Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Kalnu slēpotāja Lelde Gasūna gatavojas startēt vismaz līdz Pekinas olimpiskajām spēlēm

Agris Suveizda

Kalnu slēpotāja Lelde Gasūna gatavojas startēt vismaz līdz Pekinas olimpiskajām spēlēm
Lelde Gasūna. Foto: E.Lukšo

Latvijas vadošā kalnu slēpotāja Lelde Gasūna ir ieplānojusi startēt vismaz līdz 2022.gada Pekinas Ziemas olimpiskajām spēlēm, aģentūrai LETA atklāja sportiste.

28 gadus vecajai Gasūnai šī sezona nebija viegla, jo nopietnas ceļgala traumas dēļ viņai tā sākās tikai pēc Jaunā gada, bet svarīgākajās sacensībās - pasaules čempionātā - viņa tikai vienreiz sasniedza finišu, ierindodamās 45.vietā milzu slalomā. "Jā, šī sezona sanāca īsāka, jo septembra sākumā labajā ceļgalā pārrāvu menisku. Bija jāveic operācija," sacīja Gasūna, kura sacensību apritē atgriezās janvāra vidū, īsi pēc tam piedaloties arī Eiropas kausā, bet drīz vien sekoja pasaules čempionāts. "Sākotnēji bija plānots, ka atgriezīšos ātrāk, bet rehabilitācijas process ievilkās. Slēpot atsāku tikai janvāra sākumā, kas nozīmēja, ka pasaules čempionātam bija jāsagatavojas mēneša laikā. Uzreiz bija jāielec sacensību režīmā."

Laika, lai sagatavotos, Gasūnai nebija - ja ierastajā režīmā viņai kopumā treniņiem izdodas atvēlēt 180 sniega dienas, šoreiz tās bija tikai aptuveni 20. "Rezultāti, ņemot vērā šādu treniņu daudzumu, bija normāli, bet, zinot, ko es varu sasniegt, mani tie nekādā ziņā neapmierināja," uzsvēra Gasūna. Šajā sezonā Gasūna bija iecerējusi piedalīties arī kādās Pasaules kausa sacensībās, taču šāds plāns nepiepildījās, turklāt pēc atgriešanās jau līmeni zemākajā Eiropas kausā rezultāti bija pieticīgi. "Šo sezonu veltījām atlabšanai un sajūtu atgūšanai," atzina Gasūna, kura internetā arī veica publisku finansiālu līdzekļu vākšanas kampaņu. "Tas vairāk bija kā vēstījums sabiedrībai. Šādā veidā sasniedzu citus cilvēkus, kas man nākotnē var palīdzēt."

Sportiste nenoliedza, ka situācija valstī kalnu slēpošanā nav viegla, turklāt tik konkurētspējīgā sporta veidā ir ļoti sarežģīti iekļūt Latvijas Olimpiskajā vienībā (LOV), kas vismaz nodrošinātu daļēju finansējumu. Tomēr viņa saglabā optimistisku skatu un visu laiku strādā pie tā, lai nodrošinātu iespējas startēt arī turpmāk. "Gatavojos startēt Pekinas olimpiskajās spēlēs. Katru sezonu mēģināšu izdarīt visu, kas manos spēkos, arī savākt finansējumu. Meklēju iespējas, sarunas notiek arī ar atbalstītājiem ārpus Latvijas," kaujinieciski noskaņota bija Gasūna, kura arī apņēmusies pēc karjeras beigām palikt kalnu slēpošanā un palīdzēt jaunajiem censoņiem realizēt savus mērķus.

Gasūna ir piedalījusies divās olimpiskajās spēlēs - 2014.gadā Sočos un 2018.gadā Phjončhanā. Viņas labākais sasniegums šāda līmeņa sacensībās ir 30.vieta slalomā Sočos.

Izmantotie resursi:
LETA