Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:540, Did:0, useCase: 3

Miholaps grib iet Starkova pēdās

Miholaps grib iet Starkova pēdās
Mihails Miholaps
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Vairāki bijušie Latvijas izlases futbolisti patlaban intensīvi apgūst treneru zinības, un daži jau mēģina apliecināt sevi jaunā arodā. Ko darīt pēc spēlētāja karjeras beigām? Krustcelēs pie šāda jautājuma nonākuši vairāki Latvijas futbolisti.

Pahars, Astafjevs, Bleidelis, Miholaps, Zakreševskis, Piedels... Nesenie Latvijas izlases futbolisti mācās par treneriem LFF rīkotajos kursos. Atklāti sakot, pat federācijas gaitenī diskutē par tēmu, vai laba līmeņa futbolists var kļūt par laba līmeņa treneri. Pasaules prakse pierāda pretējo, jo vadošos klubus un izlases trenē speciālisti, kuri spēlējuši futbolu "pamatskolas" līmenī vai labākajā gadījumā nēsājuši klavieres futbola spēles lielmeistariem. Pie mums šī teorija neizpildās tik viennozīmīgi, jo Starkovs, kuru droši var nosaukt par Latvijas visu laiku labāko futbola treneri, astoņdesmitajos gados neslikti spēlēja futbolu. Arī no citurienes atbraukušie Abramčiks, Grigorčuks un Zelkevičs, kuru vadītās komandas pēdējos gados triumfēja Latvijas čempionātā, ir spēlējuši futbolu pietiekami augstā līmenī (Abramčiks - visaugstākajā!).

Kā veiksies trenera darbā Paharam un Astafjevam? Viņiem palaimējās ar darbavietas atrašanu, jo futbolista karjeras noslēgumā izdevās atrast "siltu" vietiņu - darbu "Skonto" komandā par Starkova palīgiem. Labā nozīmē "siltu", jo viens prakses gads tāda speciālista vadībā var atsvērt piecu gadu ilgu sola deldēšanu treneru augstskolā. Atgādināsim, ka Starkovs 1992. gadā izgāja līdzīgu praksi "Daugava-Kompar" komandā pie Jāņa Skredeļa, lai pēc tam sāktu patstāvīgu darbu pie "Skonto" stūres.

"LMT virslīgā" nav tik daudz klubu, lai varētu akumulēt visus trenētkāros izlases futbolistus. Vadošie klubi uzticas ārzemniekiem, bet turnīra lejasdaļas komandas ne ar finansēm, ne ar savu struktūru nevar piesaistīt šos topošos trenerus, kuri spēlētāja karjeras laikā izbraukājuši puspasauli. Piedevām viņi ir iesācēji jaunajā arodā, bet tepat pa rokai ir vairāki bezdarbnieki, kuru vadītās komandas nesenā pagātnē vāca virslīgas medaļas: Jurijs Popkovs, Sergejs Semjonovs, Viktors Ņesterenko.

Bet ko trenēt Bleidelim, Zakreševskim, Miholapam? Zakreševskis ikdienā trenē JDFS "Alberts" jaunos talantus un strādā par Latvijas U15 izlases galvenā trenera palīgu. Vēl divi nesenie izlases spēlētāji - Blagonadeždins un Jeļisejevs - skolo bērnus "Skonto" sistēmā. Kādreizējiem futbolistiem tomēr ir grūti pārslēgties uz šādu nodarbošanos, jo darbs ar bērniem prasa citu psiholoģiju, turklāt atalgojums par mēnesi ir tikpat liels kā reizēm bija prēmija par vienu uzvarētu maču spēlētāja karjerā. Arī Bleidelis pamēģināja pastrādāt ar bērniem, bet pēc tam uzsāka projektu ar jauno futbolistu stažēšanos ārzemēs. Miholaps labprāt pārbaudītu sevi kā treneris, bet kur?

Varbūt bijušajiem futbolistiem vajadzētu pameklēt laimi citā lauciņā, kas mūspusē gandrīz vai aizlaists atmatā? Proti, palīdzēt esošajiem spēlētājiem darba meklējumos jeb kļūt par futbolistu aģentiem. Šāda nodarbošanās prasa plašus sakarus, un piemēram, Paharam tādi ir. Vajadzīgas arī kaut vai minimālas juridiskās zināšanas, angļu valodas prasme un uzņēmība. Katrā ziņā ir varianti. Veiksmi meklējumos!

Ko darīt bijušajiem Latvijas izlases spēlētājiem?

  • 11

  • 44

  • 21

  • 14


     [+] [-]

, 2010-01-05 15:52, pirms 14 gadiem
Ne visiem ir vienāds raksturs un dotības. Tātad dažādiem futbolistiem būtu piemērotāki atbilstoši spējām kāds no pirmajiem 3 variantiem.

     [+] [-]

, 2010-01-05 15:54, pirms 14 gadiem
Es ceru ka Pahars kļūs par aģentu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-01-05 17:10, pirms 14 gadiem
Valmierietis12 rakstīja: Miholaps varetu stradat ar jaunajiem uzbruceejiem.. vins kaa uzbruceejs bija ljooti labs.. nebutu tas nelaimiigais krustenisko saišu plīsums ej sazin kaa butu izvertusies shii futbolista karjera...
Cik atceros intervija SA (varbūt ka arī maldos) bija unikāla, jo tajā laikā, kad vēl spēlēja viņam jautāja, kas LR prezidente, viņš atbildēja, ka ar laiku iemācīšoties, kas tā tāda.
Cik atceros viņam pilsonību piešķīra arkārtas sēdē ar Saeimas gādību. Latviešu valoda diemžēl vairums šo izbijušo futbolistu diemžēl ir kā "ķīniešu svešvaloda".

     [+] [-]

, 2010-01-05 17:52, pirms 14 gadiem
Jā, visiem rakstā nosauktajiem izņemot, protams, Arču

  -1 [+] [-]

, 2010-01-05 20:03, pirms 14 gadiem
ZORRO rakstīja: Cik atceros intervija SA (varbūt ka arī maldos) bija unikāla, jo tajā laikā, kad vēl spēlēja viņam jautāja, kas LR prezidente, viņš atbildēja, ka ar laiku iemācīšoties, kas tā tāda.
Cik atceros viņam pilsonību piešķīra arkārtas sēdē ar Saeimas gādību. Latviešu valoda diemžēl vairums šo izbijušo futbolistu diemžēl ir kā "ķīniešu svešvaloda".
Es atceros ka Miholaps laikam pret grieķiem neiesita,un vainoja žurnālistu kas pirms prasīja-vai māk Latvijas himnu

  +1 [+] [-]

, 2010-01-05 21:11, pirms 14 gadiem
Vynilz rakstīja: Es atceros ka Miholaps laikam pret grieķiem neiesita,un vainoja žurnālistu kas pirms prasīja-vai māk Latvijas himnu
Pret slovenjiem, un vainotaajs bija treneris Dzoudzasvilli.