Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Nosakām labākos: sezonas MVP - Rihards Lomažs

Sportacentrs

Nosakām labākos: sezonas MVP - Rihards Lomažs
Ārons Džonsons un Rihards Lomažs. Foto: FIBA

Sportacentrs.com vērtējumā par aizvadītās sezonas Latvijas basketbola klubu vērtīgāko spēlētāju jeb MVP atzīts “Ventspils” aizsargs Rihards Lomažs. Labākie noteikti septiņās dažādās nominācijās un četrās no tām uzvarēja tieši regulārā turnīra uzvarētāji un Latvijas-Igaunijas līgas čempioni ventspilnieki.

Arī šogad Sportacentrs.com piedāvā savu vērtējumu par aizvadīto regulāro sezonu Latvijas klubu basketbolā. Šī sezona atšķīrās no iepriekšējām ar to, ka regulārais turnīrs tika aizvadīts vienotā čempionātā ar Igaunijas komandām, tomēr, tāpat kā līgai, arī žurnālistiem šī ir pārejas sezona. Aizdomās par to, ka arī lasītājiem ne silts, ne auksts par Igaunijas klubu spēlētājiem, nonācām pie slēdziena, ka balsojums jāveic par tikai Latvijas klubu basketbolistiem, kuri sezonas garumā cīnījās par vietu Latvijas čempionāta kopvērtējumā. Situāciju neuzlaboja arī piedāvātā nepilnīgā oficiālā līgas statistika, kas, šķiet, vissāpīgāk izrādījās labākā rezervista noteikšanai (tika izmantota vietnē realgm.com atrodamā statistika). Balsojumam tika uzrunāti portāla autori, kas biežāk raksta par basketbolu, kā arī galvenais redaktors.

Labākā rezervista atzinībai kvalificējās tie basketbolisti, kuri pēc realgm.com datiem spēles pamata pieciniekā bija sākuši ne vairāk kā 50% gadījumu. Savukārt labākā jaunā spēlētāja balvai kvalificējās U22 vecuma grupas basketbolisti - tie, kuri dzimuši 1997. gadā vai vēlāk.

Katrā nominācijā bija jānosaka pa trim labākajiem - pirmajam tika trīs punkti, otrajam divi un trešajam viens. Gadījumā, ja punktu skaits bija vienāds, pirmais kritērijs uzvarētāja noteikšanai bija vairāk pirmo vietu balsojumā, pēc tam - vairāk otro vietu. Pasteidzoties notikumiem pa priekšu, vienā no nominācijām bija arī absolūti vienāds balsojums - kopējais punktu skaits, pirmo vietu skaits un arī otro un trešo vietu skaits. Šajā gadījumā uzvarētāja noteikšana nonāca balsojuma Sportacentrs.com basketbola prāta Andreja Siliņa rokās - viņa balsojums izrādījās izšķirošais.

Vērtīgākais spēlētājs (MVP): Rihards Lomažs (Ventspils)

26,8 min 13,1 punkts (3p. 46,5%), 4,3 RP, 3,0 AB, 1,0 PB, +17,3 EFF. Foto: estlatbl.com

E.Ozerinskis: Esmu labākās komandas labākā spēlētāja filozofijas piekritējs vērtīgākā izvēlē, tādēļ MVP meklēju “Ventspils” sastāvā. Lai gan atmiņā palikuši vairāki Māra Gulbja aukstasinīge spēles beigu metieni, tomēr kopumā Aigara Šķēles atbrīvoto līdera lomu “Ventspils” rindās lieliski ieņēma Rihards Lomažs.
K.Pildiņš: Lai arī Linards Jaunzems ir viens no diviem LU vilcējspēkiem un bez viņa LU diez vai iekļūtu LBL izslēgšanas turnīrā, pirmajā vietā lieku Rihardu Lomažu, kurš ir tikpat izteikts līderis “Ventspilī” un jebkurā citā komandā (varbūt izņemot VEF) demonstrētu vēl iespaidīgāku sniegumu. No trijniekā neiekļuvušajiem gribētu izcelt arī ogrēniešus Edgaru Lasenbergu un Kristapu Dārgo.
M.Noviks: Sezonas rezultatīvāko spēlētāju sarakstā ar vidēji 14,25 punktiem spēlē ieņem 19. vietu, taču Lomaža eksplozivitāte visvairāk izpaužas izslēgšanas spēlēs. Savā labākajā formā LBL ir gandrīz neapturams.
A.Siliņš: Rihards Lomažs turpināja to, ko iesāka jau pagājušās sezonas izskaņā, finālsērijā esot viens no diviem pretiniekiem biedējošākajiem spēlētājiem. Šosezon Lomažs sevi apliecinājis jaunā līmenī, turklāt gados aizvien jaunam spēlētājam neraksturīgi stabili. Turpat aiz trijnieka arī labs Lomaža draugs Edgars Lasenbergs, kurš pacēlis un nostabilizējis sevi Latvijas klubu elites līmenī.

Punkti

SpēlētājsKlubsPunkti
Rihards LomažsVentspils15
Linards JaunzemsLatvijas Universitāte11
Kristaps DārgaisOgre9
Jānis KaufmanisValmiera Glass/ViA1

Balsojums

Balsotājs1. vieta2. vieta3. vieta
A.SiliņšL.JaunzemsK.DārgaisR.Lomažs
E.OzerinskisR.LomažsK.DārgaisL.Jaunzems
K.PildiņšR.LomažsL.JaunzemsJ.Kaufmanis
M.NoviksR.LomažsL.JaunzemsK.Dārgais
P.NeimanisR.LomažsL.JaunzemsK.Dārgais
J.CelmiņšK.DārgaisR.LomažsL.Jaunzems

Labākais rezervists: Rinalds Sirsniņš (Ogre)

31 spēle (24 kā rezervists), 24,5 min 9,8 punkti, 6,4 RP, 2,9 AB, 1,7 PB, +13,5 EFF. Foto: BK Ogre

A.Siliņš: Ogres rezervisti vidēji spēlē komandai pienesa 35,4 punktus, kamēr pretinieki guva 24,5 un +10,9 punkti bija otrā labākā rezevistu punktu attiecība starp visām Latvijas komandām. Labāk bija vien VEF (+17,1), tomēr Sirsniņš bija savas komandas sirds un dvēsele, kļuva par vienu no labākajiem piespēlētājiem un bumbu pārtvērējiem visā līgā - spēlēja gan efektīvi, gan efektīgi.
K.Pildiņš: Rinalds Sirsniņš pēdējās divās sezonās kļuvis par Latvijas Lū Viljamsu (divkārtējs labākais NBA rezervists). Nāk no “Ogres” soliņa un dara visu nepieciešamo, lai pavilktu komandu uz priekšu vai izvilktu no bedres. Nekad nebaidās uzbrukt no distances pat vissarežģītākajās situācijās, bet tajā pašā laikā ir viens no labākajiem piespēlētājiem līgā. Nevienā citā komandā nav tik spilgtu rezervistu.
M.Noviks: Komandas vokālais līderis. Viens no spēlētājiem, ap kuriem treneris Visockis-Rubenis būvē Ogres basketbola māju. Līgas labākais latviešu spēlētājs rezultatīvo piespēļu dalīšanā.

Punkti

SpēlētājsKlubsPunkti
Rinalds SirsniņšOgre14*
Andris MistersVEF14
Kārlis MedissJūrmala/Betsafe5
Ingus JakovičsVentspils3

Balsojums

Balsotājs1. vieta2. vieta3. vieta
A.Siliņš*R.SirsniņšA.MistersI.Jakovičs
E.OzerinskisA.MistersK.MedissR.Sirsniņš
K.PildiņšR.SirsniņšK.MedissA.Misters
M.NoviksR.SirsniņšA.MistersI.Jakovičs
P.NeimanisA.MistersR.SirsniņšI.Jakovičs
J.CelmiņšA.MistersR.SirsniņšK.Mediss

Progresējušākais spēlētājs: Rihards Lomažs (Ventspils)

26,8 min 13,1 punkts (3p. 46,5%), 4,3 RP, 3,0 AB, 1,0 PB, +17,3 EFF. Foto: FIBA

M.Noviks: No orķestra dalībnieka kļuvis par Ventspils “pirmo vijoli”. Skaistāko partiju nospēlēja Latvijas-Igaunijas līgas finālā, jau pirmajā ceturtdaļā sametot 13 punktus.
A.Siliņš: Pirms gada tika atzīts par labāko jauno LBL spēlētāju, šogad šai kategorijai vairs nekvalificējas, taču progresa līkne turpināja strauju augšupeju, ne tikai kļūstot par izteiktu līderi Latvijas-Igaunijas līgas čempionvienībā, bet arī tiekot pie stabilas vietas Latvijas valstsvienībā.

Punkti

SpēlētājsKlubsPunkti
Rihards LomažsVentspils12
Kārlis ŽundaLatvijas Universitāte8
Kristaps DārgaisOgre5
Verners KohsJēkabpils/VEF4
Rendijs FeiknersLatvijas Universitāte2
Valters LiepiņšValmiera Glass/ViA2
Artis AteVEF2
Edgars LasenbergsOgre1

Balsojums

Balsotājs1. vieta2. vieta3. vieta
A.SiliņšR.LomažsK.ŽundaE.Lasenbergs
E.OzerinskisK.ŽundaV.KohsV.Liepiņš
K.PildiņšK.ŽundaR.FeiknersV.Liepiņš
M.NoviksR.LomažsA.AteK.Dārgais
P.NeimanisR.LomažsK.DārgaisV.Kohs
J.CelmiņšR.LomažsK.DārgaisV.Kohs

Labākais aizsardzības spēlētājs: Mareks Mejeris (VEF)

23,9 min 12,2 punkti, 5,4 AB, 2,2 RP, 1,3 PB, 0,6 BM, +17,8 EFF. Foto: VEF Rīga

A.Siliņš Mareks Mejeris ir VEF aizsardzības balsts - tiek galā ar individuālajiem uzdevumiem un gatavs dzēst ugunsgrēkus, kas radušies komandas aizsardzībā. Šķiet, Mareks palicis piemirsts arī starp kandidātiem MVP nominācijā. Ja jums nepieciešams nokrampēt kādu ārējās līnijas spēlētāju, nav labāku variantu par Rihardu Zēbergu un Arti Ati. Žēl, ka tik maz nospēlēja Kaspars Bērziņš, kurš noteikti būtu vēl viens labs konkurents cīņā par atzinību šai nominācijā.
E.Ozerinskis: Mareks Mejeris lieliski pārvērš aizsardzību uzbrukumā, pārtverot piespēles un gūstot vieglus punktus ātrajos uzbrukumos.
K.Pildiņš: Ne velti Artis Ate arī Latvijas izlasē veic smagākos aizsardzības uzdevumus perimetrā, bet Mejeris tikmēr kontrolē notikumus groza apakšā - katram savi uzdevumi.
M.Noviks: Mareks Mejeris ir ļoti kustīgs un mobils garais spēlētājs, kurš labi izmanto savas priekšrocības “mis-match” situācijās.

Punkti

SpēlētājsKlubsPunkti
Mareks MejerisVEF14
Artis AteVEF8
Linards JaunzemsLatvijas Universitāte6
Rihards ZēbergsOgre5
Andrejs GražulisVEF3

Balsojums

Balsotājs1. vieta2. vieta3. vieta
A.SiliņšR.ZēbergsM.MejerisA.Ate
E.OzerinskisA.GražulisL.JaunzemsM.Mejeris
K.PildiņšA.AteM.MejerisL.Jaunzems
M.NoviksM.MejerisL.JaunzemsR.Zēbergs
P.NeimanisM.MejerisA.AteR.Zēbergs
J.CelmiņšM.MejerisA.AteL.Jaunzems

Labākais jaunais spēlētājs (U22): Renārs Birkāns (LU)

33,2 min 13,6 punkti, 5,2 RP, 3,1 AB, 1,4 PB, 4,1 IP. Foto: BK Latvijas Universitāte

A.Siliņš: Lai gan aizvien kvalificējās jaunā spēlētāja kategorijai, saņēma milzīgu trenera uzticību - neviens cits Latvijas klubu spēlētājs vidēji laukumā nepavadīja vairāk (33 minūtes). Renārs iekļuva Top10 labāko piespēlētāju sarakstā, Top15 labāko bumbu pārtvērēju sarakstā un bija viens no diviem izteiktiem līderiem LU - komandā, kurai vieta izslēgšanas turnīrā nebūt nebija garantēta un Birkāna lielā nozīme vietas izcīnīšanā nav apšaubāma.
K.Pildiņš Aizvadīja neskaitāmas lieliskas spēles un palīdzēja izcīnīt uzvaras. Viens no LU līderiem.
M.Noviks: Nostiprinājās kā komandas līderis blakus “enerģijas mašīnai” Linardam Jaunzemam. Viens no LU trīs lielajiem balstiem - Endzels, Jaunzems, Birkāns.

Punkti

SpēlētājsKlubsPunkti
Renārs BirkānsLatvijas Universitāte15
Verners KohsJēkabpils/VEF12
Valters LiepiņšValmiera Glass/ViA8
Kārlis ŽundaLatvijas Universitāte1

Balsojums

Balsotājs1. vieta2. vieta3. vieta
A.SiliņšR.BirkānsV.KohsV.Liepiņš
E.OzerinskisR.BirkānsV.LiepiņšK.Žunda
K.PildiņšR.BirkānsV.KohsV.Liepiņš
M.NoviksR.BirkānsV.KohsV.Liepiņš
P.NeimanisV.KohsR.BirkānsV.Liepiņš
J.CelmiņšV.KohsV.LiepiņšR.Birkāns

Labākais ārzemnieks: Ārons Džonsons (Ventspils)

26 min 10,6 punkti (3p. 50%), 6,6 RP, 2,6 AB, 1,3 PB, 3,1 IP, +16,4 EFF. Foto: FIBA

K.Pildiņš: Ja Glens Kouzijs “VEF Rīga” rindās spēlētu visu sezonu, tad viņš būtu galvenais pretendents uz pirmo vietu, bet tagad tā atdodama "Ventspils” spēles diriģentam Āronam Džonsonam, kurš noteikti būs arī atslēgas spēlētājs izslēgšanas spēlēs.
E.Ozerinskis: Šīs sezonas saturīgāko darbu leģionāru selekcijā paveica “Ventspils”. Jau starpsezonā tika trāpīts ar īstajiem vezuma vilcējiem – Āŗonu Džonsonu un Džonatanu Ārledžu.
M.Noviks: Labākais spēles veidotājs un situāciju lasītājs Latvijas basketbola līgā – ar viņu ierindā kurzemnieki nezaudēja nevienai latviešu komandai.
A.Siliņš: Ārons Džonsons nodemonstrēja teicamu sniegumu un stabilitāti svarīgākajās regulārās sezonas spēlēs pret VEF (abās pa 17 punktiem un astoņām piespēlēm) un izšķirošajā cīņā pret "Kalev/Cramo" par 1. vietu regulārajā sezonā (8 punkti, 9 piespēles, +/- rādītājs +22). Lieliski diriģēja komandu visas sezonas garumā, neradot šaubas par savu nozīmīgumu “Ventspils” panākumos.

Punkti

SpēlētājsKlubsPunkti
Ārons DžonsonsVentspils16
Stīvens ZeksVEF12
Usmans DramēVentspils4
Džonatans ĀrledžsVentspils3
Džastins DžonsonsLiepāja1

Balsojums

Balsotājs1. vieta2. vieta3. vieta
A.SiliņšĀ.DžonsonsS.ZeksDž.Džonsons
E.OzerinskisĀ.DžonsonsDž.ĀrledžsS.Zeks
K.PildiņšĀ.DžonsonsU.DramēS.Zeks
M.NoviksS.ZeksĀ.DžonsonsDž.Ārledžs
P.NeimanisĀ.DžonsonsS.ZeksU.Dramē
J.CelmiņšS.ZeksĀ.DžonsonsU.Dramē

Labākais treneris: Roberts Štelmahers (Ventspils)

Bilance regulārajā sezonā 27-1, Est-Lat izslēgšanās spēlēs 4-0, 31 uzvara pēc kārtas. Foto: BK Ventspils

A.Siliņš: Neraugoties uz sastāva problēmām savainojumu dēļ, Štelmahers uzvarēja visas saspringtās galotnes, izvairoties no zaudējumiem pret statusa ziņā zemākām komandām. Uzvarēja visos mačos pret VEF un izšķirošajā cīņā pret “Kalev/Cramo”. Neviens nešaubās, ka “Ogre” ar Kasparu Bērziņu un bez - tās ir divas dažādas komandas, taču arī pēc Kaspara savainojuma Visocka-Rubeņa komanda noturēja uzņemto kursu un visai stabili kļuva par labāko komandu aiz lielā trijnieka, lai gan igauņu klubu iespējas sastāvu komplektācijai bija lielākas.
E.Ozerinskis: Regulāro sezonu uzvarēja, manuprāt, Latvijas labākais basketbola treneris Roberts Štelmahers, kuram būtu jāvada Latvijas nacionālā valstsvienība. Izkārtojums turnīra tabulā un uzvaru sērija runā pati par sevi, ventspilnieki bija vislabāk sagatavoti atbildīgākajām spēlēm. Augstākās līgas debijas sezonā uzslavas pelnījis Roberts Zeile. Valmieriešu rindās šādā līmenī debitēja 12 basketbolisti un komandai bija savs izteikts spēles rokraksts, kas ļāva sasniegt LBL play-off.
K.Pildiņš: Roberts Štelmahers panāca to, ka komanda spēj maksimāli labi nospēlēt tieši svarīgākās un principiālākās cīņas. Jā, sezona sākta ar zaudējumu, bet turpinājums nevainojams. Kad brieda nepatikšanas un mazās sensācijas, spēja savākt komandu un tāpat paņemt uzvaru.
M.Noviks: “Ģitārists” – māk nostīgot savu instrumentu un nospēlēt spilgtus skaņdarbus. No septembra beigām līdz aprīļa sākumam izcīnīja 31 uzvaru pēc kārtas.

Punkti

SpēlētājsKlubsPunkti
Roberts ŠtelmahersVentspils18
Artūrs Visockis-RubenisOgre12
Jānis GailītisVEF3
Roberts ZeileValmiera Glass/ViA2
Guntis EndzelsLatvijas Universitāte1

Balsojums

Balsotājs1. vieta2. vieta3. vieta
A.SiliņšR.ŠtelmahersA.Visockis-RubenisJ.Gailītis
E.OzerinskisR.ŠtelmahersA.Visockis-RubenisR.Zeile
K.PildiņšR.ŠtelmahersA.Visockis-RubenisG.Endzels
M.NoviksR.ŠtelmahersA.Visockis-RubenisJ.Gailītis
P.NeimanisR.ŠtelmahersA.Visockis-RubenisR.Zeile
J.CelmiņšR.ŠtelmahersA.Visockis-RubenisJ.Gailītis



Podkāsts par Latvijas klubu basketbola labākajiem spēlētājiem un treneri aizvadītās sezonas garumā kopā ar Andreju Siliņu, Emīlu Ozerinski un Delfi.lv žurnālistu Reini Lāci skatāms un klausāms šeit:
Lomažs - MVP; Sieviete - vīriešu izlases trenere?