Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

M. Dukurs: "Ja vācieši uzlabos startu, ar mums būs cauri"

Jānis Pārums

M. Dukurs: "Ja vācieši uzlabos startu, ar mums būs cauri"
Martins Dukurs
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64
01:00
Skeletons, PK 10/11. Skeletons, 1.posms. Vistlera
Jon Montgomery
2.20
Martins Dukurs
3.00
Frank Rommel
3.25
Tomass Dukurs
20.00

Gatavojoties gaidāmajai skeletona sezonai olimpiskais vicečempions un pērnās sezonas Pasaules kausa ieguvējs Martins Dukurs lej sviedrus treniņos Siguldā. Nelielā sarunā ar Sportacentrs.com Dukurs pastāstīja par gatavošanos posmu, kā arī atklāja, kurām sacensībām šogad tiks pievērsta vislielākā nozīme.

Šoziem Vankūverā kļuvi par olimpisko spēļu vicečempionu. Valsts prēmiju jau izmaksājusi?
Jā, prēmija, kā solīts, tika laicīgi izmaksāta. Daļu, protams, ieguldījām tehnikas uzlabošanā, daļa aizgāja citām lietām.

Kā norit gatavošanās gaidāmajai sezonai?
Lielos vilcienos nekas nav mainījies, turpinām gatavoties tāpat kā iepriekš. Gatavošanos sezonai sākām laicīgi, jau maijā bija pirmās treniņnometnes, tagad treniņnometne notiek paralēli braukšanai trasē. Tāpat strādājam pie tehnikas pilnveidošanas. Esam iegādājušies jaunas kamanas, nopirktas deviņas slidu sagataves.

Vai salīdzinot ar iepriekšējo sezonu esat kaut ko mainījuši treniņprocesā?
Tas vairs nav tik apjomīgs kā bija pirms olimpiskās sezonas. Šogad vairāk strādājām uz specifiskiem vingrinājumiem – ne tādiem, kas ir vispārējai sagatavotībai, bet tādiem, kas vajadzīgi tieši skeletonistiem. Iespējams ar ielikto bāzi varētu nepietikt visai sezonai, taču domāju, varu nostartēt līdzīgā līmenī kā iepriekš. Redzēsim, kā tas izdosies.

Ledus treniņi jau sākušies?
Jau no augusta aktīvi trenējāmies starta estakādē, trasē braucienus esam uzsākuši salīdzinoši nesen, vēl būtu tie jāpavāc, taču principā būtu gatavs startēt jau tagad. Treniņi notiek sešas reizes nedēļā, tāpēc līdz sezonai vēl var uzkrāt braucienu apjomu. Katru dienu divi labi braucieni sanāk, trešais atkarīgs no laika apstākļiem. Pagaidām ir diezgan silts laiks, uz mīnusiem ledus būtu kvalitatīvāks.

Kur redzi vairāk iespējas pilnveidei - braukšanā, ieskrējienā, tehnikā?
Manuprāt, visvairāk var uzlabot tehniskajā ziņā, lai gan arī fiziskajā sagatavotībā var progresēt. Esam vienojušies ar treneri Gregoru Štēli no "SIKA", ka viņš ar mums šogad strādās tieši uz braukšanu un psiholoģisko sagatavotību. Tās ir nianses, bet sporta sastāv no niansēm.

Pavasarī jums tika palielinātas algas, taču tas tika darīts uz treniņdarbam paredzēto līdzekļu fona. Kā tas ietekmējis gatavošanos sezonai?
Principā centāmies darīt visu, lai šis gadījums neļauj ietekmēt treniņprocesu un gatavošanos. Uz ārzemēm mēs nebraucām, dzīvojām un trenējāmies tepat Siguldā un Murjāņos, līdz ar to tēriņi nebija pārāk lieli, izdevumi pārsvarā sanāca ēšanai. Vispār neuzskatu, ka ir vajadzība kaut kur braukt – stadions un svaru stienis visur ir vienāds. Treniņu ziņā mums viss ir nodrošināts. Protams, sezonas beigās nauda var iet uz beigām, tad būs jādomā, taču ceru, ka viss būs kārtībā. Parādījies arī jauns atbalstītājs, kas liek domāt pozitīvi.

Tik traki kā bobslejistiem, kas izlaidīs četrus Ziemeļamerikas posmus, jums nav?
Nē, tik traki noteikti nav. Viņu tomēr ir vairāk, līdz ar to arī izmaksas viņiem ir lielākas. Mūsu skeletonā ir krietni mazāk.

Vai tēva izteikums par iespējamību pārstāvēt ASV izlasi pavasarī izskanēja kā mēģinājums pievērst uzmanību pastāvošajām problēmām? Cik nopietni tas bija?
Tā tas tika interpretēts, taču tā bija atbilde uz jautājumu "Ko darīsi, ja valsts neatbalstīs augstu sasniegumu sportu". Ja mums vispār nogrieztu visus līdzekļus, tikai tad varētu apsvērt šādu domu, taču nevienu citu valsti nekad neesmu grasījies pārstāvēt.

SIKA komanda, kuru pārstāvat – kāds ir tavs un brāļa statuss tajā?
Komanda nav balstīta uz rezultātu, taču, protams, ka viņi ir priecīgi, ja varu parādīt labu sniegumu. Šogad komanda tiek balstīta uz mani un Tomasu, tāpēc visos Pasaules kausa posmos noteikti brauksim, mums jābūt tur. Nebūtu labi izlēkt no aprites, neaizbraucot uz dažiem posmiem, bet pēc tam mēģināt atkal tajā atgriezties.

Vai tas nozīmē, ka tomēr bijusi doma kaut kur nestartēt?
Jā, sākotnēji bija doma nebraukt uz Ziemeļamerikas posmiem [tāpat kā bobslejistiem], akcentu likt uz startiem Eiropā, taču esam nolēmuši, ka brauksim visur.

Kāda situācija ar jaunajiem skeletonistiem – vai aiz Dukuriem rezerves ir?
Šogad Undīne Vītola trenējas aktīvāk (2008. gadā viņa startējusi arī Pasaules kausa posmos – aut.), turklāt pēc jauno talantu atlases klāt nākuši aptuveni desmit braucēji, kas jau vasarā kopā ar mums aizvadīja treniņnometnes. Mēģinās braukt, redzēs, kā veiksies. Ārpus Latvijas viņi vēl nebrauks, tas droši vien nākamajos gados, pagaidām jātiek galā ar Siguldas trasi, lai redz vai ir jēga turpināt. Ja šis sporta veids viņus uzrunās, tad viņi paliks un turpinās.

Bobslejā un kamaniņu sportā vairāk dominē vācieši. Kāpēc tavuprāt tā nav skeletonā?
Šeit viņi atpaliek startā. Ja viņiem būtu tāds starts kā man vai Tretjakovam, tad ar mums cauri būtu, jo trasē viņi ir ātrāki. Tas, protams, viennozīmīgi ir uz tehnikas rēķina, ne jau viņi ir dabas bērni un skaisti brauc.

Ir kāda informācija par jaunumiem pretinieku nometnēs?
No labi zināmajiem skeletonistiem karjeru beidzis tikai kanādietis Džefs Peins, visi pārējie ir palikuši un turpinās startēt.

Kam šogad liksiet vislielāko uzsvaru?
Protams, daudz ko testēsim, bet māžoties noteikti nebrauksim. Akcents būs likts uz Eiropas un pasaules čempionātiem, mazāk uz Pasaules kausa kopvērtējumu, lai gan arī tur cīnīsimies.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2010-10-31 21:06, pirms 13 gadiem
Veiksmi!

 +10 [+] [-]

, 2010-10-31 21:11, pirms 13 gadiem
Lai izdodas!!

  +9 [+] [-]

, 2010-10-31 21:11, pirms 13 gadiem
Lai veicas gan Martinam, gan Tomasam!
nevaru sagaidīt skeletona sezonas sākumu

     [+] [-]

, 2010-10-31 21:27, pirms 13 gadiem
Lai viss izdodas!

Logiski, ka trenneties nav jaabrauc kur citur, ja mums te ir viss

  +5 [+] [-]

, 2010-10-31 21:39, pirms 13 gadiem
Sheit viss ok, ja vajadzes vecais nopardos vel paris mezus un dos iespeju but labakajiem pasaulee
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2010-10-31 22:03, pirms 13 gadiem
zobufeja 2 rakstīja: Sheit viss ok, ja vajadzes vecais nopardos vel paris mezus un dos iespeju but labakajiem pasaulee
uzskati, ka tas ir normāli (ka jāpārdod viss, kas ir)?

  -2 [+] [-]

, 2010-10-31 22:46, pirms 13 gadiem
Kaut tu paliktu pēdējais no sākuma..

  -2 [+] [-]

, 2010-11-01 00:13, pirms 13 gadiem
labs

  +2 [+] [-]

, 2010-11-01 07:31, pirms 13 gadiem
lvars no Liepājas rakstīja: Aizver muti!
pats aizver

  +1 [+] [-]

, 2010-11-01 08:08, pirms 13 gadiem
lai izdodas sezona abiem brāļiem!

  +1 [+] [-]

, 2010-11-01 17:13, pirms 13 gadiem
Veiksmi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-11-01 18:42, pirms 13 gadiem
Lai abiem brāļiem galvenokārt turas veselība! Novēlu, protams, arī labi izdevušos sezonu

     [+] [-]

, 2010-11-01 19:03, pirms 13 gadiem
TOP 3 lai saglabā tad būs OK!!!