Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Tieši gads līdz Tokijas olimpisko spēļu atklāšanai

Ints Megnis
Ints Megnis

Tieši gads līdz Tokijas olimpisko spēļu atklāšanai
Tokijas olimpisko spēļu medaļas. Foto: Alexei Zavrachayev/TASS/Scanpix

Tieši gadu pirms 2020. gada 24. jūlijā gaidāmās atklāšanas ceremonijas trešdien Tokijas olimpisko spēļu organizatori prezentēja gaidāmo četrgades nozīmīgāko sacensību zelta, sudraba un bronzas medaļas.

Trešdien Tokijā notiek dažādu aktivitāšu festivāls, kurā, piemēram, SOK prezidents Tomass Bahs, kurš 1976. gadā kļuva par olimpisko čempionu paukošanā, skolniekiem rādīja savas prasmes cīņā ar spēļu zobenu.

Olimpiskās medaļas pirmoreiz vēsturē izgatavotas no otrreizējām izejvielām, tāpēc Japānas iedzīvotāji akcijā vāca nolietotās elektronikas iekārtas.

Lai sagatavotos olimpiskajām spēlēm, Tokija plāno iztērēt aptuveni 20 miljardus dolāru Pašlaik pabeigti ir pieci no astoņiem olimpiskajiem objektiem, kas tiks uzbūvēti no jauna, bet jau šogad tiks atklāts 1,25 miljardus vērtais nacionālais stadions. SOK pauž, ka tāpat novērojama bezprecedenta interese par biļešu tirdzniecību. Tiesa, amatpersonas saskaras ar spiedienu samazināt izmaksas, bet viņi nespēj atklāt cik precīzi lielas tās būs. Tiek uzsvērts, ka uz olimpiskajiem objektiem ietaupīti miljardi, jo tikai astoņi objekti tiek būvēti no jauna, kamēr 35 objekti tiks izmantoti kā pagaidu vai jau eksistējoši.

Ja Tokijā parasti vasaras ir karstas, šī tiek aizvadīta mitra un vēsa. Tāpat vietējie satraucas par metro sastrēgumu draudiem un gatavību potenciālajām zemestrīcēm. Tikmēr Japānas imperators Naruhito, kurš amatā stājās vien šogad, pieņēmis "goda patrona" amatu, tieši viņš oficiāli paziņos, ka olimpiskās un paraolimpiskās spēles ir atklātas.

Pirms 1964. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm tika demonstrēti ložveida vilcieni, futūristiski dizaina objekti un ātrgaitas šosejas, lai parādītu Japānas atjaunošanu pēc Otrā pasaules kara, bet tagad skaļie saukļi ir daudz pieticīgāki un cilvēcīgāki, piemēram, stāstot, ka pēc paraolimpiskajām spēlēm pilsēta būs daudz pieejamāka cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Tiesa, pēdējās dienās protestus aizvadījuši arī aktīvisti pret olimpiskajām spēlēm. Viņi iebilst pret tēriņiem, kas atsaucoties uz mājsaimniecību un vidi. Tāpat viņi aicina piešķirt vairāk naudu Fukušimas prefektūrai.

"Mums olimpiskās spēles ir nelaime," otrdien teica aktīvistu grupas pārstāve Misako Ičimura, sakot, ka iztērēti miljardi tā vietā, lai pārbūvētu Fukušimu, kas tika izpostīta pēc 2011. gada zemestrīces, cunami un trīs kodolreaktoru uzsprāgšanas. "Olimpiskās spēles mums ir biedējoša izklaide."

Tiesa, no vietējiem sponsoriem organizatori jau ieguvuši vairāk nekā trīs miljardus dolāru un tas ir aptuveni trīs reizes vairāk nekā bijis jebkurās citās olimpiskajās spēlēs.

SOK prezidents Tomass Bahs atkārtoti nosaucis Tokijas gatavošanās procesu par "labāko" vēsturē, tomēr tāpat arī šī valsts nav iztikusi bez skandāliem. Šogad no amata bija spiests aiziet Japānas Olimpiskās komitejas prezidents Cunekazu Takeda, kad viņš tika saistīts ar balsu pirkšanas shēmu, lai iegūtu spēļu rīkošanas tiesības. Viņš noliedza, ka darījis, ko sliktu, bet apstiprināja, ka parakstījis dokumentus par aptuveni diviem miljoniem dolāru, kas pēc franču izmeklētāju domām tika izlietoti, lai pirktu balsis. Ar līdzīgu korupciju tiek saistītas arī 2016. gada Riodežaneiro olimpiskās spēles.

Tāpat Tokijas olimpisko spēļu organizatoriem bija no jauna jāveido logo, kad oriģinālā versija saņēma apsūdzības plaģiātismā, bet starptautiskā darba savienība izteikusies par darba drošības pārkāpumiem olimpiskajos objektos, galvenokārt no sliktiem apstākļiem ciešot migrantiem. Sākotnēji bija plānots, ka olimpiskais stadions tiks būvēts ar futūristisku nu jau aizsaulē aizgājušās britu arhitehtes Zahas Hadīdas dizainu, tomēr, kad izmaksas sasniedza divus miljardus dolāru, tika izvēlēts vietējais arhitehts Kengo Kuma, kurš izlēma fokusēties uz koka apvalku un zaļumiem.

Izmantotie resursi:
https://apnews.com/62919f27943b416f...

  -2 [+] [-]

, 2019-07-24 09:33, pirms 5 gadiem
Tokijas olimpisko spēļu organizatori prezentē gaidāmo četrgades nozīmīgāko sacensību zelta, sudraba un bronzas medaļas.

4gades nozīmīgākās sacensības vienmēr ir bijušas un būs Pasaules Kauss futbolā. Paskaties internetā kaut vai translāciju salīdzinājumus OS nestāv PK pat tuvumā...

     [+] [-]

, 2019-07-24 09:49, pirms 5 gadiem
varēja jau tās vasaras OS izstiept par vienu nedēļu ilgāk,kad jau iekļauti tik daudz jauni sporti...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-07-24 12:57, pirms 5 gadiem
Principā jau skatītāju daudzums pēdējos PK un OS ir teju vienāds. OS gan ir pavisam nedaudz priekšā - https://en.wikipedia.org/wiki/List_...

     [+] [-]

, 2019-07-25 22:52, pirms 5 gadiem
Iihf750 Paldies!!! 😁😂🤣

     [+] [-]

, 2019-07-29 15:35, pirms 5 gadiem
iihf750 rakstīja: Tak tu esi mudaks, nekāds pk nestaves klāt OS galīgi sanarkojies
Ziemas OS nestāv pat tuvu PK, bet vasaras gan ir līdzīgi vai pat populārākas.