, bet vini ir amatieri, tur tads spiediens, psihologiski vnk neiztureja, neko darit, cerams ka sim sporta veidam LV tikai tgd bus istais starts. Paldies

     [+] [-]

, 2016-12-12 08:36, pirms 7 gadiem
Fantastiska spēle ar scenāriju kā labākajās filmās!!!