Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Lietuva: problēma ārējā līnijā, spēks groza apakšā

Andrejs Siliņš

Lietuva: problēma ārējā līnijā, spēks groza apakšā
Lietuvas basketbola izlase: 2014. gada mērķis - pirmais piecinieks pasaulē
Foto: AP/Scanpix

Latvijas basketbola valstsvienība, turpinot gatavoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, sestdienas vakarā Šauļos aizvadīs spēli pret mums allaž principiālo sāncensi Lietuvu. Ko varam gaidīt no pretiniekiem, kas rudenī izcīnīja Eiropas vicečempiontitulu un nesen uzsākuši gatavoties dalībai Pasaules kausa izcīņā?

2013. gada septembrī Lietuva zināmā mērā pārsteidza ne tikai Eiropu, bet arī pati savus atbalstītājus. Arī vietējie groza bumbas līdzjutēji skeptiski raudzījās uz Jona Kazlauska vadītās komandas izredzēm, bet Lietuva aizspēlējās līdz finālam, kur gan nespēja izrādīt līdzvērtīgu pretestību spēles garumā Francijas komandai. Lai gan komanda atgriezās mājās varoņu lomā, pēcāk sekoja peripetijas ap Kazlauska darbu - treneris atkāpās un tad atkal pieņēma iespēju turpināt darbu.

Ja Latvija gatavoties sāka jau jūnija izskaņā, tad lietuviešiem gatavošanās process aizsākās 7. jūlijā. Tiesa, klāt nebija un joprojām nav visi - komandai nebūs vislabākā uzbrukuma spēlētāja Lina Kleizas un labākā aizsardzības spēlētāja Roberta Javtoka, kuri nolēmuši atgūties no savainojumiem un sagatavoties klubu sezonai. "Lai gan Kleiza nebija savā ādā, viņš deva interesantas taktisko risinājumu iespējas," pagājušās sezonas dārgākā Eiropas spēlētāja (pēc neoficiālas informācijas - 3,3 miljonu liela alga) prombūtni kā negatīvu novērtē Simas Baranauskas, lietuviešu kolēģis, kurš aprūpē Baltijas un Britu līgas mājaslapas, kā arī vasarās strādā FIBA Europe mediju štābā. "Tagad mums būs jāspēlē vairāk ar klasisko sistēmu, laukumā vienlaicīgi esot diviem garajiem spēlētājiem."

Daudz tiks gaidīts no Jona Valančūna - Toronto "Raptors" centrs Eiropas čempionātā neattaisnoja uz sevi liktās cerības, līdzīgi kā Donāts Motejūns, kura sniegumam arī varētu būt lielāka nozīme komandas panākumos šogad. "Motejūnas aizvadīja labu vasaras līgu, bet mēs visi saprotam, kādā veidā tur tiek spēlēts basketbols," rezervēti pret Motejūna vasaras līgā vidēji gūtiem 16,3 punktiem un izcīnītām 7,7 bumbām pagaidām izturas Baranausks. "Šogad spēles stils būs orientēts uz bumbas nogādāšanu groza apakšā, jo tieši garajā galā ir labākie spēlētāji."

Sastāvā pēc savainojuma izārstēšanas un sekmīgas sezonas atgriezies arī pieredzes bagātais "Žalgira" kapteinis Pauļus Jankūns, kurš stiprinās jau tā iespaidīgo groza apakšu. Savukārt viens no kandidātu saraksta pārsteigumiem ir 21 gadu vecais spēka uzbrucējs Artūrs Gudaitis. 208 centimetrus slaidais puisis sevi skaļi pieteica sezonas izskaņā. Lietuvas čempionāta izslēgšanas mačos nepilnās 13 minūtēs vidēji 7,4 punkti un 3,5 bumbas. Arī Eirolīgā Gudaitis parādīja, ka spēlēt prot: 14+6 pret "Lokomotiv Kuban" un 13+7 pret "Partizan".

Tiesa, mačā pret Latviju nepiedalīsies ne Valančūns, ne Motejūns. Tāpat pirmo Lietuvas pārbaudes maču neaizvadīs nupat ar Madrides "Real" līgumu parakstījušais Jons Mačulis un Krasnodaras "Lokomotiv Kuban" aizsargs Mants Kalnietis. Tieši Kalnieša prombūtne var spēlēt par labu Latvijai. "Mūsu lielākā problēma arvien ir saspēles vadītāji. Kalnietim atkal uz saviem pleciem būs jāiznes viss smagums," noteic Baranausks, norādot, ka uz otrā saspēles adītāja vietu pretendēs Šarūns Vasiļausks un Ads Juškevičs. Abi sezonu aizvadīja ārzemēs (attiecīgi Polijā un Vācijā), taču ne tai augstākajā līmenī. Pie tam Juškevičs vairāk tomēr ir otrā numura pozīcijas spēlētājs. Vēl bija Žigmants Janavičs, kurš sezonu aizvadīja Prienas komandā, bet nākamsezon pirmo reizi spēlēs ārzemēs (Vācijā). Janaviča piesaiste bija kā neliels avanss spēlētājam, tomēr izmantot to neizdosies - basketbolists salauzis roku, tāpēc Lietuva pret Latviju paliek ar pusotru saspēles vadītāju. Kalnieša prombūtnē mačs pret Latviju abiem (Vasiļauskam, Juškevičam) būs pirmā nopietnā iespēja nopelnīt plusiņus Kazlauska blociņā.

Tādu iespēju gan būs vēl daudz - pirms Pasaules kausa izcīņas starta lietuvieši aizvadīs 14 (!) pārbaudes spēles, tai skaitā pret tiem, ar ko būs jāspēlē Spānijā.

Lietuvā no izlases gaida pirmo piecinieku gaidāmajā Pasaules kausa izcīņā un, ņemot vērā grupas dalībnieču sastāvu (Meksika, Angola, Austrālija, Koreja, Slovēnija), tas šķiet pavisam reāli sasniedzams mērķis.

Spēles pret Lietuvu latvieši allaž uztver kā principiālu sāncensību, tomēr par tādu šo Baltijas derbiju uzskatām tikai mēs. "Cilvēki gaida spēli, bet vairāk tāpēc, ka tā būs pirmā izlases spēle šogad, nevis tāpēc, ka tā būs tieši pret Latviju," noskaņojumu Lietuvā pret gaidāmo kaimiņu dueli raksturo Baranausks. "Protams, spēlēm pret Latviju ir citāda garša, bet tas nav nekas ārkārtējs. Pie tam grūti to saukt par lielo derbiju, jo tā ir vien pārbaudes spēle. No otras puses - šis mačs droši vien izsauc vairāk emociju nekā spēles pret tādām komandām kā Beļģija, Somija, Zviedrija vai Gruzija."

Lietuvas izlases kandidāti 2014

PozīcijaSpēlētājsVecumsAugumsKlubs*
Saspēles vadītājsMants Kalnietis27196 cmLokomotiv Kuban (Krievija)
Ads Juškevičs25194 cmBremerhaven (Vācija)
Šarūns Vasiļausks25188 cmTrefl (Polija)
Žigmants Janavičs**25192 cmTonyBet
Uzbrūkošais aizsargsMartins Pocjuss28196 cmŽalgiris
Renalds Seibutis28196 cmLietuvos Rytas
Vieglais uzbrucējsJons Mačulis29198 cmPanathinaikos (Grieķija)
Sims Jasaitis32201 cmLokomotiv Kuban (Krievija)
Mindaugs Kuzminsks24205 cmUnicaja (Spānija)
Deivids Gaiļus26200 cmOlimpija (Slovēnija)
Spēka uzbrucējsDonāts Motejūns23213 cmRockets (NBA)
Pauļus Jankūns30205 cmŽalgiris
Kšištofs Lavrinovičs34210 cmValencia (Spānija)
Artūrs Gudaitis21208 cmŽalgiris
CentrsJons Valančūns22213 cmRaptors (NBA)
Darjušs Lavrinovičs34212 cmBudivelnik (Ukraina)
Antans Kavaļausks29208 cmLietuvos Rytas

* - spēlētāja pārstāvētais klubs pagājušajā sezonā.
** - savainojums.

     [+] [-]

, 2014-07-25 20:17, pirms 10 gadiem
Mazie spēlētāji ļoti vāji, konkrēti saspēlnieku pozīcijā...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-07-25 21:25, pirms 10 gadiem
Mani loti interese viens jautajums....Ja Latvijas izlase ir labakie speletaji....kas nosaka to ka vini ir LABAKIE.Intereses pec panemu statistiku ar divu speletaju piedalisanos divos turniros savstaerpejos macos.2012-2013 sezona izaicinajuma kauss FIBA statistikas nosleguma tabula.E.Kalve....15 vieta.....Timma .....96.LBL 2013-2014 gads-No Latvijas speletajiem Kalve 1 vieta -Timma kaut kur pakala.Saprotu ka Timmas speks ir matos ,bet basiti vinam vajadzetu dvieli pienest ari Dilevkam.Vel ne viens Latvijas speletajs nav parspejis Ernestu.Ari ASK pedeja sezona tiesi Kalve bija pats rezultavitakais speletajs ASK kluba sastava,kad aizmuka Bertans ar S.Valteru,un Klinsons nobankroteja klubu.Basketbola vesture vel nebija speletaja kurs 2 gadus pec kartas bija labakais speletajs 2 dazadas vecuma kategorijas.Pat Valteram tas tikai sapnos radijas bet Kalve to izdarija.Es domaju ka S.Valters atdotu visus savus Latvijas cempionu titulus tikai viena Italijas cempiona titula del kura vinam nau,bet Kalve ar vinu nekad nemainitos.Ja runa nopietni ,tad Kalve ir labaks par vsimaz pusi speletaju.Janicenoks-karjeras beigas.Mijers-aksts kurs jau 4 gadus.....priece ar savu stulbumu basketbola fanus.3-4 speletaju pozicija uz doto bridilabaka spletaja Latvija nav....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-07-25 21:49, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: plika statistika neizsaka reālo situāciju
Bet Kalvi bija jāpārbauda 100%, neizprotama situācija...

     [+] [-]

, 2014-07-25 21:55, pirms 10 gadiem
Garais gals Lietuvai ir ļoti labs,bet pirmā un nr pozīcija ir krietni novājinināta
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-07-25 23:42, pirms 10 gadiem
zvaka gals - kaapeec tu tagad, par 2014. gada izlases modeli pin iekshaa kalves sniegumu 2010. gadaa, kad komandaa neviena vairs nebija un kaadam tomeer naacaas iet laukumaa?

kalvem izlases durvis jau ir ciet, taapat kaa valteriem, jureevichum, jahovicham un visiem tamliidziigajiem kadriem. lai speelee jaunie!

     [+] [-]

, 2014-07-26 00:01, pirms 10 gadiem
Rexis95 rakstīja: zvaka gals - kaapeec tu tagad, par 2014. gada izlases modeli pin iekshaa kalves sniegumu 2010. gadaa, kad komandaa neviena vairs nebija un kaadam tomeer naacaas iet laukumaa?

kalvem izlases durvis jau ir ciet, taapat kaa valteriem, jureevichum, jahovicham un visiem tamliidziigajiem kadriem. lai speelee jaunie!
Tas parada tavu aprobezotibu.durvis nevar but ciet speetajiem kas ir labaki par Janicenoku,Mijeri,Kuksiku,Timmu,Karli,un parejiem pretendentiem.No Kalves daudzi jaunie var pamactes vairak ka no iesunojosa valtera.Valtera dinatija ta ir Latvijas basketbola pagatne

  -1 [+] [-]

, 2014-07-26 00:19, pirms 10 gadiem
Kalve no2005 gada rada stabilu sniegumu kada nebija ne vienam Latvijas basketbolistam pedejos 10 gados.Ja ir varianti ,vai turniri noauc .gribu pasmieties par tau stulbumu..

  +1 [+] [-]

, 2014-07-26 00:22, pirms 10 gadiem
par kalvi arī esmu nedaudz neizpratnē, ko bagijs uz viņu ir uzēdies! to ciklu, kad latvija tika uz eiropas čempi beigās ar paplašināšanos, viņš aizvadīja stabili. sanāca būt uz pēdējo maču pret somiju, kurš beigās izrādījās izšķirošs, jo, ja pakāstu, ar visu paplašināšanos netiktu. spēle tur gāja punkts punktā un kāmēr lielākā daļa bija nosēdusies vai sabijusies, kalve bija tas, kurš reāli to maču izvilka, ar caurgājiem, atmestām bumbām, atlēkošajām.

  -1 [+] [-]

, 2014-07-26 00:46, pirms 10 gadiem
Paskaties efektivitāti...Kalve nav redzams....
zvaka gals rakstīja: Mani loti interese viens jautajums....Ja Latvijas izlase ir labakie speletaji....kas nosaka to ka vini ir LABAKIE.Intereses pec panemu statistiku ar divu speletaju piedalisanos divos turniros savstaerpejos macos.2012-2013 sezona izaicinajuma kauss FIBA statistikas nosleguma tabula.E.Kalve....15 vieta.....Timma .....96.LBL 2013-2014 gads-No Latvijas speletajiem Kalve 1 vieta -Timma kaut kur pakala.Saprotu ka Timmas speks ir matos ,bet basiti vinam vajadzetu dvieli pienest ari Dilevkam.Vel ne viens Latvijas speletajs nav parspejis Ernestu.Ari ASK pedeja sezona tiesi Kalve bija pats rezultavitakais speletajs ASK kluba sastava,kad aizmuka Bertans ar S.Valteru,un Klinsons nobankroteja klubu.Basketbola vesture vel nebija speletaja kurs 2 gadus pec kartas bija labakais speletajs 2 dazadas vecuma kategorijas.Pat Valteram tas tikai sapnos radijas bet Kalve to izdarija.Es domaju ka S.Valters atdotu visus savus Latvijas cempionu titulus tikai viena Italijas cempiona titula del kura vinam nau,bet Kalve ar vinu nekad nemainitos.Ja runa nopietni ,tad Kalve ir labaks par vsimaz pusi speletaju.Janicenoks-karjeras beigas.Mijers-aksts kurs jau 4 gadus.....priece ar savu stulbumu basketbola fanus.3-4 speletaju pozicija uz doto bridilabaka spletaja Latvija nav....

     [+] [-]

, 2014-07-26 00:52, pirms 10 gadiem
Mani visu laiku soke Bagatska st ulbums.No benetona naudu iebza sava kabata,bet speletaju uzmeta,Savu delu-galigu luni -staipija uz kinu....prieks kam.... censties ka stelmaherskartejo akstu ievet latvijas basketbola......Varbut pietiks ar Snepu un vointu...Latvija mosties.Snepa un Bagatska vietasizmeklesanas izolatora.

     [+] [-]

, 2014-07-26 00:58, pirms 10 gadiem
spacet rakstīja: Paskaties efektivitāti...Kalve nav redzams....
Kas Timma ir redzams....Vinu tacu pasutija d..irst visa amerika.

  +1 [+] [-]

, 2014-07-26 01:16, pirms 10 gadiem
Vetpils zalgira spele.\\\\\\ventspilij uzvara,,k.Ta bija pedeja spele kad latvijas klubs vinneja leisu.kalvem 25 pukti.Timma ar stelmaheru var iet bekot...

     [+] [-]

, 2014-07-26 02:07, pirms 10 gadiem
,bet basiti vinam vajadzetu dvieli pienesti Dilevkam. ! I agree !
leišus var tagad mierīgi vinnēt (galočkai) jo Kleiza frizūru neporķīs

     [+] [-]

, 2014-07-26 02:26, pirms 10 gadiem
es domāju Timma parādīs kas ir kas (es ceru) savādāk būs kā vienmēr NESANĀCA!

     [+] [-]

, 2014-07-26 07:21, pirms 10 gadiem
Laikam Kalvi un Dilevku speciāli neņem, lai būtu sliktāk.... Sabotāža! 100%!
zvaka gals rakstīja: Kas Timma ir redzams....Vinu tacu pasutija d..irst visa amerika.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-07-26 11:10, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: To, ko tu piemini saucas pagātne! Tagad vairs nav ne tas sniegums ne līmenis! Skatīties kaut kādu statistiku, kura ir vairākus gadus veca un pēc tās likt spēlētāju izlasē ir maigi sakot dīvaini! Ir jāskatās pašreizējais sniegums nevis tas, kas bija!
Kāds ir Meijera sniegums un kāds Kalves un kas ir labāks? Vienozīmīgi Kalve, tu te tikai mēģini tēlot kaut kādu gudrīti kā es palasu komentārus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-07-26 12:55, pirms 10 gadiem
zvaka gals rakstīja: Mani loti interese viens jautajums....Ja Latvijas izlase ir labakie speletaji....kas nosaka to ka vini ir LABAKIE.Intereses pec panemu statistiku ar divu speletaju piedalisanos divos turniros savstaerpejos macos.2012-2013 sezona izaicinajuma kauss FIBA statistikas nosleguma tabula.E.Kalve....15 vieta.....Timma .....96.LBL 2013-2014 gads-No Latvijas speletajiem Kalve 1 vieta -Timma kaut kur pakala.Saprotu ka Timmas speks ir matos ,bet basiti vinam vajadzetu dvieli pienest ari Dilevkam.Vel ne viens Latvijas speletajs nav parspejis Ernestu.Ari ASK pedeja sezona tiesi Kalve bija pats rezultavitakais speletajs ASK kluba sastava,kad aizmuka Bertans ar S.Valteru,un Klinsons nobankroteja klubu.Basketbola vesture vel nebija speletaja kurs 2 gadus pec kartas bija labakais speletajs 2 dazadas vecuma kategorijas.Pat Valteram tas tikai sapnos radijas bet Kalve to izdarija.Es domaju ka S.Valters atdotu visus savus Latvijas cempionu titulus tikai viena Italijas cempiona titula del kura vinam nau,bet Kalve ar vinu nekad nemainitos.Ja runa nopietni ,tad Kalve ir labaks par vsimaz pusi speletaju.Janicenoks-karjeras beigas.Mijers-aksts kurs jau 4 gadus.....priece ar savu stulbumu basketbola fanus.3-4 speletaju pozicija uz doto bridilabaka spletaja Latvija nav....
da labi kur kaut ko tādu var izdomāt?

     [+] [-]

, 2014-07-26 13:07, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: Uzraksti pareizi uzvārdu! Kāds Kalve labāks? Paskaties šo sezonu, Mejeris palīdzēja komandai tikt atpakaļ ACB, bet Kalve zaudēja Jūrmalai
Paskaties uz Kalves spēli kopumā nevis pēc diviem faktiem izdomā ka Mejeris ir labāks uzvārdu lietpratēj. Redzēsi kā viņš ar visu vefu apdirsīsies.