Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: BK "Ventspils" fana non grata pārdomas

Pēteris Neimanis
Pēteris Neimanis

Viedoklis: BK "Ventspils" fana non grata pārdomas
Fans non grata pa vidu

Patiesībā nevēlos taisnoties un aizgūtnēm skaidrot situāciju, taču, ja jau tas notiek tik un tā, un bez manas līdzdalības, ja mans vārds izskanējis ne vien sociālajos tīklos, bet pat nacionālajā ziņu aģentūrā, laikam jau būtu muļķīgi tā vienkārši noskatīties no malas.

Kā jau teicu, taisnoties par notikušo un vai izlikties, ka nekā nav bijis, nevēlos. Godīgi sakot, arī atvainoties nē. Kas noticis – noticis! Kā tagad ir modē teikt, tas mums visiem bija emocionāls laiks un arī mana reakcija pēc mača beigām (pēc mača beigām, nevis tā izskaņā vai laikā kā ziņo, piemēram, nacionālā aģentūra) bija emocionāla. Atvainoties varu par vārdiem, kurus lietoju, aprakstot mača tiesāšanas manieri un tiesnešus. Kaut vai tāpēc, ka pieaugušam cilvēkam tomēr vajadzētu pieņemt pārdomātus lēmumus, bet es tajā dienā emocionālo lēmumu pieņemšanas normu jau biju izsmēlis ar skrējienu. Kas par daudz, tas par skādi...

Neiešu arī skaidrot, ka mani skriet tiesneša virzienā pamudināja fakts, ka blakus nebija apsarga. Protams, tas kaut kādā mērā atviegloja lēmuma pieņemšanu, taču ne jau šī brīvības sajūta mani vadīja. Biju pārsteigts, ka man ne pa ceļam pie tiesneša, ne pēc tam nepavadīja vai nesagaidīja kāds no vīriem melnā, taču ne jau šis fakts mani pamudināja izdarīt to, ko izdarīja. Kaut ko tādu, kas Latvijas basketbolā vēl neesot bijis pieredzēs, kas, protams, nav tiesa. Vēl deviņdesmitajos gados "Ventspils" tika pie laukuma nosacītās diskvalifikācijas, jo kāds no karsējiem arī pēc mača soģi, teiksim kā ir, iedeva pa seju. Taču tas jau ir cits stāsts.

Ja kāds, kurš analizēja notikušo, pieņēma lēmumus vai izteica viedokli par to, pajautātu man, ko es vēlējos, kad skrēju tiesneša virzienā, atbildētu, ka vēlējos tieši to, ko izdarīju – izrādīt savu sajūsmu par uzvaru, kas panākta, neskatoties uz to, kāda bija tiesāšana. Tāpēc tie teksti ar gluži vai pārsteigumu tonī, ka fani jau pēc mirkļa, redz, devās atpakaļ un nekādi asumi neattīstījās, ir pilnīgi nevietā. Nekādi asumi un roku palaišana arī netika plānota! Pēc smaga pēriena Čempionu līgā tika izcīnīta uzvar pār principiālāko sāncensi, smagā cīņā, mazākumā, neskatoties ne uz ko – emocijas gāzās pāri malām!

Vai man ir tiesības jebkādā veidā kritizēt tiesāšanas manieri? Gan jā, gan nē. Protams, es neesmu soģis, man nav zināmas visas nianses, jaunākās interpretācijas un norādes, bet tādu līdzjutējos nav gandrīz nemaz. Taču basketbola spēles tiek rīkoties tieši līdzjutējiem, komandas spēlē, cīnās tieši viņiem. Un tas ir iemesls, kāpēc līdzjutējiem ir tiesības runāt par visiem spēles dalībniekiem – spēlētājiem, tiesnešiem un pat puiku, kurš slauka grīdu. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka, lai arī kā mainās noteikumi un to interpretācijas, neviena sporta veida tiesāšana nedrīkst būt tikai formāla, sak, likums paredz, ka te jāsvilpj un es svilpju. Nepieciešams ne tikai sekot likuma burtam, bet arī spēlei kā tādai, un nedrīkst būt tādas situācijas, ka pāris formāli lēmumi pārvelk svītru kādas komandas izredzēm vai nokauj intrigu! Lai ko par to saka likums, basketbolam arī tas nenāk par labu!

Ar tiesāšanu vispār ir interesanti, jo par to neko sliktu teikt nedrīkst, taču arī pati tiesnešu cunfte ar situāciju skaidrojumiem klajā nāk reti. Kas zina, varbūt arī kritikas būtu mazāk... Lielisku variantu piedāvā FIBA Čempionu līga, regulāri publicējot savā mājas lapā video ar sarežģītās situācijās pieņemtiem lēmumiem un skaidrojumiem, vai un kāpēc tas bija vai nebija pareizi. Šobrīd filmēti tiek visi vai gandrīz visi Latvijas-Igaunijas līgas mači, gan jau tajos var atrast sarežģītus brīžus un izskaidrot tos? Manuprāt, ir vērts padomāt par šādu variantu, jo no tā iespējami tikai ieguvumi, pat tad, ja laiku pa laikam tiek atspoguļots kāds neprecīzi pieņemts lēmums.

Kas attiecas uz to, ar ko es nodarbojos ārpus fanu sektora un skraidīšanas laukumā malā, tad bez šīm detaļām pilnīgi noteikti varēja iztikt. Uz spēli es neierados kā Sportacentrs.com vai Ventas Balss pārstāvis, bet kā Basketbola kluba "Ventspils" līdzjutējs un fanu kluba "A Sektors" pārstāvis. Tāpat vēlos precizēt, ka informatora pienākumus spēlēs nepildu nu jau pāris sezonas un arī ar komentēšanu sanāk nodarboties epizodiski. Kāpēc šo visu vispār piesaukt, runājot par sastrādāto laikā, kad nepildīju darba pienākumus, tiešām nav skaidrs. Tik pat labi var pārmest ārstam, ja tam gadījies saslimt.

Daudz te esmu runājis par savu pārliecību, nu tad atļaušos vēl vienu reizi – esmu pilnīgi pārliecināts, ka sports nedrīkst būt bez emocijām. Tām jābūt laukumā, uz soliņa, tribīnēs. Pirms mačiem, to laikā un pēc. Leģendārais treneris Armands Krauliņš reiz, komentējot rezervistu soliņa nopelnīto tehnisko piezīmi, izteicās, ka miris soliņš neder nekam. Tieši tāpat nekam neder miruši sportisti laukumā un miruši cilvēki tribīnēs. Protams, būtu ērtāk, ja uz spēlēm nāktu tikai zolīdi ģērbti un smuki saķemmēti indivīdi, kas izteiktos tikai pieklājīgos vārdos, notiekošo laukumā atbalstītu ar īsiem aplausiem, bet pēc pasākumā mierīgā solī pamestu arēnu, pirms tam pacietīgi izstāvot rindas garderobē.

Taču palūdziet nobalsot pašiem sportistiem, par kādām tribīnēm ir viņi? Kā jūs domājiet, cik no viņiem atbildētu, ka nav nekas labāks par klusumu spēlēs laikā, kad perfekti dzirdama kedu čirkstēšana uz parketa? Nē, katrā mačā savas emocijas nav jāizrāda ar skriešanu gar laukumu, laukumā vai pāri tam, taču slikti, ka pie mums pat netiek pieļauta iespēja, ka kaut kas tāds var gadīties. Citiem vārdiem sakot, šis organisms – fanu kultūra Latvijas basketbolā – ir tik vārgs, ka nav nekāda iemesla no tā gaidīt kādus spontānus izgājienus un turēt gatavībā izlēcienu apspiedējus. Perifērijā situācija gan ir nedaudz dzīvelīgāka, bet galvaspilsētā kopš "Barons Ultras" pazušanas reizē ar pašu klubu situācija ir pavisam bēdīga. Neapšaubāmi ērta maču organizatoriem, bet bēdīga.

Vienīgais, par ko varu būt tiešām lepns, ir tas, ka, kā izrādās, esmu tik zināms un atpazīstams, ka, lai identificētu agresīvāko skrējēju un pieņemtu lēmumu par aizliegumu turpmāk apmeklēt spēles, pietika tikai ar video noskatīšanos. Vismaz man un arī nevienam citām no fanu kluba neviens jautājumus nav uzdevis, tāpat kā arī neesmu saņēmis kaut kādu dokumentālu pierādījumu, ka valdes sēdē tiešām nolemts turpmāk tieši man neielaist VEF spēlēs, kāds ir diskvalifikācijas termiņš un kā tiks sekots līdzi tās ievērošanai. Uzzināju par to Twitter, ko laikam taču nevar salīdzināt ar izsludināšanu Latvijas Vēstnesī.

Un visbeidzot – par daudz goda vienai nelielai epizodei pēc mača. Ne tur naudas sodus vajadzēja likt, ne citādi sodīt. Pilnīgi noteikti būtu pieņēmis un sapratis jebkādu kratīšanu ar pirkstu vai pat norāšanu (protams, man laikam jau neatliek nekas cits, kā pieņemt arī VEF pieņemto lēmumu) un tieši ar to pašu bija jābeidzas VEF soda stāstam. Abas puses apņemas tā vairs nedarīt, izdara attiecīgus secinājumus, lai nekas tāds tiešām neatkārtotos un dzīve turpinās. Domājat, tas basketbolam nāktu par labu mazāk, nekā nolikumā paredzētie 700 eiro un atstādināšana no fanošanas VEF mačos Rīgā?

1 2 36 komentāri

  +3 [+] [-]

, 2018-10-24 18:21, pirms 6 gadiem
Kaut kā jau vajag iegriezt tai Ventspilij. Ko tad citu no tiem sagaidīt. Pats VEF’s savu darbu kā organizātors neizdara, un tad brīnās... Ko, kas....

  +1 [+] [-]

, 2018-10-24 18:22, pirms 6 gadiem
BKVFANS777 rakstīja: Kaut kā jau vajag iegriezt tai Ventspilij. Ko tad citu no tiem sagaidīt. Pats VEF’s savu darbu kā organizātors neizdara, un tad brīnās... Ko, kas....
Norobežojoties no VEF, tad jāsaka, ka ikvienā spēlē ir iespējams izskriet laukumā, Latvijā tā apsardze (nav domāts cilvēki) ir ķeksīša pēc. Kas saistās ar šo gadījumu, tad sods abiem daudz maz pareizs ir, tik VEF varēja termiņu uzlikt tam liegumam. Abas puses jau vainīgas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2018-10-24 18:30, pirms 6 gadiem
Tajā epizodē nekā nebija lai VEF kādam ko liegtu. Nekā tur nebija. Spēle bija beigusies un cilvēks pieskrēja pie tiesneša un aiz sajūsmas nobljāvās. Tiesnesis personu atgrūda un viss. Nekādas provokācijas vai agresijas. Viss.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2018-10-24 18:38, pirms 6 gadiem
Pec raksta sapratu ka Pēteris vēlas lai šādi skriet pie tiesneša būtu ļauts visiem līdzjutējiem (jo ar ko gan tu labāks par citiem, ka tikai tev vienam tāda privilēģija būtu) ?
Tad tiešām tiesneši netiktu ietekmēti morāli un aizvien objektīvāk vērtētu katru epizodi?
Izdarīji ko izdarīji, saņēmi sodu. vēl tagad uzcepj rakstu ar kaut kādu taisnošanos. Kaut kāds nezinu, kā to nosaukt, slimums galvā? Vai kas, grūti saprast par cik rakstā ir teikumi - negribu taisnoties, bet veselu rakstu uzcept tikai sanāk beigās.

  -4 [+] [-]

, 2018-10-24 18:42, pirms 6 gadiem
Pelnīta atpūta Neimanim. 🙂

Досвидания!

  -2 [+] [-]

, 2018-10-24 18:46, pirms 6 gadiem
BKVFANS777 rakstīja: Tajā epizodē nekā nebija lai VEF kādam ko liegtu. Nekā tur nebija. Spēle bija beigusies un cilvēks pieskrēja pie tiesneša un aiz sajūsmas nobljāvās. Tiesnesis personu atgrūda un viss. Nekādas provokācijas vai agresijas. Viss.
Bet saproti, ka tas nav atļauts. Tā ir normāla prakse sportā, ka soda jau abas puses, ja izlases spēlē, tad vēl federācijai sods. Vienīgi es to viedokli nesaprotu, pirmajā brīdī, tak pats vēl, es neteiktu, ka dižojās twitter, bet ierēca par to, bet tagad, kad sodu uzlika, tad to runu nav vairs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-10-24 19:08, pirms 6 gadiem
Real Rebel... Teici, ka visur LV var izskriet uz laukuma... Ventspilī tas ir praktiski neiespējami. Katrā tribīņu pusē ir pašvaldības policisti.
Pie faniem patstāvīgi uzturās 2 policisti.
Neizliecies gudrs, padomā un/vai uzzini visu kā ir patiesībā.
Just sayin’, no hate.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2018-10-24 19:22, pirms 6 gadiem
Nevajadzēja skriet laukumā. Tagad ir bezjēdzīgi kaut ko te drukāt, it kā lepotos ar to. Punkts.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-10-24 19:35, pirms 6 gadiem
schatz rakstīja: Real Rebel... Teici, ka visur LV var izskriet uz laukuma... Ventspilī tas ir praktiski neiespējami. Katrā tribīņu pusē ir pašvaldības policisti.
Pie faniem patstāvīgi uzturās 2 policisti.
Neizliecies gudrs, padomā un/vai uzzini visu kā ir patiesībā.
Just sayin’, no hate.
tad cik kopā tur ir policisti, jo pēdējo reizi, kad tur biju, tad šķita, ka kādus 20 policistus vajag, lai abas tribīņu puses nosegt, ja ne vairāk....Salīdzinājumam, Grieķijā ir viens apsargs uz vienu metru tribīņu t.i. Oly - Pao dueļos
Slēpts komentārs: Aknas čupā

  -1 [+] [-]

, 2018-10-24 19:44, pirms 6 gadiem
Kādi tur apsargi vai policisti, ja esi gailis un neadekvāts , tad tik un tā atradīs veidu kā izskriet laukumā. Un šis kungs izskatās laikam te visgudrākais pirdējs , jo var izskriet laukumā un uzd*rst tiesnesim ka šis slikti tiesājot. Nolaidies uz zemi un esi pieticīgāks , necep te savu purgu nevajadzīgo.

  -2 [+] [-]

, 2018-10-24 19:45, pirms 6 gadiem
Piedzēries biji,nāpli?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-10-24 20:41, pirms 6 gadiem
Neimanis vecs demagogs, lemburgera skola. Atliek paklausīties vina komentārus pāris gadus atpakaļ par ventogradas spēlēm un nekādu ilūziju par objektīvu spēles novērtējumu nav. pats ierēciens par mudaka IK ir , ka ne viens nesaprot noteikumus, tas arī bija redzams šā komentētāja vervelēšanā

  +3 [+] [-]

, 2018-10-24 20:52, pirms 6 gadiem
Visa atbildība par organizatoriskajām lietām, drošību norises vietā ir organizētājam - VEF (protams slēdzot līgumu, to var tālāk deleģēt).

Ja kāds skatītājs pārkāpis konkrētus normatīvos aktus - arī var piemērot paredzēto sodu.

Bet pats galvenais - es vispār neredzu iemeslu tādai milzīgai mākslīgai ažiotāžai - pēc spēles beigām viens atpazīstams līdzjutējs uzskrēja pāris soļus laukumā, skaļi kliedza un aizgāja .. vispār kaut kāda smieklīga nenozīmīgi sīka epizode!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-10-24 23:00, pirms 6 gadiem
ZB, šito jocīgo palagu lasīt, formulē vienkārši konkrēti 1., 2., u.t.t. sūdzībās un priekšlikumos

  +1 [+] [-]

, 2018-10-24 23:35, pirms 6 gadiem
Peteris krasava

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 10:00, pirms 6 gadiem
Idiots. Redzi vainīgi apsargi jeb to neesamību ka tu uzvedies ka lops. Tad jau sanāk ka banku arī var laupīt, jo nav taču apsargi. Tiešām muļķis.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 10:44, pirms 6 gadiem
Tāds interesants veids, kā komunicēt. Man gan galīgi nekas nav skaidrs.
Tekstā raksta, ka kāds sakars, ka ir žurnālists ar to, kāds ir līdzjutējs, bet pēctam SPORTACENTRS.COM kā autors (lasi žurnālists) raksta pats par sevi kā līdzjutēju... Viss jau ok, bet šeit vai nu dubultošanās vai dubultstandarti - katru reizi izmantoju to, kas man ērtāk.
Ja reiz vienkārš līdzjutējs, tad arī raksta foruma sadaļā vai savā personīgajā FB kontā neviss tā, ka raksts ir zem "populārākajām" ziņām ienākot portālā.
Es tā tīri objektīvi no malas par situāciju, ne par sodiem vai ko citu. Varbū kāds var atbildēt, tad kā tur īsti ir - vienkāršs līdzjutējs, žurnālists vai vienkāršs līdzjutējs, kas aizstāv sevi kā žurnālists?

  +2 [+] [-]

, 2018-10-25 12:13, pirms 6 gadiem
zigiss rakstīja: Bet pats galvenais - es vispār neredzu iemeslu tādai milzīgai mākslīgai ažiotāžai - pēc spēles beigām viens atpazīstams līdzjutējs uzskrēja pāris soļus laukumā, skaļi kliedza un aizgāja .. vispār kaut kāda smieklīga nenozīmīgi sīka epizode!
Tieši to pašu gribeju teikt. Pricipā pietiktu ar pāris teikumiem un tām beigām, ka nekādu sodu nevienam vispār nebija jāliek. Sapūta no mušas ziloni. Vismaz no video neliekas, ka bija nez kāds tur drauds tiesnešiem vai vēl kam. turklāt spēle jau galā bija. Ja kas, tad Ventspilī jau spēles beigās mp ieņem tādas pozas, lai uzreiz var nostāties blakus tiesnešiem un pavada līdz izejai no arēnas. Te pa vieglo paņēma, bet nu au tāpēc skrēja, ko arī raksta.
Labi, ka raksta ka vienmeŗ nav jāskrien

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 12:14, pirms 6 gadiem
Manning rakstīja: Idiots. Redzi vainīgi apsargi jeb to neesamību ka tu uzvedies ka lops. Tad jau sanāk ka banku arī var laupīt, jo nav taču apsargi. Tiešām muļķis.
raksta jau kā reiz, ka ne jau tas lika skriet , hmm
"Neiešu arī skaidrot, ka mani skriet tiesneša virzienā pamudināja fakts, ka blakus nebija apsarga. Protams, tas kaut kādā mērā atviegloja lēmuma pieņemšanu, taču ne jau šī brīvības sajūta mani vadīja. "
vai es ne tā saportu? hmm

     [+] [-]

, 2018-10-25 12:17, pirms 6 gadiem
Sākšu ar to, ka neesmu ne VEF, ne Ventspils fans. Patiesībā par LBL ir pat diez gan vienalga un tas ir ļoti skumji. Uzskatu sevi par lielu basketbola cienītāju, bet kamēr es varētu nosaukt ikvienas NBA komandas sastāvu ar LBL komandām būtu krietni grūtāk. Un šeit ir arī problēma - populārākais sporta veids Latvijā ir basketbols, bet vietējā līga vispār par to neliecina.

Vai problēmu risināt ar skriešanu laukumā un bļaušanu uz tiesnešiem? Noteikti nē. Pēc Pētera Neimaņa rakstības stila, nodarbošanās un paskaidrojuma, var secināt, ka cilvēks ir izglītots un arīdzan saprot no basketbola nedaudz vairāk kā "pelēkās masas" līdzjutējs. Tieši tāpēc izskriešana laukumā šķiet vēl jocīgāks solis.

Spēlētāji, fani, tiesneši - tie visi ir spēles dalībnieki. Ja izņem kādu no viņiem laukā, tad spēle nevar pastāvēt. Katram no šiem dalībniekiem ir jājūtas drošiem. Šis ir svarīgākais priekšnoteikums jebkam. Cilvēks nevar vienkārši pieskriet pie tiesneša un iebļaut viņam sejā. Tā vienkārši nenotiek. Iedomājies situāciju uz ielas - ja Tu pieskrietu klāt kādam un iebļautu sejā - ar vislielāko varbūtību Tu saņemtu kaut kādas sankcijas par to - visbiežāk sitienu pa seju. Un neviens nejautātu par Tavu emocionālo stāvokli un mīļākās komandas bezierunu zaudējumu pirms dažām dienām.

Diskvalifikācija par šādu izgājienu ir vairāk kā normāla. Arī sods VEFam ir loģisks. Tas, ko LBL vēl varētu darīt, ir informēt sabiedrību par šo incidentu, skaidrojot soda mērus un sakot, kāpēc tas ir slikti.

Iedomājieties, ja tagad visi, kuri ir priecīgi par uzvarām / bēdīgi par zaudējumiem sāks skriet laukumā un bļaut uz tiesnešiem, jo, hei, sportā vajag emocijas.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-25 13:09, pirms 6 gadiem
Turies, Petrini!

     [+] [-]

, 2018-10-25 13:10, pirms 6 gadiem
Beidzot BK Ventspils kaut ko uzvar. Cik atceros vienas vilšanās vien bija CL spēlēs.

     [+] [-]

, 2018-10-25 14:42, pirms 6 gadiem
Bāc, smieklīgi - kaut kāds resnītis, kurš fano par kaut kādu ceturtās šķiras Eiropas klubu (VEF jau tāds pats), tiek diskvalificēts, un par to veselu rakstu jāraksta? Baigi nesvarīgi ja godīgi...=)

     [+] [-]

, 2018-10-25 17:02, pirms 6 gadiem
Nākamreiz, kad meklēsi publicitāti un traucēsi spēli, tevi likvidēs kā nevajadzīgu atlieku

     [+] [-]

, 2018-10-25 17:31, pirms 6 gadiem
Banvit vinēja. Gan jau, ka der.
1 2 36 komentāri