Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Dainis Dukurs: "Svarīgi ir nesagraut to, kas Latvijas sporta sistēmā strādā"

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

Dainis Dukurs: "Svarīgi ir nesagraut to, kas Latvijas sporta sistēmā strādā"
Dainis Dukurs. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta Panorāma" šorīt viesojās Latvijas skeletona izlases galvenais treneris un Bobsleja un kamaniņu trases "Sigulda" direktors Dainis Dukurs, kā arī Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Žoržs Tikmers, kuri komentēja Izglītības un Zinātnes ministrijas (IZM) publicētās divas informatīvās sporta veidu tabulas.

Pirmajā tabulā ir ņemta vērā piecu kritēriju izpilde – sasniegumi, masveidība, jauniešu iesaiste, pieejamība un dzimumu vienlīdzība. Pagaidām jautājums ir par vēl trīs sākotnēji izstrādātiem kritērijiem, kas ir sporta veida nākotnes potenciāls, sacensību skaits Latvijā un rentabilitāte.

IZM veica kritēriju izpildes aprēķinus un izveidoja Latvijas sporta veidu rangu. Tajā pirmo vietu ar izpildītiem 94,59% kritēriju ieņēma basketbols. Pirmo desmitnieku turpina volejbols, vieglatlētika, florbols, hokejs, dambrete, sporta dejas, vingrošana, peldēšana un brīvā cīņa, kas desmitnieku noslēdz ar 68,97% izpildītu kritēriju. Savukārt bobslejs un skeletons kritērijus ir izpildījuši 31,79%.

Savukārt otrajā tabulā ir atspoguļoti sporta veidu sasniegumi - pirmajā vietā ir bobslejs un skeletons, nākamajās pozīcijās ierindojoties basketbolam, hokejam, volejbolam un dambretei. LOK prezidents Žoržs Tikmers intervijā gan uzsvēra, ka izveidotajām tabulām ir tikai informatīvs raksturs, kā arī izteicās, ka nepārdomāti un sasteigti lēmumi attiecībā uz prioritāro sporta veidu sarakstu netiks pieņemti.

"Man likās, ka šī tabula ir nepareiza, bet šobrīd es par to absolūti neuztraucos. Zinu, kādi ir mani uzdevumi – kopā ar audzēkņiem gatavoties nākamajām olimpiskajām spēlēm, un es domāju, ka jaunā LOK vadība un LOK izpildkomiteja padomās arī par tiem sportistiem, kas ir augstas klases sportisti un kas varētu nest pasaulē Latvijas vārdu ar izcīnītām medaļām un augstām vietām pasaulē," izteicās godalgoto skeletonistu Martina un Tomasa Dukuru treneris.

Latvijas skeletona izlases treneris pauda cerību uz savstarpēju dialogu: "Domāju, ka problēma tiks atrisināta, sēžoties pie galda gan tām federācijām, kas rangā ir zemāk, gan tām, kas ir augšā. Pareizi argumenti ir gan vieniem, gan otriem, un galvenais ir nesagraut to, kas pašlaik Latvijas sporta sistēmā strādā gana labi. Soli pa solim, es domāju, mēs atradīsim šo vidusceļu un patiesību. Latvijas sporta sabiedrība ir gana gudra, lai atrastu vidusceļu un sakārtotu jautājumu bez kāda nostumšanas malā vai nepelnītas apvainošanas."

Paredzams, ka prioritāro sporta veidu noteikšanas process ieilgs un IZM oficiālo sarakstu izsludinās tikai novembrī, nevis oktobrī, kā bija plānots iepriekš.

Izmantotie resursi:
https://replay.lsm.lv/lv/ieraksts/l...

  -1 [+] [-]

, 2020-10-20 19:20, pirms 3 gadiem
bobslejs ir ok, jo lielus panākumus neguvušie jaunieši vieglatlētikā, var turpināt sporta karjeru tur...un tas ir labi, jo vieglatlētika ir visu sportu pamātā, bet par Dukuru ģimenes privāto biznesu gan ir šaubas...nu, lāāāb, kamēr ir medaļas OS, tikmēr atbalstām, bet kad Martins sāks cīņu tikai par sešinieku, tad tam ir jāmet miers...

     [+] [-]

, 2020-10-20 19:48, pirms 3 gadiem
Kāds tev tur bizness, tas nav komandas sports kur basketbolā tu katru dienu neko jaunu neizdomāsi, skrien un met, futbolā, skrien un sit!!!Ja būtu daudzmaz zinoš, tad tur katrs brauciens tiek filmēts un analizēts vai ir pareizi pluss vēl visas tehnikas niances kur labāk neiedziļināties vispār un to dara viņi paši!!! Dukuri droši līdz 45 gadiem varētu braukt kamēr kāds tāda ranga braucējs parādīsies mums, protams ir jaunie braucēji, bet mūsdienās, grūtākais tādā sportā ir ka tev jāatdod viss, tev jāzina gan trases gan tehnika un jānāk ar savām domām, nevis jāgaida kad visu uzzliks uz paplātes!!!

  +1 [+] [-]

, 2020-10-20 20:03, pirms 3 gadiem
dakots rakstīja: bobslejs ir ok, jo lielus panākumus neguvušie jaunieši vieglatlētikā, var turpināt sporta karjeru tur...un tas ir labi, jo vieglatlētika ir visu sportu pamātā, bet par Dukuru ģimenes privāto biznesu gan ir šaubas...nu, lāāāb, kamēr ir medaļas OS, tikmēr atbalstām, bet kad Martins sāks cīņu tikai par sešinieku, tad tam ir jāmet miers...
skletons arī ir ok...

ja letiņš dominē kādā sporta veidā,tad nez kāpēc daudziem uzreiz jautājumi rodas par sporta veida līmeni.

TOP 6 TOP 10 arī ir TIP TOP līmenis!

  +1 [+] [-]

, 2020-10-20 20:04, pirms 3 gadiem
tad ejiet paši nodarboties,ja tur viss tik EASY

  -1 [+] [-]

, 2020-10-20 20:21, pirms 3 gadiem
ok, bet kas tad ir tas kas strādā?

jo skeletonā kaut kādas strādājošas sistēmas nav ..

diezgan nesolīdi no Dukura tā teikt - ģimene pabeigs karjeru un pēc mums kaut vai izdegusi zeme.

     [+] [-]

, 2020-10-20 20:27, pirms 3 gadiem
par reni kā par ģinamo un krievu līgu būtu jāraksta tikai rubrikā "solis pa kreisi"! abos gadījumos tā ir politika nevis sports!

  +1 [+] [-]

, 2020-10-20 20:30, pirms 3 gadiem
Daniel rakstīja: ok, bet kas tad ir tas kas strādā?

jo skeletonā kaut kādas strādājošas sistēmas nav ..

diezgan nesolīdi no Dukura tā teikt - ģimene pabeigs karjeru un pēc mums kaut vai izdegusi zeme.
Dzērves grupā šobrīd ir deviņi skeletonisti, kuriem jau ceturto nedēļu rit treniņnometne, strādājot dienu no dienas. Daļai no grupas bija paredzēta arī treniņnometne Ziemeļamerikā.

https://www.apollo.lv/7004255/priek...

  +1 [+] [-]

, 2020-10-20 20:33, pirms 3 gadiem

  -2 [+] [-]

, 2020-10-20 20:50, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: par reni kā par ģinamo un krievu līgu būtu jāraksta tikai rubrikā "solis pa kreisi"! abos gadījumos tā ir politika nevis sports!
Kur dabut alternativu? VEF, FC Riga? Cilveki grib lielas sporta sacencibas Latvija, pagaidam tas tikai hokejs.

  -1 [+] [-]

, 2020-10-20 20:55, pirms 3 gadiem
icef1, bet kā ar masveidību?...kā ar bērnu iesaistīšanu?....kā ar senioriem? ...es uzskatu, ka jāatbalsta tādi sporti, kur gan bērni, gan seniori, gan visa ģimene sporto....nu, nenojaukt to smago krustu Latvijas sportam - Siguldas trasi, tāpēc ,kamēr ir OS medaļas skeletonā - tikmēr kaut kāda minimāla jēga ir....bet citādi valsts naudas izmešana...

  -1 [+] [-]

, 2020-10-20 21:12, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: tad ejiet paši nodarboties,ja tur viss tik EASY
HujSuns taču tā arī aizgāja - pāris gados (bez jebkādas pieredzes) stabili apbrauc Martinu. Tas pats arī ķīnietis.
Tās tomēr nav kaut vai kamaniņas, kur nevar dažos gados iegūt kaut vai top10. Skeletons ir vienkāršs kā zilonis, tāpēc nav ko satraukties, ja Martina nebūs. Atnāks nākamais, kam treneris pievērsīs pastiprinātu uzmanību un būs atkal 10 pasaules čempionu tituli un varēsim stāstīt, cik mēs esam kruti

  -1 [+] [-]

, 2020-10-20 21:13, pirms 3 gadiem
Kā Viņķele saka gribi sportot ej skrien pa mežu hoķbi ar visu familiju!!!
Bet loģiski ka medaļas nes un renes braucēji tomēr ir topā ilgtermiņā un saki ko gribi!!!!!!
Kas vieglatlētikā, viens Vihrovs beidza, kur nākamie???
Radēviča aizlēca, kur pārējie???
Fadejevs nosoļoja kur pārējie???
Futbolā tūkstošiem bērni trenējas jaunieši trenējas, kādam mērķim???Būt Eiropā pēdējiem???Tā vot ir naudas izmešana!!! Tur sāciet ar fizisko sagatavotību kuru var uztrenēt mežā!!!

  +1 [+] [-]

, 2020-10-20 21:16, pirms 3 gadiem
dakots rakstīja: icef1, bet kā ar masveidību?...kā ar bērnu iesaistīšanu?....kā ar senioriem? ...es uzskatu, ka jāatbalsta tādi sporti, kur gan bērni, gan seniori, gan visa ģimene sporto....nu, nenojaukt to smago krustu Latvijas sportam - Siguldas trasi, tāpēc ,kamēr ir OS medaļas skeletonā - tikmēr kaut kāda minimāla jēga ir....bet citādi valsts naudas izmešana...
ta vajadzēja uzreiz spridzināt to trasi nost,kad tikām vaļā no PSRS...

jo tad arī tas sports nebija masveidīgs,ne diži populārs,ne panākumu..nekā...

kāpēc tieši tagad jāsāk brukt renei virsū, kad mums ir tie lielākie panākumi?

  +1 [+] [-]

, 2020-10-20 21:22, pirms 3 gadiem
Bzh rakstīja: HujSuns taču tā arī aizgāja - pāris gados (bez jebkādas pieredzes) stabili apbrauc Martinu. Tas pats arī ķīnietis.
Tās tomēr nav kaut vai kamaniņas, kur nevar dažos gados iegūt kaut vai top10. Skeletons ir vienkāršs kā zilonis, tāpēc nav ko satraukties, ja Martina nebūs. Atnāks nākamais, kam treneris pievērsīs pastiprinātu uzmanību un būs atkal 10 pasaules čempionu tituli un varēsim stāstīt, cik mēs esam kruti
un ko ta korejietis nav uzvarējis nevienā PČ,regulāri nevinnē PK posmus??

kāpēc tu izcel tikai vienas sacenes,kur korejietis tika trenēties 500 reižu vairāk kā pārējie?

     [+] [-]

, 2020-10-21 00:10, pirms 3 gadiem
Dainim svarīgi, valdībai pofigs

     [+] [-]

, 2020-10-22 18:10, pirms 3 gadiem
Šobrīd visiem ir vēlme bāzt visu, kas saistīts ar sportu, vienā lielā maisā. Tā nevar. Sāksim ar fizkultūru. Kas notiek skolās sporta stundās, cik kvalitatīvas ir stundas, vai stundu skaits ir pietiekošs? Šeit papildus finansējums ir nepieciešams minimāls, nepieciešama attieksme, tad arī sasniegsim mērķi - būs fiziski attīstīti un sportot griboši jaunieši, kuri vēlēsies saistīt savu dzīvi ar profesionālo sportu, būs konkurētspējīgāki.
Par tālāko varu pievienoties Dainim Dukuram -nesagraut to, kas strādā!!!
Izmaiņas ir nepieciešamas, bet ne jau visu izšķir tikai nauda. Mēs esam maza nācija, mums medaļas ir vajadzīgas, renes sporta veidu sportisti tās mums ir izcīnījuši visos laikos, esot dažādiem apstākļiem. Tās dabūt mēs varam tur kur varam, jo ir daudzi sporta veidi, kur finansējums ir pietiekošs, kā arī visi citi apstākļi ir atbilstoši, bet panākumi nav.