Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Helmuts Rodke atbild - 7. daļa

Helmuts Rodke
Helmuts Rodke

Helmuts Rodke atbild - 7. daļa
Helmuts Rodke<br />Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Paldies cienījamajiem lasītājiem un jautātājiem! Publicēju atbildes uz nākamajiem jautājumiem.

Uzdod jautājumu Helmutam Rodkem!

lebis7:
Jautājums/situācija sekojoša - fiziski esmu daudz trenējies, skrējis, slēpojis arī diezgan profesionāli. Tāpat gadus 8 spēlēju volejbolu. Mana mēraukla ir basketbola stīpa, ieskrienoties atsperoties ar vienu kāju varu ielikt bumbu grozā no augšas, taču lecot no vietas ar abām kājām reizē nevaru stīpu aizsniegt. Vai tā ir tehnikas problēma, vai nepieciešams kaut kādu atsevišķu muskuļu grupu lēcienam no vietas sagatavot?

Ieskrējiens palīdz uzlēkt augstāk. Tā ir biomehānika. Tāpat arī augstlēkšanā, tāllēkšanā vai šķēpa mešanā ir atspēriens ar vienu kāju pēc ieskrējiena. Ar abām kājām no vietas var sasniegt krietni vājākus rezultātus. Ieskrējiena jauda tiek pārnesta uz atspērienu. Lai aizsniegtu basketbola stīpu atsperoties ar abām kājām no vietas, vajag vienkārši uztrenēt visu kāju muskuļu spēku ar pietiekamu jaudīgiem spēka un ātrumspēka vingrinājumiem.

mighty_arch:
ir šausmīga vēlme kaut ko vairāk darīt t.i. pasportot vairāk un attīstīt ķermeni, bet šausmīgs slinkums un nav motivācijas.. Pieļauju, ka pašam arī noteikti sanāk saskarties ar līdzīgām problēmām? Varbūt kādi ieteikumi kā sevi motivēt? Un man jautājums par tiem pulveriem visiem - vai viņi ir tiešām tik nepieciešami un veselīgi? lietojot ilgtermiņā nevar parādīties kaut kādas problēmas, piemēram, ar imūnsistēmu vai tamlīdzīgi, ka visi vitamīni un nepieciešamās vielas tiek saņemtas pulveros un tabletēs?

Ja ir „šausmīga vēlme” un „šausmīgs slinkums” vienlaicīgi, tad tas neizklausās nopietni. Piekritīsiet? Es pats no saviem 43 gadiem sportoju 31, un man ar motivāciju nekad nav bijušas problēmas. Varu teikt, lūk, ko- jebkuri sporta treniņi dod veselību, daudz labāku pašsajūtu, adrenalīnu, jaunus draugus, plašāku un bagātīgāku dzīvi, ilgāku dzīvi, daudz jaunus atklājumus par savu ķermeni, augstāku novērtējumu no radu un draugu puses. Fiziskās aktivitātes ir vajadzīgas ikvienam, tāpat kā ēdiens, kultūra un izglītība. Mūsu fiziskais ķermenis radīts tamdēļ, lai to fiziski noslogotu, un tas pilnvērtīgi funkcionē tikai tad, kad tiek pareizi noslogots. Bet - motivācijai un iedvesmai jārodas katram viņa paša galvā. Ļoti bieži motivē kādas sporta sacensības, personīgas veselības problēmas, vai draugu piemērs. Katram agrāk vai vēlāk reiz pienāk tas īstais brīdis, kad sākt. Citiem tā arī nepienāk, un viņi sev atvēlētos gadus tā arī aizvada- viduvēji, kūtri un nekā ...

Par pulverim un vitamīniem: ikvienam ir vajadzīga vismaz minimālā vitamīnu un minerālvielu deva diennaktī. Ja to visu tiešām var uzņemt ar veselīgiem un pilnvērtīgiem produktiem, tas ir brīnišķīgi. Sportistiem- jo lielākas slodzes, jo vairāk, papilduztura jāuzņem. Minimālais nepieciešamais ir proteīna kokteilis pēc treniņa. Organismam pēc slodzes ir jāatjaunojas, un piena sūkalu proteīns, kurš zibenīgi uzsūcas, šo darbiņu veic labāk, nekā kotlete vai cepti kartupeļi, kuri atņem daudz enerģijas. Es noteikti neiesaku arī sportistiem nepārtraukti lietot visādus pulverus un tabletes, lai nekļūtu pārāk atkarīgi no tiem, un vispār lietot tos minimālās nepieciešamās devās. Tas tomēr ir tikai papilduzturs.

Ja runājam par proteīna pulveru veselīgumu vai kaitīgumu, tad solīda firma, ražošanā izmantojot augstas tehnoloģijas, tirgū nepiedāvās nekvalitatīvu preci. Daudz kaitīgāki produkti būs visādi cīsiņi, desas, cepumi, mērces, pastētes, čipši, saldie dzērieni, šokolādes batoniņi, košļājamās gumijas, pat maize, kuros ir papilnam konservanti un citas E vielas! Tas pats ir arī ar alkoholu un smēķēšanu. Arī pilsētas gaiss ir kaitīgāks par piena, olu vai sojas proteīna pulverīti. Nekādu kaitējumu veselībai sporta piedevas nerada, ja tiek uzņemtas pēc vajadzības, un nepārspīlētos daudzumos, starp citu- tāpat, kā jebkura normāla pārtika.

neznez :
Jorpojām par to uzturu. Paldies par atbildi, bet tomēr es vēlējos iegūt sīkāku informāciju. Jo joprojām nav skaidrs, cik daudz, kādā formātā attiecīgā viela būtu jāuzņem, kaut vai tā pati jūsu minētā linsēklu eļļa - cik paskatījos internetā, tad ir gan tabletes, gan šķidrumi, tāpēc interesētu kas ir labāks, un varbūt arī konkrēti produkti ko ieteiktu. Tas pats arī ar citām vielām - dzelzs, kalcijs utt... Tāpat arī par devām nav īsti skaidrs. Saprotu, ka caur šī portāla palīdzību ir grūti sniegt konkrētākus padomus, tāpēc vēlējos uzzināt, kur jūs ieteiktu iet/konsultēties šajos jautājumos, lai teiksim jau speciālists varētu individuāli izvērtēt manu gadījumu un ieteikt - kas papildus būtu jālieto, ieteiktu konkrētus produktus un noteiktu konkrētas devas. Paldies.

Uztura zināšanas ir neiedomājami plaša sfēra, un- tās izzināšanai cilvēka dzīves nepietiek. Mēs varam tikai nepārtraukti mācīties un attīstīties. Pamatzināšanas sniedz t.s. uztura piramīda, pārējo jāpiemācās pašiem klāt. Ļoti noderīgas ir zināšanas par uzturā lietojamiem augiem un bioloģiski aktīvām vielām. Sevis diagnosticēšana sākas ar sporta dispansera apmeklējumu vismaz 1 reizi gadā. Lai uzzinātu, piemēram, kādi minerāli trūkst, un kāda ir kalcija asimilēšanas efektivitāte, ir jāveic pilnas asinsainas analīzes. Ģimenes vai sporta ārsts noteikti varētu palīdzēt šajā jautājumā, nokonsultējot, un izrakstot nosūtījumu.
Par uzturu, lai būtu interesantāk, var ieteikt pakonsultēties ajurvēdas centrā „Aparmita”. Minerālvielu, vitamīnu un proteīna lietošanas devas parasti ir uzrakstītas uz iepakojuma. Meitenēm bieži vien dzelzs preparāti jālieto papildus.Linsēklu eļļu varu ieteikt 1 ēdamkaroti dienā pēc ēšanas. Pats lietoju Iecavnieka vai Naukšēnu ražoto Vidzemes lineļļu.

gray66:
Sveiki! Tātad, gribētos uzzināt ar kādiem vingrinājumiem, varētu dabūt, plecus atpakaļ, nu iztaisnot tā saucamo kupri??

Būs arī šādu vingrinājumu video, bet pašlaik tiek ievietoti tie, kas jau ir safilmēti.
Varu vienu aprakstīt: nostāties ar kājām plecu platumā, rokas gar sāniem, tad ar izliektu jostasvietu noliekties uz priekšu apm. 45 grādu leņķī, kājās nedaudz iesēžoties, rokas izvirzīt taisnas nedaudz uz priekšu, un plaukstas satuvināt. Aktīvi velkot elkoņus atpakaļ, rokas nedaudz saliekt tajos, nedaudz pacelt augumu, un, maksimāli savelkot starplāpstiņu muskulatūru- izgriezt krūtis uz priekšu, plecus atvilkt atpakaļ, bet ne uz augšu, un noturēt sasprindzinājumu 1 līdz 5 sekundes. Plaukstas paralēli vai augšpuse pagriezta uz leju. Izelpa , kad rokas iet lejā.
Jāizpilda katru otro dienu, piemēram- 2 vai 3 reizes pa 10 atkārtojumiem, var arī ar nelielām hantelēm vai svaru ripām rokās. Šis būs viens no variantiem.

ArmandsM:
Sveiks! Kā visefektīvāk un ātrāk var nodzīt lieko svaru no vēdera? Cik ilgi būtu jāiztiek bez skriešanas/treniņiem, ja potīte it kā ir sadzijusi, bet vēl jūtīga? Vai proteīni ir noderīgi, domāju, vai vērts tērēt lielu naudu par viņiem - vai tie kaut ko būtiski dos un ir veselīgi?

1. Lieko svaru no vēdera var nodzīt sportojot, pareizi ēdot, ievērojot veselīgu režīmu. Viegla ceļa nav, ir ļoti jāgrib, un ļoti jācenšas. Nevar vienā mēnesī nodzīt to, kas krāts gadiem.
2. Šajā gadījumā jākonsultējas ar ārstu, nezinot kāda tieši problēma ir bijusi ar potīti, varu teikt- ļoti jāuzmanās, un jāskrien tikai tad, kad ir sajūta, ka reāli jau var paskriet. Atjaunošanās tomēr notiek caur sāpēm. Labāk sākt ar nostiprinošiem vingrinājumiem.
3. Proteīni nav kaitīgi, un tie dos labu atjaunošanos pēc treniņa, ja ir bijusi kaut cik nozīmīga slodze. Jūsu gadījumā varu ieteikt visliesāko proteīna pulveri, izšķīdinātu ūdenī.

fake/ironija:
pavisam vienkars jautajumi... kaa trenet lecienu augstuma,kaju darbibu(veiklibu)? nekad neesmu nodarbojies ar sporta veidu kur leciena augstumam butu nozime... tapec velos zinat vai vecums nav skerslis lielam progresam?

Lai uztrenētu kāju veiklību kādā kustībā, tieši šī kustība arī būs galvenais treniņa elements. Protams, ir arī daudzi palīgvingrinājumi. Jo vecāks cilvēks paliek, jo lēnāks ir progress, taču varu teikt- arī pēc 40 gadiem vēl var sasniegt nosacīti daudz. Jebkurā vecumā ir iespējams pietiekami jūtami progresēt.