Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Bertomeu: "Īsto Eirolīgu izveidojām pirms trīs gadiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Bertomeu: "Īsto Eirolīgu izveidojām pirms trīs gadiem"
Hordi Bertomeu. Foto: EuroLeague

"Mans redzējums – Eirolīga ar 16 ilgtermiņa licencēm, kas ļauj kopīgi audzēt produktu, kā arī divas papildu licences Eirokausa finālistēm ar paaugstināšanas un izslēgšanas sistēmu, kura atļauj ambicioziem un solīdiem projektiem sameklēt ceļu uz eliti," pirms 20. sezonas sākuma teica "EuroLeague Basketball" prezidents Hordi Bertomeu.

Eiropas Basketbola līgu apvienība (ULEB) pašreizējo Eirolīgu izveidoja 2000. gadā. Šosezon līgā startēs 18 klubi, tai skaitā jaunpienācējas – Tonijam Pārkeram piederošā “Lyon Villeurbanne ASVEL” un Minhenes “Bayern”.

Pēc pirmajiem 20 gadiem nav šaubu, ka Eirolīga ir solīds projekts, kurš pozicionē sevi starp pasaules vadošajiem sporta īpašumiem,” teica Bertomeu. “Atbilstoši “SportsBusiness” datiem, esam otrais straujāk augošais uzņēmums sporta tirgū – tas apliecina līgai piemītošo potenciālu.”

“Lielākais izaicinājums darbības sākumā – izveidot līgas kultūru starp turnīra dalībniecēm. Iepriekš Eiropas sportā nekā tāda nebija. Vajadzēja saprast, ka ikviens ir maza daļa no liela projekta, ka grupa vienmēr ir svarīgāka par indivīdu, ka turnīram jāpāraug partnerībā. Mums tas izdevās.”

Iespējams, nākamais svarīgākais solis – pirms trīs gadiem izveidojām īsto līgu. Tādu, kurā katra komanda tiekas ar katru apļa sistēmā. Tā, līdzās mūsu sabiedrībai ar IMG aģentūru, ļāva uzņēmumam pāriet nākamajā līmenī. Tagad produktu jāpadara vēl labāku, padarot to pievilcīgu jaunākām auditorijām.”

Eirolīgas iniciatīvu vidū ir 1) “EuroLeague Fantasy Challenge” spēle no 2004. gada, 2) “HeroLeague” reklāmas kampaņa – iepriekš “EuroLeague Sixteen”, “GAMEON!” un “The Duel”, 3) sociālais projekts “One Team” no 2012. gada, 4) “EuroLeague Academy” bērniem – no 2018. gada darbojas Spānijā, Izraēlā, Turcijā un Grieķijā.

Sākot no nākamās sezonas, Eirolīgai kvalificēsies abas Eirokausa finālistes, nevis tikai čempione. “Komandām, kuras kvalificēsies, tiks dota iespēja uzkavēties Eirolīgā ilgāk par vienu sezonu atbilstoši parādītajam sportiskajam sniegumam. Nacionālo līgu kvotas tiks nomainītas pret ikgadējām “wild-card”. Tās ļaus mums panākt, lai jebkura kandidāte atbilstu mūsu standartiem.

Eirolīga vairāk neplāno mainīt izspēles kārtību. “Ticu, ka esam atraduši īsto sistēmu – divu apļu regulāro sistēmu, kuru ieviesām pirms trīs gadiem. Skaitļi liecina, ka fani to vēlas – nepārtrauktu “action” un savstarpējos dueļus starp vadošajiem klubiem.”

Jebkādas izmaiņas turnīrā iespējamas atkarībā no teritoriālās izplešanās, taču ne obligāti no licenču skaita pieauguma. Klubi vēl nav panākuši vienošanos, taču valda savstarpēja sapratne, ka pāriešanai nākamajā līmenī mums jāpalielina klubu ienākumi un vērtība. Mans redzējums – 16 ilgtermiņa licences, kā arī divas papildu licences Eirokausa finālistēm.”

“Apvienotā Karaliste vienmēr bijusi un ir mūsu plānos. “London Towers” spēlēšana Eirolīgā 2000. gadā liecina, ka mums jau sākumā bija ambīcijas ieiet britu tirgū. Tajā laikā ne līga, ne klubs nebija gatavi laulībām. Tagad esam vairāk nobrieduši. Pastāv daudz iespēju, ka nākotnē tiksim pie britu kluba. Veicam lēnus, taču drošus soļus, lai nākotnē tur būtu Eirolīgas komanda.”

“Līdzdalības apjoms basketbolā aug straujāk nekā pārējos tradicionālajos Apvienotās Karalistes sporta veidos. Valstī ir milzīgas emigrantu grupas no lieliem basketbola tirgiem. Jāiet soli pa solim – jāsaprot, kurš būs īstais projekts.

“Mūsu pienākums ir izveidot ietvaru, kas komandām garantē godīgu cīņu, vienlaikus atļaujot uzlabot individuālo sniegumu. Tie ir divi svarīgākie pilāri, lai veicinātu godīgu un sabalansētu konkurenci, vienlaikus nodrošinot līgas ilgtermiņa darbību.”

“Tirgi ar augstām nodokļu likmēm parasti piedāvā labākus nosacījumus biznesa attīstībai un otrādi. Nonācām pie secinājuma, ka sabalansēta turnīra izveidi var ietekmēt tā saucamie “akciju turētāju ieguldījumi” (shareholder contributions) vai ienākumi, kurus tiešā ceļā nerada tirgus.”

“Klubi nolēma, ka nākamajos gados pakāpeniski jāsamazina akciju turētāju ieguldījumi no 65% līdz, maksimums, 40 procentiem 2023. gada sezonā ar sankcijām, kuras līdzīgas Ziemeļamerikas “luksa nodokļiem” ar pārtēriņu apjomā no 10 līdz 180%. Sankcijas attiecīgi jāsadala starp atbilstošajām komandām.”

“Ticam, ka mums jāpalīdz klubiem palielināt ienākumus. Šī iemesla dēļ izveidojām BOCS – biznesa operāciju un klubu pakalpojumu dienestu. Minētā nodaļa pētīs labākos piemērus sporta un izklaides pasaulē, kā arī veidos plānus biznesa izaugsmei.”

Līgas spēlētāji, treneri un tiesneši 2019. gada sezonā izveidoja savas profesionālās apvienības – ELPA, ELHCB un UEBO.

Izmantotie resursi:
https://www.euroleague.net/news/int...

  +3 [+] [-]

, 2019-10-03 16:10, pirms 5 gadiem
no nosacījumiem - skaidri redzams, ka LV tuvākos padsmit gadus var nesapņot par EL pat ja parādītos kāds bagāts basketbolmīlis

  -1 [+] [-]

, 2019-10-03 16:28, pirms 5 gadiem
Daniel rakstīja: no nosacījumiem - skaidri redzams, ka LV tuvākos padsmit gadus var nesapņot par EL pat ja parādītos kāds bagāts basketbolmīlis
VEF taču spēlēs ČĻ ,finālistiem dod ceļazīmes....
Bet ja nopietni ,labs projekts,labs basketbols un pašsaprotami pilnas tribīnes.

     [+] [-]

, 2019-10-03 19:59, pirms 5 gadiem
Jawa rakstīja: VEF taču spēlēs ČĻ ,finālistiem dod ceļazīmes....
Bet ja nopietni ,labs projekts,labs basketbols un pašsaprotami pilnas tribīnes.
Labs projekts galvenokārt priekš īpašniekiem! Priekš skatītājiem vienkārši nav citas tik kvalitatīvas alternatīvas jo nauda nosaka visu!