Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Startēs Pasaules kausa izcīņa biatlonā

Andris Vētra
Andris Vētra

Startēs Pasaules kausa izcīņa biatlonā
Andrejs Rastorgujevs
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Svētdien Estešundā (Zviedrija) ar sacensībām jauktajās stafetēs sāksies Pasaules kausa izcīņas 1. posms biatlonā. Pirmās individuālās sacensības tiks aizvadītas nākamtrešdien, kad norisināsies 20 kilometru individuālās sacensībās vīriešiem. Šajā nedēļas nogalē Idrē (Zviedrija) norisinās IBU kausa izcīņas 1. posms.

Latvijas biatlonisti

Starpsezonā būtiskas izmaiņas notikušas Latvijas biatlona izlasē – pēc piecu gadu pārtraukuma ar izlasi atkal strādā Vitālijs Urbanovičs, treneru sastāvu papildinājuši Ilmārs Bricis un Jēkabs Nākums. Bricis kļuvis par Latvijas jauniešu un junioru izlases treneri, kamēr Nākums par šaušanas treneri. Urbanovičs kopā ar Intaru Berkuli ir izlases galvenie treneri.

Līdzīgi kā iepriekš, arī šovasar Andrejs Rastorgujevs un Intars Berkulis strādāja atsevišķi no pārējās komandas. Starpsezonā veikts ievērojams darba apjoms, kā arī daudz strādāts, lai uzlabotu precizitāti šaušanā. Ar piesardzīgu optimismu jācer, ka vajadzētu būt labāk nekā iepriekšējā sezonā. Ar Rastorgujeva slēpēm šosezon strādās divi servisa cilvēki no Francijas. Maijā un jūnijā Rastorgujevs trenējās pie šaušanas trenera Klausa Zīberta. Šaušanas tehnikā veiktas būtiskas izmaiņas un treniņos izskatoties labi. Berkulis saglabā piesardzību, domājot par sacensībām.

Iepriekšējā sezonā Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā Latvijas vadošais biatlonists ieņēma 27. vietu (2013. / 2014. gada sezonā izcīnīja 16. vietu). Iepriekšējā sezona dažādu iemeslu dēļ neizdevās (veselības problēmas, finansējuma meklējumi pirms sezonas, salauztā šautene). Ja iepriekš problēmas pārsvarā sagādāja šaušana stāvus, tad pērn tām pievienojās arī šaušana guļus. Individuālajās sacensībās labākais rezultāts ir ceturtā vieta.

Latvijas komandas sastāvā Estešundā startēs Andrejs Rastorgujevs, Daumants Lūsa, Roberts Slotiņš un Rolands Pužulis. Sieviešu konkurencē Latviju pārstāvēs Baiba Bendika, kura pērn visai ievērojami progresēja. Pirmssezonas sacensībās Bendikai 31. vieta.

IBU kausa izcīņas ietvaros Idrē Latvijas komanda ir sekojošā sastāvā – Anda Muižniece, Ingus Deksnis, Aleksandrs Patrijuks un Toms Praulītis.

Sievietes

Iepriekšējā sezonā Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā uzvaru izcīnīja Darja Domračeva (Baltkrievija), kura 2014. gadā Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja trīs zelta medaļas. Domračeva šovasar paziņoja, ka sezonu izlaidīs, lai atgūtu spēkus un gūtu papildus motivāciju nākamajai sezonai. Par šādu lēmumu Domračeva bija domājusi jau pirms iepriekšējās sezonās, tomēr, kā pati atzinusi, esot pieļāvusi kļūdu, neieklausoties organismā.

Tikmēr bez pārtraukuma turpinās Kaisa Mekereinena (Somija), kura ir šīs sezonas kopvērtējuma galvenā favorīte. Par somietes tuvākajām konkurentēm var uzskatīt Vācijas biatlonisti Lauru Dālmeieru un Mariju Dorēnu Abēru (Francija). Dorēna Abēra biatlonā atgriezās jau dažus mēnešus pēc bērna piedzimšanas un pasaules čempionātā uzvarēja sprintā un iedzīšanā, kā arī palīdzēja Francijas izlasei izcīnīt sudraba godalgas gan sieviešu, gan jauktajā stafetē. Šī trio izredzes kopvērtējumā var apdraudēt arī Tirila Ekhofa, kurai šī būs otrā sezona Norvēģijas izlases līderes lomā.

Vācijas komandas līderes būs Dālmeiera, Franciska Hildebranda un Franciska Proisa, strauji progresē arī Vanesa Hinca, Luīze Kummera un Karolīna Horhlere. Nesen veiktās operācijas dēļ sezonu izlaidīs Tīna Bahmane. Vācija ir komanda ar visaugstāko potenciālu. Atkal startēs Miriama Gesnere, kura pērn ne visai sekmīgi mēģināja atgriezties biatlonā (trauma, kas tika gūta vasarā pirms olimpiskās sezonas).

Čehijas komandas sastāvā būs ierastās līderes Gabriela Soukalova un Veronika Vītkova, kā arī progresējušās Jitka Landova un Eva Puskarčīkova. Ja Soukalova un Vītkova būs starp favorītēm individuāli, tad kā komanda Čehija būs starp favorītēm gan sieviešu, gan jauktajā stafetē.

Arī pārējās Francijas biatlonistes (Anaisa Beskona, Marine Boljē, Žistīne Brezā, Enora Latiljēra un Kolēna Varsēna), kuras sezonu sāks Pasaules kausa izcīņas ietvaros, ir gana spēcīgas, lai ar Franciju rēķinātos stafetēs.
Norvēģijas izlases sastāvā Estešundā startēs Ekhofa, Fanija Horna-Birkelana, Sinneve Sulemdala, Elisa Ringena un Marte Olsbū.

Krievijas komandas sastāvā būs līderes Olga Podčufarova, Darja Virolainena, Jekaterina Šumilova un Jekaterina Jurlova, kamēr šo sezonu izlaidīs Jekaterina Glazirina. Karjeru noslēgusi Olga Zaiceva, bet atgriešanās biatlonā būs Olgai Viluhinai. Vairākas mazāk zināmas Krievijas biatlonistes šosezon pārstāvēs Baltkrieviju un Dienvidkoreju.

Arī šosezon ar Ukrainas izlasi būs jārēķinās - Valentīna Semerenko, Jūlija Džima un Olena Pidhrušna būs komandas līderes. Pidhrušna biatlonā atgriezusies pēc gada pārtraukuma, kura laikā strādāja Ukrainas Sporta ministrijā. Vita Semerenko, iespējams, šo sezonu izlaidīs, jo nav spējusi pilnībā atgūties no iepriekšējā sezonā gūtā savainojuma.

Itālijas komandas līderu vidū izmaiņu nav – Doroteja Vīrere, kuras dalību pirmajā posmā apdraud veselības problēmas, Karina Oberhofere un Nikole Gontjē turpinās cīņu par augstām vietām.Tāpat arī Polijai, kuras sastāvā būs spēcīgās Veronika Novakovska-Zemņaka, Kristīna Guzika, Monika Hojniša un Magdalēna Gvizdoņa, kura sezonu sāks Idrē IBU kausa ietvaros.

Pirmssezonas sacensībās Norvēģijā masu startā uzvarēja Džima, sprintā labākā bija Vīrere. Pēc bērnu piedzimšanas biatlonā atgriezušās divkārtējā olimpiskā čempione sprintā Anastasija Kuzmina (Slovākija) un Selīna Gasparina (Šveice).

Vīrieši

Francijas biatlonists Martēns Furkads, kurš iepriekšējā sezonā izcīnīja uzvaru Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā ceturto sezonu pēc kārtas, par šīs sezonas prioritātēm izvirzījis gan cīņu par Lielo kristāla globusu, gan pasaules čempionātu Holmenkollenā. M.Furkads piektdien sāka dalību Pasaules kausa izcīņas posmā distanču slēpošanā. M.Furkads uzskatāms par Pasaules kausa izcīņas kopvērtējuma galveno favorītu. Par M.Furkada tuvākajiem konkurentiem cīņā par Lielo kristāla globusu uzskatāmi Tarjei Bē, Simons Šemps, Juhanness Bē, Emils Hegle Svensens un Antons Šipuļins. Pirmssezonas sacensībās Norvēģijā gan sprintā, gan masu startā uzvarēja Šemps.

Agrāko spožumu atguvusī Vācijas izlasē sezonu sāks labākajā sastāvā - Simons Šemps, Arnds Paifers, Daniels Bēms, Eriks Lesers, kā arī Andreass Birnbahers un Benedikts Dolls.

Norvēģijas izlase Pasaules kausa izcīņas 1. posmā startēs sekojošā sastāvā: Tarjei Bē, Juhanness Bē, Emils Hegle Svensens, Ūle Einars Bjerndālens, Henriks Labī-Lunds un Lāšs Hegle Birkelans.

Francijas komandas sastāvā sezonu Pasaules kausa izcīņā sāks M.Furkads, Simons Furkads, Žans Gijoms Beatrikss, Simons Destjē un Kventins Fijons-Majē.

Par Krievijas izlases galveno treneri kļuvis pazīstamais Vācijas biatlonists Riko Gross. Neskatoties uz treneru maiņu, nav būtisku izmaiņu Krievijas komandā, kur ierindā būs jau ierasti spēcīgie Antons Šipuļins un Jevgeņijs Garaņičevs.

Austrijas izlases sastāvā būs arī Simons Eders, Dominiks Landertingers un Daniels Mezotičs. Čehijas komandas sastāvā izmaiņu nav, startēs arī komandas līderi Ondržejs Moravecs, Jaroslavs Soukups un Mihals Šlesingrs.

Biatlona 2015./2016. gada sezonas kalendārs:

DatumsVietaSacensības
29. nov. – 6.dec.Estešunda (Zviedrija)PK 1. posms
11. dec. – 13. dec.Hohfilcene (Austrija)PK 2. posms
17. dec. – 20. dec.Pokļuka (Slovēnija)PK 3. posms
7. jan. – 10. jan.Oberhofa (Vācija)PK 4. posms
13. jan. – 17. jan.Rūpoldinga (Vācija)PK 5. posms
21. jan. – 24. jan.Antholca-Anterselva (Itālija)PK 6. posms
4. feb. – 7. feb.Kenmora (Kanāda)PK 7. posms
11. feb. – 14. feb.Preskaila (ASV)PK 8. posms
3. mar. – 13. mar.Holmenkollena (Norvēģija)
17. mar. – 20. mar.Hantimansijska (Krievija)PK 9. posms

Jauktā stafete

Gan pāru jauktajā stafetē, gan parastajā jauktajā stafetē par favorītēm uzskatāmas Norvēģija, Francija, Čehija, Vācija un Krievija. Pērn Estešundā jauktajā stafetē uzvaru izcīnīja Francijas komanda, kamēr par pasaules čempioni kļuva Čehija. Šķiet, ka šobrīd visaugstāk vērtējamas vāciešu izredzes.

Franciju pāru jauktajā stafetē pārstāvēs Dorēna Abēra un S.Furkads. Vācijai svētdien stafetēs startēs Šemps, Bēms, Dolls, Proisa, Hildebranda un Hinca.

Pāru stafetes sacensību formāts
Sievietes veic četrus apļus pa 1.5 kilometriem, bet vīrieši - piecus apļus pa 1.5 kilometriem. Pēc katra apļa (izņemot pēdējo apli) jāiegriežas šautuvē. Katrā šaušanā ir trīs rezerves patronas, ja ar tām nepietiek - jāveic soda apļi, kas gan šajā disciplīnā ierasto 150 metru vietā ir vien 75 metri. Vispirms divus apļus veic sievietes, tad divus vīrieši, tad vēlreiz divi apļi sievietēm, bet noslēgumā trīs apļi vīriešiem (pēc pēdējās šaušanas jānoslēpo 1.5 kilometri).

Jauktās stafetes norisināsies svētdienas pēcpusdienā (attiecīgi 14:45 un 16:30 pēc Latvijas laika, sacensības tiešraidē Eurosport un internetā.

Jauktā stafete PK izcīņā 2015./16. sezonā

DatumsPosmsNorises vietaZeltsSudrabsBronza
29. nov.1.Estešunda
29. nov.1.Estešunda
7. feb.7.Kenmora
7. feb.7.Kenmora
3. mar.Holmenkollena

Pasaules kausa izcīņa, 1. posms (Estešunda)

DatumsLaiksDisciplīnaZeltsSudrabsBronza
29. nov.14:45pāru jauktā stafete
29. nov.16:302 x 6 km + 2 x 7.5 km jauktā stafete
2. dec.18:1520 km individuālā distance vīriešiem
3. dec.18:1515 km individuālā distance sievietēm
5. dec.13:3010 km sprints vīriešiem
5. dec.16:307.5 km sprints sievietēm
6. dec.12:0012.5 km iedzīšana vīriešiem
6. dec.14:3010 km iedzīšana sievietēm
1 2 49 komentāri

  +7 [+] [-]

, 2015-11-28 21:53, pirms 8 gadiem
Eu labais. Bus atkal skatīties un kam līdzi just.. Par rastiju un ūli...

  +3 [+] [-]

, 2015-11-28 21:55, pirms 8 gadiem
Svētdien īsta svētku diena sportā-sākās PK sezona biatlonā. Pāru jauktajā stafetē pieteiktas 26 komandas, parastajā jauktajā stafetē 23.komandas.
Pirmais masu starts jau pirms jaunā gada-3.posmā. Šogan neko īpašu no vīriešu izlases negaidu (izņemot protams Rastorgujevu), bet cerams ka vairs nebūs tikai pašās tabulas beigās. Ja izdodies kādreiz kādam iekļūt TOP-60 tas jau būs ļoti labi, ja pietrūks pavisam nedaudz tad normāli. Progresu uzreiz nevar gribēt pēc tik daudziem tukšajiem gadiem. Kopumā veru ka sāksim pamazām uvoties un mērķēt uz iedzīšanu. Protams ka klasiskā distancē lielākas iespējas (20km), jo pie labas šaušanas tajā bieži vien augstu tiek mazpazīstami sportisti un lēnie ar labu šaušanu iekļūst TOP-60. (protams es te nedomāju Rastorgujevu, bet tos kas seko aiz viņa).

  +8 [+] [-]

, 2015-11-28 21:58, pirms 8 gadiem
Lai mūsējiem veicas!

  +4 [+] [-]

, 2015-11-28 22:00, pirms 8 gadiem
Bjordālens vienkārši leģenda
Slēpts komentārs: erred
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-11-28 22:44, pirms 8 gadiem
Krievijas komandas sastāvā būs līderes Olga Podčufarova, Darja Virolainena, Jekaterina Šumilova un Jekaterina Jurlova -
- tas ir vienīgās kurām dopings nav atrasts???

  +1 [+] [-]

, 2015-11-28 22:52, pirms 8 gadiem
kols00 rakstīja: Bjordālens vienkārši leģenda
Visu laiku labākais Biatlonists - bez variantiem !

     [+] [-]

, 2015-11-28 22:55, pirms 8 gadiem
erred rakstīja: Krievijas komandas sastāvā būs līderes Olga Podčufarova, Darja Virolainena, Jekaterina Šumilova un Jekaterina Jurlova -
- tas ir vienīgās kurām dopings nav atrasts???
Sļepcova arī atgriežas biatlonā .

  +5 [+] [-]

, 2015-11-28 23:32, pirms 8 gadiem
diez kapec neviens neko neraksta ka ari pirmajā stafetē piedalīsies arī Latviešu pāris Andrejs ar Baibu???
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-11-28 23:41, pirms 8 gadiem
Beidzot! Veiksmi Rastijam!

  +2 [+] [-]

, 2015-11-29 00:04, pirms 8 gadiem
Ļoti ceru, ka šosezon Andrejs varēs ne reizi vien uzkāpt uz goda pjedestāla!
Īsti netop skaidrs, vai pirmajā dienā piedalās Latvijas biatlonisti?

     [+] [-]

, 2015-11-29 01:00, pirms 8 gadiem
Marcello92 rakstīja: Ļoti ceru, ka šosezon Andrejs varēs ne reizi vien uzkāpt uz goda pjedestāla!
Īsti netop skaidrs, vai pirmajā dienā piedalās Latvijas biatlonisti?
14:45 Rastorgujevs ar Bendiku.

     [+] [-]

, 2015-11-29 01:49, pirms 8 gadiem
Oštēšundā laika apstākļi būs labi biatlonam?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-11-29 08:10, pirms 8 gadiem
Visas cerības uz Rastiju!Kaut kad tak jāsprūk vaļā!

  +1 [+] [-]

, 2015-11-29 09:20, pirms 8 gadiem
Veiksmi Rastijam, cerams sogad trāpīs trijniekā, bet viss atkarīgs nošaušanas, slēpojums ir ātrs

  +1 [+] [-]

, 2015-11-29 09:44, pirms 8 gadiem
ar 26 nr. startes LV komanda!!!
ja nemaldos,pirmo reizi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2015-11-29 13:44, pirms 8 gadiem
Kāds zin, kur internetā varēs skatīties krievu val?

  +1 [+] [-]

, 2015-11-29 14:31, pirms 8 gadiem
erred rakstīja: Mūsējiem galvenais ir RIO spēles...
taka šoziem vērojam tik Rastorgujeva iesildīšanos Olimpa spēlēm Brazīlijā!
es līks no smiekliem pa kurieni slēpos? pa smiltīm? vai džungļiem?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-11-29 15:01, pirms 8 gadiem
Bendika pec 1 etapa 18 vieta 0+2,un 56 sekundes aiz lideres.Rastorgujevs pacel pec 1 sausanas uz 11,pa nullem.Lietuva Igaunija minuti aiz Latvijas

     [+] [-]

, 2015-11-29 15:02, pirms 8 gadiem
1 kluda un 11 vieta pec 2 sautuves

  +1 [+] [-]

, 2015-11-29 15:08, pirms 8 gadiem
Bendika pa nullem,turpina 11 vieta,dodot ceribas Latvijai finiset TOP 10

  +1 [+] [-]

, 2015-11-29 15:08, pirms 8 gadiem
ja turpinās tik pat labi šaut tad Rastijs var ievest Latviju desmitniekā

  +1 [+] [-]

, 2015-11-29 15:08, pirms 8 gadiem
Nu pavisam nesūdīgi šobrīd iet!

     [+] [-]

, 2015-11-29 15:12, pirms 8 gadiem
Francijai sods,Bendiks 2 kludas un 10 vieta,turpat Austrija 11 vieta.

     [+] [-]

, 2015-11-29 15:12, pirms 8 gadiem
maksimums 8.vietu var izcelt.

  +2 [+] [-]

, 2015-11-29 15:14, pirms 8 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: Francijai sods,Bendiks 2 kludas un 10 vieta,turpat Austrija 11 vieta.
Par ko Francijai sods? Skatos online bez komentāriem un nesapratu

     [+] [-]

, 2015-11-29 15:15, pirms 8 gadiem
Furkads nav sasavis kadu no merkiem.
1 2 49 komentāri