Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Datorspēles kā peļņas avots: TOP 5 pelnošākie Latvijas esportisti

Datorspēles kā peļņas avots: TOP 5 pelnošākie Latvijas esportisti
Arturs Hlibovs
Foto: http://wiki.teamliquid.net

Sporta datorspēļu industrija visā pasaulē ir ievērojami attīstījusies. Pasaulē labākie spēlētāji, spēlējot dažādas videospēles, nopelna vairākus miljonus eiro. Arī Latvijā cilvēki spējuši nopelnīt, spēlējot datorspēles, taču krietni mazākas summas.

Pēc ''Esportsearnings'' pieejamajiem datiem neviena persona, kas pārstāv Latviju, piedaloties dažādos turnīros, nav nopelnījusi vairāk par 46 tūkstošiem eiro. Spēles, ar kurām pieci pelnošākie Latvijas esportisti ir nopelnījuši savus finansu līdzekļus ir ''Overwatch'', ''League of Legends'', ''Heroes of the Storm'', kā arī ''World of Tanks''.

Atlasot latviešu spēlētājus, ''Esportsearnings'' sistēma atrod kopā 109 Latviju pārstāvošus esportistus. Vismazāk ir nopelnījis ''Gwent'' spēlētājs ''McP0yle'', kura patiesais vārds nav norādīts. Viņš 2017. gada novembrī piedalījies nelielā ''GwentMania #12'' turnīrā un ieguvis dalītu piekto līdz astoto pozīciju. Par to viņš savā esportista karjerā saņēmis piecus eiro.

Ja ''McP0yle'' ieņem 109. vietu starp Latvijas pārstāvjiem ''Esportsearnings'' ar nopelnītiem pieciem eiro, tad pirmajās piecās vietās esošie geimeri prēmijās ieguvuši daudz lielākas naudas summas. Tomēr jāsaka, ka tās vienalga ir salīdzinoši niecīgas, ja pretī noliekam visas pasaules TOP 5 spēlētājus. Pievēršoties pirmajam pieciniekam, top skaidrs, ka neviens nepelna vairāk par 46 tūkstošiem eiro un arī ne mazāk par deviņiem tūkstošiem.

TOP5

1. ''_YR_'' (Jurijs Buharovs) - 45,7 tk. eiro
Jurijs Buharovs ir Latvijas pelnošākais esportists pēc ''Esportsearnings'' datiem. Viņš savas karjeras laikā nopelnījis divreiz vairāk nekā otrajā vietā esošais Arturs Hlibovs. Latvijā viņš ir pirmais, bet visā pasaulē 1214. vietā. Tas nozīmē, ka tā ir augstākā vieta kādam latviešu pārstāvim. Šo summu viņš ir nopelnījis, piedaloties tikai četros turnīros, spēlējot ''World of Tanks''. 2015. gadā savā pirmajā turnīrā Jurijs nopelnīja 1,1 tūkstoš eiro ''Mianyang City Cup'', izcīnot trešo vietu. Bet 2015. gadā ''WGL The Grand Finals 2015 ''_YR_'' nopelnīja savu lielāko laimestu jeb 18,8 tūkstošus eiro, triumfējot šajā turnīrā. Vēlāk viņš izcīnīja otro vietu 2016. gadā tajā pašā turnīrā, kā arī vēlreiz uzvarēja 2017. gadā, tomēr ne reizi nenopelnīja vairāk kā 2015. gadā.

2. ''bkbgrnrjefek'' (Arturs Hlibovs) - 20,9 tk. eiro
Arturs savas karjeras laikā ir spēkojies 23 turnīros, četras reizes uzvarot un četras reizes iegūstot otro vietu, bet, astoņās sacensībās tiekot pie trešās vai dalītas trešās vietas. Interesanti, ka lielāko honorāru Hlibovs nopelnīja ''HGC 2017 - Phase #2 Pro EU'' turnīrā, kurā viņš neiekļuva pat TOP 3, bet gan finišēja astotajā vietā. Tā viņam nodrošināja 8,8 tūkstošu eiro balvu. ''Heroes of the Storm'' ir vienīgā spēle, kas ''bkbgrnrjefek'' nesusi peļņu.

3. ''Blasting'' (Daniels Kudrins) - 18,5 tk. eiro
Daniels nav piedalījies daudz turnīros. Viņš kopš 2015. gada sacenties septiņos ''League of Legends'' turnīros, kuru laikā nopelnījis solīdu 18 tūkstošu eiro honorāru. Tāpat ''Blasting'' tikai divas reizes izcīnījis pirmās vietas, vienreiz ieguvis dalītu trešo un ceturto pozīciju, bet pārējās sacīkstēs ne reizi nav iekļuvis starp trīs labākajiem. Savu pirmo uzvaru kādā turnīrā viņš ieguva ''LCL Spring 2017'' turnīrā, iegūstot 4,4 tūkstošus, bet vēlāk ar otro triumfu ''LCL Summer 2017'' izcīnīja aptuveni tik pat. Jāatzīmē, ka Daniels, piedaloties prestižajā ''LoL 2017 World Championship'', ieguva 21.-24. vietu un 4,3 tūkstošus eiro.

4. ''Forsak3n'' (Viktors Bernevs) - 10,1 tk. eiro
Arī Viktors ir ''Overwatch'' spēlētājs, kurš pārstāv komandu ''FaZeClan''. Viņš piedalījies 18 dažādos ''Overwatch'' un ''Team Fortress 2'' turnīros (galvenokārt ''Overwatch''), kuros izcīnītas astoņas zelta medaļas, sešas sudraba un pārējās sacīkstēs divu labāko spēlētāju starpā ''Forsak3n'' nav iekļuvis. Vislielāko peļņu Bernevam atnesis ''MLG Vegas 2016'' turnīrs, kurā viņš izcīnīja 2,9 tūkstošus eiro. Jāatzīmē, ka lielāko peļņu viņam nodrošinājusi ''Overwatch'', jo ar ''Team Fortress2'' Bernevs ieguvis aptuveni 430 eiro.

5. ''sharyk'' (Normunds Faterins) - 9,1 tk. eiro
Normunds kopš 2016. gada ir piedalījies 11 turnīros, no kuriem četros izcīnītas pirmās vietas, piecās sacensībās iegūtas otrās pozīcijas, bet divreiz ''sharyk'' palicis ārpus goda pjedestāla. Viņš allaž piedalījies ''Overwatch'' turnīros un vislielāko honorāru ieguvis 2017. gada vasarā, kad ''Overwatch Contenders Season Zero: Europe'' sacensībās izcīnīja pirmo vietu un nopelnīja 3,6 tūkstošus eiro.

Nopelnītās summas ir aptuvenas.

1 2 62 komentāri

  +9 [+] [-]

, 2017-12-26 15:32, pirms 6 gadiem
Man likās ka šis ir sporta ziņu portāls

  -1 [+] [-]

, 2017-12-26 15:38, pirms 6 gadiem
Kādā sakarā šis raksts ir sportacentrā?

  +3 [+] [-]

, 2017-12-26 15:40, pirms 6 gadiem
Iespējams ka jau 2024. gada olimpiskajās spēlēs būs arī kibersports.

  +5 [+] [-]

, 2017-12-26 15:42, pirms 6 gadiem
Esporta raksti liek atcerēties, ka gadus atpakaļ bija pokera sadaļa, kas jau labu laiciņu, kā nav. Nez cik dzīvotspējīga būs šī sadaļa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2017-12-26 15:52, pirms 6 gadiem
esports attīstās un attīstīsies, tam ĻOTI strauji aug skatītāji un tas nākotnē, vismaz manuprāt, būs tik pat populārs cik mūsdienās ierastie sportaveidi. Lai gan es esportam līdz nesekoju, es uzskatu, ka tas IR sports, jo tik pat labi šautriņmešana vai šahs arī nav sports.

  +1 [+] [-]

, 2017-12-26 15:55, pirms 6 gadiem
sports ir fiziska aktivitāte... nez vai esports tāds ir.... pirkstiem varbūt, mugurai diez vai...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-12-26 16:00, pirms 6 gadiem
HMB-SHPENGLERIS!!! rakstīja: jaa, visadiem dota un vel kkadiem mesliem LIVE striimos youtubaa seko pat 20-30k liidz, kosmoss! es gan protams no tiem mesliem neko nesaprotu BET nu pogu spaidishanu par sportu iisti nenosauksi
20-30k ir fufelis, lielākos turnīru spēles skatās ap 5 miljoniem tiešraidē, un visu turnīru kopumā noskatās ap 45 miljoniem dažādu cilvēku.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2017-12-26 16:05, pirms 6 gadiem
NunoGomes rakstīja: Esporta raksti liek atcerēties, ka gadus atpakaļ bija pokera sadaļa, kas jau labu laiciņu, kā nav. Nez cik dzīvotspējīga būs šī sadaļa.
Pokers vairāk domāts bija tikai reklāmas pēc, sākumā pokerstars pēc tam Olybet kad beidzās lobēšana visi raksti arī pazuda.
Esporta rakstiem īsti reklamēšana nenotiek.
Es domāju nākotnē par esportu būs raksti arvien biežāk, īpaši ja parādīsies kāds šīs jomas fanāts, kas sāks pastiprināti veidot rakstus.

  +2 [+] [-]

, 2017-12-26 16:06, pirms 6 gadiem
HMB-SHPENGLERIS!!! rakstīja: vini no youtube un donaatiem nopelna vairak kaa no prize!!! arii shitiem puikaam to skaitli var reizinat vismaz ar 2. vini visi pahodu youtubaa streamo un tur maksaa par skatijumiem, laikiem, reklaamu, ziedojumi utt...
Tu jauc streamerus ar kibersportistiem. Tikai daži ''pro'' spēlētāji streamo papildus youtubā vai twitchā.

Bet ja tu sāki runāt par streamošanu, tad lielākie streameri pelna pāri pa 2 miljoniem gadā diezgan viegli.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2017-12-26 16:08, pirms 6 gadiem
portal rakstīja: esports attīstās un attīstīsies, tam ĻOTI strauji aug skatītāji un tas nākotnē, vismaz manuprāt, būs tik pat populārs cik mūsdienās ierastie sportaveidi. Lai gan es esportam līdz nesekoju, es uzskatu, ka tas IR sports, jo tik pat labi šautriņmešana vai šahs arī nav sports.
Es esmu šautriņmešnas eksperts un varu apgalvot .Tas nav sports

     [+] [-]

, 2017-12-26 16:14, pirms 6 gadiem
HMB-SHPENGLERIS!!! rakstīja: nuu tak simtiem streameru kkadus pugb,dotas,kontras rauj youtubaa. Tie nav tie pashi kibersportisti??? es jau nezinu es tik jautaju. Definee, kas ir kibersportisti un kaadas speels tanii ietilpst!!!!
Cik man ir stāstīts, tad zinu, ka kibersportisti ir tie, kas ļoti labi māk spēlēt to spēli, un ir zem līguma ar kādu kompāniju vai klubu un spēlē zem viņu vārda, gandrīz tā pat kā īstajā sportā.

Streameri ir tie, kas streamo to spēli tiešsaistē, viņi ne vienmēr ir labi iekš spēles, taču tie pārsvarā ir smieklīgi vai arī kādā citā veidā piesaista cilvēkus viņus skatīties.

     [+] [-]

, 2017-12-26 16:15, pirms 6 gadiem
Un tie lielie streami, kurus skatās tur tie 45 miljoni, tos veido kompānija kas veido to pašu turnīru.

     [+] [-]

, 2017-12-26 16:16, pirms 6 gadiem
Ja rakstu nepareizi, tad labojiet, pats neskatos, bet ir stāstīts.

  +1 [+] [-]

, 2017-12-26 16:23, pirms 6 gadiem
portal rakstīja: Cik man ir stāstīts, tad zinu, ka kibersportisti ir tie, kas ļoti labi māk spēlēt to spēli, un ir zem līguma ar kādu kompāniju vai klubu un spēlē zem viņu vārda, gandrīz tā pat kā īstajā sportā.

Streameri ir tie, kas streamo to spēli tiešsaistē, viņi ne vienmēr ir labi iekš spēles, taču tie pārsvarā ir smieklīgi vai arī kādā citā veidā piesaista cilvēkus viņus skatīties.
Daudzi pro esportisti ir arī strīmeri, tajā laikā, kad nenotiek nekādas sacensības, turklāt viņiem ir daudz vieglāk dabūt subscriberus un skatījumus, nekā vienkārši izklaidētājam twitchā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-12-26 16:29, pirms 6 gadiem
NunoGomes rakstīja: Esporta raksti liek atcerēties, ka gadus atpakaļ bija pokera sadaļa, kas jau labu laiciņu, kā nav. Nez cik dzīvotspējīga būs šī sadaļa.
Tie jau bija apmaksātie reklāmraksti ar linkiem.

     [+] [-]

, 2017-12-26 16:35, pirms 6 gadiem
SteveDavis rakstīja: Es esmu šautriņmešnas eksperts un varu apgalvot .Tas nav sports
Razma piedalīsies PČ?

     [+] [-]

, 2017-12-26 16:35, pirms 6 gadiem
Tagad laikam vairs nevarēs jauniešus saukt par slaistiem un tādā garā,jo vismaz pāris stundas diennaktī viņi pavada "sportojot".

Es laikam ar gribu nedaudz pasportot,jāpaķer pc,jauzspēlē kāda spēle

  +1 [+] [-]

, 2017-12-26 16:37, pirms 6 gadiem
SteveDavis rakstīja: Es esmu šautriņmešnas eksperts un varu apgalvot .Tas nav sports
Tu un šautriņmešanas eksperts? Tu spēj parādīt pasaules līmeni šajā sporta kā Van Gervens, Tailors un pārējie? Tur ir jābūt pacietībai, lai sasniegtu līmeni, tāpēc nedirs, ja pienpuik. E-Sportu var neuzskatīt arī par sportu, bet tomēr viņi arī pavada vairākas stundas, lai sasniegtu līmeni virtuālaja pasaule.

     [+] [-]

, 2017-12-26 16:37, pirms 6 gadiem
ice F-1 rakstīja: Razma piedalīsies PČ?
Tagad notiek pasaules čempionāts un Razma neiekļuva.

     [+] [-]

, 2017-12-26 16:43, pirms 6 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: Tagad notiek pasaules čempionāts un Razma neiekļuva.
tajā BDO čempī viņš ar nebūs?

  -3 [+] [-]

, 2017-12-26 16:51, pirms 6 gadiem
Kāds sakars te ar LV? Visi krievi!

     [+] [-]

, 2017-12-26 17:04, pirms 6 gadiem
ice F-1 rakstīja: tajā BDO čempī viņš ar nebūs?
Madars nedrīkt pārstāvēt BDO, jo viņš šogad janvārī izcīnīja ceļazīmi uz PDC līgu. Professional Darts Corporation

  +1 [+] [-]

, 2017-12-26 17:10, pirms 6 gadiem
Tagad laikam vairs nevarēs jauniešus saukt par slaistiem un tādā garā,jo vismaz pāris stundas diennaktī viņi pavada "sportojot".

Es laikam ar gribu nedaudz pasportot,jāpaķer pc,jauzspēlē kāda spēle
Gan jau saproti atšķirību starp jaunieti, kurš tā vnk kavē laiku, un tādu, kurš nopietni trenējas ar mērķi kaut ko sasniegt. Ievēro arī, ka tas nav ''sports'' un spēlētāji nav ''sportisti'', bet gan ''esports'' un ''esportisti''. Ja kāds tiešām burtiski to uztver par klasiskā sporta pārstāvi, tad tā ir viņa problēma.

     [+] [-]

, 2017-12-26 17:31, pirms 6 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: Tu un šautriņmešanas eksperts? Tu spēj parādīt pasaules līmeni šajā sporta kā Van Gervens, Tailors un pārējie? Tur ir jābūt pacietībai, lai sasniegtu līmeni, tāpēc nedirs, ja pienpuik. E-Sportu var neuzskatīt arī par sportu, bet tomēr viņi arī pavada vairākas stundas, lai sasniegtu līmeni virtuālaja pasaule.
Es izteicu ka esmu kvalifecēts spriest par šautriņam .Bet ne visi eksperti paši labi spēlē .

     [+] [-]

, 2017-12-26 17:40, pirms 6 gadiem
SteveDavis rakstīja: Es izteicu ka esmu kvalifecēts spriest par šautriņam .Bet ne visi eksperti paši labi spēlē .
Labi, atvainojos. Šodien mazliet nervi uzvilkti, tāpēc Ziemassvētku laiks ir piedošanas laiks.

  -1 [+] [-]

, 2017-12-26 17:42, pirms 6 gadiem
Ceru, ka šo rakstu lasa Latvijas sporta funkcionāri, un nākamgad Sporta balvā iekļaus arī atsevišķu nomināciju kiberatlētiem, bet vēl pēc pāris gadiem ļaus viņiem konkurēt arī absolūtajā ieskatē ar Porziņģi, Briedi, Ostapenko, Jonasu un citiem.
1 2 62 komentāri