Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

"Dinamo" un krievi

Jānis Matulis
Jānis Matulis

"Dinamo" un krievi
"Dinamo" latviešu strēlnieki - Mārtiņš Grundmanis, Harijs Vītoliņš, Ulvis Katlaps, Artūrs Irbe

Kas gan tas par Latvijas izlases bāzes klubu, kurā nav neviena pašmāju vārtsarga? Vai Ankipāns ir galīgi aptracis, ņemot uz “Dinamo” trīs jaunus Krievijas uzbrucējus? Vai tad mums pašiem nepietiek labu spēlētāju? Re, ku! Novembra izlašu pauzē taču spējām izlikt sešas izlases! Lai ņem no turienes labākos un iesaista KHL komandā. Bet Savickim jau jāklanās Maskavas priekšā, lai dabūtu naudu nākamai sezonai... Tā domā daļa hokeja fanu. Bet varbūt paskatīsimies mazliet atpakaļ. Kāds tad ir bijis mūsu spēks vai nespēks vecā “ Dinamo” laikos.

Arī hokeja sabiedrība dzīvo stereotipos. Viens no tiem ir par 1988. gada “ Dinamo” sudraba medaļām un tiem labajiem laikiem, kad Irbe sargāja mūsu vārtus, bet “latviešu strēlnieki”, kā viņus mēdza saukt Vladimirs Jurzinovs, taisīja rezultātu laukumā. Nenoliedzot Vītoliņa, Tomana, Hehta, Katlapa, Grundmaņa un Sējēja lomu šajā sudrabā, šeit nosauktie pašmāju puikas bija tikai ieroču pienesēji. Šāva un rezultātu taisīja iebraucēji, migranti, leģionāri no Krievijas. Bez Irbes no vietējiem kadriem reāli rezultātu vēl taisīja tikai Beļavskis un varbūt Grigorjevs. Lauvas tiesu ripu pretinieku vārtos meta uzaicinātie krievu spēlētāji. Sudraba sezonā šo samesto ripu attiecība 23:127...

Lai jūs pārlieku neapgrūtinātu ar skaitļiem, visu vecā “Dinamo” vēsturi šeit nemēģināšu pārstāstīt, bet... tas vairāk jaunā “Dinamo” sakarā. Lai mēs saprastu šodienas situāciju un nedomātu, ka hokejā esam pasaules naba! Padomju laikos mēs CSKA būtībā sitām ar krievu pašu ieročiem. Jā, mums bija superzvaigzne Balderis, bet, lai PSRS augstākajā līgā mēs būtu konkurētspējīgi, uz Rīgu tika masveidā aicināti Krievijas hokejisti. Augstākās līgas laikos pašmāju spēlētāju un migrantu proporcija nekad nebija pozitīva Latvijas vietējam hokejam. Un tas bija gados, kad tikai retais mūsējais bija kādā Krievijas klubā (Balderis, Šostaks, Repsis, Samoilovs). Arī dzelzs priekškars tā pa īstam pavērās tikai 1990. gadā. Līdz tam gandrīz visi labākie mūsu hokejisti spēlēja Rīgā.

Tagad ārpus Latvijas spēlē gandrīz 300 dažādas meistarības hokejistu. Skaidrs, ka labi, ja 10% no viņiem varētu kandidēt uz tikšanu “Dinamo”, bet... Nosaukšu tikai tos, kuri tādi ir acīmredzami. Vārtsargi Merzļikins, Kalniņš, Punnenovs, Kivlenieks; aizsargi R. Freibergs, Cibuļskis, Galviņš, Rubīns, Čukste, Jaks; uzbrucēji Girgensons, T. Bļugers, Balcers, R. Ābols, Indrašis, Karsums, Daugaviņš, Roberts un Rihards Bukarti, Ķēniņš, Jevpalovs, Smirnovs, Dzierkals... Divas trešdaļas no potenciālā “Dinamo” spēlē ārpus Latvijas, bet mēs vēl gribam, lai šī atlikusī komanda konkurē KHL! Milzīgs naivums.

Ar tiem pašmāju spēlētāju resursiem, kas ir Ankipāna rīcībā, jebkura vieta, kas augstāk par pēdējo, ir... sasniegums. Jo mēs reāli lecam augstāk par savu dibenu. Salīdzinot ar Krievijas hokeja resursiem. Nu nevar gribēt ar mazliet pastiprinātu “Latvijas bērza” spēku – bija mums tāda komanda, it kā vecā “Dinamo” fārmklubs – sist visus labākos Krievijas klubus. Tāpēc palīgos, vai pat priekšplānā tiek aicināti ārzemnieki, viesspēlētāji, leģionāri. Tā tas bijis vecā “Dinamo” laikos, kad gribējām būt konkurētspējīgi, tā tas ir arī tagad, kad mūsu labākie spēki ir NHL, citos KHL klubos vai Eiropā. Uz lietām un procesiem ir jāskatās bez rozā brillēm. Ja jaunie krievu uzbrucēji, kas ir lētāki par zviedriem Videlu, Berglundu un Ulstrēmu, spēj uzlabot “Dinamo” spēli, viņi ir jāņem. Protams, ka daļai skatītāju šāds pavērsiens nav pa prātam. Bet tāds ir profesionālais sports.

Bet, lai kliedētu mītus par to, cik labi kādreiz mēs esam kapājuši, ieskatīsimies mazliet senākā pagātnē – pirms un pēc tā sudraba gada. Lai cik tas nebūtu skumji, bet pat gados, kad no CSKA jau mājās bija atgriezies Balderis, pašmāju ripu metēji ievērojami atpalika no iebraucējiem. Kuru gan komandā vienmēr bija vairāk. Tātad - pirmā sezona pirms Vladimira Jurzinova ierašanās Rīgā, ar tās sezonas sastāvu, kā arī sezona pēc Jurzinova. Ar +/- atzīmēti jaunpienācēji un prom gājušie. Statistika ņemta no Hockeyarchives.ru.

Varenais padomju "Dinamo" (1980.-1990.)

Sezona vietējie:migranti vienu un otru gūtie vārtivieta PSRSgalvenais treneris
1979./1980.10:1740:948.v.Grabovskis
Vietējie: Vasiļonoks; Freimanis; Hatuļevs; Odincovs; Repsis; Šostaks; Golovkovs; H. Vasiļjevs; E. Vasiļjevs; Meisters
Iebraucēji: Bistrovs; Krikunovs; Vikulovs; Nazarovs; Lambins; Beresņevs; Strahovs; Dobrohotovs; Jemeļjaņenko; Abalmasovs; Lubkins; Antipovs; Veselovs; Deņisovs; Koržilovs; Harlamovs

1980./1981.9:2049:945.v.Jurzinovs
- Odincovs; E. Vasiļjevs; Meisters
+Bāliņš; Balderis
- Lambins; Strahovs; Deņisovs; Harlamovs
+Popihins; A. Kramskojs; Skosirevs; Tiškovs; S. Ņikitins; Tolstihs; Volgins
1981./1982.9:2672:1308.v.Jurzinovs
- Hatuļevs; Bāliņš; Repsis
+ Samoilovs; E. Vasiļjevs; Beļavskis
- Antipovs; Dobrohotovs;
+Maticins; Kuzņecovs; Kaļiņins; Froļikovs; Semerjaks; I. Morozovs; A. Morozovs; Povečerovskis
1982./1983.7:2358:1835.v.Jurzinovs
- Freimanis; E. Vasiļjevs
+0
- Bistrovs; Krikunovs; Kaļiņins; Jemeļjaņenko; I. Morozovs; A. Morozovs; Povečerovskis; Veselovs;
Tolstihs;
+Jerohins; Zinovjevs; P. Prirodins; Dudins; Mančenko; Šeļags
1983./1984.7:2645:1018. v.Jurzinovs
- H. Vasiļjevs
+Karpinskis
- Vikulovs; Tiškovs; Mančenko; Koržilovs
+Akulovs; Avdejevs; Taboļins; Znaroks; Vauļins; Povečerovskis; Gross
1984./1985.13:2059:918.v.Jurzinovs
- 0
+V. Ņikitins; Freimanis; Grigorjevs; Grundmanis; Gapejenko; Vovčeks
- Jerohins; Popihins; Nazarovs; Taboļins; Akulovs; Abalmasovs; S. Ņikitins; Volgins; Šeļags; Gross
+ Šipicins; Brezgins; Kerčs
1985./1986.9:1836:1025.v.Jurzinovs
- V. Ņikitins; Balderis; Karpinskis; Golovkovs; Vovčeks
+Katlaps
- A. Kramskovs; Avdejevs; P. Prirodins; Vauļins; Povečerovskis
+ Pavlovs; Abalmasovs
1986./1987.11:1824:937.v.Jurzinovs
-Vasiļonoks
+Irbe; V. Ņikitins; H. Vītoliņš
- Abalmasovs; Šipicins
+Akuļiņins; Šašovs; Veselovs
1987./1988.12:1923:1272.v.Jurzinovs
- V. Ņikitins; Freimanis; Gapejenko
+Naumo; Sējējs; I. Tomans; Hehts
- Beresņevs; Kuzņecovs
+Frolovs; Čudinovs; Varjanovs; Komarovs
1988./1989.11:1642:736.v.Jurzinovs
- Naumovs; Sējējs; Grundmanis; Šostaks
+Fanduļs; Boldaveško; Drelings
- Taboļins; Lubkins; Veselovs; Komarovs
+V. Kramskojs
1989./1990. 13:1358:904.v.Grabovskis
-Samoilovs
+Naumovs; Ignatjevs; Sējējs; Opuļskis
-Durdins; Frolovs; Zinovjevs
+Pjatanovs

  +1 [+] [-]

, 2019-11-15 17:37, pirms 4 gadiem
Tā nu tas ir. Pilnīgi piekrītu Jānim. Nevar ņemt negatavus jaunos un cerēt, ka viņi taisīs rezultātu, ja pašu labākie spēki spēlē citur. Un nav tik būtiski, vai leģionārs nāk no Somijas, Zviedrijas vai Krievijas. Jo viņi (krievi, ja kāds par viņu klātbūtni uztraucas) te tāpat nepaliks (atšķirībā no padomju laikiem). Resursu ir tik, cik ir, un jāņem labākie piedāvājumi, lai izveidotu maksimāli konkurētspējīgu komandu esošajos apstākļos.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-15 18:21, pirms 4 gadiem
Viss jau būtu pareizi! Bet tad, lūdzu nepiešķiriet to bāzes kluba statusu! Būsim reāli, šie krievi jau nu nebūs tie, kas mūs ievilks play offos. Principā tad nav nozīmes vai, iespēlējot mūsu pašu jaunos, esam pēdējā vietā vai, zem slēptās īres palīdzot tikt pie spēļu prakses bagāto klubu krievu censoņiem, esam pirmspēdējie ( Biļalovs, Sedikovs). Par tiem pārējiem papildinājimiem no VHL vispār nav vērts runāt. Pie apstākļiem, ka sezona jau ir nolieta un Dinamo it kā ir bāzes klubs šādas izvēles kā minimus ir jocīgas. Bāzes kluba statusam nevajadzētu nozīmēt tikai brīvu kustību no OHL.

  +2 [+] [-]

, 2019-11-16 14:21, pirms 4 gadiem
aigars_p1992 rakstīja: Viss jau būtu pareizi! Bet tad, lūdzu nepiešķiriet to bāzes kluba statusu! Būsim reāli, šie krievi jau nu nebūs tie, kas mūs ievilks play offos. Principā tad nav nozīmes vai, iespēlējot mūsu pašu jaunos, esam pēdējā vietā vai, zem slēptās īres palīdzot tikt pie spēļu prakses bagāto klubu krievu censoņiem, esam pirmspēdējie ( Biļalovs, Sedikovs). Par tiem pārējiem papildinājimiem no VHL vispār nav vērts runāt. Pie apstākļiem, ka sezona jau ir nolieta un Dinamo it kā ir bāzes klubs šādas izvēles kā minimus ir jocīgas. Bāzes kluba statusam nevajadzētu nozīmēt tikai brīvu kustību no OHL.
Ļoti kategoriski spriedumi.
Par tiem plejofiem runājot - kā Krievijas censoņi tika atdabūti uz šejieni, tā Dinamo nav zaudējusi nevienu maču pamatlaikā, faktiski tiekot pie 5 no 6 iespējamajiem punktiem. Gan jau, ka ne tikai šo piesaistīto hokejistu dēļ, taču Setdikovs ir rezultatīvs, pārējie laukumā arī spēj būt pamanāmi un punkti gan jau, ka nāks agri vai vēlu.

Bāzes kluba tituls, lai paliek pašu tā piešķīrēju ziņā, taču stāsts ir par to, ka pie mums nav to resursu, lai spēlētu KHL. Principiāli nav. Kā kaujasspējīga komanda tā var būt tikai tad, ja VISI Latvijas hokeja spēki ir saģērbti Dinamo kreklos.

Tihonovs, tas kurš bija viens no lielā Latvijas hokeja buma autoriem, esot teicis, ka no latviešiem hokejisti neiznākot. Vorobjovs, tas kurš pats spēlēja vecajā Dinamo un 2006. gadā trenēja izlasi, teica, ka spēlētāju resursi pie mums esot tādi, ka katrs, kurš varot pārslidot pāri laukumam, jau automātiski ir izlases kandidāts.
Savukārt pašlaik mēs redzam, ka VHL nouneimi atbrauc uz Rīgu un uzreiz ir pamanāmi ne tikai uz "jauno un perspektīvo", bet arī "nopelniem bagāto" fona.

Protams, ka papildinājums ir vajadzīgs un, protams, ka aizpildīt visas tukšās vietas ar ne-krieviem ir problemātiski, tb vienkārši runājot - dārgi. Te pat nav runa par kanādiešiem kkādiem vai zviedriem, bet arī vietējiem.

Ja vien RD kā parādībai ir kaut nelielas sportiskās ambīcijas, tad šāds solis, krievu iesaiste komandā, ir drīzāk loģisks nekā kaut kas ārkārtējs.

  +2 [+] [-]

, 2019-11-16 20:18, pirms 4 gadiem
70. gadu anekdote: Jautājums armēņu radio: Ar ko atšķiras Rīgas Dinamo hokeja komanda no Maskavas Dinamo hokeja komandas? Atbilde: Praktiski ne ar ko, vienīgi Maskavas Dinamo spēlē viens latvietis, toties Rīgas Dinamo ir veseli divi latvieši

     [+] [-]

, 2019-11-17 09:22, pirms 4 gadiem
Mihails Shostaks vai tad ir Latvijas Hokeja audzeeknis?
Varbuut kliuudos, bet vai tik vinsh 70-to beigaas neatnaaca no Maskavas? Par Normundu Seejeeju runaajot, nav pareizi uzraadiiti atnaakshanas/aizieshanas gadi, domaajams, drukas kliuuda

     [+] [-]

, 2019-11-17 10:23, pirms 4 gadiem
Bocmana Ivara papagailis rakstīja: Mihails Shostaks vai tad ir Latvijas Hokeja audzeeknis?
Varbuut kliuudos, bet vai tik vinsh 70-to beigaas neatnaaca no Maskavas? Par Normundu Seejeeju runaajot, nav pareizi uzraadiiti atnaakshanas/aizieshanas gadi, domaajams, drukas kliuuda
Šostaks pirms tam bija aizgājis uz Maskavu.
Es arī par Sējēja gadiem pabrīnījos, bet tā šis avots ziņoja.

     [+] [-]

, 2019-11-19 13:21, pirms 4 gadiem
Nesapratu kas tur Sējējam nepareizs?

Ja par tēmu - tāds jau ir ģinamas mērķis, pierādīt ka latviets bez krieva pats neko nevar, pat hokejkomandu savākt. Tieši tāpēc atmet tos 10 mio sezonā. Sākumā bija krievu nauda bez krieviem, tagad ar moto "naudas nav" piesaista arī krievu spēlētājus. Nu ja reiz mēs esam tāda nabagmāja, tad atliek cerēt ka tas ģinamo nosprāgs pēc iespējas ātrāk, jo mēs tak neko paši tāpat nevaram, tad naher tas bomžu kantoris kolhozā vajadzīgs.

     [+] [-]

, 2019-11-19 16:04, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: Nesapratu kas tur Sējējam nepareizs?

Ja par tēmu - tāds jau ir ģinamas mērķis, pierādīt ka latviets bez krieva pats neko nevar, pat hokejkomandu savākt. Tieši tāpēc atmet tos 10 mio sezonā. Sākumā bija krievu nauda bez krieviem, tagad ar moto "naudas nav" piesaista arī krievu spēlētājus. Nu ja reiz mēs esam tāda nabagmāja, tad atliek cerēt ka tas ģinamo nosprāgs pēc iespējas ātrāk, jo mēs tak neko paši tāpat nevaram, tad naher tas bomžu kantoris kolhozā vajadzīgs.
Te ir uzrakstiits, ka Seejeejs pameta DR 1988/89 gada sezonaa (kas nav pareizi), bet naakamajaa naaca atpakal Jautaajums, kuraa gadaa vinsh debiteeja? Sanaak, pameta DR tur ieprieksh nespeeleejot

     [+] [-]

, 2019-11-19 17:01, pirms 4 gadiem
Bocmana Ivara papagailis rakstīja: Te ir uzrakstiits, ka Seejeejs pameta DR 1988/89 gada sezonaa (kas nav pareizi), bet naakamajaa naaca atpakal Jautaajums, kuraa gadaa vinsh debiteeja? Sanaak, pameta DR tur ieprieksh nespeeleejot
87/88 23 spēles, 88/89 nav ģinamas sastāvā un mauc RASMS, 89/91 44 spēles, kas tur neskaidrs?
restorāni Rīgā - saņem atlaides