Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Gads bez "Mildronāta"

Gads bez "Mildronāta"
Foto: AFP/Scanpix

Nu jau apritējis nedaudz vairāk nekā gads kopš sportisti vairs nedrīkst lietot Mildronātu, jo no 2016. gada 1. janvāra meldonijs (Mildronāta aktīvā viela) ir iekļauts aizliegto vielu sarakstā (AV saraksts). Šis notikums izraisīja lielu ažiotāžu gan Latvijas, gan arī visas pasaules sporta sabiedrībā. Joprojām tiek diskutēts, vai meldonijs ir dopings vai nav, kāpēc tas ir iekļauts aizliegto vielu sarakstā un vai meldonija lietošanā pieķertos sportistus vajadzētu diskvalificēt? Nedaudz atgādināšu notikumu gaitu un izteikšu savu viedokli par notiekošo.

Notikumu laika skala:

 

29.09.2014.            Pasaules antidopina aģentūra (WADA) publicē 2015. gada monitoringa programmu, kurā iekļauts arī meldonijs (Monitoringa programma).

05.04.2015.            Tiek publicēts zinātnisks raksts par to, ka meldonijs izturības sporta veidos tiek izmantots, lai paaugstinātu sportiskos rezultātus (Görgens et al., 2015).

12.-28.06.2015.    Eiropas Spēles Baku, kuru laikā tiek veikts pētījums, ievācot paraugus no sportistiem, lai pārbaudītu meldonija lietošanas apjomus (Stuart et al., 2016Rezultāti).

16.09.2015.            WADA publicē aprakstu ar izmaiņām aizliegto vielu sarakstā (WADA dokuments), kurā ir iekļauts arī meldonijs, jo sportisti to lieto, lai paaugstinātu sportiskos rezultātus.

30.09.2015.            WADA apstiprina aizliegto vielu sarakstu 2016. gadam (AV saraksts), kurā ir iekļauts meldonijs.

01.01.2016.            Aizliegto vielu saraksts 2016. gadam stājas spēkā (AV saraksts).

07.03.2016.            Marija Šarapova preses konferences laikā paziņo, ka viņas dopinga analīzes ir pozitīvas, jo ir lietojusi meldoniju (video).

14.03.2016.            Sportistu skaits, kuri ir pieķerti, lietojot meldoniju, sasniedz 100!

11.04.2016.            WADA iesaka antidopinga organizācijām apsvērt sportistu nesodīšanu, ja sportists var apliecināt, ka viņš ir pārstājis lietot meldoniju pirms 2016. gada 1. janvāra. (WADA ziņojums).

Lai arī A. Kreipāns Latvijas Gada balvas sportā (video, 24:16) izteicās, ka Mildronāts kļuva par dopingu vienas dienas laikā, vēlos palabot un atgādināt, ka process meldonija iekļaušanai AV sarakstā ilga vairāk nekā gadu (Monitoringa programma), un par tā iekļaušanu bija zināms vairāk nekā trīs mēnešus (AV saraksta izmaiņas) pirms aizlieguma stāšanās spēkā.

Lai saprastu, kādas vielas tiek iekļautas AV sarakstā, ieskatījos WADA antidopinga noteikumos (Antidopinga kods, 4.3.punkts). Tur rakstīts, ka WADA vajadzētu apsvērt vielas iekļaušanu AV sarakstā, ja tā atbilst diviem no trim kritērijiem (mans tulkojums ir saīsināts. Precīzu formulējumu skatīties iepriekš norādītajā atsaucē):

Ir zinātniski pierādījumi, ka vielai ir potenciāls uzlabot vai tā uzlabo sporta rezultātu.Ir zinātniski pierādījumi, ka vielas lietošana nodara vai var nodarīt kaitējumu veselībai.Vielas lietošana pārkāpj WADA definēto sporta garu (sporta gars ir definēts iepriekšminētā dokumenta ievadā).

Šādi noteikumi ir radīti un pastāv, lai aizsargātu sportistu tiesības nodarboties ar sportu bez dopinga, tādejādi veicinot veselību, godīgumu un vienlīdzību.

Lai izvērtētu meldonija iekļaušanu vai neiekļaušanu AV sarakstā, WADA 2015. gadā veica pētījumu (Stuart et al., 2016), kura laikā Eiropas spēlēs, veicot antidopinga analīzes, tika pārbaudīta arī meldonija klātbūtne. Tika secināts, ka meldonijs tiek plaši un neatbilstoši lietots sportistu vidū (8,6% no testētajiem sportistiem). Šis bija viens no pētījumiem, uz ko balstījās WADA, iekļaujot meldoniju AV sarakstā, un savu lēmumu pamatoja ar to, ka tas tiek lietots ar nodomu uzlabot rezultātu (AV saraksta izmaiņas).

Kas ir meldonijs un kā tas iedarbojas uz mūsu organismu? Meldonijs tika radīts 1970. gadā. Sākotnēji tas bija paredzēts liellopu un mājputnu augšanas veicināšanai (Patents). Vēlāk, kad tika izpētīti visi darbības mehānismi, tas tika identificēts kā sirdi aizsargājoša viela, to lieto arī smadzeņu asinsrites traucējumiem, 250 mg meldonija indikācija ir arī "pazeminātas darbaspējas, fiziska un psihoemocionāla pārslodze" (Zāļu apraksts) .

Tā iedarbība galvenokārt pamatota ar karnitīna sintēzes aizkavēšanu, vienlaikus veicinot karnitīna izdalīšanos caur nierēm (meldonijs samazina starpproduktu daudzumu, kas ir iegūti zema skābekļa vidē un ir kaitīgi šūnai. Tas stimulē asinsriti vairākos cilvēka orgānos, palielinot slāpekļa oksīda koncentrāciju (Sjakste et al., 2004). Tas stimulē arī centrālo nervu sistēmu, kas var labvēlīgi ietekmēt sportisko sniegumu (Görgens et al., 2015). Zāļu aprakstā norādīts: "Iespējamā stimulējošā efekta dēļ zāles ieteicams lietot dienas pirmajā pusē".

2012. gadā Baltijas Sporta konferencē Kauņā, M. Dzintare uzstājās ar ziņojumu, kura līdzautors mildronāta izgudrotājs Ivars Kalviņš. Ziņojumā apgalvots, ka meldonijs paaugstina sportistu izturības īpašības un aerobās spējas (anotācija atrodama konferences anotāciju sarakstā). Meldonijam netiek novēroti nekādi būtiski blakus efekti.

Ir salīdzinoši maz zinātnisku pierādījumu par to, ka meldonijs uzlabotu sportisko sniegumu, tomēr ir novērots, ka meldonijs paaugstina izturību un fiziskās darba spējas, kā arī uzlabo atjaunošanos pēc slodzes (Dzintare & Kalviņš, 2012). Nav zināmi sportistu patiesie motīvi, taču meldonija izmantošana to vidū ir plaši izplatīta (Stuart et al., 2016Görgens et al., 2015; Lippi & Mattiuzzi, 2016). Var droši apgalvot, ka nav kvaliatīvu pētījumu ar sportistiem, kas apstiprinātu, ka meldonijs uzlabo sportisko rezultātu. Meldonija plašā izmantošana jauniem, stipriem un veseliem sportistiem rada aizdomas par patiesajiem tās izmantošanas motīviem. Lai arī trūkst pierādījumu uz veseliem cilvēkiem, tomēr WADA meldoniju ir iekļāvusi AV sarakstā.

Pārlūkojot pētījumus, kas veikti ar sirds slimniekiem, jāsecina, ka vairumā no tiem pētījuma galarezultāts ir slodzes tolerances palielināšanās, arī zāļu aprakstā un lietošanas informācijā norādītās indikācijas veseliem cilvēkiem skaidri norāda uz darbaspēju palielināšanu kā lietošanas mērķi (Zāļu apraksts). Ja tiešos pētījumos būtu jāpierāda visu vielu ietekme uz sportisko rezultātu un veselību, tad ierobežotā budžeta un laika limita dēļ WADAi būtu ļoti grūti iekļaut kādu jaunu vielu AV sarakstā. Tāpēc tiek iekļautas arī tās vielas, kas rezultātu varētu uzlabot. Tāds ir arī WADA pamatojums, kāpēc meldonijs ir tur iekļauts - tas tiek izmantots ar nodomu uzlabot rezultātu (WADA dokuments).

Viens no WADA mērķiem un pienākumiem ir pasargāt sportistus un to tiesības sacensties godīgi. Ņemot vērā pētījumu rezultātus, kas liecina par to, ka meldonijs uzlabo fiziskās darba spējas, var diskutēt vai informācija neatbilst pirmajam no punktiem, kuru dēļ viela tiek iekļauta AV sarakstā (Ir zinātniski pierādījumi, ka vielai ir potenciāls uzlabot vai tā uzlabo sporta rezultātu). 2015. gadā WADA veiktais pētījums un arī citi neatkarīgi pētījumi parādīja plašu šīs vielas izmantošanu veselīgu sportistu vidū, kas rada šaubas par tās lietošanas patiesajiem motīviem, un, ja motīvi ir saistīti ar rezultātu uzlabošanu, tas noteikti atbilst trešajam aizliegto vielu kritēriju punktam (vielas lietošana pārkāpj WADA definēto sporta garu). Pastāv bažas par meldonija lietošanas drošumu sportā, ņemot vērā, ka sportisti mēdz pārsniegt ieteicamās devas (Lippi & Mattiuzzi, 2016).

Kaut arī nav drošu pierādījumu tam, ka meldonijs uzlabo fiziskās darba spējas, pastāvot mazākajām šaubām, ka tā varētu būt, manuprāt, WADA ir rīkojusies pareizi tās iekļaujot AV sarakstā. Tā kā meldonijs ir zāles nopietnu sirds un asinsrites slimību ārstēšanai, neredzu iemeslu, kāpēc sportistam būtu šāda viela jālieto. Ja sportists nespēj izturēt attiecīgo slodzi bez šāda veida medikamentiem, tad vai nu šis medikaments uzlabo darba spējas vai arī sportistam jāatturas no šādas slodzes un jāsaved kārtībā sava veselība. 

Nobeigumā vēlos atgādināt, ka Mildronāts IR dopings, ja tas ir iekļauts WADA aizliegto vielu sarakstā, kas ir saistošs visiem sportistiem.

Avots: Sporta zinātne – Par un ap sportu, autors: Valters Āboliņš, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) doktorantūras students

  -1 [+] [-]

, 2017-01-12 12:30, pirms 7 gadiem
Jā, mildronāta lietošanai iemeslu tu neredzi, bet kad visādi "invalīdi" pa kluso saņem atļaujas lietot dopingu un pat narkotiskās vielas, tur viss kārtībā.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-12 12:51, pirms 7 gadiem
Man nekas nav pārtrūcis. Kā lietoju, tā lietošu. Jūtos labi un moži. Visiem iesaku.

  -3 [+] [-]

, 2017-01-12 13:11, pirms 7 gadiem
Autors ir pilnīg muļķis un viņa secinājumi ir izteikti neprofesionāli
Man ir aizdomas, ka autors ir vājprātīgs, tāpēc, lai izvairītos no vismazākajiem draudiem sabiedrībai, ierosinu viņu izolēt pilnībā no sabiedrības

  +2 [+] [-]

, 2017-01-12 13:16, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Autors ir pilnīg muļķis un viņa secinājumi ir izteikti neprofesionāli
Man ir aizdomas, ka autors ir vājprātīgs, tāpēc, lai izvairītos no vismazākajiem draudiem sabiedrībai, ierosinu viņu izolēt pilnībā no sabiedrības
Super. Kad tavu apkopojumu par mildronatu varam gaidit ?

     [+] [-]

, 2017-01-12 13:20, pirms 7 gadiem
Ja es novēroju, ka viens sportists "liek vairāk un lielākus klučus" par citu sportistu, turklāt tas sagādā viņam baudu, kas rada psiholoģisko handikapu un atvieglojuma sajūtu otra sportista priekšā, vai WADA man arī aizliegs to darīt?

     [+] [-]

, 2017-01-12 13:22, pirms 7 gadiem
ghettostar rakstīja: Ja es novēroju, ka viens sportists "liek vairāk un lielākus klučus" par citu sportistu, turklāt tas sagādā viņam baudu, kas rada psiholoģisko handikapu un atvieglojuma sajūtu otra sportista priekšā, vai WADA man arī aizliegs to darīt?
Ja vins speciali uznem kadas vielas, lai liktu lielakus klucus tad aizliegs, jaa.

     [+] [-]

, 2017-01-12 13:23, pirms 7 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Super. Kad tavu apkopojumu par mildronatu varam gaidit ?
Kalviņš 101 reizi jau ir izstāstījis, kāpēc mildronāts nav dopings
Tā ir tīrākā politika. Antidopinga aģentūras ir amerikāņu spēļmantiņa, kurā nav cilvēku no Austrumiem, kuri varētu aizstāvēt A.Eiropā ražotu produktu
Raksts pilnīgi neko nepasaka, neanalizē. Divas frāzes "par vismazākajām šaubām" un "ja tā ir pieņemts, tad tā tas ir" ir bērnudārza līmenis

  +1 [+] [-]

, 2017-01-12 13:32, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Kalviņš 101 reizi jau ir izstāstījis, kāpēc mildronāts nav dopings
Tā ir tīrākā politika. Antidopinga aģentūras ir amerikāņu spēļmantiņa, kurā nav cilvēku no Austrumiem, kuri varētu aizstāvēt A.Eiropā ražotu produktu
Raksts pilnīgi neko nepasaka, neanalizē. Divas frāzes "par vismazākajām šaubām" un "ja tā ir pieņemts, tad tā tas ir" ir bērnudārza līmenis
Kapec vesels cilveks lieto zales prieks sirds un asinsvadu slimibam ?

     [+] [-]

, 2017-01-12 13:45, pirms 7 gadiem
Šajā stāstā visu izšķīra devas - netrūka gadījumu, kad ierindas pilsoņa profilaktisko mēneša devu izlietoja mazāk kā nedēļas laikā Tāpat vien rija tik daudz, jo nebija ko darīt vai tomēr labi apzinājās, ka tas var dot papildus iespējas treniņu procesā?
Tīri tehniski sportisti kafiju arī nedrīkst dzert (vismaz sacensību laikā)?

  +3 [+] [-]

, 2017-01-12 13:51, pirms 7 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Kapec vesels cilveks lieto zales prieks sirds un asinsvadu slimibam ?
Tās nav klasiski zāles, bet vairāk kā profilaktisks līdzeklis cilvēkiem ar lielu fizisko slodzi

  +1 [+] [-]

, 2017-01-12 14:21, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Tās nav klasiski zāles, bet vairāk kā profilaktisks līdzeklis cilvēkiem ar lielu fizisko slodzi
Tatad, lietojot sis zales cilveks vai nu atrak atjaunojas, vai tas palidz sirdij izturet lielakas slodzes = dopings.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-12 14:21, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Tās nav klasiski zāles, bet vairāk kā profilaktisks līdzeklis cilvēkiem ar lielu fizisko slodzi
Protams. Profilaktisks līdzeklis, lai varētu izturēt, nenosprāgtu no lielākas slodzes. Tātad, lai noķertu pirmo, otrajam arī jālieto. Tīrs dopings, kur divi līdzīgi sportisti vienam no tiem nelietojot, vairs nevar konkurēt.

  +7 [+] [-]

, 2017-01-12 14:31, pirms 7 gadiem
Šāds teikums no 'sporta zinātnieka' puses šķiet mazliet absurds: "Ja sportists nespēj izturēt attiecīgo slodzi bez šāda veida medikamentiem, tad vai nu šis medikaments uzlabo darba spējas vai arī sportistam jāatturas no šādas slodzes un jāsaved kārtībā sava veselība."

Augsta līmeņa sportisti, lai spētu izturēt treniņu slodzi un atjaunotos, ikdienā jau tā lieto neskaitāmus citus uztura bagātinātājus, vitamīnus un sazin vēl kādas šaibas (protams, tādas kas nav iekļautas dopinga listē), ko ikdienas cilvēks nelieto vispār vai, ja lieto, tad drīzāk kaut kādos gadījumos, kad ir problēmas ar veselību. Pēc šī apgalvojuma sanāk, ka ja sportists netur slodzi vienkārši ēdot karbonādi ar salātiem un papildus ir jāuzņem arī vitamīni u.c. uztura bagātinātāji (būsi godīgi, arī starp pašreiz atļautajiem produktiem noteikti ir vesela strīpa dažādu vielu, kas ir 'uz robežas' - vai nu to ietekme uz rezultātiem nav pierādīta, nav lobijs, kas iestātos par šo vielu aizliegumu, vai kādu citu iemeslu dēļ), tad viņš ir švaks sportists un vajag samazināt slodzes vai savest kārtībā savu veselību? 'sporta zinātnieks' ibio..

  +1 [+] [-]

, 2017-01-12 14:34, pirms 7 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Kapec vesels cilveks lieto zales prieks sirds un asinsvadu slimibam ?
Ja slims sportists lieto zāles savai slimībai, tad viņš ir krāpnieks, bet, ja vesels sportists lieto zāles slimībai, kas viņam nav, tad visi citi ir krāpnieki tāda loģika te no dažiem lietotājiem novērota

     [+] [-]

, 2017-01-12 14:45, pirms 7 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Ja vins speciali uznem kadas vielas, lai liktu lielakus klucus tad aizliegs, jaa.
Bet ja viņš ēd citronu miziņas, vai kaut vai Vaļeras kamaza riepu, galvenais lai var kluci kārtīgu nolikt, tas arī būs dopings? un kas būs dopings, Vaļeras riepa vai kluča likšana?

  +2 [+] [-]

, 2017-01-12 14:57, pirms 7 gadiem
ghettostar rakstīja: Bet ja viņš ēd citronu miziņas, vai kaut vai Vaļeras kamaza riepu, galvenais lai var kluci kārtīgu nolikt, tas arī būs dopings? un kas būs dopings, Vaļeras riepa vai kluča likšana?
Valjeras riepa satur kimiskos elementus, kas varetu but kaitigi civleka organismam, tatad pec 2.punkta tas ir dopings.

     [+] [-]

, 2017-01-12 14:58, pirms 7 gadiem
Iesaku noskatīties/noklausīties interviju ar Kalviņu (mildronāta izgudrotāju) un padomāt..
Citējot autoru: "Kaut arī nav drošu pierādījumu tam, ka meldonijs uzlabo fiziskās darba spējas,.." Un nebūs arī drošu pierādījumu, ir grūi pierādīt to, kā nav.
Tad jau jāaizliedz arī omega 3, kas arī palīdz sirdij. Aizliegsim L-glutamīnu, kas palīdz nenoārdīt muskuļus, imunitātei, aizliegsim L - ornithine, kas sekmē aknu darību, jo pie fiziskām slodzēm, aknai ir liela slodze galaproduktu filtrēšanā.
Tas jau tā, ka mildronāts bloķē karnitīnu. Mildronātu sporta ārsti nekad nav ieteikuši lietot sacensībās vai pie intensīvajām slodzēm pirmssezonā (kad jau lielie sagatavošanās apjomi ir paveikti un aug intensitāte), jo tad vairs nav nepieciešama sirds saudzēšana. Vienkāršā valodā mildronāts pazemina pulsu veicot bāzes darbu, lai būtu vieglāk palikt aerobā darba zonā. Intensitātei augot karnitīns tieši ir nepieciešams.
Eiropas spēlēs tika savākti dati par to, ko lieto A-Eiropā.
Orientējoties šā brīža pasaules mēroga globalojos notikumos (antikrieviskumā) cilvēkiem ar plašāku redzesloku ir skaidrs, kamdēļ

     [+] [-]

, 2017-01-12 14:59, pirms 7 gadiem
hmm rakstīja: Šāds teikums no 'sporta zinātnieka' puses šķiet mazliet absurds: "Ja sportists nespēj izturēt attiecīgo slodzi bez šāda veida medikamentiem, tad vai nu šis medikaments uzlabo darba spējas vai arī sportistam jāatturas no šādas slodzes un jāsaved kārtībā sava veselība."

Augsta līmeņa sportisti, lai spētu izturēt treniņu slodzi un atjaunotos, ikdienā jau tā lieto neskaitāmus citus uztura bagātinātājus, vitamīnus un sazin vēl kādas šaibas (protams, tādas kas nav iekļautas dopinga listē), ko ikdienas cilvēks nelieto vispār vai, ja lieto, tad drīzāk kaut kādos gadījumos, kad ir problēmas ar veselību. Pēc šī apgalvojuma sanāk, ka ja sportists netur slodzi vienkārši ēdot karbonādi ar salātiem un papildus ir jāuzņem arī vitamīni u.c. uztura bagātinātāji (būsi godīgi, arī starp pašreiz atļautajiem produktiem noteikti ir vesela strīpa dažādu vielu, kas ir 'uz robežas' - vai nu to ietekme uz rezultātiem nav pierādīta, nav lobijs, kas iestātos par šo vielu aizliegumu, vai kādu citu iemeslu dēļ), tad viņš ir švaks sportists un vajag samazināt slodzes vai savest kārtībā savu veselību? 'sporta zinātnieks' ibio..
Tiesi ta, augsta limena sportisti tikai uz farmas turas, lai izturetu nenormalakas slodzes. Nafig viss jaaizliedz, lai rada, ko var bez tabletitem.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-12 15:01, pirms 7 gadiem
Turklāt, lietoja mildronātu ne tikai A-Eiropas sportisti. Amerikāņiem ir līdzīgas iedarbības preperāts koenzīms Q 10, ko lieto līdzīģiem mērķiem, taču šī preperāta izstrāde ir vairākas reizes dārgāka par meldonija izstrādi.

     [+] [-]

, 2017-01-12 15:05, pirms 7 gadiem
Trakulis rakstīja: Turklāt, lietoja mildronātu ne tikai A-Eiropas sportisti. Amerikāņiem ir līdzīgas iedarbības preperāts koenzīms Q 10, ko lieto līdzīģiem mērķiem, taču šī preperāta izstrāde ir vairākas reizes dārgāka par meldonija izstrādi.
Par ko jacinas ir ? Par to,lai neaizliedz vienu dopingu, jo redz lidzigu neaizliedza ? Vai par to, lai aizliedz visus lidzigos preperatus. Paslaik tada sajuta ir, ka redz es varu parkapt likumu, jo kads cits ari ir parkapis un tas to visu padara par normu.

     [+] [-]

, 2017-01-12 15:11, pirms 7 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Par ko jacinas ir ? Par to,lai neaizliedz vienu dopingu, jo redz lidzigu neaizliedza ? Vai par to, lai aizliedz visus lidzigos preperatus. Paslaik tada sajuta ir, ka redz es varu parkapt likumu, jo kads cits ari ir parkapis un tas to visu padara par normu.
nu tad jāaizliedz arī hondriotīnu un glikozamīnu, kas palīdz locītāvām izturēt smagas pārpūles. To arī ārsti izraksta cilvekiem ar locītāvu problēmām, kā ārstnieciku līdzekli. Bet sportā lieto, lai kaut mazliet pasargātu locītāvas no traumām, mikrotraumām utt.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-12 15:13, pirms 7 gadiem
Uzskatu, ka WADA ir jāaizliedz vistas fileja, esmu novērojis, ka tā izraisa enerģijas parādīšanos organismā un tātad arī palielina sportista varēšanu. Tas pats attiecas arī uz pārējo pārtiku...

     [+] [-]

, 2017-01-12 15:54, pirms 7 gadiem
hmm rakstīja: Šāds teikums no 'sporta zinātnieka' puses šķiet mazliet absurds: "Ja sportists nespēj izturēt attiecīgo slodzi bez šāda veida medikamentiem, tad vai nu šis medikaments uzlabo darba spējas vai arī sportistam jāatturas no šādas slodzes un jāsaved kārtībā sava veselība."

Augsta līmeņa sportisti, lai spētu izturēt treniņu slodzi un atjaunotos, ikdienā jau tā lieto neskaitāmus citus uztura bagātinātājus, vitamīnus un sazin vēl kādas šaibas (protams, tādas kas nav iekļautas dopinga listē), ko ikdienas cilvēks nelieto vispār vai, ja lieto, tad drīzāk kaut kādos gadījumos, kad ir problēmas ar veselību. Pēc šī apgalvojuma sanāk, ka ja sportists netur slodzi vienkārši ēdot karbonādi ar salātiem un papildus ir jāuzņem arī vitamīni u.c. uztura bagātinātāji (būsi godīgi, arī starp pašreiz atļautajiem produktiem noteikti ir vesela strīpa dažādu vielu, kas ir 'uz robežas' - vai nu to ietekme uz rezultātiem nav pierādīta, nav lobijs, kas iestātos par šo vielu aizliegumu, vai kādu citu iemeslu dēļ), tad viņš ir švaks sportists un vajag samazināt slodzes vai savest kārtībā savu veselību?
Labi uzrakstīts. Principā jau vismaz pēc teorijas lielākā daļa uztura bagātinātāju varētu uzlabot darba spējas un ir iekļaujami antidopinga koda 4.3. punkta 1. kritērijā. Bet galvenais jau ir tas 3. kritērijs par sportisko garu. Savā ziņā tas patiešām netiek ievērots, jo ASV ir Mildronāta tirdzniecības ierobežojumu, kas nav citur. Te jau arī tā politika parādās.
"Tika secināts, ka meldonijs tiek plaši un neatbilstoši lietots sportistu vidū (8,6% no testētajiem sportistiem). Šis bija viens no pētījumiem, uz ko balstījās WADA, iekļaujot meldoniju AV sarakstā..."
Šo es vispār neesmu varējis nekad saprast, kā vispār kādas vielas lietošanas biežums starp sportistiem var būt par vienu no iemesliem to iekļaut dopinga listē. Ja tas nekaitē veselībai, tad profilaksei jau var lietot jebko un cik daudzi vēlas. Piedodiet, bet pieņemu, ka kofeīnu lieto krietni vairāk par Meldoniju, daudzi pētījumi, kas parāda, ka uzlabo koncentrēšanās spējas, tātad arī uzlabo darba spējas, lielās devās ir kaitīgs sirdij. Vārdu sakot, daudz analoģiju ar Mildronātu, bet dopinga listē kofeīnu neiekļauj.

     [+] [-]

, 2017-01-12 15:54, pirms 7 gadiem
Trakulis rakstīja: nu tad jāaizliedz arī hondriotīnu un glikozamīnu, kas palīdz locītāvām izturēt smagas pārpūles. To arī ārsti izraksta cilvekiem ar locītāvu problēmām, kā ārstnieciku līdzekli. Bet sportā lieto, lai kaut mazliet pasargātu locītāvas no traumām, mikrotraumām utt.
Tiesi ta - smagas parpules, sportisti dzen savu organismu pari genetiskajiem slieksniem. Vai nu atlaujam visu, vai aizliedzam ,nevis dalam, ko aizliegt ko ne. Kam labaks lobijs, tam lielaka iespeja kimikot.

     [+] [-]

, 2017-01-12 16:08, pirms 7 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Tatad, lietojot sis zales cilveks vai nu atrak atjaunojas, vai tas palidz sirdij izturet lielakas slodzes = dopings.
Lietojot cukuru un dažādus citus ogļhidrātus pārtikā organisms arī ātrāk atjaunojas un palielinās enerģija treniņā/sacensībās. Laikam arī jāaizliedz

     [+] [-]

, 2017-01-12 16:12, pirms 7 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Tiesi ta - smagas parpules, sportisti dzen savu organismu pari genetiskajiem slieksniem. Vai nu atlaujam visu, vai aizliedzam ,nevis dalam, ko aizliegt ko ne. Kam labaks lobijs, tam lielaka iespeja kimikot.
Bet te ir lietā tāda, ka dopings pēc definīcijas ir vielas, kas paceļ vai atjauno virs normālā līmeņa.
Visas manis nosauktās vielas iepriekš, meldonijs tai skaitā. Nepaceļ un neatjauno virs normas (ģenētiskā sliekšņa).

     [+] [-]

, 2017-01-12 16:13, pirms 7 gadiem
ansiso rakstīja: Labi uzrakstīts. Principā jau vismaz pēc teorijas lielākā daļa uztura bagātinātāju varētu uzlabot darba spējas un ir iekļaujami antidopinga koda 4.3. punkta 1. kritērijā. Bet galvenais jau ir tas 3. kritērijs par sportisko garu. Savā ziņā tas patiešām netiek ievērots, jo ASV ir Mildronāta tirdzniecības ierobežojumu, kas nav citur. Te jau arī tā politika parādās.
"Tika secināts, ka meldonijs tiek plaši un neatbilstoši lietots sportistu vidū (8,6% no testētajiem sportistiem). Šis bija viens no pētījumiem, uz ko balstījās WADA, iekļaujot meldoniju AV sarakstā..."
Šo es vispār neesmu varējis nekad saprast, kā vispār kādas vielas lietošanas biežums starp sportistiem var būt par vienu no iemesliem to iekļaut dopinga listē. Ja tas nekaitē veselībai, tad profilaksei jau var lietot jebko un cik daudzi vēlas. Piedodiet, bet pieņemu, ka kofeīnu lieto krietni vairāk par Meldoniju, daudzi pētījumi, kas parāda, ka uzlabo koncentrēšanās spējas, tātad arī uzlabo darba spējas, lielās devās ir kaitīgs sirdij. Vārdu sakot, daudz analoģiju ar Mildronātu, bet dopinga listē kofeīnu neiekļauj.
Vienu brīdi jau kofeīnu bija iekļāvuši dopinga listē, bet tad izņēma. Sportistiem bija jāuzmanās ar kafiju, kolu, zaļo tēju utt., lai neizkristu testā
Bet nu tādām industrijām ir daudz jaudīgāks lobijs ASV

     [+] [-]

, 2017-01-12 16:15, pirms 7 gadiem
Trakulis rakstīja: Bet te ir lietā tāda, ka dopings pēc definīcijas ir vielas, kas paceļ vai atjauno virs normālā līmeņa.
Visas manis nosauktās vielas iepriekš, meldonijs tai skaitā. Nepaceļ un neatjauno virs normas (ģenētiskā sliekšņa).
Meldonijs varbut nepacel un neatjauno virs normas, bet vai nepalidz atjaunot atrak ? Nu ne jau tapat vien sportisti vinu lietoja, k-kadu labumu tad viniem ir jagust no vielas.

     [+] [-]

, 2017-01-12 16:23, pirms 7 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Meldonijs varbut nepacel un neatjauno virs normas, bet vai nepalidz atjaunot atrak ? Nu ne jau tapat vien sportisti vinu lietoja, k-kadu labumu tad viniem ir jagust no vielas.
Tēja ar cukuru arī pēc slodzes palīdz atjaunot atrāk, 40 - 80g aprikožu arī. Palīz insulīnam.

     [+] [-]

, 2017-01-12 16:25, pirms 7 gadiem
Viagra un tamlīdzīgi stimulatori noteikti jāaizliedz, arī tie rada nevienlīdzīgu konkurenci ar zināmiem letāliem gadījumiem!

  -1 [+] [-]

, 2017-01-13 09:47, pirms 7 gadiem
Izskatās, ka cītīgie dricelētāji tā arī neko nav sapratuši, tāpēc izkopēšu no teksta:
"Tā kā meldonijs ir zāles nopietnu sirds un asinsrites slimību ārstēšanai, neredzu iemeslu, kāpēc sportistam būtu šāda viela jālieto."
Ja komunisma partijas atrauga stāsta par savu biznesa produktu, ka tas nav dopings, tāpēc ka nav un viss, bez jebkādiem argumentiem un ka amerika viņu gremdē (atkal bez argumentiem), piedodiet, bet tas ir totāls bulšits ar mērķi nopelnīt, pārdodot savu sūdu. Beidziet taču vienreiz dziedāt tam ķēmam līdzi.

     [+] [-]

, 2017-01-13 13:24, pirms 7 gadiem
CaMaRo rakstīja: Izskatās, ka cītīgie dricelētāji tā arī neko nav sapratuši, tāpēc izkopēšu no teksta:
"Tā kā meldonijs ir zāles nopietnu sirds un asinsrites slimību ārstēšanai, neredzu iemeslu, kāpēc sportistam būtu šāda viela jālieto."
Ja komunisma partijas atrauga stāsta par savu biznesa produktu, ka tas nav dopings, tāpēc ka nav un viss, bez jebkādiem argumentiem un ka amerika viņu gremdē (atkal bez argumentiem), piedodiet, bet tas ir totāls bulšits ar mērķi nopelnīt, pārdodot savu sūdu. Beidziet taču vienreiz dziedāt tam ķēmam līdzi.
Stulbākais jau ir tas, ka nav īsti pamatotu, vērā ņemamu un nopietnu argumentu lai mildronātu iekļautu sarakstā. Viss kas ir minēts kā iemesls, ir, atvainojos, diezgan muļķīgi un apšaubāmi