Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

"Sassari" prezidents: "Burgosai mūs vajadzētu iecelt par goda pilsoņiem"

Andrejs Siliņš

"Sassari" prezidents: "Burgosai mūs vajadzētu iecelt par goda pilsoņiem"
Sasari aizsargs Stefano Džentile. Foto: FIBA

Itālijas basketbola kluba "Dinamo Sassari" prezidents Stefano Sardara, kura komanda īsi pirms koronavīrusa pandēmijas izsludināšanas bija spiesta Spānijā aizvadīt FIBA Čempionu līgas atbildes spēli pret "San Pablo Burgos", aicinājis Burgosas kluba treneri atvainoties par izteikumiem pirms mača.

"Sassari" un "Burgos" astotdaļfināla pirmā tikšanās notika 4. martā Itālijā (viens no spēles tiesnešiem bija Oskars Lucis), bet otrais mačs notika 10. martā Burgosā. Tobrīd Itālijā vīrusa izplatība jau bija sasniegusi epidēmijas apmērus un 10. martā visā valstī tika ieviesta karantīna, bet dienu pēc atbildes mača Pasaules Veselības organizācija nosauca vīrusa izplatību par pandēmisku.

Sasari klubs pirms atbildes mača, uz ko komanda bija ieradusies jau dienu iepriekš, pieprasīja spēli aizvadīt arēnā bez līdzjutēju klātbūtnes. "Burgos" komanda ir viena no vislabāk apmeklētajām Čempionu līgā (arī Spānijas ACB līgā), tās mājveitā ir vietas nepilniem desmit tūkstošiem līdzjutēju. Kad vietējais klubs nepiekāpās pretinieku prasībai, itālieši paziņoja, ka spēli neaizvadīs. Iesaistoties arī FIBA, tomēr tika pieņemts lēmums maču aizvadīt bez skatītāju klātbūtnes. Tajā uzvaru izcīnīja "Burgos" (95:80), uzvarot sērijā ar 2-0 un iekļūstot ceturtdaļfinālā.

"Burgosas trenerim būtu jāatvainojas mums un visiem iedzīvotājiem," Sasari kluba prezidents Sardara norādīja uz Burgosas galvenā trenera Hoana Penarohas izteikumiem pēc otrās spēles. "Kā sportistam man ir kauns par pretinieku rīcību. Esmu priecīgs, ka izslēdzām viņus no tālākā turnīra. Viņi mēģināja spēlēt lomu situācijā, kas ir lielāka par jebkuru sporta notikumu. Vispirms viņi bija gatavi spēlēt, tad vairs nē. Neesam ārsti, kuriem jālemj par šādām lietām. Man šķiet nopietnāk tas, ka viņi mēģināja norādīt uz mums, kamēr visa Eiropas uzmanība vīrusa sakarā ir tieši Itālijā. Pēc spēles Itālijā ar visiem sarokojāmies un pavadījām stundas lidostā Romā. Tagad viņi negribēja spēlēt, bet paši tai laikā atpūtās pie baseina un pastaigājās pa Burgosu," toreiz teica Penaroha.

Kopš tā laika Spānija apsteigusi Itāliju pēc inficēto skaita un šobrīd ir otrā pasaulē aiz ASV ar vairāk nekā 130 000 inficēto (Itālija trešā ar teju 125 000). Spānijā no vīrusa miruši gandrīz 12 ar pusi tūkstošu cilvēku (Itālijā vairāk nekā 15 tūkstoši). "Sassari" prezidents Sardara uzskata, ka klubs toreiz rīkojies pareizi, un tas ļāvis arī spāņiem izvairīties no vēl lielāka saslimušo skaita. "Burgosai mūs būtu jāieceļ par goda pilsoņiem. Ja viņi būtu atļāvuši desmit tūkstošiem cilvēku ierasties uz spēli, viņu "Covid-19" saslimšanas gadījumu skaits šodien būtu daudz lielāks," sacīja kluba prezidents.

FIBA pieņēmusi lēmumu Čempionu līgas sezonu pabeigt nākamās sezonas sākumā. Proti, "Final Eight" formātā turnīrs tiks aizvadīts septembra beigās un oktobra sākumā. Bez Burgosas šobrīd zināmas vēl piecas dalībnieces - spāņu "Zaragoza", čehu "Nymburk", turku "Turk Telekom" un grieķu AEK. Savukārt vēl divi dalībnieki jānoskaidro izšķirošajā astotdaļfināla spēlē starp Tenerifi un Ostendi, kā arī Dižonu un Ņižņijnovgorodu.

Izmantotie resursi:
https://www.basketuniverso.it/