Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Cīkstonis Masjuks pārsteidzoši piektais Eiropas čempionātā Rīgā

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Cīkstonis Masjuks pārsteidzoši piektais Eiropas čempionātā Rīgā
Ņikita Masjuks uzvar ceturtdaļfinālā
Foto: Ilmārs Znotiņš, Latvijas Cīņas federācija

"Arēnā Rīga" šodien turpinās Eiropas čempionāts cīņas olimpiskajās disciplīnās. Sacensību pēdējās divās dienās uz paklāja dodas grieķu-romiešu cīņas pārstāvji. Daugavpilietis Ņikita Masjuks (20) šodien sāka ar trijām uzvarām, sensacionāli iekļuva pusfinālā un galu galā izcīnīja piekto vietu.

Eiropas čempionātā Latviju pārstāvēs 20 cīkstoņi. Rīgā startēs 650 sportisti no 38 valstīm. Biļetes ir pieejamas “Biļešu servisa” tirdzniecības vietās. Sacensības tiešraidē pārraida “Eurosport”, savukārt interneta tiešraidē var sekot ŠEIT. Sestdien un svētdien cīnās grieķi-romieši, pieteikti 8 mūsējie. Sākotnēji tika lēsts, ka Latvijas sportistiem tur nav tādu cerību kā brīvajā cīņā.

66 kilogramu kategorijā Ņikita Masjuks šorīt izmantoja labvēlīgo izlozi un pirmajā mačā pārspēja grieķi Vladimirosu Matiasu. Daugavpilietis pirmajā periodā izvirzījās vadībā (4:0), taču pretinieks pēc tam atspēlējās (4:4). Pēdējais vārds tomēr piederēja Masjukam, kurš galu galā noformēja uzvaru (8:4).

Otrajā mačā pretinieks jau bija krietni draudīgāks - Migrans Arutjunjans (Armēnija) - pērnā gada pasaules čempionāta piektās vietas ieguvējs un pirmo Eiropas spēļu vicečempions datu bāzē atrodams kā "Harutunyan, Mihran". Dienvidnieks arī vizuāli izskatījās spēcīgāks, taču cīņa izvērtās ļoti līdzīga. Mača iznākums izšķīrās parterī. Kad tiesnesis Masjukam ierādīja vietu parterī, armēnis vareni pacēla mājinieku un kaut kur nesa, taču metiens viņam īsti nesanāca un epizode beidzās nerezultatīvi. Kad šāda iespēja radās daugavpilietim, tad mūsējais nespēja pietiekoši izkustināt pretinieku, nemaz nerunājot par pacelšanu. Cīņas otrajā pusē tiesnesis vēlreiz abiem deva pa iespējai parterī. Armēnis vairs nebija tik varens kā pirmajā reizē, nespēja pacelt un arī pārvēliens neizdevās. Pēdējā minūtē pirms pēdējā partera (iespēja Masjukam) rezultāts bija 0:2 par sliktu mājiniekam, un tad sanāca neliela tehniska pauze, kuras laikā tika izlemts, ka 49 sekundes pirms cīņas beigām uz tablo jābūt 1:2. Minētajā pauzē Latvijas grieķis-romietis varēja nedaudz atpūsties un sakopot spēkus. Armēnis negribīgi notupās parterī, daugavpilietis viņu saķēra, bet pacelšana neizskatījās reāla. Pretinieks visādi locījās un rāpoja, lai mūsējais neko nevarētu izdarīt, šķita, ka nekas tur nebūs, bet 25 sekundes pirms cīņas beigām Masjukam izdevās pārvēliens - 3:2. Kad tiesnesis piecēla sportistus, armēnim palika 18 sekundes, lai atspēlētos. Pretinieks izmisīgi kaut ko mēģināja, taču mājinieks pārliecinoši nosargāja savas pozīcijas un sensacionāli iekļuva ceturtdaļfinālā.

Ceturtdaļfinālā pretī stājās bulgārs Konstantīns Stass - pirmo Eiropas spēļu astotās vietas ieguvējs vizuāli neizskatījās draudīgāks par mūsējo. Ņikita Masjuks atkal pamanījās izcīnīt uzvaru. Pēc pirmā perioda Latvijas cīkstonis bija iedzinējos (0:2), turpinājumā mūsējais atbildēja (2:2), bet pēc tam atkal izveidojās divu punktu deficīts. 65 sekundes pirms beigām daugavpilietis efektīgi panāca izlīdzinājumu (4:4). Ja cīņa tobrīd noslēgtos, tad pēc papildkritērija par uzvarētāju pasludinātu daugavpilieti. Pēdējā minūtē pretiniekam bija vajadzīgs vismaz punkts, 21 sekundi pirms beigām bulgāru nometne iesniedza protestu, cerot uz kāroto punktu. Protests tika atzīts par nepamatotu, tāpēc punkts Latvijas cīkstonim (5:4). Atlikušajās sekundēs bulgāram vairs nebija reālu iespēju, Ņikita Masjuks kvalificējās pusfinālam un izcīnīja arī ceļazīmi uz Latvijas Olimpiskās vienības pamatsastāvu. Starp citu, šo ceturtdaļfinālu tiesāja tā pati tiesnese, kura tiesāja mūsu Grigorjevas zelta finālu.

Eiropas čempionāta piecinieks ir Masjuka lielākais panākums karjerā. Līdz šim labākais sasniegums bija 9. vieta 2013. gada pasaules junioru čempionātā, savukārt 2012. gada Eiropas kadetu kadetu čempionātā viņš finišēja 7. vietā.

Pusfinālā pretinieks bija visstiprākais - Islambeks Albijevs (Krievija) - olimpiskais, pasaules un Eiropas čempions. Varenais grieķis-romietis pirmajā periodā ieguva komfortablu pārsvaru (4:0), bet otrajā periodā viņa attieksme bija nepārprotama: "Es uzvaru, bet tu pacīnies vien".

Ņikita Masjuks cīnījās bronzas finālā, kur pretī stājās gruzīns Šmagi Bolkvadze - 2014. gada pasaules junioru čempions. Pēc pirmā perioda daugavpilietis atradās neplānotā vadībā (4:2), bet cīņas otrajā daļā sekmīgāks bija gruzīņu talants. Pretinieks uzvarēja ar 6:4 un ieguva bronzu, savukārt mūsējais finišēja necerēti augstajā 5. vietā.

59 kilogramu kategorijā Aleksandrs Jurkjans nespēja izmantot labvēlīgo izlozi un pirmajā mačā piekāpās polim Mihalam Jacekam Tračam. Pēc pirmā puslaika daugavpilietis bija iedzinējos (0:5), mačā otrajā daļā spēja panākt izlīdzinājumu, taču vairs nebija spēka izraut uzvaru - 5:5 un zaudējums pēc papildkritērija. Interesanti, ka Eiropas un pasaules čempionātos Jurkjanam tagad ir trīs maču sērija ar neizšķirtiem - ļoti iespējams, ka tā šobrīd ir pasaulē garākā neizšķirtu sērija cīņas olimpiskajās disciplīnās. Kā jau ziņots, 2015. gada pasaules junioru čempionātā daugavpilietis divreiz cīnījās neizšķirti (1:1 un 5:5), vienā gadījumā uzvaru piešķīra mūsu sportistam, bet otrā gadījumā par uzvarēju atzina pretinieku.

98 kilogramos mūsu Aleksandrs Safonovs šodien zaudēja azerbaidžānim Orhanam Nurijevam (0:7), savukārt 130 kilogramos Igors Kostins piekāpās zviedram Magnusam Eurenam (0:8).

Atgādinām, ka 8. martā Latvijas lielākā cerība Anastasija Grigorjeva ceturto reizi kļuva par Eiropas čempioni. Brīvās cīņas 63 kilogramos daugavpiliete sāka ar trijām pārliecinošām uzvarām, savukārt fināla tiesāšanas nianšu trillerī čempiones tituls tika piešķirts Latgales sportistei.

Izmantotie resursi:
unitedworldwrestling.org

  +6 [+] [-]

, 2016-03-12 13:11, pirms 8 gadiem
Kadetos un junioros bez medaļām, bet starp lielajiem jau pusfināls. Lūk, ko nozīmē mājas sienas!

  +3 [+] [-]

, 2016-03-12 13:16, pirms 8 gadiem
...mega parsteigums...uz grieķiem nolēmu skatīties neiet,bet še tev...jaiet būs vakarā...

  +1 [+] [-]

, 2016-03-12 13:53, pirms 8 gadiem
brīnumi notiek, jāstrādā un jātic, apsveicu!

  +1 [+] [-]

, 2016-03-12 19:47, pirms 8 gadiem
Diemžēl zaudējums ar 4:6 cīņā ar Gruzijas cīkstoni. Nocīnījās Masjuks lieliski. Pus cīņu bija priekšā pa punktiem.

     [+] [-]

, 2016-03-12 20:46, pirms 8 gadiem
Kā iekļūstot bronzas finālā viņam izdevās palikt 5. ? Kurš palika 4.? Šeit vietas sadala savādāk?

  +2 [+] [-]

, 2016-03-12 20:51, pirms 8 gadiem
cappadonna rakstīja: Kā iekļūstot bronzas finālā viņam izdevās palikt 5. ? Kurš palika 4.? Šeit vietas sadala savādāk?
cīņas sportā(arī džudo laikam) viss ir savādāk...ir divas bronzas(divas cīņas par bronzu) tāpēc nav ceturtās vietas, bet ir divas trešās un divas piektās vietas.