Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Eksperti: VEF vairāk meistarības, "Ventspilij" labāks līderis

Andrejs Siliņš

Eksperti: VEF vairāk meistarības, "Ventspilij" labāks līderis
Pako Kruss un Kristaps Janičenoks
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Sestdienas vakarā otro reizi sezonā "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlē tiksies abas iepriekšējo piecu gadu finālistes "Ventspils" un Rīgas VEF. Gaidot maču, piedāvājam ekspertu analīzi par komandu sniegumu, sastāvu izmaiņām un prognozes.

Pirms "Ventspils" un Rīgas VEF otrās un pēdējās tikšanās regulārajā sezonā vērsos pie trim basketbola cilvēkiem, kuriem vaicāju analizēt notikušās izmaiņas komandu sastāvos un sniegumā, kā arī prognozēt iznākumu. Pirms pirmās spēles visi trīs precīzi prognozēja ventspilnieku uzvaru un VEF trenera Karlosa Frades atbrīvošanu zaudējuma gadījumā. Šoreiz domas dalās - divi paredz VEF uzvaru, kamēr viens atvēl panākumu "Ventspilij".

Jautājumi:
1. "Ventspils" piedzīvojusi četrus zaudējumus pēdējās sešās spēlēs, tostarp pret Jūrmalu un "Baronu". Vienkārši neveiksmīgs posms vai tendence, ka sniegums pasliktinās?
2. Kopš pirmās spēles VEF sastāvā vairs nav Ludes Hokansona, Kīta Nenkivila, Vladislava Starateļeva (nespēlēja) un galvenā trenera Karlosa Frades, bet savainots ir Kvins Makdauels. Klāt nākuši Džošuā Bostiks, Entonijs Mailzs un Džošs Harelsons. Ventspilnieki šķīrušies no Kvemeina Mičela, bet klāt nākuši Deriks Nikss un Telors Betls. Novērtē šīs izmaiņas - kurai komandai tās ir vērtīgākas?
3. Kādi ir katras komandas plusi un mīnusi vienai pret otru?
4. Kas uzvarēs?






Sandis Buškevics, Viļņas "Perlas" treneris-konsultants:

1. Katrai komandai sezonā var būt kritumi, tā saucamās fiziskās un emocionālās bedres. Parasti tas notiek pēc kāda posma beigām, šajā gadījumā FIBA Eiropas kausa, kurā reāli "Ventspils" varēja pacīnīties par augstākām vietām. Mazliet nepaveicās un sekoja emocionālais kritums. Tāpat traucēja tas, ka komandu pameta pamata saspēles vadītājs, bet jaunu spēlētāju iesaistīšana arī mēdz jaukt iepriekš paredzēto spēles zīmējumu. No jauna atnākušajiem spēlētājiem ātri jāsaprot, ko no viņiem grib un kā komanda spēlē. Es šo posmu nosauktu par normālu komandas procesu, kam, lai sasniegtu nospraustos mērķus, iet cauri jebkura komanda.
2. Par vērtīgumu varēs spriest sezonas beigās. Pašlaik no visiem tikai Harelsons aizvadījis komandā vairāk nekā desmit spēles, spēlē stabili un efektīvi. Latvijas publikai pazīstamais Nikss atgriezies Latvijā ar lielāku pieredzi un lielu pārliecību, ko var redzēt statistikā, un viņš tiek izmantots daudz.
3. "Ventspils" pluss noteikti ir spēcīga groza apakša, pieredzējis un sekmīgs treneris, kā arī tas, ka spēle notiks Ventspilī. Mīnuss ir jau minētā emocionālā bedre pēc FIBA Eiropas kausa, kā arī tas, ka projām ir Mičels (vidēji 12,3 punkti un 4,6 piespēles), bet jaunais saspēles vadītājs vēl nav aizvadījis nevienu oficiālu spēli.
VEF pluss ir laba pāreja no aizsardzības uzbrukumā un bumbas kustība. Lai arī VTB līgā piedzīvoti zaudējumi pret Krievijas top komandām, sniegums ir solīds un tiek krāta vērtīga pieredze. Mīnuss ir uzvaras garšas trūkums.
4. Abām komandām šī būs ļoti svarīga spēle un abas ir līdzīgās pozīcijās, bet mazu priekšroku došu mājiniekiem:
55:45 - "Ventspils" labā.

Ģirts Kalniņš, bijušais Rīgas ASK ģenerālmenedžeris:

1. Abās spēlēs pret "Maccabi" sniegums bija saraustīts. Ja sezonas sākumā līkne gāja uz augšu, tad šobrīd tā jau iet uz leju. Tikmēr VEF sezonas sākumā līknes nebija vispār, bet tagad tā ievērojami sākt virzīties augšup. Skaidrs, ka "Maccabi" bija pietiekami daudz labu spēlētāju, bet tikai ar Janičenoka, Pitsa un epizodisku Gulbja pienesumu bija krietni par maz. Zaudējumi Latvijas līgā vairāk ir noskaņošanās problēma, jo skaidrs, ka, objektīvi vērtējot, "Ventspils" ir ievērojami stiprāka komanda nekā Jūrmala vai "Barons". Līkne iet uz leju, bet, vai tā ir tendence, grūti pateikt - spēle pret VEF varētu būt laba atbilde uz šo jautājumu.
2. Niksa piesaisti īsti nesapratu, jo neuzskatu, ka viņš ir pārāk labs spēlētājs. Varbūt ir kādas lietas iekšienē, ko nezinām, kādi savainojumi vai tamlīdzīgi un tāpēc sperts šāds solis. Man viņš nešķiet Muižnieka spēles tipa spēlētājs. Mičels ir prom, bet pēdējā laikā arī neko īpašu vairs nerādīja. Nezinu, kāds tam bija iemesls, varbūt bija apvainojies par spēles laika samazināšanos. VEF papildinājumi, protams, nākusi par labu. Es gan pieturos pie iepriekš sacītā - labāk būtu bijis atlaist Rubio un paturēt Nenkivilu. Ļoti patīk Bostiks - gudrs, fizisks, pēdējā spēlē pietiekami labi tika galā ar Kītu Lengfordu. Mailzs pirmajā spēlē Astanā izskatījās labi, bet tur labi izskatījās visi. Pret "Unics" viņš mazliet pazuda. Skaidrs, ka saspēlnieks tika ļoti aktīvi meklēts, bet šobrīd tirgū ļoti labi spēlētāji nemētājas. Saspēles vadītājs bija ļoti nepieciešams, jo Jakovičs reāli peld un komandas spēli neorganizē. Treneru maiņa vērtējama pozitīvi, ir vērojami uzlabojumi, salīdzinot ar Fradi, kurš, teiksim atklāti, laikam tomēr nebija pārāk gudrs treneris. Bet joprojām līdz galam netiek izmantots Mareka Mejera potenciāls uzbrukumā, arī Mārtiņš Meiers, kurš, tiekot pie bumbas groza apakšā, vai nu gūst punktus vai izprovocē piezīmi.
3. VEF spēlētāju vidējais meistarības līmenis ir nedaudz augstāks, toties VEF nav tāda spēlētāja kā Janičenoks, kurš var vienatnē aizvest komandu līdz uzvarai. Manuprāt, Kristaps šobrīd ir viens no Eiropas labākajiem snaiperiem - nezinu, kuram citam uzticētu mest izšķirošos metienus. Viņš šo pārliecību var nodot visai komandai. Pitss spēlē labi, bet nestabili. VEF nav viena izteikta līdera, katrā mačā var izšaut kāds cits - kā ir labāk, to rādīs laiks.
4. 60:40 - VEF labā, pat neraugoties uz to, ka spēle norisināsies Ventspilī.

Artūrs Šēnhofs, basketbola komentētājs:

1. Drīzāk šis ir vienkārši neveiksmīgs posms. Nekāda katastrofa nav notikusi un ir veiktas sastāva korekcijas ārējā līnijā, kam vajadzētu atkal ļaut uzlabot sniegumu. No malas raugoties, iespējams, ir kādas problēmas komandas iekšienē, kas pamazām tiek risinātas.
2. VEF izmaiņas vērtēju ļoti pozitīvi. Pirmkārt, komandai līdz ar treneru maiņu parādījies mums saprotamāks rokraksts. Sastāvs ar trim klāt nākušajiem kļuvis labāks. Bostiks un Harelsons izskatās pēc tiem spēlētājiem, kuri var taisīt spēli - viens vairāk no aizsardzības, otrs no uzbrukuma. Arī Mailzs, domājams, būs labāks nekā izskatījās spēlē pret Kazaņu. Viņš var būt tāds punktu guvējs, kāds VEF pietrūka. Niksu visi atceramies no laika, kad viņš spēlēja VEF. Skatoties CV, redzams, ka nekad vēl nav nospēlējis vienā komandā pilnu sezonu, kas droši vien neliecina par neko labu. Ja komandā jau ir klimata problēmas, nezinu, vai, pievienojot vēl vienu "grūto" raksturu, tas ļaus ātrāk atrisināt šīs problēmas. Betls uz papīra izskatās ļoti labs - daudz labāks nekā bija Mičels. Protams, jāredz vispirms dzīvē, lai varētu vērtēt objektīvi. Tā kā komandai palicis viens mērķis šajā sezonā, viņam būs pietiekami daudz laika iespēlēties un kļūt par vienu no atslēgas spēlētājiem pavasarī.
3. VEF ir potenciāls ļoti labi spēlēt aizsardzībā. Pluss ir kreatīva treneru komanda, kas var izveidot labus spēles plānus pret visiem pretiniekiem. Komandai kļuvis daudzpusīgāks uzbrukums - var gan skriet, gan spēlēt lēnāk, var veikt spiedienu groza apakšā. Līdz ar to labāku pienesumu var dot Kruss, kurš nav tik ātrs un lēnā spēlē var izveidot vairāk situācijas gan sev, gan citiem. Mīnuss ir tas, ka sastāvam, treneru korpusam un spēlētājiem kopā, nav tik lielas pieredzes un noturības. Mēdz būt ļoti labi un ļoti slikti nogriežņi. Tie joprojām mainās ļoti bieži. Pagaidām neredzu komandā tādu emocionālo līderi, kurš varētu visus savākt gadījumā, ja pēkšņi nekas vairs neizdodas. Tāpat nav spēles organizatora - Kruss ir vistuvākais šai lomai, bet arī viņš nav drošais variants. "Ventspils" komandā ir labāks līderis. Janičenokam kā līderim es uzticētos vairāk. Pluss ventspilniekiem ir arī Muižnieks - pieredzējušāks treneris, kurš grūtā brīdī var atrast pareizos vārdus, lai sapurinātu komandu. Tāpat ventspilniekiem ir lielāka uzvaru pieredze. Jā, VEF ir spēlējusi pret lielākām komandām, bet zaudējusi un nav tik bieži spēlēti mači, kuros noteikti jāuzvar. "Ventspils" mīnuss varētu būt tas, ka komandai, objektīvi skatoties, ir mazāk talanta un Janičenokam pietrūkst atbilstošas meistarības pavadošā grupa.
4. Uz šo konkrēto spēli dodu 55:45 - VEF labā.

Kā beigsies Ventspils un VEF spēle?

  • 120

  • 114


  +4 [+] [-]

, 2016-03-11 16:50, pirms 8 gadiem
Laikam Eiropā ir lielas problēmas ar snaiperiem, ja Janičenoks ir viens no labākajiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-03-11 17:17, pirms 8 gadiem
Kaa tas ir "labaaks" liideris!? VEFam nemaz taada nav!

  +3 [+] [-]

, 2016-03-11 17:30, pirms 8 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Laikam Eiropā ir lielas problēmas ar snaiperiem, ja Janičenoks ir viens no labākajiem.
Eiroliga 29 speletajiem labaks 3pt % salidzinajuma ar Janicenoku LBL.

  +1 [+] [-]

, 2016-03-11 17:32, pirms 8 gadiem
Ekspertu prognozi nemaz citādāku nevar iedomāties - bijušais ventiņš Buškevičs par savējiem, Šēnhofs un Kalniņš - par savējiem.
Ja pēc būtības, tad gribētos sagaidīt labu cīņu laukumā un rezultatīvu spēli!

  +3 [+] [-]

, 2016-03-11 17:46, pirms 8 gadiem
Nepiekritu Kalnina kungam.Ja jau Janicenoks ir viens no labakajiem snaiperiem Eiropaa,tad vins nespeletu Ventspili,bet butu Eiroliga ka minimums.Viens no labakajiem starp Latviesu speletajiem,tas vel butu pienemami. Ceru,uz interesaantu speli,bet ja Vefs speles tikpat labi kā pedejas tris speles VTB liga,tad Venstpilij neredzu variantus!

     [+] [-]

, 2016-03-11 17:50, pirms 8 gadiem
Ventiņiem jāņem vai jāatlaiž Muižnieks,citi varianti nav!!

  +1 [+] [-]

, 2016-03-11 17:52, pirms 8 gadiem
Marcello92 rakstīja: Ekspertu prognozi nemaz citādāku nevar iedomāties - bijušais ventiņš Buškevičs par savējiem, Šēnhofs un Kalniņš - par savējiem.
Ja pēc būtības, tad gribētos sagaidīt labu cīņu laukumā un rezultatīvu spēli!
Tie eksperti tādi wanna be vien ir.
Es par ekspertiem sauktu tādus kuri ir neitrāli nevis atbalsta vienu vai otru komandu,jo tie vismaz kaut cik objektīvi spriedīs

  +2 [+] [-]

, 2016-03-11 17:57, pirms 8 gadiem
zaxx rakstīja: Tā leģionāru brigāde ir nestabila
Cruzs,Harellsons,Bostiks tomer ir laba limeni legionari.Ja vel atversies Mejeris, Meiers un Janis Berzins turpinas spelet tik pat parliecinosi ka pedejas divas speles ,tad uzvara bus.Vef lielakais minuss ir normala saspelnieka trukums,uz ko norada ari Kalnina kungs,bet ja Venstpils jaunais saspeles vaditajs vel nav pieteikts,tad tas nebus pietiekams argumnets,lai nosvertu kausus par labu Ventspilij.Bet nu visu paradis pati spele.

  +1 [+] [-]

, 2016-03-11 18:06, pirms 8 gadiem
Bet joprojām līdz galam netiek izmantots Mareka Mejera potenciāls uzbrukumā-Girts Kalins
Par kadu uzbruka potencialu saja gadijuma iet runa?Mareks ir speletajs ,kurs nekad nav un nebus punktu masina.Vins ir speletajs ,kurs lielakoties punktus gust atraja pareja nosledzot atros uzbrukums,vai ari gustot punkuts pec atlekusajam bumbam uzbrukuma.Metiens nav vina stipra puse(talmetieni VTB 37/4 10.8%).Speletajs kura sniegums statistika biezi neatspogulo tos plusus ,ko vins dod komandai,sakot jau ar aizsardzibu- bloketajiem metieniem utt.Lidzigi tipa speletajs ka Ojars Silins Italija ,tikai Ojars ir paveltits ar labaku metienu..

  +1 [+] [-]

, 2016-03-11 18:45, pirms 8 gadiem
Viena spēle jau vien būs. Fināls jau būs cits!

     [+] [-]

, 2016-03-11 19:48, pirms 8 gadiem
Koefi gan ir labi....

     [+] [-]

, 2016-03-11 20:38, pirms 8 gadiem
Vefam, protams, neatsverams zaudejums ir LBL3 limena zvaigznes Makdauela trauma... Blaviens, ko sitadu niecibu vispar vairs kads uzdrosinas pieminet! Jaaa, Krisits ir nopetns lideris, tacu nevajag gan te vinu parslavet - lidz Eiropas limenim tur isti nevelk. Es laikam tomer liktu uz VEF, jo ventiniem sastavs laikam tomer reali ir svakaks...