Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

SOK aptur Brazīlijas Olimpiskās komitejas dalību

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

SOK aptur Brazīlijas Olimpiskās komitejas dalību
Olimpiskās komitejas prezidents Tomass Bahs
Foto: AFP / Scanpix

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) uz laiku apturējusi Brazīlijas Olimpiskās komitejas dalību šajā organizācijā, jo Riodežaneiro olimpiādes organizēšanas komitejas bijušais vadītājs Karloss Artūrs Nuzmans arestēts aizdomās par balsu pirkšanu, lai iegūtu 2016. gada spēļu rīkošanas tiesības. Šis pavērsiens Brazīlijas sportistiem neliegs startēt 2018. gada ziemas olimpiādē.

Riodežaneiro policija septembrī veica kratīšanu olimpiādes organizēšanas komitejas bijušā vadītāja Karlosa Artūra Nuzmana mājā, izmeklējot lietu par balsu pirkšanu 2016. gada vasaras olimpisko spēļu rīkošanas tiesību piešķiršanā. Pēc tam Nuzmans tika arestēts, jo tiek turēts aizdomās par nelegālu maksājumu organizēšanu divu miljonu dolāru apmērā, cenšoties iegūt 2016. gada spēļu rīkošanas tiesības. Cīņā par šo tiesību iegūšanu, Riodežaneiro savulaik pārspēja Madridi, Tokiju un Čikāgu, kaut gan iepriekš Brazīlijas metropole tika uzskatīta par sliktāko variantu, norāda prokurore Fabiana Šneidere.

SOK uzskata, ka par notikušo jāatbild ne tikai Nuzmanam, bet arī viņa vadītajai nacionālajai komitejai. Tādējādi uz laiku tiek apturētas subsīdijas un maksājumi Brazīlijas Olimpiskajai komitejai, kas tagad vairs nevar izmantot SOK locekles tiesības.

Brazīlijas komitejas atstādināšana gan nenozīmē, ka sportisti zem nacionālā karoga nevarēs startēt starptautiskajās sacensībās. Ar šo lēmumu netiek apdraudēta Brazīlijas sportistu dalība 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs, kas risināsies Phjončhanā, Dienvidkorejā.

Atstādināšana uz laiku var tik atcelta daļēji vai pilnībā, ja SOK būs pieņemami soļi, kas tiks sperti situācijas normalizēšanai saistībā ar Brazīlijas Olimpiskās komitejas vadību.

Izmantotie resursi:
olympic.org
reuters.com