Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Rastorgujevs: "Gadu mijā izdarīju darbu, ko nepaguvu pirms sezonas"

Rastorgujevs: "Gadu mijā izdarīju darbu, ko nepaguvu pirms sezonas"
Andrejs Rastorgujevs
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja par ne tik veiksmīgo sezonas sākumu un tā iemesliem, kā arī progresu Jaunā gada pirmajā posmā Rūpoldingā, kur šajā nedēļā risināsies arī Pasaules kausa piektais posms.

Pagājušā gada izskaņā Andrejs Rastorgujevs piedalījās pirmajos trīs Pasaules kausa posmos. Lai gan rezultāti ar katriem mačiem uzlabojās, iekļūt starp 20 labākajiem nevienās no sacensībām neizdevās. 2016. gads Andrejam iesācies krietni veiksmīgāk - ceturto posmu Rūpoldingā viņš sāka ar 14. vietu sprintā, iedzīšanā pakāpās uz 12. vietu, bet masu startā pat iekļuva labāko desmitniekā.

"Līdz Jaunajam gadam daudz kas nesanāca. Pašās sagatavošanās posma beigās saslimu un trīs dienas man bija 40 grādu temperatūra. Runāju ar Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) ārstu Aldi Cīruli, kurš šoreiz bija mums līdzi, centāmies saprast, kāpēc tā, bet nekāda konkrēta slimība netika konstatēta. Treneris Intars [Berkulis] teica, ka tajā laikā Latvijā "staigājis" vīruss, kas izraisījis augstu temperatūru. Iespējams, ka paspēju to saķert dažās dienās, kurās biju ieskrējis mājās, vai arī uz prāmja. Ierodoties Norvēģijā, biju apslimis, tādēļ nepiedalījos Norvēģijas atklātajā čempionātā un vēlāk nācās izlaist arī individuālo distanci Estešundā," stāsta Rastorgujevs.

"Vienkārši nepaspēju tik ātri atgūties pēc slimošanas. Kamēr citi šajā laikā trenējās, man nācās sēdēt malā, kā dēļ neizdarīju speciālo darbu ātrumam. Tas atmaksājās un pirmajos posmos nebiju tik ātrs. Tomēr ar katriem mačiem bija labāk un labāk," norāda biatlonists. "Jā, pirms izlaidu individuālo distanci kopā ar Baibu Bendiku piedalījos jauktajā individuālajā stafetē, taču šāda stafete nebija tik nogurdinoša. Tajā bija jāveic tikai sprinti pa pusotram kilometram. Turpretī treniņos ilgāk par stundu paslēpot nespēju."

Arī pirms pagājušās sezonas Andrejs apslima, kas turpinājumā atstāja sekas uz visu sezonu. Rastorgujevs skaidro, ka pērn bijis sliktāk. "Šoreiz bija tikai temperatūra. No otras puses - tā tomēr bija ļoti augsta temperatūra. Pie vēl augstākas temperatūras asinis sāk sarecēt un veidojas trombs, kas var beigties ar letālu iznākumu, tādēļ tie nav nekādi joki. Slēpošanas ātrums bija tieši saistīts ar slimošanas sekām, jo pirms sezonas nepaspēju paveikt visu nepieciešamo. Kamēr citi gadu mijā atpūtās, es strādāju pie tā, kas netika izdarīts sagatavošanās posmā, tādēļ arī Rūpoldingā uzreiz bija citi rezultāti."

Rastorgujevs atzīst, ka šaušanā ir jūtams progress, tomēr turpinās darbs pie nogulšanās un nostāšanās fāžu pieslīpēšanas. "Pirmajos trīs posmos guļus šaušanā man bija tikai viena kļūda, bet stāvus šaušanā procentu sabojāja turpat, Estešundā pieļautās piecas kļūdas ļoti stiprajā vējā. Tagad vēl turpinu strādāt pie tā, ko nesanāca izdarīt vasarā. Biju gribējis ar [šaušanas treneri] Klausu Zībertu pastrādāt vēl, taču viņam radās problēmas ar veselību un plāni bija jāmaina. Teiksim tā - apmācību nebiju pabeidzis pilnībā. Tas ir tāpat kā matemātikā - ja esi izlaidis kādu tēmu, tad zināšanās ir radušies robi un arī galarezultāts vairs nav tāds, kādu to gribētos."

"Tagad sazvanījos ar Zībertu, konsultējos, aprunājāmies par kļūdām un to iemesliem, ko darīt turpmāk, lai to skaitu vēl vairāk samazinātu. Vasarā bija ļoti daudz jaunas informācijas un nevarēju visu uzreiz aptvert. Šaušanai bija pavisam jauna filozofija, bija mainījusies arī šautenes laide. Kaut kāda daļa informācijas nosēdās prātā, bet visam laika nepietika."

Ar servisa cilvēkiem Andrejs ir ļoti apmierināts, jo īpaši, par pēdējām divām sacensībām. "Tik labi noskaņojies un mierīgs, kāds biju pirms masu starta, sen nebiju bijis. Arī finansiālā situācija šosezon ir labāka nekā pērn un tas mazina stresu. Vairāk varu koncentrēties šaušanai un nebaidos no pretiniekiem. Reizēm dažādās likstas zemapziņā nosēžas un izprovocē kādu lieku kļūdu šaušanā, bet šoreiz jutos ļoti labi. Par situāciju ar "Norvik banku" gan neko nezinu. Šai sezonai esam ieguldījuši arī daudz privāto līdzekļu - gan manas prēmijas, gan trenera Berkuļa personiskās finanses."

Kā vienu no vērtīgākajiem ieguldījumiem Andrejs izceļ servisa transporta uzbūvēšanu un aprīkošanu. "Ar šādu automašīnu ir krietni vienkāršāk. Atbrauc, pieslēdz un tajā var sākt strādāt. Tāpat mašīnu izmantojam inventāra pārvešanai, kam vairs nav vajadzīgs atsevišķs transports. Auto kalpo gan inventāra, gan servisa cilvēku pārvešanai. Nekas nav jāpārkrauj vai jānēsā šurpu turpu. Arī pats tur varu pārģērbties."

Arī piektais posms risināsies Rūpoldingā. Andrejs atzīst, ka tas neesot slikti, taču laika apstākļi var ieviest korekcijas, jo pirmdienas pēcpusdienā lija lietus. Sezonas galvenais starts, protams, būs pasaules čempionāts Holmenkollenā (2. līdz 13. marts), bet Eiropas čempionātā Tjumeņā (23. līdz 28. februāris) Rastorgujevs šogad nolēmis nepiedalīties.

Rastorgujevs individuālajās sacensībās 2015./2016. gada sezonā

PosmsDistanceVietaŠaušana
1. Estešunda20kmnestartēja-
Sprints53.4/10
Iedzīšana36.18/20
2. HohfilceneSprints36.8/10
Iedzīšana26.19/20
3. PokļukaSprints31.9/10
Iedzīšana21.18/20
4. RūpoldingaSprints14.9/10
Iedzīšana12.17/20
Masu starts9.17/20

  +4 [+] [-]

, 2016-01-12 10:27, pirms 8 gadiem
Svētdien masu startu TV skatījās ļoti daudzi, kas to darīja pirmo reizi.
Super - gan biatlons, gan mūsu Rastorgujevs ! Gaidām nākošo posmu !

  +6 [+] [-]

, 2016-01-12 11:19, pirms 8 gadiem
Vasarā Andreju gandrīz katru dienu varēja manīt "Mežiniekos"(Alūksnes biatlona trasē) slīpējot tieši šaušanu,un rezultāts jau ir manāms.
Malacis Andrej,tā turpini un piedestāls nekur neizpaliks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: sportists-amatieris

  +1 [+] [-]

, 2016-01-12 12:24, pirms 8 gadiem
Drīz mums 8.vieta ar būs!

     [+] [-]

, 2016-01-12 12:48, pirms 8 gadiem
būs atmaska ar to ka ir fiz.bedre

     [+] [-]

, 2016-01-12 13:08, pirms 8 gadiem
Andrejam jāiemācās atrast īsto pulsa ritmu pirms šaušanas...Novēroju, ka tiklīdz palielinās ātrums distancē, tā tas atņem vismaz 1 precīzu šāvienu...nedaudz par ātru ieslēpo šautuvēs.... Ja atrisinās šo problēmu un iegūs lielāku pārliecību, medaļai jābut!

  -1 [+] [-]

, 2016-01-12 13:47, pirms 8 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Tavu līko stobru pat erekcija netaisnos

  +1 [+] [-]

, 2016-01-12 13:47, pirms 8 gadiem
būs Rastijam medālis, nekur neizpaliks.

     [+] [-]

, 2016-01-12 14:18, pirms 8 gadiem
Stobrs jātaisno.

  +4 [+] [-]

, 2016-01-12 22:02, pirms 8 gadiem
Malacis un cīņītājs.

     [+] [-]

, 2016-01-24 04:47, pirms 8 gadiem
Un kur rezultāti?