Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

PČ C grupa: Turcija un Ķīna

PČ C grupa: Turcija un Ķīna
Vai Ķīna spēs parādīt labu sniegumu, nespēlējot tās svarīgākajam spēlētājam Jao Minam?
Foto: AP/Scanpix

Sportacentrs.com turpina iepazīstināt ar FIBA pasaules čempionāta komandām. Kārta mājiniecei Turcijai un Āzijas vicečempionei Ķīnas izlasei, kurai būs sevi jāpierāda bez savas zvaigznes Jao Mina līdzdalības.

Turcija: Jācenšas izmantot mājinieku priekšrocības

Vēsture

Turcijas lielākais sasniegums uz ir izcīnītā otrā vieta mājās rīkotajā Eiropas čempionātā. Pēc tam izlase sevi ar panākumiem nav lutinājusi. Tikai pēdējā Eiropas čempionātā, kas notika pagājušogad Polijā, izlasei izdevās iekļūt desmitniekā (astotā vieta). Līdz ar to izpaliek spēlēšana Olimpiskajās spēlēs, kurās pēdējoreiz Turcija spēlēja pirms 58 gadiem.

Pavisam cita aina paveras pasaules čempionātos. Turcijai šis būs jau trešais čempionāts pēc kārtas, turklāt pagaidām ar augšupejošu līkni: 2002. gadā iegūta 9. vieta, bet pēc četriem gadiem jau sestā. Paradokss, ka valstij, kurā ir augstas klases basketbola klubi un spēlētāji, nav titulu uz starptautiskās skatuves. Varbūt šogad?

Grupa un izredzes

Turcijas izlase ir vienā grupā ar Krieviju, Kotdivuāru, Grieķiju, Ķīnu un Puertoriko. Bukmeikeru skatījumā Turcijai ir izredzes pacīnīties vismaz par pagājušā čempionāta atkārtojumu. Betsafe.com Turciju ievieto otrā vietā grupā, bet visā čempionātā kā sesto. Koeficients uz uzvaru čempionātā ir 26.00. Turcija ir ļoti emocionāla komanda, tāpēc ir neprognozējama, taču savu skatītāju priekšā var paveikt neiespējamo. Uz ko ļoti cer turku līdzjūtēji.

Treneris un spēlētāji

Turcijas izlases galvenais treneris Bogdans Tanjevičs izlasi vada jau sešus gadus. Šajā laikā bija gan prieki (2006. gadā), gan neveiksmes (pēdējie divi Eiropas čempionāti), taču mērķis bija skaidrs: sagatavot komandu gaidāmajam pasaules čempionātam. Traumu dēļ izlasē nav Jūtas "Jazz" spēlētāja Mehmeta Okura un "Fenerbahce" uzbrūkošā aizsarga Engina Atsura, uzlēcošā zvaigzne Omārs Asiks traumas un strīda ar komandu dēļ nav spēlējis kopš decembra, bet viņus var aizvietot citi. Lielākā daļa spēlētāju pārstāv vietējo čempionātu. Aizsargu rindās ir "Efes Pilsen" klubā labi saspēlējušies pieredzējušie Kerems Tunčeri un Enders Arslans, bet uzbrukumā NBA spēlētāji Hidajets Turkoglu un Ersans Iljasova. Pirms turnīra zem jautājuma zīmes bija trenera Tanjeviča piedalīšanās, jo ziemā viņam konstatēja resnās zarnas vēzi. Par laimi, operācija un reabilitācijas process norita veiksmīgi, tāpēc treneris bez raizēm var vadīt komandu savā svarīgākajā čempionātā.

Turcijas izlases kandidāti

SpēlētājsKlubs
Cenk AkyolAir Avelino
Cevher ÖzerBeşiktaş Cola Turka
Barış ErmişBanvit
Ender ArslanEfes Pilsen
Kerem GönlümEfes Pilsen
Kerem TunçeriEfes Pilsen
Sinan GülerEfes Pilsen
Oğuz SavaşFenerbahçe Ülker
Ömer Faruk AşıkFenerbahçe Ülker
Ömer OnanFenerbahçe Ülker
Semih ErdenFenerbahçe Ülker
Evren BükerGalatasaray
Fatih SolakGalatasaray
Ersan İlyasovaMilwaukee Bucks
Hidayet TürkoğluToronto Raptors

Ķīna: Bez Jao, bet ar komandas garu

Vēsture

Ķīnas izlase ir spēcīgākā visā Āzijā. Par to runā rezultāti: Āzijas čempionāts notika 18 reizes, un 17 reizes Ķīna ieguva kādu no medaļām, turklāt 14 reizes tās bija augstākā kaluma! Divas reizes ieguva trešo vietu, pēdējā čempionātā otrā vieta. Ķīnas ilggadējo dominanci pārtrauca Irānas izlase, kas uzvarēja pēdējos divos čempionātos. Vislielāko sarūgtinājumu Ķīna izjuta pagājušogad, kad savu līdzjūtēju priekšā ar 52:70 zaudēja jau minētajai Irānas izlasei.

Sacensībās pret citu kontinentu valstīm Ķīnai nav veicies. Piedalījusies pa septiņām reizēm Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos, labākais rezultāts abos turnīros ir astotā vieta. Pēdējā pasaules čempionātā notikumi risinājās gaužām bēdīgi: pat ar komandas simbolu Jao Minu tikai 15. vieta, astotdaļfinālā ar 31 punktu piekāpjoties nakamajiem sudraba medaļniekiem grieķiem.

Grupa un izredzes

Ķīniešus grupā sagaida Turcijas, Krievijas, Kotdivuāras, Puertoriko un Grieķijas izlases. Pieņemts uzskatīt, ka komanda ar Jao Minu un bez viņa ir divas dažādas izlases. Tā, kā šogad ķīniešu milzi neredzēsim, tad bukmeikeri valstsvienībai prognozē piekto vietu grupā. Koeficients uz uzvaru čempionātā bukmeikeru kantorī betsafe.com ir 1000.00, nevērtējot augstu izlases izredzes.

Treneris un spēlētāji

Izlases galvenais treneris ir 40 gadus vecais amerikānis Bobs Donevalds juniors. Ķīnas Basketbola federācija viņu uzaicināja pēc tam, kad viņš ar vietējo Šanhajas "Sharks" komandu pirmoreiz astoņu gadu laikā iekļuva Ķīnas čempionāta pusfinālā. Karjeras laikā Donevalds bija Šarlotes "Hornets" un Klīvlendas "Cavaliers" trenera palīgs, kā arī vienu sezonu Ņūorleānas "Hornets" galvenā trenera amatā. Amerikānis ir pazīstams ar karstasinīgu temperamentu, taču no spēlētājiem viņš prasa ātru, bet disciplinētu spēli.

Desmit izlases spēlētāji pārstāv vietējo čempionātu, tāpēc lielākajai daļai basketbola līdzjūtēju šī komanda ir nezināma. Bez šaubām, komandas līderi ir 213 cm garie Ņūdžērsijas "Nets" uzbrucējs Ji Dzjanljans un pirmais ķīnietis NBA, pieredzējušais centra spēlētājs Vangs Žiži. No aizsargiem jāizceļ komandas kapteinis Lju Veijs, kurš savulaik nespēja nostiprināties Sakramento "Kings" komandā. Četri spēlētāji pārstāv pašreizējo Ķīnas čempioni "Guandongu" – Vangs Šipejs, Du Fengs, Žu Fanžu un Su Veijs. Pazīstamākais no viņiem ir Šipengs, kurš 2006. gada pasaules čempionātā ar precīzu trīspunktnieku pēdējā sekundē izrāva uzvaru mačā pret Slovēniju un pateicoties tam izkļuva no grupas.

Ķīnas izlases sastāvs

SpēlētājsKlubs
Qingpeng ZhangLiaoning Hunters
Wei LiuShanghai Sharks
Fangyu ZhuGuangdong
Jianlian YiNew Jersey Nets
Feng DuGuangdong
Zhizhi WangBayi Rockets
Xuefeng HuJiangsu
Xiaoxu LiLiaoning
Wei SuGuangdong
Yue SunBeijing Aoshen Olympian
Lei WangBayi Rockets
Shipeng WangGuangdong

Turcijas un Ķīnas spēļu kalendārs

LaiksSpēlePilsēta
28. aug. 16.00Grieķija – ĶīnaAnkara
28. aug. 21.00Kotdivuāra – TurcijaAnkara
29. aug. 16.00Ķīna – KotdivuāraAnkara
29. aug. 21.00Turcija – KrievijaAnkara
31. aug. 18.30Puertoriko – ĶīnaAnkara
31. aug. 21.00Grieķija – TurcijaAnkara
1. sep. 16.00Ķīna – KrievijaAnkara
1. sep. 21.00Turcija – PuertorikoAnkara
2. sep. 21.00Turcija – ĶīnaAnkara

Izmantotie resursi:
2010 FIBA Dünya Sampiyonasi Türkiye -...

Kā grupu turnīrā veiksies Turcijai un Ķīnai?

  • 15

  • 24

  • 5

  • 2


  -2 [+] [-]

, 2010-08-25 21:02, pirms 14 gadiem
Pēdējais laiks Ji sevi parādīt,daudz kritikas viņa virzienā pēdējā laikā.

  +3 [+] [-]

, 2010-08-25 21:06, pirms 14 gadiem
Turkoglu jau kadu laicinu Suns speletajs

  -2 [+] [-]

, 2010-08-25 21:37, pirms 14 gadiem
nu man liekas nekas čempi nebus no šim abam komandam..

  +1 [+] [-]

, 2010-08-25 22:44, pirms 14 gadiem
Būtu labi ja spēlētājiem klāt būtu arī augums un vecums

  +7 [+] [-]

, 2010-08-26 00:59, pirms 14 gadiem
Domāju abas cīnīsies cik vien spēs...

  +2 [+] [-]

, 2010-08-26 01:04, pirms 14 gadiem
a kur tas no Lakers ari,kkads Sun vai,kaa sauca...saspeele bija

  +3 [+] [-]

, 2010-08-26 01:06, pirms 14 gadiem
Njam žēl ka ķīnai nebūs milža...