Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

PČ A grupa: Vācija un Austrālija

PČ A grupa: Vācija un Austrālija
Vai Austrālija beidzot tiks līdz medaļām?
Foto: AFP/Scanpix

FIBA pasaules čempionāts basketbolā tuvojās ļoti strauji, tāpēc turpinām jūs iepazīstināt ar turnīra komandām. Vācija uz čempionātu vedīs atjauninātu sastāvu, bet austrālieši cer uz pirmajiem panākumiem šāda kalibra turnīrā.

Vācija: Bez Novicka, bet ar vairākiem jaunajiem

Vēsture

Vācijas basketbola vēsture ir pietiekami sena. Lai arī panākumu nav daudz, šī valsts tomēr pierādījusi, ka ir spējīga ko izcīnīt. Pirmais lielais vīriešu izlases tituls gūts Eiropas čempionātā 1993. gadā, kad savās mājās notiekošajā turnīrā izcīnīts zelts. Nedaudz vēlāk izlasē parādījās nākamā NBA superzvaigzne Dirks Novickis, ar kuru kopā izdevās sasniegt otro vietu 2005. gada Eiropas čempionātā, bet bronzas medaļas basketbolisti ieguva pasaules čempionātā 2002. gadā. Piecas reizes Vācija startējusi olimpiādēs, labākajā no tām paliekot septītajā vietā.

Kopumā pasaules čempionātos vācieši startējuši četras reizes, veiksmīgākajā no turnīriem sasniedzot jau pieminēto trešo vietu. Tāpat 1986. gadā ieņemta 16. vieta, astoņus gadus vēlāk 12. vieta, bet pēdējā čempionātā 2006. gadā, kas notika Japānā, izlase izcīnīja 8. vietu. Daudz vairāk(20 reizes) Vācija piedalījusies Eiropas čempionātos, tieši pēdējā pirms gada tika sadalītas vietas uz pasaules čempionātu Turcijā. Lai tajā iekļūtu "pa taisno" vajadzēja būt labāko sešiniekā, taču vācieši spēja izcīnīt vien 11.vietu. FIBA vadība gan šoreiz Vāciju pažēloja, iekļaujot to turnīrā ar "wild card" palīdzību.

Grupa un izredzes

Vācija spēlēs A apakšgrupā kopā ar Argentīnu, Angolu, Austrāliju, Jordāniju un Serbiju. Komandas izredzes šajā turnīrā uzvarēt gan tiek vērtētas zemu, kam par iemeslu ir tas, ka čempionātā nepiedalīsies ilggadējais līderis Dirks Novickis un iespējams otrs labākais Vācijas basketbolists, NBA spēlējošais Kriss Keimans. Bukmeikeru kantora betsafe.com koeficients Vācijas triumfam čempionātā ir 315.0, kas ir 15. vietā no 24 komandām.

Treneris un spēlētāji

Komandas galvenais treneris kopš 2003. gada ir pieredzējušais Dirks Bauermans, kurš izlasi vadījis arī tālajā 1994. gadā. Labākais panākums valstsvienības sakarā sasniegts 2005. gadā, kad izcīnīts sudrabs Eiropas čempionātā. Tāpat Bauermans strādājis par treneri vairāku valstu klubos, taču vislabākie panākumi sasniegti tieši ar pašmāju komandām – pie "Leverkusen" stūres septiņas reizes izcīnīts Vācijas čempiontituls, bet ar "Bamberg" klubu divas reizes(starp citu, vienā no tām kopā ar latvieti Uvi Helmani).

Bez Novicka un Keimana izlasē šogad nespēlēs arī divi pieredzējuši un ierasti komandas "kadri" - Svens Šulcs un Patriks Femerlings. Vācijas komandā gan palikuši vēl pāris pieredzējuši basketbolisti, kā Jans Jagla, Demonds Grīns un Stefens Hemans, taču šobrīd komandā notiek paaudžu maiņa – septiņi no 14 kandidātiem dzimuši 1988. vai 1989. gadā.

Vācijas izlases kandidāti

SpēlētājsKlubs
Steffen HamannALBA
Demond GreeneOlimpia L.
Heiko SchaffartzikNY Phantoms
Per Guentherratiopharm
Lucca StaigerALBA
Philipp SchwethelmBremerhaven
Konrad WysockiPGE Turow
Robin Benzingratiopharm
Elias HarrisGonzaga
Jan-Hendrick JaglaAssec.Prokom
Tim OhlbrechtTelekom B.
Yassin IdbihiNY Phantoms
Tibor PleissBrose Baskets
Christopher McNaughtonEWE Baskets

Austrālija: Ķenguru tēviņi ar latviešu "saknēm"

Vēsture

Varētu teikt, ka Austrālijas vēsturē nav ļoti spilgtu titulu. Komanda regulāri ir startējusi pasaules čempionātos, bet labākā ieņemtā vieta ir piektā. Arī Olimpiskajās spēlēs ķenguru tēviņi[komandas iesauka] ir piedalījušies veselas 12 reizes, bet labākie rezultāti ir trīs ceturtās vietas. Regulāras medaļas austrālieši savākuši Okeānijas čempionātā, kur vienīgā sīvā konkurente pēdējās desmitgadēs bijusi Jaunzēlande. Austrālija kopuma šajā čempionātā piedalījusies 18 reizes, 16 no tām izcīnot zelta medaļas. Pagāšgad labāki izrādījās jaunzēlandieši, taču uz pasaules čempionātu dosies abas stiprākās Okeānijas vienības.

Grupa un izredzes

A grupā Austrālijai būs jātiekas ar Jordānijas, Serbijas, Vācijas, Argentīnas un Angolas valstsvienībām. Totalizatora kantoris betsafe.com austrāliešiem apakšgrupā atvēl trešās stiprākās komandas godu, taču koeficients uz viņu uzvaru čempionātā tik un tā ir samērā liels – 190.0. Pirms četriem gadiem Japānā komanda izkļuva no grupas kā ceturtie, taču tad astotdaļfinālā turnīru bija jābeidz ar pārliecinošu sakāvi pret ASV.

Treneris un spēlētāji

Komandas galvenais treneris ir amerikānis Brets Brauns. Viņš bez nacionālās izlases šobrīd strādā arī par NBA kluba Sanantonio "Spurs" palīgtreneri. Brauna šī brīža galvenais uzdevums, strādājot ar izlasi, ir aizvest to uz Londonas Olimpiskajām spēlēm pēc diviem gadiem. Interesanti, ka galvenā trenera viens no asistentiem ir latviešu izcelsmes austrālietis Andrejs Lēmanis, kurš jau ilgāku laiku strādā par treneri Austrālijā.

Basketbolisti uz Austrālijas izlasi sabrauc no vairākām pasaules valstīm un pārsvarā spēlē spēcīgos ārzemju klubos – tikai divi komandas dalībnieki ir no vietējā čempionāta. Sastāvā slavenākie basketbolisti ir NBA spēlējošie Deivids Andersons(Toronto "Raptors") un Patriks Mailss(Portlendas "Trail Blazers"), savukārt Latvijas basketbola auditorijai ļoti labi zināms ir savulaik Lietuvas klubā "Rytas" spēlējošais Metjū Nīlsens, kurš nākamgad pārstāvēs Pireju "Olympiacos". Šogad komandai gan nepalīdzēs lielākā tās zvaigzne Endrjū Boguts(Milvokī "Bucks"), kuram ir problēmas ar savainojumiem.

Austrālijas sastāvs

SpēlētājsKlubs
David AndersenRaptors
David BarlowCAI Zaragoza
Aron BaynesOldenburg
Adam GibsonGold Coast Blaze
Joe InglesCB Granada
Steven MarkovicCrvena Zvezda
Damian MartinPerth Wildcats
Patrick MillsBlazers
Brad NewleyLietuvos Rytas
Matthew NielsonOlympiacos
Aleks MaricPanathinaikos
Mark WorthingtonBrose Baskets

Austrālijas un Vācijas kalendārs grupu turnīram

LaiksSpēleArēna
28. aug. 16:30Austrālija - JordānijaKayseri Arena
28.aug. 21:30Vācija - ArgentīnaKayseri Arena
29.aug. 19:00Serbija - VācijaKayseri Arena
29.aug. 21:30Argentīna - AustrālijaKayseri Arena
30.aug. 19:00Austrālija - VācijaKayseri Arena
1. sep. 16:30Serbija - AustrālijaKayseri Arena
1. sep. 19:00Vācija - AngolaKayseri Arena
2. sep. 16:30Angola - AustrālijaKayseri Arena
2. sep. 21:30Jordānija - VācijaKayseri Arena

Izmantotie resursi:
FIBA jump page

Kā Vācijai un Austrālijai veiksies grupu turnīrā?

  • 20

  • 6

  • 43

  • 12


     [+] [-]

, 2010-08-22 13:06, pirms 14 gadiem
KO vācija var vinēt manuprāt tikai Angolu un Jordānu...

     [+] [-]

, 2010-08-22 13:07, pirms 14 gadiem
Atkal stulbais viasat tikai rada
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-08-22 13:33, pirms 14 gadiem
Vācieshi uz haļavu tika pč!

     [+] [-]

, 2010-08-22 13:33, pirms 14 gadiem
Vācijas vietā bija jābūt LV... Jagla

     [+] [-]

, 2010-08-22 13:42, pirms 14 gadiem
jureks rakstīja: KO vācija var vinēt manuprāt tikai Angolu un Jordānu...
Tas ir sports - neprognozējams un tajā viss ir iespējams. Kādreiz bija tāda pamācoša reklāma, ja nemaldos, tad "Adidas", kuras morāle bija - "Impossible is nothing"

     [+] [-]

, 2010-08-22 13:44, pirms 14 gadiem
chubaki rakstīja: Vācieshi uz haļavu tika pč!
Nosauc vienu komandu kam tur bija jaabuut Vaacijas vietaa, muus vari nepiemineet- pashi vainigi. Maķedonija, Polija, Izraeela, ar Vaacijas sasniegumiem nav ko salidzinat. Dominikānas republika- sasniegumu nav nekaadu, paareejas komandas nemaz nav veerts piemineet.

     [+] [-]

, 2010-08-22 14:14, pirms 14 gadiem
feelbest rakstīja: Tas ir sports - neprognozējams un tajā viss ir iespējams. Kādreiz bija tāda pamācoša reklāma, ja nemaldos, tad "Adidas", kuras morāle bija - "Impossible is nothing"
Jā to es saprotu un zinu,bet šajā gadījumā stipri šaubos,ka viņi vinnēs Argentīnu vai Austrāliju,kas attiecas uz reklāmu,tā ir par Arenasu...

     [+] [-]

, 2010-08-22 18:36, pirms 14 gadiem
"Komandas galvenais treneris ir amerikānis Brets Brauns. Viņš bez nacionālās izlases šobrīd strādā arī par NBA kluba Sanantonio "Spurs" galveno treneri. "

es kaut ko esmu palaidis garām ? Pops vairs nav "Spurs" galv. treneris ?

     [+] [-]

, 2010-08-22 19:29, pirms 14 gadiem
gilbis rakstīja: "Komandas galvenais treneris ir amerikānis Brets Brauns. Viņš bez nacionālās izlases šobrīd strādā arī par NBA kluba Sanantonio "Spurs" galveno treneri. "

es kaut ko esmu palaidis garām ? Pops vairs nav "Spurs" galv. treneris ?
protams, ir. . Paldies, izlaboju.