Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Māra Mote: "Trampa ziņas, Gobērs, NBA apturēšana – visu uzzināju, stāvot rindā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Māra Mote: "Trampa ziņas, Gobērs, NBA apturēšana – visu uzzināju, stāvot rindā"
Māra Mote un "Arizona": 24 uzvaras pirmajā NCAA sezonā. Foto: Arizona Wildcats

Kā jaunā situācija un sporta apturēšana ietekmē Latvijas studentus ASV augstskolās? Sportacentrs.com piedāvā rakstu sērijā iepazīties ar situācijas attīstību dažādās NCAA pirmās divīzijas skolās.

Taksona, Arizona. Trešdiena, 11. marts, plkst. 17:57 pēc vietējā laika. “Arizona” universitātes pirmā kursa studente Māra Mote iestājās garā rindā vietējā veikalā. Viņas komanda pirms dažām dienām atgriezās no Lasvegasas, kur “Pacific-12” čempionāta pusfinālā atzina Sabrinas Jonesku – gaidāmā WNBA drafta pirmā numura – un “Oregon” pārākumu.

“Wildcats” nākamā spēle bija paredzēta 20. vai 21. martā. Arizonas komanda pretinieci NCAA čempionāta pirmajā kārtā uzzinātu 16. martā. Gadskārtējā “Selection Monday” jeb “Atlases pirmdienas” šovā ESPN žurnāliste Rebeka Lobo nosauktu 64 labākās pirmās divīzijas komandas, kuras divas nedēļas nogales cīnītos, lai 3.-5. aprīlī iegūtu tiesības spēlēt “Četru finālā” Ņūorleānā.

ASV galvaspilsētā Vašingtonā tobrīd pulkstenis rādīja 20:57. Četrdesmit piektais prezidents Donalds Tramps gatavojās TV uzrunai. Sākumā viņš izteicās, ka varētu uzrunāt tautu apmēram plkst. 20:00 pēc Austrumkrasta laika (EST), taču realitāte uzruna notika 21:01-21:11. Latvijā tobrīd bija trīs naktī – amerikāņi uz vasaras laiku pāriet ātrāk, tāpēc martā laika starpība ir sešas, nevis septiņas stundas.

Nacionālās basketbola asociācijas kalendārs 11. martā paredzēja sešu spēļu norisi. Filadelfijā, Atlantā un Maiami cīņas jau tuvojās beigām. Dalasas “Mavericks” savā laukumā stājās pretī Denveras “Nuggets”, savukārt “Kings” un “Pelicans” tikšanās vēl nebija sākusies. Rudī Gobērs atradās ceļā uz Oklahomsitijas slimnīcu, bet “Chesapeake Energy” arēnā tiesneši mirkli pirms iemetiena apturēja “Thunder” un “Jazz” spēles sākumu.

Nākamajā pusstundā sāka gāzties ziņu lavīna. Tramps paziņoja, ka ASV no 14. marta plkst. 00:00 uz 30 dienām pārtrauks aviosatiksmi no 26 Eiropas Savienības valstīm, bet neizsludināja ārkārtas stāvokli. NBA birojs Ņujorkā saņēma ziņu no Oklahomsitijas, ka Gobēram konstatēta saslimšana ar elpceļu vīrusu “Covid-19” un pārdesmit minūšu laikā paziņoja par sezonas apturēšanu.

NCAA vadība jau iepriekš bija pasludinājusi, ka nacionālie čempionāti basketbolā notiks bez skatītājiem. “Ivy League” jeb Efeju līga – tajā spēlē ASV akadēmiski slavenāko augstskolu komandas – vēl nedēļas sākumā atcēla konferences finālturnīru, kamēr pārējās līgas plānoja līdz 15. martam pabeigt savu čempionātu izspēli. Ceturtdienas, 12. marta, rītā vēl šķita, ka tā būs, taču pusdienlaikā visas līgas cita pēc citas informēja par sezonas pārtraukšanu. Piecpadsmit stundu laikā studentu sports apstājās.

“Viss notika ļoti ātri,” trešdien, 18. martā, atcerējās Mote. “Stāvēju rindā pārtikas veikalā, kamēr ziņās tika pasludināts, ka Gobēram konstatēts vīruss. Sekoja NBA sezonas apturēšana un Trampa aizliegums ieceļot Amerikā no Eiropas. Nākamajā dienā atcēla visus NCAA konfereču turnīrus un pāris stundas vēlāk arī nacionālo čempionātu.”

“Arizona” basketbolistes sezonas pēdējā “Associated Press” rangā 16. martā tika ierindotas 16. vietā 350 komandu konkurencē, bet 12. marta rītā vēl turpināja gatavoties nākamajiem startiem. “Desmit minūtes pirms treniņa tika paziņots, ka NCAA turnīrs ir atcelts. Visas gaidījām, ka tā notiks, taču paziņojuma brīdī tas šķita neticami.”

Kā komanda uztvēra notikušo? “Ļoti skumjš brīdis – ieguldījām daudz darba, izveidojot labu komandu ar augstiem mērķiem. Sapulcējāmies aplī, apsēdāmies. Parunājāmies, vēlāk aizgājām pēdējās komandas vakariņās pilnā sastāvā – treniņi pēc tam vairs nenotika. Treneri teica, ka zāli atvērs četras reizes nedēļā – lai rakstām, ja gribam trenēties individuāli. Tagad viss aizslēgts.

Taksonā valdīja miers. “Pilsētā bija reģistrēts tikai viens “Covid-19” gadījums, tāpēc cilvēki neuztraucās. Saņemot ziņas par infekciju skaita pieaugumu citās vietās, cilvēki devās uz veikaliem. Tualetes papīrs, roku mazgājamie līdzekļi, mitrās salvetes – šīs lietas tika izpirktas. Pārvietošanās ierobežojumu nebija, taču mediju ziņas radīja lielāku satraukumu.”

Cēsu meitene, uzzinot notikušo, mēģināja pēc iespējas ātrāk atgriezties Latvijā. “Trīsdesmit dienu aizliegums ceļot uz Ameriku īpaši nepārsteidza, taču sākumā nesapratu, vai varēs izbraukt no valsts. Noskaidrojot, ka ceļošanas aizliegums noteikts tikai vienā virzienā, sirds kļuva mierīgāka. Zināju, ka vēl ir laiks tikt uz mājām un paspēju atgriezties.

Pārmaiņas skolas dzīvē sekmēja Māras atgriešanos Latvijā. “Pavasara brīvlaikā paziņoja par trīs dienu pagarinājumu un mācību attālinātu norisi līdz 6. aprīlim. Pirms trīs dienām informēja, ka tāda kārtība būs spēkā līdz semestra beigām. Studentiem ieteica braukt mājās, taču atļāva palikt kampusā esošajās kopmītnēs. Izmantojot skolas karti, vienā ēkā var dabūt brokastis līdzņemšanai. Strādā arī viens “food court”, tiesa, uz vietas ēst nav atļauts.”

Meitene šobrīd atrodas divu nedēļu karantīnā kopā ar savu ģimeni. “Viss notika ļoti strauji. Nopirku biļeti uz mājām un pāris stundas vēlāk (14. martā) paziņoja, ka Latvijā slēgs lidostas (no 17. marta plkst. 00:00). Domāju, ka iesprūdīšu, taču ielidoju vienu dienu ātrāk. Mācīšos “online” – pagaidām ir tikai viena video lekcija plkst. 20:00 pēc Latvijas laika. Kad dzīve atgriezīsies ierastajā režīmā, varēs atsākt treniņus zālē, bet pagaidām jādzīvo mājās.”

Pārmaiņas ietekmējušas arī “Arizona” tālākos plānus. “Maija beigās mums bija paredzēta Eiropas tūre Itālijā un Spānijā – jūnija sākumā no Barselonas būtu ceļojusi uz mājām. Nav zināms, kad atsāksies treniņi. Parasti pēc sezonas beigām ir divas brīvas nedēļas – pēc tam treniņi līdz maija vidum un jūlijā. Nav zināms, kad atgriezīšos Amerikā.”

Baldoniete Marianna Kļaviņa otro gadu studē Sanfrancisko universitātē (USF) un savainojuma dēļ izlaiž šo sezonu. Slavenajā miglas ieskautajā pilsētā pie Klusā okeāna pirmdien, 15. martā, tika noteikta pirmā nacionāla mēroga karantīna. Pašizolācijas režīms ir spēkā gandrīz visā Sanfrancisko līča apkaimē (Bay area) un aptver septiņus miljonus cilvēku – vairāk nekā sesto daļu Kalifornijas iedzīvotāju.

“Pagājušajā nedēļā USF bija pavasara brīvlaiks,” rakstīja Marianna. “Nedēļas vidū paziņoja, ka nākamajās 2-3 nedēļās mācības notiks “online” režīmā. Visiem bija šoks, taču nekas traks. Katra nākamā diena nesa jaunas pārmaiņas. Paziņojums par mācību norisi “online” līdz semestra beigām nozīmēja kopmītņu aizvēršanu.”

“San Francisco” – līdzīgi kā “Arizona” – ir viena no internacionālākajām komandām Amerikā. “Dons” rindās spēlē meitenes no Kanādas, Somijas, Horvātijas, Latvijas, Dānijas, Baltkrievijas, Čehijas, Grieķijas un Polijas. “Treneri vēlējās nodrošināt visiem eiropiešiem dzīvesvietas, īpaši spēlētājiem, kuri atrodas rehabilitācijas procesā.

Piesardzības noteikumu pastiprināšana ietekmēja Mariannas situāciju. “Bija doma palikt un rehabilitēties Sanfrancisko. Ziņas mainīja plānus – rehabilitācijas vairāk neatļāva. Šonedēļ visu ver ciet. Diemžēl nevaru tikt atpakaļ uz Eiropu, tāpēc ceļošu pāri Amerikai uz otru krastu pie māsas, kamēr varēšu atgriezties Latvijā.”

“Vakar (16. martā – Latviju no ASV Rietumkrasta pašlaik šķir deviņu stundu laika starpība, pēc pārejas uz vasaras laiku būs parastās 10 stundas) pilsētu aiztaisīja ciet. “Bay Area” ir diezgan daudz infekcijas gadījumu, tāpēc uztaisīja “shutdown”, lai viss nomierinātos. Vaļā paliek tikai veikali – ar ierobežotu darba laiku. Restorāni slēgti. Iespējams, nenotiks vasaras skola, taču viss var mainīties.”

Komandas vadība rīkojās racionāli. “Treneri centās nomierināt un teica, ka mums jāpaliek mierīgām, lai pieņemtu pareizos lēmumus. Lielāko satraukumu radīja nokļūšana mājās. Skola vilcinājās ar lēmumu par mācību turpinājumu, tāpēc nepaspēju atgriezties Latvijā. Tiklīdz būs iespēja, lidošu mājās. Manuprāt, galvenais – cilvēkiem jādomā loģiski. Nav jākrīt panikā un jāizvairās no sabiedriskām vietām. Tagad trenēšos mājās – pievērsīšos pamata vingrinājumiem.”