Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

2010. gads: Karalienes jaunais tērps. Pasaules basketbola Top 10

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

2010. gads: Karalienes jaunais tērps. Pasaules basketbola Top 10
Ķēstutis Kemzūra kopā ar Lietuvas valstsvienību pirmo reizi izcīnīja medaļas pasaules čempionātā
Foto: AFP/Scanpix

2010. gads basketbola pasaulē izvērtās notikumiem bagāts. Turcijā un Čehijā tika kronēti jaunie pasaules čempioni, basketbols mācījās konkurēt krīzes apstākļos, varas gaiteņos mainījās spēku samēri, dažreiz biznesa apsvērumi ņēma virsroku pār sportiskajām interesēm, bet garlaicīgi nebija nevienu brīdi.

#10 Dīvainie FIBA Europe lēmumi

Par pamatīgu jautrību, kas iedziļinoties nemaz nav smieklīga, 2010. gadā parūpējās Starptautiskās basketbola federācijas Eiropas nodaļa. Minhenes vīri – vismaz manā rīcībā nav ziņu, ka šos lēmumus būtu pieņēmušas dāmas – gada laikā pamanījās mainīt spēles noteikumus galvenajiem Eiropas basketbola forumiem. Vispirms tika paziņots par A un B divīziju sistēmas likvidāciju, dodot iespēju visām Eiropas pieaugušo izlasēm cīnīties par tiešajām ceļazīmēm uz vīriešu un sieviešu sacensību finālturnīriem. Vēlāk tika pieņemta jauna FIBA Eirolīgas izspēles kārtība, taču par galveno dziļumbumbu kļuva septembra sākuma notikumi Stambulā.

Nedēļu pēc EuroBasket 2011 kvalifikācijas turnīra noslēguma Minhene paziņoja par...finālturnīra dalībnieku loka paplašināšanu no 16 līdz 24 komandām. Lēmums bija pārsteidzošs, jo tā rezultātā no 15 kvalifikācijas turnīra dalībniecēm uz Lietuvu nebrauks tikai viena! Tādējādi kvalifikācija mēneša garumā un izlašu gatavošanās vēl ilgākā laika posmā bija gandrīz bezjēdzīga. Gandrīz, jo 5. septembra lēmums uzdāvināja Latvijai, Itālijai, Ukrainai, Bosnijai-Hercegovinai, Gruzijai, Bulgārijai un Polijai automātiskas ceļazīmes uz nozīmīgāko Eiropas basketbola forumu, bet Somija, Ungārija un Portugāle sacentīsies par divām atlikušajām vietām.

Lielākās ovācijas FIBA Europe lēmumam bija Gruzijā, kuras komanda kvalifikācijā finišēja ar bilanci 5-3, taču palika ārpus kārotā labāko piecinieka. Nedēļu vēlāk, 5. septembri, gruzīnu komandas līderis un “Atlanta Hawks” centra spēlētājs Zaza Pačulija svinēja kāzas, ceremonijas vidū saņemot negaidītu zvanu. Zvanītājs pavēstīja, ka Gruzija brauks uz Eiropas finālturnīru. Pačulija domāja, ka tas ir joks, taču pēc trīskāršas pārliecināšanas klātesošo prieks bija nevaldāms. Cilvēki no prieka raudāja, automašīnu signāltaures neapklusa visu nakti, bet avīžu virsrakstos bija lasāmi pateicības vārdi FIBA. Nākamajā rītā Pačuliju pāris lidoja uz Stambulu, lai personīgi pateiktos FIBA Europe ģenerālsekretāram Naram Zanolinam un jaunajam prezidentam Olafuram Rafnsonam.

Jaunā kārtība ļaus Latvijai vienpadsmito reizi startēt finālturnīrā (Ženēva 1935, Rīga 1937, Kauņa 1939, Minhene 1993, Barselona 1997, Turcija 2001, Zviedrija 2003, Serbija un Melnkalne 2005, Spānija 2007, Polija 2009, Lietuva 2011).

EuroBasket 2011 dalībnieces

Kvalifikācijas veidsKomandas
Rīkotāja10) Lietuva
PČ dalībnieces1) Turcija/ 2)Spānija/ 3)Serbija/ 4) Grieķija/ 5) Slovēnija/ 6) Francija/ 7) Horvātija/ 8) Krievija/ 9) Vācija
Kvalifikācija 201011) Lielbritānija/ 12) Melnkalne/ 13) Izraēla/ 14) Maķedonija/ 15) Beļģija
Lietuvas priekšlikums16) Itālija/ 17) Gruzija/ 18) Ukraina/ 19) Bulgārija/ 20) Bosnija-Hercegovina/ 21) Polija 22) Latvija
Papildu kvalifikācijaSomija/Ungārija/Portugāle

Kāpēc uztraucās itālieši?

#9 Džeimsa biznesa lēmums

Jau desmito gadu būdams nacionālo un starptautisko mediju redzeslokā, NBA kluba “Cleveland Cavaliers” basketbolists un divu bērnu tēvs Lebrons Džeimss 2010. gada 8. jūlijā Griničā, Konektikutas pavalstī, ESPN tiešraidē ar nosaukumu “The Decision” paziņoja par pievienošanos Floridas komandai “Miami Heat”, lai kopā ar Dveinu Veidu un citu ienācēju Krisu Bošu izveidotu “Lielo Trio”. Dzimtais klubs par “Lēmumu” tika informēts tikai dažas minūtes pirms iestudētās izrādes sākuma. “Bezsirdis”, “savtīgais”, “gļēvulīgais nodevējs” - Klīvlendas komandas vairākuma akciju turētājs Dens Džilberts pašpasludinātajam karalim adresēja dzēlīgu un izsmejošu vēstuli, bet “Cavaliers” fani divkārtējam līgas MVP deva jaunu iesauku “karaliene”.

Maiami Dienvidu pludmalē pagaidām vēl neiet tik spīdoši, kā Džeimss to gribētu redzēt. Kad “Heat” piedzīvoja vairākus zaudējumus pēc kārtas, “American Airlines” arēnā kritās biļešu cenas un pašu mājās spēles nebūt nav tā izpārdotas kā cīņas izbraukumā. Laikraksts “Miami Herald”, uzskaitot Top 10 notikumus Dienvidfloridas ekonomikā, Džeimsa ierašanos ierindojis astotajā vietā. Valstī kopumā bizness iet no rokas. Pēc SportsOneSource datiem, mēnesī pirms Ziemassvētkiem “Heat” atribūtikas pārdošanas apjomi piepildīja 19% tirgus, zaudējot tikai čempioniem “Los Angeles Lakers” ar 21%. . Taču čempionu gredzenus nedala ne jūlijā, ne decembrī, ne martā. Par tiem cīnās jūnijā, tāpēc par “lēmuma” ilgtermiņa ietekmi pagaidām spriest ir pāragri.

Zennie Abraham viedoklis par “karalieni” Džeimsu

#8 Spānijas klubu uzvaru gājiens

2009. gada 20. septembrī Katovicē Spānijas valstsvienība septītajā piegājienā beidzot sasniedza mērķi un izcīnīja savā vēsturē pirmo Eiropas čempionu titulu, finālā pārspējot Serbiju. Gadu vēlāk Dušana Ivkoviča vīri pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā pārtrauca spāņu uzvaru gājienu, taču pārējās frontēs Spānijas pozīcijas tikai uzlabojās. Valsts ieguva tiesības rīkot 2014. gada pasaules čempionātu, dāmu izlase pasaules čempionātā izcīnīja bronzas medaļas, bet vīriešu klubi dominēja prestižākajos Eiropas turnīros. “Valencia” ieguva Eiropas kausu, bet Havi Paskāla trenētā “Regal FC Barcelona” komanda triumfēja Eirolīgā. Rudenī katalāņu klubs draudzības spēlē pieveica NBA čempionus “Los Angeles Lakers”.

“Turkish Airlines Euroleague 2011” Top 16 iekļuva visas piecas Spānijas vienības – arī “Unicaja Malaga”, “Caja Laboral Vittoria”, “Real Madrid” un “Power Electronics Valencia”. Sezonas “Četru fināls” notiks nekur citur kā Barselonā, jo Itālijas pilsēta Turīna finansiālo grūtību dēļ no iespējas uzņemt prestižāko Eiropas klubu turnīru atteicās. Jāpiebilst, ka arī FIBA Eirolīgā “Final Four” pēdējos divos gados notikuši Salamankā un Valensijā. Spānija ir Eiropas basketbola centrs.

#7 UConn labo Vūdena un UCLA rekordu

Nedēļā pirms Ziemassvētkiem, 21. decembrī, Konektikutā notika vēl viens vēsturisks notikums. Pavalsts galvaspilsētas Hartfordas “XL Center” arēnā Konektikutas Universitātes sieviešu basketbola komanda “UConn Huskies” izcīnīja astoņdesmit devīto uzvaru pēc kārtas, sasniedzot jaunu NCAA rekordu. Iepriekšējais rekords piederēja leģendārā Dzona Vūdena vadītajiem Kalifornijas Losandželosas Universitātes “UCLA Bruins” puišiem, kuri no 1971. gada līdz 1974. gada janvārim sasniedza bilanci 88-0. “Kamanu suņi” jau trešo sezonu cīnās bez zaudējumiem (2009 bilance 39-0, 2010 bilance 39-0, raksta tapšanas brīdī 2011. gada sezonas bilance ir 12-0, jo klāt nākusi arī deviņdesmitā uzvara). Pēdējo reizi “UConn” zaudēja 2008. gada 6. aprīlī Tampā, NCAA pirmās divīzijas “Final Four” pusfinālā, kad piekāpās “Stanford” komandai, kuras sastāvā 25 punktus guva Kendisa Vidžinsa. Džīno Oriemmas vadīto meiteņu paveiktais ir apbrīnas vērts.

#6 Spēku izmaiņas basketbola varas gaiteņos

Ar dažu mēnešu intervālu pie jauniem vadītājiem nokļuva FIBA Eiropas nodaļa, FIBA Pasaule, Francijas un Krievijas basketbola federācijas. Pirmajos trīs gadījumos viss notika atbilstoši kontinentu un amatu rotācijas kārtībai, bet Lužņiku krastmalā lietas risinājās citādi. Krievijas basketbola federācijas vadītājs Sergejs “Melnais” Černovs novembrī atkāpās pats. Faktiski viņa atlūgumam dienas gaismu vajadzēja ieraudzīt jau maijā, pēc bēdīgi slavenā tiesnešu skandāla Krievijas superlīgā, taču funkcionārs vēl pusgadu mēģināja izpeldēt sausumā.

Černova plāni Eiropas un pasaules līmenī sabruka jau iepriekš, jo Krievijas atbalstītais kandidāts, toreizējais FIBA Europe vadītājs Georgs Vassilakopuloss cīņā par FIBA prezidenta amatu zaudēja Francijas kandidātam Ivanam Mainīni. Savukārt Eiropā konkurentus no Turcijas un Latvijas apsteidza islandietis Olafurs Rafnsons, kuru atbalstīja ietekmīgais FIBA Europe ģenerālsekretārs Nars Zanolins un virkne Rietumeiropas valstu.

Par Francijas federācijas prezidentu kļuvis valsts sieviešu basketbola galvenā persona Žans Pjērs Siutā, bet Krievijā varas groži pārgājuši pie “Gazprom” atbalstītā kandidāta Aleksandra Krasņenkova. Jāatgādina, ka tuvākajos gados Eiropā notiks visi nozīmīgākie globālie basketbola turnīri, Olimpiskās spēles Londonā un pasaules čempionātu Spānijā ieskaitot.

#5 ASV dāmas uzvar pasaules čempionātā

Sākot no 1986. gada pasaules čempionāta Maskavā, ASV basketbolistes dominēja starptautiskajā arēnā. Vienpadsmit gadus, no 1995. līdz 2006. gadam, amerikānietes nepazina zaudējumu rūgtumu, kamēr pasaules čempionātā Brazīlijā paklupa pusfināla spēlē ar Krieviju. Pēc diviem gadiem Pekinā viss atkal bija kārtībā, taču pilnai laimei vajadzēja atgūt pasaules čempionu troni. Par spīti tam, ka amerikāņu hierarhijā pasaules groza bumbas forums ir vismaz pakāpi zemāk par Olimpiskajām spēlēm, uz Čehiju jaunais izlases treneris Džīno Oriemma veda labākos spēkus. Debija izdevās pārliecinoša, deviņas uzvaras deviņās spēlēs un amerikānietes var ar pārliecību raudzīties Londonas virzienā. Pārējām vienpadsmit komandām vietas Olimpiskajā turnīrā vēl būs jānopelna.

#4 “Lakers” uzvar otro gadu pēc kārtas

Jūnijā svētki bija Eņģeļu pilsētā. Fila Džeksona vadītie “Los Angeles Lakers” puiši NBA finālsērijā atspēlējās no 2-3 un septiņu spēļu maratonā pieveica Austrumu konferences čempionus “Boston Celtics”. Tāda atspēlēšanās finālsērijā notika septīto reizi (1955 Syracuse Nationals, 1962 Boston Celtics, 1969 LA Lakers, 1978 Washington Bullets, 1988 LA Lakers, 1995 Houston Rockets, 2010 LA Lakers). Vēl iespaidīgāka ir “ezernieku” galvenā trenera Fila Džeksona bilance. Viņa vadītās komandas 48 reizes pēc kārtas uzvarējušas NBA “play-off” sērijās gadījumos, kad guvušas panākumu sērijas pirmajā spēlē.

Jingle Bells, Los Angeles Lakers video

#3 Lietuva turpina rullēt

Pērnais rudens un ziema Baltijas itāliešu nometnē sagādāja grūtus laikus. Pēc izgāšanās Eiropas čempionātā Polijā (bilance 1-5) finanšu problēmas un treneru maiņas satricināja Lietuvas slavenāko klubu, Kauņas “Žalgiri”. FIBA Europe nebija apmierināta ar valsts gatavošanos EuroBasket 2011 un viesnīcu trūkumu. Spožākās dienas nebija Lietuvas basketbola līgā LKL, smagā situācijā nokļuva desmitkārtējās Baltijas čempiones “Teo Basket Vilnius”. Stāvokli uzlaboja neatlaidīgs un smags darbs, ieguldītās pūles jaunatnes basketbola attīstībā. Augustā Lietuvas juniori uzvarēja Eiropas U18 čempionātā Viļņā, bet lietuviešu kadeti ar bilanci 4-5 finišēja otrie Eiropas U16 finālturnīrā Melnkalnē. U17 izlase pirmajā pasaules čempionātā Vācijā izcīnīja ceturto vietu. Apkopojot astoņu gadu rezultātus, izrādījās, ka Lietuvas zēni FIBA rangā ir otrajā vietā pasaulē, piekāpjoties tikai basketbola dzimtenei ASV.

Septembrī savu spēku parādīja Lietuvas vīri. Spēlējot bez daudziem vadošiem basketbolistiem, lietuvieši pārsteidza pasauli, pārspējot Eiropas grandus Spāniju, Franciju, Serbiju. Tikai neveiksme pusfinālā trīskārtējiem Eiropas čempioniem un pieckārtējiem Olimpisko spēļu pusfinālistiem liedza pacīnīties par zeltu. Neatkarīgi no tā Ķēstuša Kemzūras vīri paveica sportisku varoņdarbu, divas septītās vietas pasaules čempionātos nomainot pret bronzas medaļām.

Decembrī abi Lietuvas klubi “Žalgiris” un “Lietuvos Rytas” iekļuva “Turkish Airlines Euroleague” Top 16, pa ceļam uz dēļiem noliekot attiecīgi Spānijas un Eirolīgas čempionus. “Milžu slepkavu” lomā tikpat sekmīgi iejutās “VICI Kaunas Aistes” dāmas, leģendārajā “Kauno Sporto Hale” sakaujot četrkārtējās Eirolīgas čempiones Maskavas apgabala “Spartak”, Spānijas čempionāta līderes Salamankas “Halcon Avenida” un nesenās Eiropas kausa ieguvējas Stambulas “Galatasaray”. Nākamgad Lietuva otro reizi vēsturē rīkos Eiropas čempionāta finālturnīru, pirmo reizi piedaloties 24 komandām.

Ceļš uz EuroBasket 2011

#2 Eiropa parāda spēku

Spāņu un lietuviešu panākumi dzina uz priekšu visu Vecās pasaules basketbolu. Cīņā ar eiropiešiem Āzijas, Āfrikas, Dienvidamerikas un Okeānijas komandām bija maz argumentu. To spilgti apliecina pasaules čempionātu rezultāti. Vīru sacensībās Turcijā 9 no 10 Eiropas komandām iekļuva astotdaļfinālos, bet labāko astoņnieku sasniedza 6 valstsvienības (Serbija, Spānija, Lietuva, Krievija, Turcija, Slovēnija). Sieviešu turnīrā Čehijā astoņniekā iekļuva 5 no 6 Eiropas izlasēm (Baltkrievija, Krievija, Čehija, Francija, Spānija). Neskaitot abas ASV izlases, elites supergrupā spēlēja tikai Argentīnas vīri, kā arī Austrālijas un Korejas dāmas.

Sieviešu konkurencē eiropietes zaudēja tikai ASV un Austrālijai (bilance cīņā ar citu pasaules daļu komandām 21-10, vīriem 31-12). Iekšēja un ārēja konkurence visos līmeņos, plaši izvērstā jaunatnes sacensību sistēma ir svarīgs dzinulis attīstībai. Sākot no 2004. gada, Eiropas labākās kadetu, junioru un jauniešu izlases tiekas katru vasaru, regulāri gūstot iespēju pārbaudīt savus spēkus cīņā ar labākajiem.

#1 Diriģenta atgriešanās

Pasaules čempionāts atšķirībā no Olimpiskajām spēlēm nav amerikāņu prioritāšu vidū. Viņu iespaidā dalību planētas forumā izlaida daudzi vadoši citu izlašu spēlētāji, kuri regulārajā sezonā redzami Ziemeļamerikas laukumos. Taču ASV federācija un valstsvienības vadība finālturnīram gatavojās pietiekami rūpīgi, startam atlasot jaunus un ambiciozus spēlētājus, to skaitā daudzu NBA klubu līderus. Galvenais treneris Maiks Kžiževskis uzticējās saviem puišiem, pretī saņemot augstu pašatdevi, ziedošanos un komandas spēli. Tā nesa deviņas uzvaras pēc kārtas un pirmo pasaules čempionu titulu sešpadsmit gadu laikā. Vēl vairāk – pirmo reizi 24 gadu laikā amerikāņi vienlaikus uzvarēja gan vīriešu, gan sieviešu čempionātos. Amerikāņu “lepnā vientulība” pasaules basketbola virsotnēs ir atjaunota.

Shaquille O`Neal diriģē Bostonas populārās mūzikas orķestri

Gada labākais spēlētājs

Kevin Wayne DURANT (ASV valstsvienība, pasaules čempionāta MVP, “Oklahoma City Thunder”)

Gada labākie treneri

Mike KRZYZEWSKI (ASV valstsvienība, “Duke Blue Devils”)/Geno AURIEMMA (ASV sieviešu valstsvienība, “UConn Huskies”)

Gada treneris Eiropā

Xavier PASCUAL (Regal FC Barcelona)

Gada jokdari

FIBA Europe vadība

Gada uzvara Latvijas vīriešu basketbolā

EuroBasket 2011 kvalifikācija. Latvija 69, Itālija 68

Labākais paraugs Eiropas basketbolā ir

  • 68

  • 7

  • 211

  • 4

  • 75


  +2 [+] [-]

, 2010-12-30 15:01, pirms 13 gadiem
Karalienes jaunais tērps.. māri man likās tu jau biji sācis ārstēties..

  +6 [+] [-]

, 2010-12-30 15:06, pirms 13 gadiem
"Gada uzvara
EuroBasket 2011 kvalifikācija. Latvija 69, Itālija 68"

- Pasaules basketbolā tā nevar būt "Gada uzvara"

  +5 [+] [-]

, 2010-12-30 15:07, pirms 13 gadiem
Tieši gaidīju šādu rakstu par basketbolu,paldies autoram.
Vienīgi neuzskatu,ka Gada Uzvara ir pareizs lēmums. Šogad ir bijušas basketbolā daudz vairāk spilgtāku uzvaru.

  -3 [+] [-]

, 2010-12-30 15:35, pirms 13 gadiem
biznesa lēmums?
video ar labs par James, drīzāk būtu ielicis kur kāds runā par to, kā ies jaunajiem Heat un LeBronam pašam, nevis kkādu murgu... Vajadzēja jau ta ka beidzot aprast ar to, ka ir tā kā ir un beigt rakstīt tikai to negatīvo par visu to lielo darījumu tiri piri..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-12-30 16:05, pirms 13 gadiem
izcils raksts!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-12-30 17:26, pirms 13 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: ēšanā? un cilvēku aptaukošanas rezultātā? - ja jā, tad piekrītu, vnk briesmīgi, kā tik tupa tauta.
taa jau nav kkaada atseviska rase vai tauta,taa ir valsts ar citu dzives veidu...valsts,kas no pirmsaakumiem taa pat sastaav no eiropiesiem,afrikanjiem un ar laiku aziaati un sarkanie vai kaa tur sauc tos muchacho meksikaanjus un indijaanus

  +2 [+] [-]

, 2010-12-30 18:07, pirms 13 gadiem
Lebrona lēmumam bija jābūt #1. Viņš ir mūsdienu basketbola zvaigzne, uz katra žurnāla vāka, ap šo visu bija sataisīta tā ažiotāža... #9?

Raksts labs

  -1 [+] [-]

, 2010-12-30 18:29, pirms 13 gadiem
Izlasīju virsrakstu, domāju par vieglatlētiku būs raksts. Par Karalieni sportā dēvē vieglatlētiku. Par karali - futbolu.
Nu nevajag basketbolu par karalieni dēvēt - kaut kā stulbi un baskatbols nav pat sieviešu dzimtē.

     [+] [-]

, 2010-12-30 18:35, pirms 13 gadiem
Barjera rakstīja: Izlasīju virsrakstu, domāju par vieglatlētiku būs raksts. Par Karalieni sportā dēvē vieglatlētiku. Par karali - futbolu.
Nu nevajag basketbolu par karalieni dēvēt - kaut kā stulbi un baskatbols nav pat sieviešu dzimtē.
es ar to biju iedomajies LBJ pareju uz Heat

  +2 [+] [-]

, 2010-12-30 18:49, pirms 13 gadiem
labs raksts!

     [+] [-]

, 2010-12-30 20:23, pirms 13 gadiem
Tikai neveiksme pusfinālā trīskārtējiem Eiropas čempioniem un pieckārtējiem Olimpisko spēļu pusfinālistiem liedza pacīnīties par zeltu.

ASV Eiropas čempioni WTF?????
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-12-30 22:26, pirms 13 gadiem
Nu nez, drīzāk lv gada uzvara ir U-19 izlases spēlē par 3. vietu pret serbiju!!

     [+] [-]

, 2010-12-31 00:16, pirms 13 gadiem
Izmisums rakstīja: Sporta žurnālisti, sieviešu pāriešanu uz citu klubu neliek pirmajās vietās !
Sieviete tapēc, ka cilvēks ir visu mūžu veltijis smagam darbam, lai nokļūtu kur ir tagad un pelna vairāk nekā viss Tavs ģimenes koks ir sapelnijis?

     [+] [-]

, 2010-12-31 00:44, pirms 13 gadiem
es domāju, ka notikumam ar James bija jābūt daudz augstāk ņemot vērā to, kāda ažiotāža tika sacelta un kā PASAULE tam sekoja līdz

     [+] [-]

, 2010-12-31 01:33, pirms 13 gadiem
Ļoti labs raksts! Biju gaidījis šādu apkopojumu!

Letiņi mācamies no Leišiem!

  +1 [+] [-]

, 2010-12-31 09:02, pirms 13 gadiem
gada uzvara vareetu buut turcijas uzvara PC pusfinaalaa. Viena no interesantākajām spēlēm, kādu esmu redzējis!

     [+] [-]

, 2010-12-31 22:07, pirms 13 gadiem
Lietuva labākie!

     [+] [-]

, 2011-03-26 18:32, pirms 13 gadiem
Gada jokdari
FIBA Europe vadība