Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

PČ B grupa: Brazīlija un Horvātija

PČ B grupa: Brazīlija un Horvātija
Brazīlijas basketbola izlase
Foto: EFE/Scanpix

Līdz FIBA pasaules čempionātam basketbolā, kas norisināsies Turcijā, palikušas tikai piecas dienas. Šoreiz iepazīstināsim jūs ar divām spēcīgām komandām - Brazīliju un Horvātiju.

Brazīlija: Laiks atkārtot pirmo čempionātu panākumus

Vēsture

Dienvidamerikas pārstāve Brazīlija ir viena no divām valstīm, kuras piedalījušās visos 15 notikušajos pasaules čempionātos no 1950. gada(tas pats izdevies arī ASV). Labākie rezultāti sasniegti tieši pirmajos turnīros – no 1954. līdz 1978. gadam brazīlieši savā īpašumā ieguvuši pa divām katra kaluma medaļām. Zelts izcīnīts divos čempionātos pēc kārtas – 1959. un 1963. gadā. Arī citos turnīros Brazīlija bijusi ļoti aktīva – 13 reizes pabūts olimpiādēs, no kurām atvestas divas bronzas, 14 reizes spēlēts Amerikas čempionātā, kur iegūtas trīs zelta medaļas, savukārt Panamerikas spēlēs uzvara gūta piecas reizes.

Uz pasaules čempionātu Brazīlijas basketbolisti kvalificējās ar uzvaru 2009. gada Amerikas čempionātā, kur finālā ar vienu punktu tika pārspēta Puertoriko. Jāpiebilst gan, ka šajā turnīrā nepiedalījās ASV izlase, kura vietu pasaules čempionātā bija garantējusi ar uzvaru Pekinas Olimpiskajās spēlēs 2008. gadā.

Grupa un izredzes

Brazīlija spēlēs B apakšgrupā kopā ar Horvātiju, Irānu, Tunisiju, Slovēniju un galveno čempionāta favorīti ASV. Totalizatora kantora betsafe.com bukmeikeru skatījumā brazīliešu izredzes uz uzvaru turnīrā ir septītās labākās ar koeficientu 28.0. Grupā iekļūt labāko četriniekā un kvalificēties astotdaļfinālam komandai nevajadzētu būt problēmām – izteiktas pastarītes ir Tunisija un Irāna, kuras, visticamāk, arī sadalīs pēdējās divas vietas apakšgrupā.

Treneris un spēlētāji

Pēc izcīnītas sudraba medaļas FIBA pasaules čempionātā 2002. gadā un zelta godalgas 2004. gada olimpiādē ar Argentīnas izlasi Rubens Magnano pirms gada pieņēma jaunu izaicinājumu un kļuva par Brazīlijas galveno treneri. 55 gadus vecais argentīnietis Magnano savā karjerā pārsvarā strādājis ar spēcīgākajiem Argentīnas klubiem, taču bijis arī Itālijas vienības "Varese" un Spānijas komandas "Cajasol" galvenais treneris.

Brazīlijas sastāvā sākotnēji bija četri ievērojami spēlētāji no NBA līgas - Andersons Varežao, Nenē, Leandro Barbosa un Tiago Spliters. Traumas dēļ Nenē komandu nācies pamest, bet viņa vietā izlasē spēlēs Latvijas basketbola draugiem labi zināmais Ž.P. Batista, kurš pirms diviem gadiem kopā ar "Barons/LMT" triumfēja FIBA Izaicinājuma kausā. Līderu lomas valstsvienības sastāvā vajadzētu uzņemties NBA spēlējošajiem Varežao, Barbosam un Spliteram.

Brazīlijas izlases sastāvs

SpēlētājsKlubs
Anderson VarejãoCleveland Cavaliers
Murilo BeckerSão José
Tiago SplitterSan Antonio Spurs
Marcus Vieira "Marquinhos"Pinheiros
Guilherme GiovannoniUniceub
Marcelo Machado -Flamengo
Leandro BarbosaToronto Raptors
Alex GarciaUniceub
Marcelo HuertasCaja Laboral
Welington Santos "Nezinho"Uniceub
Raul Togni NetoMinas Tênis
João Paulo BatistaLe Mans Sarthe Basket

Horvātija: Atgriešanās pēc 16 gadu pārtraukuma

Vēsture

Horvātija, tāpat kā Slovēnija un Serbija, izveidojusies tikai pēc Dienvidslāvijas izjukšanas. Dienvidslāvijas sastāvā horvātu gan nebija tik daudz kā serbu, taču arī vairāku šīs valsts pārstāvju vārdi dienvidslāvu panākumu bagātajā izlasē ierakstīti uz ilgu laiku. Pēc neatkarības iegūšanas 1992. gadā Horvātija uzreiz nozīmīgākajos turnīros izcīnīja medaļas – bronza pasaules čempionātā 1994. gadā, sudrabs 1992. gada Olimpiskajās spēlēs, bet vēl divas bronzas(1993. un 1995. gadā) Eiropas čempionātos.

Interesanti, ka pēc šādiem panākumiem horvātu medaļu un panākumu gājiens pilnībā apstājās. Lai arī komanda nav palaidusi garām nevienu Eiropas čempionātu, sekmes tik labas tajos vairs nav – vietas ap desmitnieku Horvātijai ceļazīmi uz pasaules čempionātu nebija devušas. Tikai pateicoties tam, ka pagāšgad Polijā izdevās tikt labāko sešiniekā, komanda beidzot kvalificējās uz pasaules meistarsacīkstēm, kur nebija bijusi 16 gadus…

Grupa un izredzes

B apakšgrupā Horvātijai būs jātiekas ar Irānu, Tunisiju, Brazīliju, ASV un Slovēniju. Grupā izlase tiek novērtēta kā ceturtā spēcīgākā, taču arī augstāka pozīcija nebūtu nekāds brīnums, savukārt, ja horvāti paliks piektie vai sestie, garām palaižot Irānu vai Tunisiju, tad tas būtu uzskatāms par lielu pārsteigumu. Totalizatora kantoris betsafe.com Horvātijas izredzes kļūt par čempioniem vērtē ar koeficientu 105.0, kas ir 12. vietā starp visām 24 komandām.

Treneris un spēlētāji

Par komandas galveno treneri šogad iecelts tikai 42 gadus vecais Josips Vrankovičs, kurš pats iepriekš spēlējis Horvātijas izlasē. Spēlētāja karjeru viņš beidza 2006. gadā, bet jau divus gadus vēlāk sāka strādāt par galveno treneri Horvātijas B(otrajā) komandā. Šogad čempionātā viņš būs viens no jaunākajiem komandu vadītājiem.

Horvātiem sastāvs savākts no labiem Eiropas līmeņa spēlētājiem. Nav gan vēl zināms, vai viens no labākajiem komandas spēlētājiem - Zorans Planiničs, būs gatavs piedalīties pasaules čempionātā. Viņam vēl jāatgūstas no savainojuma. Komandas līderi šajā čempionātā varētu būt Marko Baničs, Roko Ukičs un Marko Tomass, arī Planiničs, ja būš gatavs spēlēt, taču bīstami pretiniekiem ir vēl virkne spēlētāju, piemēram, Latvijai labi zināmais Marko Popovičs, kurš vairākas sezonas pavadījis Lietuvas klubās "Žalgiris". Galējo spēlētāju sarakstu čempionātam treneris vēl nav nosaucis.

Horvātijas izlases kandidāti

SpēlētājsKlubs
Luksa AndricGalatasaray
Marko BanicBilbao Berri
Bojan BogdanovicCibona
Davor KusCibona
Kreso LoncarBC Khimki
Hrvoje PericKK Zadar
Marko PopovicUNICS Kazan
Kruno SimonKK Zagreb
Rok StipcevicKK Zadar
Marko TomasFenerbahçe Ülker
Ante TomicKK Zagreb
Roko UkicFenerbahçe Ülker
Vedran VukusicCedevita
Luka ZoricZagreb CO
Zoran PlaninicBC Khimki

Brazīlijas un Horvātijas kalendārs grupu turnīram

LaiksSpēleArēna
28 . aug.19.00ASV - HorvātijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
28 . aug. 21.30Irāna - BrazīlijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
29 . aug. 19.00Horvātija - IrānaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
29 . aug. 21.30Brazīlija - TunisijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
30 . aug. 16.30Slovēnija - HorvātijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
30 . aug. 21.30ASV - BrazīlijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
1.sep. 16.30Horvātija - TunisijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
1.sep. 21.30Brazīlija - SlovēnijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
2.sep. 21.30Brazīlija - HorvātijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul

Izmantotie resursi:
2010 FIBA World Championship Turkey - powered...
en.wikipedia.org

Kā Brazīlijai un Horvātijai veiksies grupu turnīrā?

  • 38

  • 4

  • 4

  • 0


  +3 [+] [-]

, 2010-08-23 18:40, pirms 14 gadiem
Nu horvātija domāju ka tiks tālu! Par Braziliju nebuutu tik dross...

     [+] [-]

, 2010-08-23 19:29, pirms 14 gadiem
Pa TV kaut ko rādīs??

     [+] [-]

, 2010-08-23 23:21, pirms 14 gadiem
No kura laika Ante Tomičš ir Zagrebā?