Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Serbija vienspēlēs pieveic Franciju, neļaujot tai tikt ceturtdaļfinālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Serbija vienspēlēs pieveic Franciju, neļaujot tai tikt ceturtdaļfinālā
Filips Krajinovičs. Foto: AFP/Scanpix

Serbijas tenisisti ceturtdien Deivisa kausa finālturnīrā Madridē ar 2:1 pieveica Franciju, tai neļaujot kvalificēties ceturtdaļfināliem. Cīņu par titulu turpinās arī Lielbritānija, kas ar tādu pašu rezultātu pieveica Kazahstānu, otro dienu pēc kārtas esot atkarīga no savu dubultspēļu speciālistu meistarības.

Ar 3:0 pirmajā mačā pieveicot Japānu, Serbija bija lieliskā pozīcijā tikšanai ceturtdaļfinālā, jo tai A grupas pēdējā mačā pret Franciju derēja pat zaudējums ar iegūtu vienu punktu. Šajā duelī par gandrīz izšķirošu tika uzskatīta pirmā spēle, kurā Žo-Vilfrīds Congā (#29) tikās ar Filipu Krajinoviču (#40). Francija pirms mača vienu punktu pamatoti gaidīja no dubultspēles, kur tai bija trumpis ar spēcīgo "ATP Finals" čempionu Pjēra-Iga Erbēra un Nikolā Maū duetu. Šis apstāklis Francijai deva favorītes statusu pret komandu, kurā ir pasaules otrais numurs Novaks Džokovičs.

Taču Congā nespēja tikt galā ar lieliski servējušo Krajinoviču, ar 5:7, 6:7(5) zaudētajā spēlē iegūstot tikai vienu breikbumbu. Tas notika 2. seta ceturtajā geimā, turklāt francūzim bija iespēja uzbrukt otrās serves izspēlē, un viņš to arī darīja, taču īsu izspēli pabeidza ar "forehand" kļūdu, bumbiņu raidot pāri gala līnijai. Pats mačā būdams atspēlējis 9/10 breikbumbām, Congā nespēja uzvarēt 2. seta taibreikā, tādējādi nedabūjot iespēju spēlēt vēl vienu setu.

Džokovičs 1. seta priekšpēdējā geimā beidzot sagaidīja Benuā Pēra (#24) salūšanu, iegūstot cīņas pirmo breiku. Četrus geimus vēlāk sekoja vēl viens, un Džokovičs drīz svinēja uzvaru ar 6:3, 6:3. Pērs aizvietoja Francijas pirmo numuru Gaelu Monfīsu (#10), kurš aizvakar izgāzās mačā pret Jošihito Nišioku, ranga 75. vietā esošajam Japānim zaudējot ar 5:7, 2:6.

Erbērs un Maū dubultspēlē ar 6:4, 6:4 pieveica Janko Tipsareviču un Viktoru Troicki, gadu pabeidzot ar 11 uzvaru sēriju. Viņi uzvarēja gan regulārās sezonas pēdējā turnīrā Parīzē, gan arī "ATP Finals" Londonā un abos mačos šonedēļ Madridē.

Serbija pēc šodien izcīnītās uzvaras atguva vadību savstarpējo maču bilancē (6-5), kur tiek skaitīti arī Dienvidslāvijas rezultāti. Serbija 2010. gadā Franciju ar 3:2 uzvarēja Belgradā notikušajā finālā, kur Troickis izšķirošajā piektajā spēlē ar 6:2, 6:2, 6:3 sagrāva Mikelu Lodrā.

Francijas izstāšanās no Madridē notiekošā turnīra nozīmē to, ka ceturtdaļfināli notiks bez abām pagājušā gada finālistēm. Čempione Horvātija bez Marina Čiliča un ar tikai vienu spēli aizvadījušo Bornu Čoriču neieguva nevienu punktu, ar 0:3 zaudējot gan Krievijai, gan Spānijai.

E grupas uzvarētāja noskaidrojās Lielbritānijas un Kazahstānas cīņā. Endijs Marejs jau pirms turnīra sākuma paziņoja, ka nepieciešamības gadījumā piecas dienas spēlēt nevarēs, un pēc vakardienas gandrīz trīs stundas ilgā (2:51) mača pret Nīderlandes tenisistu Tallonu Grīksporu (6:7(7), 6:4, 7:6(5)) atzina, ka viņam ir dažu kilogramu liekais svars, šodien paliekot skatītāja lomā.

Mareju sekmīgi aizstāja Kails Edmunds (#69). Bijušais "Australian Open" pusfinālists un ranga 14. numurs, kuram šogad pieticīgāka sezona nekā pērn, viegli tika galā ar reitingā divas pozīcijas augstāk esošo Mihailu Kukuškinu – 6:3, 6:3.

Tāpat kā vakar mačā pret Nīderlandi, Lielbritānijas pašreizējais pirmais numurs Daniels Evanss (#42) zaudēja pēc uzvaras 1. setā, tā ar rezultātu 7:5, 4:6, 1:6 piekāpjoties Aleksandram Bubļikam (#57), kurš bija zaudējis četros mačos pēc kārtas. Tagad četru zaudējumu sērija ir Evansam. Viņš vakar 2. setā neizservēja maču un ar 6:3, 6:7(5), 4:6 piekāpās Robinam Hāsem (#163).

Lielbritāniju vakar no nepatikšanām izvilka dubultspēļu speciālisti Džeimijs Marejs un Nīls Skapski. Viņi arī šodien uzvarēja par izšķirošo kļuvušajā pāru sacensībā – 6:1, 6:4 pret Bubļiku un Kukuškinu. Kazahstāna sākotnēji bija plānojusi izmantot Andreja Golubeva un Aleksandra Ņedovesova tandēmu.

Vācijai vajadzēja uzvarēt tikai vienā spēlē pret Čīli, lai nodrošinātu uzvaru C grupā. Nepieciešamo punktu guva 36 gadus vecais veterāns Filips Kolšraibers (#79), kurš ar 6:4, 6:3 apspēlēja bezcerīgā formā esošo Nikolasu Džarrī (#77). Viņam tas ir jau devītais zaudējums pēc kārtas, Džarrī pēdējo uzvaru guva 21. jūlijā ATP 250 turnīrā Bostādē uz māla seguma. Savukārt Kolšraibers šodien atzīmēja 20. uzvaru Deivisa kausa vienspēlēs.

Jans-Lenards Štrufs (#35) ar trim mačbumbām zaudēja Kristianam Garinam (#33), ciešot neveiksmi taibreiku sacensībā – 7:6(3), 6:7(7), 6:7(8). Visas trīs mačbubmas bija Garina serves izspēlēs. Pirmā atvairīta 2. seta taibreikā pie 6:7 ar eisu. Pārējās divas bija 3. seta taibreikā. Garins pie 5:6 precīzi nospēlēja pie tīkla, Štrufam nespējot vēlāk no stūra apspēlēt tīklu. Savukārt trešās mačbumbas izspēlē vācietim nepiespiestā kļūda, bumbiņu raidot tīklā no kreisās puses. Mačs beidzās ar Štrufa nesekmīgu "serve and volley" gājienu, bumbiņu trāpot tīklā.

Garina izglābšanās no zaudējuma deva Čīlei vienīgo punktu turnīrā, kas sākās ar 0:3 fiasko pret sava kontinenta komandu Argentīnu. Deivisa kausa finālturnīra grupu posma pēdējā cīņā "French Open" čempioni Kevins Kravecs un Andreass Mīss ar 7:6(3), 6:3 apspēlēja Alehandro Tabilo un Marselo Tomasu Bariosu Veru, nodrošinot Vācijai mačā uzvaru ar 2:1.

Pirmais ceturtdaļfināls notiks jau šodien, kad plkst. 19:00 sāksies Austrālijas un Kanādas duelis, bet pārējās trīs cīņas gaidāmas piektdien: Serbija – Krievija, Argentīna – Spānija un Lielbritānija – Vācija. Pirmoreiz notiekošajā 18 komandu finālturnīrā ceturtdaļfināliem kvalificējās sešas grupu uzvarētājas un divas labākās otro vietu ieguvējas, kas ir Krievija un Argentīna.

Deivisa kausa finālturnīrs 2019 "La Caja Mágica" Madridē uz cietā seguma

GMačsRez.GMačsRez.
AFrancija – Japāna2:1DBeļģija – Kolumbija2:1
Serbija – Japāna3:0Austrālija – Kolumbija3:0
Francija – Serbija1:2Beļģija – Austrālija1:2
BHorvātija – Krievija0:3EKazahstāna – Nīderlande2:1
Spānija – Krievija2:1Lielbritānija – Nīderlande2:1
Horvātija – Spānija0:3Lielbritānija – Kazahstāna2:1
CArgentīna – Čīle3:0FItālija – Kanāda1:2
Argentīna – Vācija0:3ASV – Kanāda1:2
Vācija – Čīle2:1ASV – Itālija2:1