Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Laizāns - pierunāts un aprunāts

Laizāns - pierunāts un aprunāts
Juris Laizāns
Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pēc Latvijas futbola izlases pēdējiem mačiem kritikas vilnis gāžas pār centra pussargiem, it īpaši pār Juri Laizānu. To neviļus izprovocēja... Aleksandrs Starkovs.

Pirms pāris gadiem iznāca tāda vaļsirdīgāka saruna ar Juri Laizānu, kurā viņš pauda vēlmi beigt spēlēšanu Latvijas izlasē. Daudzās futbola lielvalstīs par normālu tiek uzskatīta parādība, kad pieredzējušie futbolisti savas spēlētāja karjeras izskaņā pasaka ardievas izlasei, koncentrējoties vienīgi uz spēlēšanu klubā. Arī Laizāns gribēja aiziet no izlases, un šo vēlmi sarunā ar šī raksta autoru vēlreiz apstiprināja pagājušā gada rudenī: "Ko tad es vairs? Lai manā vietā nāk jaunie!" Nācās oponēt pussargam un ielaisties diskusijā. Labi, pieņemsim, ka viņš vairs nespēlēs izlasē. Bet kurš nāks viņa vietā? Protams, vieta nepaliks tukša. Bet, vai viņa aizstājējs būs labāks?

Līdzīgi domā arī Starkovs. Viņam centra pussargu pozīcijās jāmeklē aizstājējs ne tikai 31 gadu vecajam Laizānam, bet arī 39 gadus vecajam Vitālijam Astafjevam. Dažās pārbaudes spēlēs Latvijas izlase pamēģināja uzspēlēt bez Astafjeva, un aina laukuma vidusdaļā izskatījās visnotaļ bēdīgi. Maksims Rafaļskis, Artis Lazdiņš, Vladimirs Koļesņičenko, Jevgeņijs Kosmačovs centās, cik spēja, lai izmantotu iespēju parādīt sevi, un tomēr viņi izskatījās sliktāk nekā Laizāns vai Astafjevs. Šajā Latvijas labu spēlētāju nabadzībā sliktākais ir tas, ka tagad par smagākajiem cietējiem kļuvuši godājami futbolisti. Skumji, ka tādam labu futbolista karjeru aizvadījušam futbolistam kā Astafjevam nākas atvadīties no izlases ar tik sliktu sniegumu kā spēlē pret Grieķiju. Un tā nav Astafjeva, bet gan visa Latvijas futbola bēda.

Atceros, cik neveiksmīgi savus pēdējos mačus izlasē aizvadīja Mihails Zemļinskis. Pāris spēlēs pret Portugāli un Luksemburgu viņš pieļāva rupjas kļūdas, izpelnoties iznīcinošu kritiku presē. Zemļinskis to ļoti pārdzīvoja. Pēc 100 mačiem izlasē bezkaislīgā pāris maču analīze viņam šķita kā sitiens zem jostasvietas. Žurnālisti un arī skatītāji mīl norobežoties no veciem nopelniem. Atsevišķas spēles vērtējumu it kā nedrīkst ietekmēt veci panākumi. Veterāniem ir grūti aiziet, it īpaši gadījumos, kad treneris neatlaidīgi pierunā viņus palikt. Un visi nespēj atvadīties tik spilgti, kā to izdarīja, piemēram, aizsargs Jurijs Ševļakovs, kurš 38 gadu vecumā kvalifikācijas spēlē pret Baltkrieviju pārskrēja pāri visam laukumam un guva vārtus (turklāt abus šajā mačā, kas beidzās ar 2:0). Starp citu, arī Laizāna karjerā Latvijas izlasē bijuši ļoti spilgti brīži - kaut vai vārtu guvums Polijā, kas ielika stūrakmeni ceļā uz 2004. gada Eiropas čempionātu, vai viltīgais soda sitiens Turcijā. Tas gan bija sen.

Visus pārmetumus par pieredzējušo spēlētāju turēšanu izlasē varētu veltīt Starkovam. Bet vai būtu prātīgi jau cikla sākumā iespēlēt jaunos vai tuvākos rezervistus nākotnes vārdā? Kamēr ir izredzes uz iekļūšanu finālturnīrā, ir jāspēlē ar spēcīgāko virknējumu, un spēcīgākus pussargus par Laizānu un Astafjevu šoruden bija grūti sameklēt. Lai arī kā daudziem būtu gribējies sameklēt... Varbūt nākamgad!?

  -2 [+] [-]

, 2010-10-12 17:39, pirms 14 gadiem
Sorry, bet Laizānam paldies! Vienalga, kas ar pozīciju, bet viņš tai vairs neder!!!

  +6 [+] [-]

, 2010-10-12 17:43, pirms 14 gadiem
PIEKRĪTU.
Kad kļūsti vecs un nespīdi kā jaunībā, tā vairs nevienam nēsi vajadzīgs vairs nevienam.
Otrs variants kā basketbola izlasē. Visi kliedza ka vajadzīgas pārmaiņas, lai jaunie spēlē, bet bļāvēju skaits saruka proporcionāli palielinoties zaudējumu skaitam un nu jau lielākā daļa runā par atkal visu spēcīgāko aicināšanu uz izlasi.

  -1 [+] [-]

, 2010-10-12 17:54, pirms 14 gadiem
Nu pēdējais laiks Starkovam aicināt Morozu un Lukjanovu + jau tagad pārbaudītos spēlētājus Rafaļski, Lazdiņu, Koļesničenko un Kosmačovs. Varbūt vēl redzēsim kā izdodas Cauņam pa centru spēlēt (ja redzēsim). Laiks kaut ko mainīt un džekiem jādeg kā elles liesmās, lai parādītu labu sniegumu!

  +3 [+] [-]

, 2010-10-12 17:59, pirms 14 gadiem
Domāju, ka neviens nenopeļ un nenoliedz J.Laizāna agrākos sasniegumus - iekļūšana Euro2004 patiešām ir arī liels viņa nopelns. Jānošķir, ka kritizēts tiek viņa šī brīža sniegums (diemžēl - arī pašatdeve... Zemļinskim varbūt tā bija arī karjeras nogalē, bet Laizāna gadījumā tā neizskatās). Taču tas nenozīmē, ka saprātīgi līdzjutēji ir aizmirsuši agrākos laikus.

  +1 [+] [-]

, 2010-10-12 18:02, pirms 14 gadiem
Futbolistam jau nu pašam vajag saprast, kad aiziet no izlases.

  +1 [+] [-]

, 2010-10-12 18:21, pirms 14 gadiem
Ta ne jau Laizāns ar Astafjevu vainīgi,ka viņi ir labākie Latvijā savā ampluā,lai arī vairs ne tuvu nerāda to sniegumu,kādu rādīja pirms gadiem 3-4iem. Pie dziesmas jāņem arī pats Starkovs,kurš spītīgi izlasē aicina vienus un tos pašus spēlētājus pat pārbaudes spēlēs. Un visvairāk kaitina tas,ka pats saka,ka jāspēlē izlasē tiem,kuri ir tajā brīdī spēcīgākie, kaut gan bieži vien dažs labs pusgadu ir bijis bez kluba,bet tikmēr citi (piemēram, Morozs) netiek aicināti uz izlasi. nu,neticu,ka,piemēram, Morozs ir tāds p.mpis un nenormāli bojā mikroklimatu izlasē un ir sliktāks par to pašu Rafaļski.

  +5 [+] [-]

, 2010-10-12 18:26, pirms 14 gadiem
autors pats atbildēja uz uzdotajiem jautājumiem, proti - kamēr izlasē spēlēja Zemļinskis, Stepanovs, Blagonadeždins, Bleidelis u.c. , neviens nespēja iedomāties, ka kāds tos spēj aizvietot. Bet atnāca Kļava, Gorkšs, Ivanovs - un nekas traks nav noticis! Tāpat būtu ar Astafjevu un Laizānu! Nu tak Starkovs (kurš arī tāpat kā politikas GURU Šķēle- otrreiz nav spējīgs uz brīnumu... laiks aiziet pensijā..) pats kultivē šo situāciju! Jau sen jāiespēlē kāds no jaunajiem! Es arī nesaprotu, kapēc Žigajevs netiek laists laukumā no paša sākuma? Varbūt Žigu pamēģināt Astafjeva vai Laizāna vietā? Vnk Starkova izlase ir paredzama kā zāle pavasarī... nav ideju, viss iesūbējis, nav attīstības. Naftalīns gan domāšanā, gan spēles koncepcijā, gan taktikā..
Slēpts komentārs: regnars vaivars

  -1 [+] [-]

, 2010-10-12 19:27, pirms 14 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Domāju, ka neviens nenopeļ un nenoliedz J.Laizāna agrākos sasniegumus - iekļūšana Euro2004 patiešām ir arī liels viņa nopelns. Jānošķir, ka kritizēts tiek viņa šī brīža sniegums (diemžēl - arī pašatdeve... Zemļinskim varbūt tā bija arī karjeras nogalē, bet Laizāna gadījumā tā neizskatās). Taču tas nenozīmē, ka saprātīgi līdzjutēji ir aizmirsuši agrākos laikus.

Pilniigi piekriitu, nedriikst aizmirst, bet sastaavam ir jaamainaas, jo diemžēl katrs atlases cikls nebūs Euro 2004.

  +3 [+] [-]

, 2010-10-12 22:09, pirms 14 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Domāju, ka neviens nenopeļ un nenoliedz J.Laizāna agrākos sasniegumus - iekļūšana Euro2004 patiešām ir arī liels viņa nopelns. Jānošķir, ka kritizēts tiek viņa šī brīža sniegums (diemžēl - arī pašatdeve... Zemļinskim varbūt tā bija arī karjeras nogalē, bet Laizāna gadījumā tā neizskatās). Taču tas nenozīmē, ka saprātīgi līdzjutēji ir aizmirsuši agrākos laikus.
A cik mums ir to saprātīgo līdzjutēju? [...]

  +1 [+] [-]

, 2010-10-13 14:45, pirms 14 gadiem
Domāju,ka izredzes uz iekļūšanu finālturnīrā ir akla ezīša sapņi,tāpēc vajag iespēlēt jaunos-kādi nu mums viņi ir.

     [+] [-]

, 2010-10-13 17:00, pirms 14 gadiem
Visu cieņu par iepriekšējiem sasniegumiem. Kad es skatos youtube momentus no spēles pret Turciju, es priecājos par to, ko viņi izdarīja, tai skaitā ļoti priecājos par Laizāna soda sitienu. Bet tas ir par to spēli.
Toties tagad, kad es skatos spēli pret Grieķiju, es domāju tikai par to spēli un vēl arī par futbola izlases nākotni. Un, ja tā turpināsies, es tās spēles vienkārši neskatīšos, iztikšu ar youtube vecajiem labajiem momentiem. Secinājumus Starkovs lai izdara pats.