Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Helmuts Rodke atbild - 5. daļa

Helmuts Rodke
Helmuts Rodke

Helmuts Rodke atbild - 5. daļa
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Paldies cienījamajiem lasītājiem un jautātājiem! Publicēju atbildes uz nākamajiem jautājumiem.

Uzdod jautājumu Helmutam Rodkem!

85:
Pacelšanās pirkstgalos (ikru treniņš) taisu to ar katru kāju atsevišķi. Labā pēda ir ok, BET kreisā pēda sāk krikšķēt pie kādiem 20 atkārtojumiem (nolaižot lejā nekas, bet paceļoties augšā viens krikšķis : ))!! Ir dažas reizes pastiepta tā potīte... varbūt tādēļ? Paldies

Tas noteikti ir dēļ sastiepumiem. Es ieteiktu samazināt atkārtojumu skaitu uz 8 līdz 12, padarīt vingrinājumu dinamiskāku ar aktīvāku pacelšanos, un pievienot atsvaru. Var pavērst pēdu uz vienu vai otru pusi, lai pamainītu muskuļu darbību. Varbūt tas palīdzēs.

RD OZO-8:
labdien! jūs varētu pateikt kādas ir pirmās pārtrenēšanās pazīmes, jo man sāp muskuli. jau ilgu laiku nevaru aizmigt, tas nav no karstuma! nevaru no rītiem piecelties, un nav vairs vēlme trenēties! un kāds vingrinājums varētu attīstīt fizisko izturību?

Tās arī varētu būt pārtrenēšanās pazīmes. Jāatceras, ka karstā laikā vairāk jālieto minerālvielas, jo tās tiek arī vairāk patērētas un izsvīstas ( kalcijs, magnijs, kālijs, hroms, dzelzs, u.c.). Ieteiktu vairāk atpūsties, un pārrunāt ar savu treneri viņa iecerēto treniņu plānu. Vispārējo izturību lieliski uzlabo krosu skriešana mērenā tempā. Siltā gadalaikā ļoti vērtīgi ir skriet pa smiltīm.

RD OZO-8:
Par ko varētu liecināt, ka muskuli pēkšņi sāk spiest it kā tāda sajūta, ka savelkas un spiež kaulu un drusku līdzīgi tirpšanai, bet nav tas sajūtas, kad sāk darīt ar to roku vai kāju u.c. nejauši kā krampis, jo tas nesāp drīzāk , sajuta pat ir ne gluži jauka un ne gluži slikta, tā pa vidu. kas tas varētu būt, līdzīgi kā kāds paņemtu un saktu spiest tikai tas nav sāpīgi.

Iespējams jau ir pārtrenēšanās, pārāk daudz vienveidīgas slodzes, varbūt muskuļis spazmējas no tā, ka mugurkaulā tiek piespiests kāds nerviņš. Šīs sajūtas var ātri pāriet, var arī būt jūtamas līdz pat 6 mēnešiem. Jocīgas muskuļu sajūtas var būt arī no pārskābinātas organisma iekšējās vides, kas ir nepareiza un nesabalansēta uztura rezultāts.

foooty43:
Ko vajadzētu ēst pirms sacensībām, lai būtu spēks sportot?

Katram sporta veidam uztura plāns varētu būs atšķirīgs. Jāatceras, ka nedrīkst trūkt kāda no galvenajām uzturvielām – ogļhidrāti, olbaltumvielas, tauki, minerālvielas, kā arī vitamīni un ūdens. Tas ir pamats. Ēdienam pirms sacensībām jābūt viegli un ātri sagremojamam. Starta dienā neieteiktu eksperimentēt.

MOSKOVSKAYA:
Vai taisot dinamisko stiepšanos katru dienu divas reizes dienā var krietni uzlabot lokanību? Vai arī rezultāts no tā nebūs īpaši manāms?

Protams, savu rezultātu tas dos. Dinamisko stiepšanos vislabāk pielietot pirms starta, kad ir veikta galvenā iesildīšanās, kā arī treniņa , spēles starplaikos, vai sacensību laikā, ja apstākļi vai sporta veids to ļauj. Lokanību labi uzlabo vienmērīga ilgstoša stiepšana vismaz 10 sekundes, brīvi un dziļi elpojot. Muskuļu cīpslās ir tādas goldži šūnas, un tās padodas iestiepšanai tieši šādā vienmērīgā režīmā. Labus rezultātus dod arī postizometriskās relaksācijas metode, kā arī stiepšanās uz speciāla vibrostenda ar kustību frekvenci 12 – 14 sekundē.

Ekologs:
Piekrītu, vingrinājumi ir daudz. Vajadzības un nepieciešamības arī. Bet, ja ņemam par piemēru tradicionālo basketbolu... Kāds pēc Jūsu domām būtu optimālais sadalījums starp fiziskajiem un tehniskajiem treniņiem 12-14 gadu vecuma ? Puse uz pusi ? Bišķi vairāk tomēr fiz. attīstošie ? Parasti šim vecumam sporta skolās ir 4-5 treniņi nedēļā. Ja 2-os spiež uz šādiem vingrinājumiem vai tas ir pietiekami ?

Vispusīgās sagatavotības vingrinājumi vairāk vai mazāk jāizpilda vismaz 5 dienas nedēļā. Gan mājās, gan pirms un pēc basketbola tehniskajiem treniņiem, gan uzdevumu starplaikos, lai dažādotu nodarbību. Piemēram- ir vērtīgi ietonizēt pēdas un ikru muskulatūru pirms treniņa, un atkārtoti treniņa vidū pietiekami dinamiskā režīmā . Pēc treniņa vislabāk dot vēziena un lokanības attīstīšanas vingrinājumus. Ir arī metode, kura paredz tehniskā izpildījuma slīpēšanu uz pietiekami liela fiziskā noguruma fona- basketbolā tas noder lai veiksmīgi nospēlētu galotni. Es teiktu, ka šajā vecumā fiziskās un kustību attīstīšanas treniņu laikam jābūt pārsvarā, ja mēs gribam, lai nākotnē izaugtu labi atlēti. Izcilu tehniku , veiklību un spēlētprasmi būvē uz izcilas fiziskās un kustību koordinācijas bāzes.

bumbieros:
varbūt varētu ietei9kt kādu treniņu muguras nostiprināšanai un pastiprināšanai!?

Jostasvietai, muguras atliecējiem muskuļiem labi noder atliekšanās uz sola ar fiksētām pēdām, atliekšanās guļus uz vēdera uz paklājiņa, tāpat diagonālie roku/kāju vēzieni iepriekšminētajā pozā. No smagākiem vingrinājumiem labs būs stājas vilkme pareizā tehnikā, stieņa raušana uz krūtīm. Šo vingrinājumu video būs vēlāk.