Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Ušackis: "Paredzu, ka Latvijā paliks 3-4 klubi, varētu atgriezties Baltijas līga"

Andrejs Siliņš

“Latvijā jau tāpat bija krīze un paredzu, ka paliks 3-4 basketbola klubi. Tāpat būs Igaunijā, arī Lietuvā nepaliks šāds klubu skaits. Pienāks brīdis, kad visiem būs atkal “jāmetas kopā”. Ceru, ka kļūdos,” telefonsarunā Sportacentrs.com podkāstā “Ārpus Kadra” koronavīrusa pandēmijas ietekmi uz vietējo basketbolu prognozēja basketbola aģents Raivis Ušackis.

Spēlētāju aģenta darba specifika paredz regulāru došanos uz ārvalstīm, taču tas šobrīd nav iespējams, atzīst Ušackis. “Bija saplānoti vairāki braucieni, bet pašreiz darbs operatīvā režīmā notiek no mājām. Laiks šobrīd vairāk tiek veltīts bērniem un datoram. Ikdienas darbs un dialogs notiek tikai ar telefona un datora starpniecību,” sacīja aģents.

“Lielākā daļa jauniešu, ko pārstāvu, ir atgriezušies mājās - gan lietuvieši, gan igauņi, latvieši un ukraiņi. Nav atbraukuši divi spēlētāji, no viņiem arī viens latvietis - Dāvids Grīnbergs no Burgosas [Spānijā]. Visi pārējie ir atgriezušies un jūtas labi. Taču izbrīna, ka mazajās pilsētās, uz kurām jaunie spēlētāji atgriežas, izplatās baumas, sak, atbraucis mājās tāpēc, ka viņam ir vīruss. Vairāk pārmetums nevis ģimenei, bet Latvijas valstij, kas pārāk vēlu reaģēja uz visu. Kā bijušais militārists vairākkārt zvanīju uz infektoloģijas centru un lūdzu, lai tiek izstrādāts normāls algoritms. Tas noticis tikai tagad. Lūdzu cilvēkus, kas dzīvo šajās pilsētās, neuztraukties - spēlētāji nav inficēti,” Ušackis aicināja saglabāt vēsu prātu.

Lielākajā daļā Eiropas klubu basketbola sezonas pārtrauktas uz nenoteiktu laiku vai citos gadījumos jau pavisam. Arī “VEF Rīga” valdes priekšsēdētājs Edgars Jaunups norādīja, ka VEF līgumsaistības ar spēlētājiem uzskata par izbeigtām 14. martā, kad Latvijā tika izsludināts ārkārtas stāvoklis. Tas nozīmē, ka liela daļa spēlētāju Eiropā nesaņems visas līgumā sākotnēji paredzētās algu izmaksas. “Nav viena pareizā atbilde uz šo jautājumu, bet jāsaprot viena lieta - ja valstī izsludina ārkārtas stāvokli, tas ir tā saucamais forsmažors. Katrs klubs redz pēc saviem līgumiem, vai nauda no sponsoriem, no reklāmas līgumiem ir saņemta. Runāju ar Viļņas “Rytas” ģenerālmenedžeri, viņiem katru dienu “nolec” kārtējie sponsori. Šis ir liels pārbaudījums gan klubiem, gan spēlētājiem. Ir klubi, kas izmaksās līgumus līdz pēdējai sezonas dienai. Ir klubi, kas izmaksās pilnu marta mēnesi, ir klubi, kas izmaksās 50% par aprīli un maiju, un ir klubi, kas saka, ka izmaksās visu sākumā paredzēto. Tas ir ļoti individuāli, šeit nav viena pareizā algoritma.”

“Lielākā daļa Eiropas klubu, kuros ir mani spēlētāji, ir pietiekoši spēcīgi un pašreiz vairāk ir runa par kompensāciju, ko klubi gatavi izmaksāt. Cits jautājums - ir spēlētāji, kuriem ir līgumi ar konkrētiem klubiem uz divām sezonām. Klubiem jāsaprot, ko darīt. Pašreiz ir nedaudz jānogaida, lai runātu par nākamo gadu, par līgumu laušanām. Klubi baidās, ka spēlētāji var sākt lauzt līgumus. Jāsaprot, ka pagaidām basketbols nav pirmajā plānā,” Ušackis norādīja, ka Eiropā viņa pārstāvēto spēlētāju klubiem lielākoties ir finansiālie drošības spilveni.

“Latvija bija viena no pēdējām valstīm Eiropā, kas pieņēma lēmumu pārtraukt līgu. Pašreiz nebūtu korekti no manas puses, ja sāktu zvanīt visiem klubiem jau vakar [pirmdien]. Lielākajai daļai klubu vajadzīgs laiks, lai saprastu, kā tālāk rīkoties. Viņus var pilnībā saprast. Saku saviem spēlētājiem, lai nedaudz pagaida. Iedodam klubiem dažas dienas saprast, kā rīkoties, apzināt sponsorus un savas iespējas,” Ušackis aicina spēlētājus būt saprotošus. “Mums klubu basketbolā jau tāpat bija krīze un paredzu, ka Latvijā paliks 3-4 basketbola klubi. Domāju, ka tāpat būs arī Igaunijā. Domāju, ka kaut kādā brīdī var atgriezties Baltijas līga. Arī Lietuvā nepaliks šāds skaits klubu un pienāks brīdis, kad visiem būs atkal “jāmetas kopā”. Ceru, ka kļūdos. Vēl viena lieta - daudzās valstīs varētu būt saīsinātas [nākamās] sezonas, kas atstās ietekmi arī ekonomiskajā ziņā.

“Top līgas izdzīvos. Tur ir pietiekoši liela stabilitāte un drošības spilveni. Aktuāls jautājums gan būs par Itāliju, kā atkopsies valsts ekonomika. Skaidrs, ka algu kritums būs, kādi 30-40%. Ja privātie biznesi tiek slēgti, tas ietekmēs tūrismu, sportu un kultūru. Pirmie divi gadi nebūs viegli,” Ušackis prognozēja. “Būs mazāka spēlētāju migrācija. Būtiski būs arī tas, kurās valstīs vīruss attīstīsies straujāk un kuras būs drošākas. Spēlētāji gribēs spēlēt arī drošākā vidē un situācijā. Izdzīvos tie, kas būs stiprāki un kas adekvātāk attieksies pret situāciju - gan spēlētāji pret klubiem, gan klubi pret spēlētājiem.”

Podkāsts “Ārpus Kadra” skatāms portālā Sportacentrs.com un klausāms visās podkāstu straumēšanas vietnēs. Jaunākajā epizodē viedokļos dalījās: Jānis Kalniņš, Kaspars Gorkšs, Raivis Ušackis, Edgars Jaunups, Kārlis Muižnieks, Einars Fogelis, Māris Verpakovskis, Rihards Lomažs, Kaspars Daugaviņš, Krišs Upenieks un Rolands Eliņš.

Klausies sev ērtākajā veidā:
Spotify: https://ej.uz/AKspotify
Podbean: https://ej.uz/AKPodbean
Apple Podcasts: https://ej.uz/AKApple
PlayerFM: https://ej.uz/AKPlayerFM
Podkasti.lv: https://ej.uz/AKDelfi
SoundCloud: https://ej.uz/ArpusKadra

  +2 [+] [-]

, 2020-03-18 12:59, pirms 4 gadiem
Varētu būt arī cita realitāte - saplūšana ar LBL2 līdervienībām.

Ogre, VEF Rīga, Ventspils, Jūrmala, Valmiera, LU, Liepāja, Valka (ja būs jauns veidojums bez igauņu dalības), Jēkabpils, Jelgava, Gulbene, Saldus, Līvāni (?), Turība (?).

26 spēles regulārajā sezonā; papildus vēl kausa izcīņa (Latvijas kauss, nevis līgas kauss).

  +1 [+] [-]

, 2020-03-18 13:05, pirms 4 gadiem
1 rakstīja: Varētu būt arī cita realitāte - saplūšana ar LBL2 līdervienībām.

Ogre, VEF Rīga, Ventspils, Jūrmala, Valmiera, LU, Liepāja, Valka (ja būs jauns veidojums bez igauņu dalības), Jēkabpils, Jelgava, Gulbene, Saldus, Līvāni (?), Turība (?).

26 spēles regulārajā sezonā; papildus vēl kausa izcīņa (Latvijas kauss, nevis līgas kauss).
Jūrmalā komanda vairs nav un droši vien arī nebūs, Valkā nebūs ne tik.

     [+] [-]

, 2020-03-18 20:48, pirms 4 gadiem
1 rakstīja: Varētu būt arī cita realitāte - saplūšana ar LBL2 līdervienībām.

Ogre, VEF Rīga, Ventspils, Jūrmala, Valmiera, LU, Liepāja, Valka (ja būs jauns veidojums bez igauņu dalības), Jēkabpils, Jelgava, Gulbene, Saldus, Līvāni (?), Turība (?).

26 spēles regulārajā sezonā; papildus vēl kausa izcīņa (Latvijas kauss, nevis līgas kauss).
aizmirsti, pirmās 2/3 komandas rausies uz labu līmeni, ne ar vietējiem

     [+] [-]

, 2020-03-18 21:03, pirms 4 gadiem
Nabaga infektoloģijas centrs - nepietiek, ka parastie trakie zvanās, vēl bijušie militāristi iedomājas, ka komandēs kam un kā jānotiek.