Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Prognoze: Eirolīgas sezonas likteni izšķirs viena balss

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Prognoze: Eirolīgas sezonas likteni izšķirs viena balss
Jānis Strēlnieks cīņā ar Niku Kalatesu. Foto: Euroleague

Svētdien, 24. maijā, plānoja kronēt Eirolīgas čempioni, taču pandēmija plānus izjauca. Pirmdien 11 klubi ar A licencēm balsos par sezonas turpinājumu. Portāls lrytas.lt prognozē, ka balsojumu izšķirs viena balss.

Video konferencē 25. maijā piedalīsies 11 klubi: Kauņas “Žalgiris” (Lietuva), “Real Madrid”, “FC Barcelona”, “Baskonia” (Spānija), “Maccabi Tel Aviv” (Izraēla), Stambulas “Anadolu Efes”, “Fenerbahce” (Turcija), “Olimpia Milano” (Itālija), Maskavas CSKA (Krievija), Atēnu “Panathinaikos” un Pirejas “Olympiacos” (Grieķija).

Pozitīvam lēmumam pietiks ar vienkāršu balsu vairākumu. Gadījumā, ja kāda kluba pārstāvis nepiedalīsies balsojumā vai atturēsies, un balsu skaits būs vienāds, izšķirošā būs Eirolīgas vadītāja Hordi Bertomeu balss.

Balsojuma rezultātus apstiprinās Eirolīgas klubu asambleja, kura apvieno visus 18 klubus, tai skaitā ASVEL (Francija), “Zenit”, “Khimki” (Krievija), Minhenes “Bayern”, “ALBA Berlin” (Vācija), “Valencia Basket” (Spānija) un Belgradas “Crvena Zvezda” (Serbija).

“Žalgira” direktors Pauļus Motejūns 21. maijā neatklāja, kāds būs viņa balsojums. “Redzēsim, kas notiks – neskriesim vilcienam pa priekšu. Jāiepazīstas ar priekšlikumiem, pēc tam jābalso.”

Spānijas laikraksts “AS” vēsta, ka Eirolīga pirmdien klubiem piedāvās vairākus variantus. Vadība vēlas aizvadīt finālturnīru vienā pilsētā. Kauņa ir viena no kandidātēm, tiesa, lrytas.lt avoti Serbijā vēsta, ka galvenā favorīte ir “Crvena zvezda” mājvieta Belgrada.

“Žalgiris” saņēma premjerministra Sauļus Skverneļa piekrišanu izšķirošo cīņu rīkošanai un nosūtīja Eirolīgai priekšlikumu turpināt sezonu Lietuvā. Piedāvājums paredz, ka Kauņā un Viļņā tiks aizvadītas gan regulārās sezonas atlikušās cīņas, gan “play-off”.

Kauņas klubs 18. maijā atsāka treniņus, tiesa, tajos nepiedalās “Žalgira” leģionāri. Ja būs nepieciešams, viņi ar ASV un Australijas valdību atbalstu varēs atgriezties. Ņemot vērā apstākļus, Pauļum Motejūnam pirmdien jāpaceļ roka par sezonas turpināšanu Lietuvā, prognozē lrytas.lt .

Arī Pirejas “Olympiacos” šonedēļ atsāka treniņus. “Sarkano” rindās pašlaik nav Jorgs Printezis, Antonis Koniaris, Ogastīns Rabits, Brendons Pols, Oktāvijs Eliss, Teilors Ročestijs un Veids Boldvins. Amerikāņi un pārējie atgriezīsies tikai sezonas atsākšanas gadījumā.

“Olympiacos” ģenerālmenedžeris Niks Lepeniotis aplēsis, ka pandēmijas dēļ klubs šosezon zaudēs 50% plānoto ienākumu. Šī iemesla dēļ klubam būs grūti pārliecināt leģionārus atgriezties, jo nebūs iespējams samaksāt līgumos apsolīto naudu.

Atēnu “Panathinaikos” ir līdzīgā situācijā. Galvenais treneris Riks Pitino devās uz ASV un vienojās par NCAA pirmās divīzijas komandas “Iona” trenēšanu. Aiz okeāna atrodas arī Niks Kalatess – izskanējušas runas, ka pēc sezonas viņš oficiāli atstās komandu.

Lrytas.lt avoti Grieķijā vēsta, ka abi klubi izvēlēsies tiem finansiāli izdevīgāko risinājumu un pirmdien balsos pret sezonas atsākšanu. Tikmēr Spānijas komandas trenējas jau vairākas nedēļas, turklāt ar leģionāru vairākuma līdzdalību.

Skatoties no pašreizējās perspektīvas, spāņu klubiem ir labākās izredzes turpināt sezonu. Tiesa, spāņi nākamajā nedēļā gaida lēmumu par ACB līgas atsākšanu. Eurohoops.net izplatītās spēlētāju aptaujas rezultāti vēsta, ka vairākums basketbolistu šobrīd nevēlas atgriezties laukumā.

Šaubas par nākotni pauda arī “Baskonia” prezidents Hosē Antonio. Viņaprāt, 18 komandu pulcēšana vienā pilsētā, cenšoties garantēt viņu drošību, ir sarežģīts uzdevums. Neraugoties uz to, gaidāms, ka visi trīs Spānijas klubi balsos par sezonas turpināšanu.

Stambulas “Anadolu Efes” galvenais treneris Ergins Atamans ir neapmierināts ar Turcijas basketbola līgas lēmumu par sezonas izbeigšanu. Stratēģis norādīja uz Vācijas, Spānijas un Izraēlas piemēriem, kur līgas meklē iespēju turpināt sacensības. Turks cer uz Eirolīgas sezonas atsākšanu, jo viņa komanda atrodas pirmajā vietā un pieder turnīra favorītu lokam.

“Fenerbahce” nometnē valda klusums. Izskanēja ziņas, ka kluba vadība atkārtoti un nesekmīgi centusies pagarināt līgumu ar Žeļko Obrdoviču. Paredzams, ka Turcijas klubu balsis pirmdien dalīsies uz pusēm.

CSKA prezidents Andrejs Vatutins visās intervijās saka, ka klubs pandēmijas dēļ zaudēs daudzus miljonus – orientējoši 30% plānoto ienākumu. Viņš paziņojis, ka Eirolīgas sezona ir izgāzusies. Arī vīrusa izplatība Krievijā turpinās.

Telavivas “Maccabi” vadītāji, spēlētāji un fani gaida gan Eirolīgu, gan Izraēlas čempionātu. Kluba vadītāji izteikušies, ka sezonas atsākšanas gadījumā dos priekšroku starptautiskam turnīram. Biļetes uz “Maccabi” mājas spēlēm ir dārgākās Eirolīgā un sezonas atcelšanas gadījumā klubs zaudēs apmēram 10 miljonus eiro.

Lielu robu iecirtīs arī nesaņemtā nauda par pārdotajām TV tiesībām – parasti tā nonāk “Maccabi” kasē. Izraēlas amatpersonas paudušas, ka pandēmija klubam varētu izmaksāt 21 miljonu eiro, ziņo vietējie mediji.

“Olimpia Milano” bija pirmā komanda, kuru skāra pandēmijas ietekme, taču tā pirmā mēģināja atsākt treniņus. Situācija Itālijā ir stabilizējusies. Kluba vadītāji teikuši, ka komandai necietīs lielus zaudējumus, tāpēc, visticamāk, spēs paturēt leģionārus un samaksāt apsolītās algas.

Milānas kluba ģenerālmenedžeris Kristos Stavropuloss intervijā “Gazzetta Dello Sport” paziņojis, ka nav liela pamata cerēt uz Eirolīgas atsākšanu. Pēc lrytas.lt domām, vismaz vienai no trijām nosauktajām komandām jābalso par sezonas turpinājumu, visticamāk, “Maccabi”.

Eirolīga izskata iespēju turpināt sezonu Atēnās, Belgradā, Kauņā un Viļņā, kā arī Vācijas pilsētā Ķelnē. Pozitīva lēmuma gadījumā komandām četru dienu laikā jāierodas vienā no minētajām vietām. Pašizolācija plānota no 29. maija līdz 11. jūnijam, treniņnometne – no 12. jūnija līdz 2. jūlijam, bet spēles 4.-26. jūlijā.

Regulārajā sezonā atlikušas sešas kārtas. Ļoti iespējams, ka Eirolīgas vadītāji piedāvās neizspēlēt regulāro sezonu līdz galam, tās vietā pārejot pie “Astoņu fināla” vai izslēgšanas spēlēm. Pēdējais priekšlikums var mainīt klubu nostāju, jo tādā gadījumā “Žalgirim” nebūtu iemesla balsot “par”.

Eirolīga 24. maijā

#KomandaU-Z+/-
1Anadolu Efes (Q)24-4+266
2Real Madrid (Q)22-6+206
3Barcelona (Q)22-6+164
4CSKA (Q)19-9+180
5Maccabi Tel Aviv (Q)19-9+127
6Panathinaikos14-14-2
7Himki13-15+13
8Fenerbahce13-15-35
----
9Žalgiris12-16+71
10Valencia Basket12-16-21
11Olympiacos12-16-39
12Olimpia Milano12-16-73
13Baskonia12-16-96
14Crvena zvezda11-17-29
15Lyon ASVEL10-18-211
16ALBA Berlin9-19-119
17Bayern8-20-217
18Zenit8-20-185

Izmantotie resursi:
https://www.lrytas.lt/sportas/kreps...

     [+] [-]

, 2020-05-24 16:44, pirms 4 gadiem
Žordi Bertomeu