Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eiduka: "Neticētu, ka 36. vieta pasaules čempionātā ir iespējama"

Ints Megnis
Ints Megnis

Eiduka: "Neticētu, ka 36. vieta pasaules čempionātā ir iespējama"
Patrīcija Eiduka pēc finiša pasaules čempionāta desmit kilometru distancē. Foto: Parkkinen/Newspix24/SIPA/Scanpix

Latvijas vadošā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka ir ļoti apmierināta ar savu startu pasaules čempionātā, sakot, ka pirms starta nebūtu ticējusi, ka spēs izcīnīt 36. vietu, sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja sportiste.

Pašlaik Austrijā vēl turpinās pasaules čempionāts, bet Eiduka jau atgriezusies dzimtenē. Tiesa, meistarsacīkstes aptumšojis dopinga skandāls, kura ietvaros pašlaik arestēti pieci sportisti, starp tiem esot arī igauņiem Andreasam Vērpalu un Karelam Tammjervam, kuri šosezon ir latvietes Patrīcijas Eidukas komandas biedri komandā "Team Haanja".

"Par šo lietu neko nezinu, grūti kaut ko komentēt," Eiduka saka diennakti pēc arestiem. Ja "Team Haanja" igauņu sportisti dzīvoja atsevišķi no pārējās savas valsts delegācijas, Eiduka saka, ka bijusi kopā ar Latvijas delegāciju citā viesnīcā nevis ar komandas biedriem. "Viennozīmīgi nespēju noticēt, ka viņi varētu būt iesaistīti kādās dopinga shēmās, jo redzu kādu darbu un atdevi iegulda treniņos. Man tas bija pārsteigums."

Eiduka ar "Team Haanja" sāka strādāt pēc iepriekšējās sezonas. "Mans progress ir redzams rezultātos. Jūtos labi, mēs braucam kopā uz nometnēm. Man ir izdevīgi strādāt ar tādiem tehnikas ekspertiem, klasiku man ir ļoti labi iemācījuši, progress ir ievērojams," stāsta latviete. Igaunijas komandā viens no treneriem ir divkārtējais olimpiskais čempions Andruss Vērpalu, kurš arī savulaik tika vainots dopinga lietošanā. "Viņš ar mani strādā tikai klasikas treniņos, kad māca tehniku," atklāj slēpotāja.

Eidukai līdz šim vienmēr slēpošana klasiskajā stilā bijusi vājākā sadaļa. Sportiste atzīst, ka pēdējā gada laikā sākusi braukt tehniski pareizāk. "Tas līdz ar to parādās arī rezultātos."

Runājot par pašu pasaules čempionātu, Eiduka pauž milzīgu prieku par tieši pirms nedēļas notikušajām sprinta sacensībām brīvajā stilā, kurās viņa guva 36. vietu. No trīsdesmitnieka, kas iegūtu iespēju piedalīties izslēgšanas sacensībās, latviete atpalika tikai par 1,35 sekundēm.

"Ja man to teiktu pirms čempionāta, neticētu, ka tas ir iespējams. 36. vieta ir liels pārsteigums, tomēr bijām pasaules čempionātam īpaši gatavojušies un prieks, ka treniņu programma nostrādāja - esam uz pareizā ceļa," stāsta Eiduka. "Par iespēju tikt trīsdesmitniekā grūti pateikt. It kā tā sekunde nav daudz un vienmēr sāc aizdomāties, kur varēji vairāk, tomēr pieļauju, ka man vēl pielikt bija diezgan neiespējami, jau tā izdarīju pāri savu spēju robežām."

Savukārt pirms pasaules meistarsacīkstēm Eiduka startēja pasaules junioru čempionātā, kurā guva 11. vietu piecu kilometru distancē brīvajā stilā. "Arī šis rezultāts starp spēcīgākajām juniorēm ir diezgan labi. Ja jau pat krievu komentētāji uzsvēruši to, ir diezgan ievērojami."

Tāpat Eiduka gadu mijā debitēja prestižajā "Tour de Ski" seriālā, kurā izstājās pēc trešā posma. "Nebija plāna startēt tālāk. Vēl esmu jauna, bet tur ir daudzas sacensības pēc kārtas un man tas būtu smagi. Varbūt arī varētu izturēt līdz galam, bet ar to tad arī sezonu varētu beigt, jo es nespētu atjaunoties," slēpotāja uzskata, ka šajā seriālā viņai viss vēl ir priekšā.

Šosezon Eidukai, visticamāk, vairs atlikuši vienīgi starti šajā nedēļas nogalē Madonā gaidāmajā Skandināvijas posmā un 10. martā Priekuļos paredzētajās Latvijas čempionāta sacensībās.

"Konkurence šonedēļ būs spēcīga - paši stiprākie, protams, ir pasaules čempionātā, bet ieradies Norvēģijas otrais un trešais sastāvs. Pēc starta saraksta redzams, ka būs nopietnas sacensības," stāsta latviete. "Mācos 12. klasē un tagad jāsāk iet skolā. Pēc nedēļas jau ir pirmais eksāmens, tāpēc pēc šiem mačiem pievērsīšos mācībām."

Kā vēstīts, Skandināvijas kausa posmā Madonā viesosies arī tādi norvēģi kā divkārtējais pasaules U23 čempions un Pasaules kausa posma uzvarētājs komandu sprintā Ēriks Valness, Pasaules kausa posmā otro vietu ieguvušais Daniels Stoks un pagājušā gada pasaules U23 čempions Matiss Stenshāgens.

Pērn pēc Phjončhanas olimpiskajām spēlēm Eiduka, kura bija otra jaunākā Latvijas delegācijas dalībniece, teica, ka nezina vai turpinās karjeru, tagad sportistei paužot, ka situācija atkal ir līdzīga. "Arī šobrīd ir dilemma, nezinām, ko darīt. Protams, ka man līdzdalība igauņu komandā nāk tikai par labu, bez komandas mēs noteikti nebūtu tik tālu tikuši. Vienatnē ir grūti augt, bet redzēsim, kā būs tālāk."

  +2 [+] [-]

, 2019-02-28 20:54, pirms 5 gadiem
FIS Live
Tiešām teicams starts junioros!

  +2 [+] [-]

, 2019-02-28 21:10, pirms 5 gadiem
Nezinu vai pirmo reizi karjerā,bet rīt Bendika,Razgale,Patrijuks,Lūsa,Osipovs skries supersprinta kvalifikāciju Eirokausos biatlonā Otepē,bet Sjusoenā Junioru kausā starts Misem,Matjuhinam,Balodim,Pūcei,Sabulei un abām māsām Buliņām.

  +2 [+] [-]

, 2019-02-28 21:12, pirms 5 gadiem
Rezultāti un progress tiešām lieliski!

Bet ir arī satraukums, cerams progress nav aizdomīgi liels. Jo tagad aizdomu ēna būs uz visiem komandas dalībniekiem, būs grūti noticēt, ka kāds nav iesaistīts, ka kāds paņemts un ikdienā varēs noslēpt visus sīkumus, riskējot ar sistēmas atklāšanu ..

It kā būtu jārūpējas par tīru reputāciju un jātinas prom no tādas komandas, bet vai tad vispār ir reāla nākotne? pārdomas

  +2 [+] [-]

, 2019-03-01 12:25, pirms 5 gadiem
Pirmo reizi redzu tik augstu rezultātu slēpošanā, domāju visi jau bija apraduši, ka nekad nebūs Latvijai normālu slēpotāju.

  +2 [+] [-]

, 2019-03-01 14:28, pirms 5 gadiem
Ja netic panākumiem, tad nav ko nemaz iziet uz starta! Ticības trūkums - liela problēma, kas traucē sasniegt lielus rezultātus.

  -2 [+] [-]

, 2019-03-01 17:26, pirms 5 gadiem
Edison rakstīja: Pirmo reizi redzu tik augstu rezultātu slēpošanā, domāju visi jau bija apraduši, ka nekad nebūs Latvijai normālu slēpotāju.
Nekas.Gan jau drīz atzīsies tāpat kā Vērpalu un parējie. Mūsējie vinmēr ir bijuši tizli slēpotāji. Tā teikt, labāk būtu dzēruši.

     [+] [-]

, 2019-03-02 05:46, pirms 5 gadiem
rezgalis007 rakstīja: Nekas.Gan jau drīz atzīsies tāpat kā Vērpalu un parējie. Mūsējie vinmēr ir bijuši tizli slēpotāji. Tā teikt, labāk būtu dzēruši.
Tu jau tagad esi follā!😁