Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Izlozes analīze: Sevastovai iespēja atkārtot savu labāko rezultātu Melburnā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Izlozes analīze: Sevastovai iespēja atkārtot savu labāko rezultātu Melburnā
Anastasija Sevastova Melburnā 2011. gadā, kad sasniedza savu labāko "Australian Open" rezultātu. Foto: Reuters/Scanpix

Šodien notika sezonas pirmā tenisa "Grand Slam" izloze, kad Melburnā pretiniekus uzzināja Latvijas profesionāļi Anastasija Sevastova, Aļona Ostapenko un Ernests Gulbis. Vislabākā "Australian Open" izloze tika Sevastovai, bet visnepatīkamākā Gulbim.

Sevastovai 4. kārtā mačs pret Osaku vai Azarenku?

Anastasijai Sevastovai pirms pēdējo trīs gadu spožajiem iznācieniem Ņujorkā (divi ceturtdaļfināli un viens pusfināls) tieši Melburna bija sekmīgākais "Grand Slam", šeit vēl pirmās karjeras laikā tiekot līdz 4. kārtai jeb astotdaļfinālam. Sevastova toreiz izmantoja ļoti patīkamu zaru, uzvarot Polonu Hercogu, Janīnu Vikmaijeri un Veru Duševinu, kad satika Karolīnu Vozņacki, kuru viņa joprojām nav uzvarējusi.

Sevastova kopš tā laika Austrālijā vienreiz tikusi līdz 3. kārtai, bet divreiz zaudējusi otrajā mačā. Sevastova Melburnā pēdējos trīs turnīros zaudējusi tenisistēm, kuras rangā bijušas 1. vietā, piekāpjoties Anai Ivanovičai, Garbinjei Mugurusai un Marijai Šarapovai. Spānijas tenisiste virsotni sasniedza pēc Sevastovas uzvarēšanas, taču jau tajā laikā bija elites spēlētāja un "Grand Slam" čempione.

Salīdzinot ar Sevastovai ļoti mīļo "US Open", Melburnā ir viena kopīga lieta un viena ļoti atšķirīga. Anastasijai nav liela diskomforta, spēlējot 30+ grādu karstumā, šim apstāklim kļūstot par priekšrocību pret daudzām pretiniecēm. Tas ir pluss gan Ņujorkā, gan Melburnā. Kamēr Ņujorkā Sevastovai vēl viens pluss ir lēnie korti, Austrālijā šajā ziņā ir negatīva aina ar ātrāku segumu. Sevastovai uz ātra seguma nepatīk spēlēt, jo ir grūti aizsargāties pret agresīvām pretiniecēm. "US Open" korti palīdz bremzēt tādu pretinieču uzbrukumus, bet "Australian Open" laukumi nav tik patīkami.

Zīmīgi, ka Anastasija Melburnā sešus no septiņiem zaudējumiem (ieskaitot divus kvalifikācijā) piedzīvojusi pret agresīvi spēlējošām pretiniecēm. Vienīgais izņēmums ir Vozņacki, pret kuru viņai ir cita veida problēmas (spēcīga uzbrukuma trūkums).

Šogad Sevastovai jau 1. kārtā ir pretiniece, kura mēdz spēlēt agresīvi, taču Mona Bārtela nav izteikta uzbrukumu spēlējoša tenisiste. Viņa ir ļoti dīvains gadījums, jo var spēlēt ļoti aktīvi, pēkšņi pārslēdzoties uz pasīvu spēli. Jebkurā gadījumā – Sevastova šajā mačā dosies kā favorīte ar pamatotām domām par uzvaru.

Tālāk ir viens nezināmais – 2. kārtā var sanākt tikšanās ar kvalifikācijas uzvarētāju. Kvalifikācijā ir vairākas bīstamas spēlētājas, bet neviena nav uzskatāma par grandu. Viena no kvalifikācijas veiksminiecēm tiksies ar 16 gadus veco ASV tīni Vitniju Osuigvi, kura nopelnīja savas federācijas "wild card". Viņai Austrālijā būs tikai otrais "Grand Slam" mačs, pirmais bija pagājušajā gadā "US Open", kur viņa sakrāja piecus geimus pret Kamilu Džordži (4:6, 1:6).

Kā izsētā spēlētāja Sevastova ar citu izlikto tenisisti nevar tikties agrāk par 3. kārtu. Viņas zarā šajā posmā ir ranga 21. vietā esošā ķīniete Cjana Vana, kura pirms diviem gadiem Dubaijā netika galā ar Sevastovas aizsardzību, un Anastasija uzvarēja ar 6:4, 7:5. Vana kopš tā laika pamatīgi progresējusi, taču nav Sevastovai neuzvaramo pretinieču kategorijā. Vanas zarā ir Sevastovai nepatīkamā Aleksandra Kruniča (pret viņu 5-3 bilance), taču serbiete arvien ir sliktā formā, tāpēc abu sadursme 3. kārtā nav diez ko ticama.

Sevastovas sekcijā divas bīstamākās spēlētājas ir divkārtējā "Australian Open" čempione Viktorija Azarenka un "US Open" uzvarētāja Naomi Osaka. Viņām potenciāla tikšanās 3. kārtā, uzvarētājai par ceturtdaļfinālu sacenšoties ar Sevastovu. Azarenka pēc dzemdībām nav atguvusi labāko gadu formu, bet Melburna viņai ir īpaša, tieši šeit izcīnot savus abus "Grand Slam" titulus. Sevastova Vikai pagājušajā gadā zaudēja Maiami, bet Osakai piekāpās šīs sezonas pirmajā nedēļā Brisbenā. Lai arī Sevastovai pret Osaku ir laba 2-2 bilance, tā nerāda spēlētāju savainojumus. Sevastova abas uzvaras pret Osaku guva mačos, kuros viņai bija muguras savainojums.

Ostapenko grūti pārspēt savu "Australian Open" rekordu

Aļona Ostapenko gan 2017., gan 2018. gadā "Australian Open" tika līdz 3. kārtai. Redzot turnīra zaru, arī šogad tāds sasniegums izskatās pēc viņas maksimālā rezultāta. Pēkšņa sliktās formas uzlabošana un nepatīkamu pretinieču izstāšanās var situāciju mainīt.

Ostapenko pirmajā mačā tiksies ar grieķieti Mariju Sakari, kuru 2017. gadā trīs setu cīņā pieveica Čārlstonā uz zaļā māla. Atlētiskā Sakari, kuras spēle ir balstīta uz aizsardzību garajās izspēlēs, Aļonai ir parocīga pretiniece, jo viņa ļaus Ostapenko diktēt spēli, turklāt viņas repertuārā nav lielas dažādības, piemēram, Ostapenko nepatīkamā slaisa.

Tāpat kā Sevastovai, arī Ostapenko panākuma gadījumā 2. kārtā būs "wild card" saņēmusi tenisiste vai kvalifikācijas uzvarētāja. Šobrīd zināma ir tikai viena spēlētāja, 20 gadus vecā Austrālijas tenisiste Priscilla Hona. Ranga 161. vietā esošās Honas kontā ir tikai viens "Grand Slam" mačs, 2016. gadā Melburnā ar 0:6, 3:6 zaudējot vācietei Annikai Bekai.

Pieņemot, ka Ostapenko arī šogad izpildīs savu pēdējo divu sezonu "Australian Open" programmu, gūstot divas uzvaras, 3. kārtā viņu var gaidīt "neiespējamā misija" – Ešlija Bārtija. Austrālijas pirmā rakete Aļonu šonedēļ Sidnejā nokaitināja ar "slaisiem" un pārliecinoši sakāva ar 6:3, 6:3. Bārtijas netikšana līdz 3. kārtai netiek apsvērta – viņai pirmajos divos mačos noteikti uzvaramas pretinieces Luksika Kamkama un Jafana Vana vai Elena Peresa.

Gulbim iespēja uzspēlēt pret eksčempionu Vavrinku

Ernestam Gulbim "Australian Open" ir ļoti nepatīkams turnīrs, šeit no 10 mačiem uzvarot tikai divos. Zīmīgi, ka abas uzvaras gūtas pret māla seguma speciālistiem Albertu Montanjesu un Huanu Monako. Pēdējā uzvara pirms pieciem gadiem. Gulbis 2017. un 2018. gadā nespēlēja, bet pirms tam piecu setu mačos zaudēja Žeremī Šardī un Austrālijas puikam Tanasi Kokinakim (ar četrām mačbumbām).

Gulbim Melburnas apstākļi vienmēr bijuši pārāk sarežģīti, lai šeit gūtu labākus rezultātus. Spēlēšana lielā karstumā līdz uzvarētiem trim setiem ir pārbaudījums, kas prasa lielisku fizisko sagatavotību.

Runājot par izlozēm, Gulbim Melburnā būtībā der tikai divi varianti – dabūt kādu māla spēlētāju, kā piemēram, Pedru Souzu šīs sezonas pirmajā mačā Punē, vai arī "wild card" saņēmušo mājinieku bez lielas pieredzes šādos turnīros. Gulbim šoreiz netika neviens no šiem variantiem.

2014. gada čempiona Stena Vavrinkas saņemšana 1. kārtas pretiniekos nav dāvana. Skaidrs, ka pirms dažiem gadiem izredzes tieši Melburnā būtu niecīgas, taču tagad tās ir lielākas nekā normālos apstākļos, jo Vavrinka pēc 2017. gada vasarā veiktās ceļgala operācijas ir tālu no Top 10 tenisa. Kad abi bija daudz labākā formā un sacentās vienīgajā iepriekšējā duelī, Vavrinka 2010. gadā bija pārāks uz Montekarlo māla ar 6:1, 6:4.

Ja Gulbim izdotos uzvarēt Vavrinku, 2. kārtā iespējams pat vēl grūtāks mačs – pret talantīgo un skandalozo Austrālijas tenisistu Niku Kiriosu vai Kanādas servētāju Milošu Raoniču. Kiriosam pietiek talanta, lai uzvarētu visus lielā četrinieka tenisistus, bet viņš arvien ir bez trenera un kārtīgas motivācijas spert nākamo soli attīstībā un šonedēļ izkrita no ranga Top 50.

  +1 [+] [-]

, 2019-01-10 12:31, pirms 5 gadiem
Tieši tā, laba, objektīva analīze!
Meitenēm spēlējot savu spēli ,jātiek līdz 3. kārtai! Anastasijai pat labas cerības tikt lidz 4. kārtai.
Ernestam Vavrinka nav nepārvarams šķērslis, grūtāk būs tik galā ar nestabilo, kaprīzo un traumatisko Kirjosu.
Kirjoss pie labas spēles var uzvarēt jebkuru, pat dižos dūžus- Gžokoviču, Federeru, Nadalu. Bet to pašu var teikt par Ernestu- viņš savu potenciālu joprojām nav pilnībā realizējis. bet vēl 2-3 gadi ir laiks. . . .

  +1 [+] [-]

, 2019-01-10 14:00, pirms 5 gadiem
Labs, analītisks raksts.

Par Anastasiju sirds ir mierīga, tur uzvaras būs.
Aļonas varēšanu neviens nevar paredzēt līdz pat spēles dienai. Arī pati Aļona ne. Ir vēl jānobriest kā personībai. Varbūt jāapprecas un jālaiž pasaulē bērnus, lai pēc tam atgrieztos jaunā līmenī.

Gulbis vs Wawrinka - šeit es sagaidu trilleri piecos setos. Ja Ernesta spēlē var saskatīt progresu teju gada šķērsgriezumā, Stens pēc savainojuma joprojām buksē. Pie durvīm klauvē 34, un šādā vecumā ielekt atpakaļ karuselī nav tik vienkārši.
Ernestam AO nav tas veiksmīgākais turnīrs, bet viņš nekad tajā nav spēlējis 30 gadu vecumā...

  +1 [+] [-]

, 2019-01-10 15:45, pirms 5 gadiem
Lielas cerības nevar likt ne uz vienu. Pašlaik no visiem 3 neviens nav tādā formā lai tiktu līdz otrai nedēļai

     [+] [-]

, 2019-01-10 15:58, pirms 5 gadiem
Bildē teicami var redzēt cik ļoti Anastasija ir pielikusi fiziskajā sagatavotībā.

     [+] [-]

, 2019-01-10 16:57, pirms 5 gadiem
Te es ar uzteikšu autoru, īsi, skaidri un saprotami.

     [+] [-]

, 2019-01-10 21:08, pirms 5 gadiem
Cerības uz Ernestu ir. Oktobrī fiziskais bija pietiekošs 5 spēlēm. Korti varētu būt labi abās 1.un2. kārtas spēlēs. GS čeki par uzvaru ir liels stimuls. Atliek vien novēlēt laika apstākļus, spēles laiku pateicīgu Ernestam. Pret Kirgiosu varētu pūlis traucēt, bet bīstamāks tieši Rao.

Nepelnīti, ka Sevai 13. numurs, Sabaļenka tikai pagājušo nedēļu apdzina rangā. 12.numuram vieglākas pretinieces.
Jārāda USOpen līmenis un vēlāk jārevanšējas Melnajai Mambai.

Jeļenai 3.kārta būs griesti. Paredzams, ka trūks ātruma. Pie viņas spēles stila laikus jābūt pie bumbiņas. šaubīgs pasākums arī viņas saārstētā roka.

     [+] [-]

, 2019-01-11 09:23, pirms 5 gadiem
Cietsmaidis rakstīja: Bildē teicami var redzēt cik ļoti Anastasija ir pielikusi fiziskajā sagatavotībā.
Tā bilde arī ir no 2011 gada!

  +1 [+] [-]

, 2019-01-11 10:36, pirms 5 gadiem
nicks rakstīja: Cerības uz Ernestu ir. Oktobrī fiziskais bija pietiekošs 5 spēlēm. Korti varētu būt labi abās 1.un2. kārtas spēlēs. GS čeki par uzvaru ir liels stimuls. Atliek vien novēlēt laika apstākļus, spēles laiku pateicīgu Ernestam. Pret Kirgiosu varētu pūlis traucēt, bet bīstamāks tieši Rao.

Nepelnīti, ka Sevai 13. numurs, Sabaļenka tikai pagājušo nedēļu apdzina rangā. 12.numuram vieglākas pretinieces.
Jārāda USOpen līmenis un vēlāk jārevanšējas Melnajai Mambai.

Jeļenai 3.kārta būs griesti. Paredzams, ka trūks ātruma. Pie viņas spēles stila laikus jābūt pie bumbiņas. šaubīgs pasākums arī viņas saārstētā roka.
Viss pareizi, tikai ļoti lielas šaubas, vai Aļona spēs pārvarēt primo kārtu. Nedēļas laikā tik būtiski uzlabot spēles kvalitāti? Pie tam redzēju kā Sakari nesen pret Serēnu spēlēja. Domāju drošs zāģis, tipiskajā veidā

     [+] [-]

, 2019-01-11 13:58, pirms 5 gadiem
Njaa, Nastjai 2.kaartaa karstaa rumaaniete kanaadiete.. bet nu veel jau jaatiek tur